Prezident prijal lídrov koaličných strán, v utorok privíta i zástupcov opozície. Matovič pozvánku “neeviduje”

❚❚

Bratislava 12. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

Aktualizované 12. septembra 16:32

Politický súboj sa musí vrátiť z osobnej roviny do vecnej, aby sa jeho predmetom opäť stali skutočné problémy ľudí na Slovensku. Pri štvrtkovom stretnutí s lídrami koaličných strán Robertom Ficom (Smer-SD), Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas-SD) a Andrejom Dankom (SNS) to zdôraznil prezident SR Peter Pellegrini

Pellegrini
Na snímke sprava prezident SR Peter Pellegrini, predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), podpredseda parlamentu SR Andrej Danko (SNS) a minister vnútra SR Matúš Šutaj-Eštok (Hlas – SD)

“Osobné útoky v politike zbytočne zvyšujú napätie v spoločnosti a odvádzajú pozornosť od reálnych problémov Slovenska,” uviedol prezident.

.

Hlava štátu aj v tejto súvislosti upozornila na aktuálne dianie v Národnej rade SR. Hoci nemá právomoc zasahovať do vnútorných pomerov v parlamente, koaličných lídrov vyzval, aby i po prípadnom odvolaní podpredsedu Národnej rady Slovenskej republiky Michala Šimečku (PS) “zabezpečili také personálne obsadenie vedenia parlamentu, ktoré bude rešpektovať výsledky demokratických parlamentných volieb a ktoré umožní opozícii vykonávať svoju hlavnú úlohu, teda kontrolu vládnej moci”.

Predseda Hlasu-SD a minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok na sociálnej sieti uviedol, že primárnou témou rozhovoru bola najmä minimalizácia negatívneho dosahu konsolidácie verejných financií na sociálny štandard občanov. “Náš obed bol o faktoch a adresnej pomoci a nie o hľadaní teoretických riešení,” dodal líder Hlasu-SD.

.

Nastavenie konsolidácie aj v nadväznosti na štátny rozpočet ako tému potvrdil na popoludňajšej tlačovej konferencii aj predseda SNS Andrej Danko. “Bavili sme sa o tom, aby sme tú konsolidáciu, napriek tomu, čo nám tu zanechali predchádzajúce vlády, dosiahli takým spôsobom, aby sme čo najviac zaťažili tých, ktorí na to majú, to znamená banky a veľké firmy,” povedal Danko. Priznal aj debatu o novom predsedovi parlamentu. “Nie je to však téma, na ktorej stojí a padá koalícia,” uistil líder národniarov.

Poslanec Rudolf Huliak (SNS) zároveň odmietol vyjadrenia opozície v súvislosti s čerpaním dotácií jeho blízkymi. Predseda parlamentného kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS) sa zase ohradil voči tvrdeniam v súvislosti s dotáciami pre vydavateľstvo, ktorého bol šéfom.

 

Prezident prijal lídrov koaličných strán, v utorok privíta i zástupcov opozície

Prezident SR Peter Pellegrini prijal vo štvrtok na spoločnom obede lídrov koaličných strán Roberta Fica (Smer-SD), Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) a Andreja Danka (SNS). O témach štvrtkového stretnutia bude prezidentská kancelária informovať v tlačovom vyhlásení v priebehu dňa.

Stretnutie predsedov koaličných strán s prezidentom SR Petrom Pellegrinim
Na snímke sprava prezident SR Peter Pellegrini, predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), podpredseda parlamentu SR Andrej Danko (SNS) a minister vnútra SR Matúš Šutaj-Eštok (Hlas – SD)

Hovorkyňa prezidenta Patrícia Medveď Macíková však novinárov ešte pred stretnutím informovala, že hlava štátu v utorok 17. septembra privíta na obede v Prezidentskom paláci i lídrov opozičných strán.

.

Predseda SaS Branislav Gröhling na štvrtkovej tlačovej konferencii potvrdil, že opozičné PS, KDH a SaS sa zúčastnia na spoločnom obede s Pellegrinim v utorok o 12.30 h. Gröhling rešpektuje rozhodnutie hlavy štátu, že stretnutie s lídrami strán rozdelil na koaličné a opozičné. “Výhrady budem smerovať priamo jemu v Prezidentskom paláci,” poznamenal.

Predseda PS Michal Šimečka v súvislosti so stretnutím skonštatoval, že nie je vôľa na strane koalície o spoločenský zmier a deeskaláciu napätia od atentátu na premiéra Fica. “Okrúhly stôl všetkých politických strán mal byť práve o tom, ako znížiť napätie v spoločnosti,” tvrdí.

Obeda sa zúčastní aj KDH, povedal šéf kresťanských demokratov Milan Majerský. “Čakal som, že to bude spoločný obed koalície a opozície a čakal som aj to, že pán prezident jasne a deklaratívne povie aj výhradu voči odvolávaniu podpredsedu Národnej rady SR (Šimečku-pozn. TASR),” podotkol Majerský.

Hnutie Slovensko neeviduje pozvánku do Prezidentského paláca. “Pellegrini veľmi dobre vie, že sa nemusí unúvať. (…) Pellegrini vie, že som mu nikdy ani ruku nepodal. Jednoducho my s organizovaným zločinom alebo mafiou nerokujeme, my voči mafii bojujeme,” podotkol šéf hnutia Igor Matovič. Dodal, že ak sa s prezidentom chcú iné strany dohadovať, nech tak urobia.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:24

Český kandidát na eurokomisára a súčasný minister priemyslu a obchodu Jozef Síkela bude mať v novej eurokomisii na starosti medzinárodné partnerstvo. Toto portfólio mu v utorok navrhla šéfka EK Ursula von der Leyenová. Premiér ČR Petr Fiala to komentoval slovami, že Česko chcelo silné ekonomické portfólio a to aj dostalo. Napísal to na sieti X krátko po oznámení zloženia EK.

12:19

Prezident Peter Pellegrini vymenoval v utorok do funkcie desať nových sudcov. Vo svojom príhovore zdôraznil, že profil sudcu dotvára nielen jeho odborná spôsobilosť a profesionálne schopnosti, ale aj jeho morálne kvality.

Peter Pellegrini
Prezident SR Peter Pellegrini dnes vymenoval sudcov všeobecných súdov. Na snímke zľava sudca Správneho súdu v Banskej Bystrici Dominik Čipka a prezident SR Peter Pellegrini počas vymenovania v Prezidentskom paláci 17. septembra 2024 v Bratislave
11:13

Uvoľňovanie menovej politiky Európskej centrálnej banky (ECB) bude pokračovať, ale banka by nemala znižovať sadzby príliš rýchlo, keďže pretrvávajú inflačné riziká. Uviedol to guvernér lotyšskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov ECB Martinš Kazaks.

11:13

Európske podzemné zásobníky plynu sú už naplnené na 93,4 %. Vyplýva to z údajov spoločnosti Gas Infrastructure Europe (GIE).

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labutia rodina sleduje nedeľných chodcov pri jazere Baldeney v nemeckom Essene

Autor: TASR/AP-Martin Meissner

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali