Prezident: Dúfam, že si naši najvyšší politici uvedomia, že zo Slovenska chceme mať krajinu pohody a lásky a nie nenávisti

Prezident: Dúfam, že si naši najvyšší politici uvedomia, že zo Slovenska chceme mať krajinu pohody a lásky a nie nenávisti

Poprad 17. decembra 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/Pavol Zachar)

 

Prezident SR Andrej Kiska si v nedeľu popoludní prevzal z rúk slovenských skautov Betlehemské svetlo. Prijal ho už tradične na Námestí svätého Egídia v Poprade. Symbol pokoja, nádeje a porozumenia sa na Slovensku šíri od roku 1990

Na snímke Andrej Kiska

Betlehemské svetlo priniesli na popradské námestie členky 78. skautského zboru z Popradu – Svetlušky. „Veľmi by som si želal, aby s tým svetlom prišli do domácností pokoj, láska, ochota odpúšťať a poprosiť o prepáčenie. Aby skutočne v každej domácnosti na celom Slovensku zavládla krásna vianočná atmosféra,“ uviedol Kiska a zároveň vyjadril prianie, aby dobro v srdciach ľudí zostalo čím dlhšie, ideálne po celý rok.

Reklama

Prezident verí, že pokoj zavládne počas sviatkov aj medzi poslancami. „Dúfam, že si naši najvyšší politici uvedomia, že zo Slovenska chceme mať krajinu pohody a lásky a nie nenávisti,“ priblížil. Ak by si prezident mohol od niekoho odpáliť Betlehemské svetlo, chcel by, aby to bolo práve od Svätého otca, ktorý je podľa neho symbolom toho, ako by sa mala prezentovať hlava Cirkvi, či už názormi, alebo myšlienkami, ktoré šíri.

Náčelník slovenského skautingu Peter Linek pre TASR povedal, že prezident symbolicky odovzdáva Betlehemské svetlo do každej domácnosti Slovenska. „Svetlo je akoby Božie znamenie, pretože putuje priamo z Baziliky Božieho narodenia a ľudia by si mali uvedomiť, že práve toto je symbol Vianoc. Nie nakupovanie a upratovanie, ale naozaj ten pokoj,“ vysvetlil Linek.

Reklama

Svetielko z Betlehema priniesla v sobotu (16. 12.) na Slovensko skautská Družina roka z rakúskej Viedne. Plamienok následne putoval do Zakopaného, kde ho skauti v nočných hodinách odovzdali svojim poľským kolegom. Krátko pred Štedrým dňom, v sobotu 23. decembra, budú plamienok z Betlehema šíriť vlaky so skautskými posádkami. Tie ho doručia do viac ako 300 miest a obcí Slovenska. Okrem toho, že plamienok sa dostane do domácností, skauti ho prinesú aj do nemocníc či domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti a vynesú ho aj na Lomnický štít.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:20

Nemecký súd v stredu zrušil zatykač na Christiana Bruecknera, hlavného podozrivého v prípade zmiznutia britského batoľaťa Madeleine McCannovej. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP a AFP.

Štátny súd v Braunschweigu uviedol, že zrušil zatykač v jednom z prípadov, ktoré sú vedené voči Bruecknerovi, pretože v súčasnosti neexistuje žiadne bezprostredné podozrenie. Rozhodnutie by podľa jeho právnika mohlo byť signálom, že Brueckera oslobodia v prebiehajúcom súdnom procese. Konečný verdikt vyhlási súd až v októbri.

20:18

Talianske úrady zadržali záchrannú loď loď MV Louise Michel pre účasť na záchrane 37 osôb v Stredozemnom mori. Dôvodom je nerešpektovanie úradných príkazov.

20:18

Dánske úrady v stredu obvinili Poliaka z júnového útoku na premiérku Mette Frederiksenovú, oznámil jeho právnik. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Právnik podozrivého 39-ročného muža Henrik Karl Nielsen uviedol, že jeho klient si nepamätá, čo presne sa stalo a na súde neprizná vinu. Večer 7. júna na námestí v Kodani pristúpil k dánskej premiérke a udrel ju do hornej časti ruky. Frederiksenová utrpela menšie poranenie v oblasti šije. Podľa dánskych médií bol muž v čase incidentu pravdepodobne pod vplyvom drog a opitý.

Mette Frederiksenová
Na archívnej snímke z 27. júna 2024 dánska premiérka Mette Frederiksenová prichádza na summit EÚ v Bruseli. Dánske úrady v stredu 3. júla 2024 obvinili Poliaka z júnového útoku na premiérku Mette Frederiksenovú, oznámil jeho právnik
19:19

Príjmy Ruska z predaja ropy a zemného plynu sa v prvom polroku 2024 v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zvýšili o 41 % na 5,698 bilióna rubľov (65,12 miliardy USD, 60,7 miliardy eur). Na vývoj pozitívne vplývali rastúce ceny ropy a slabší rubeľ.

19:18

Stredopravicová politická skupina Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) z Európskeho parlamentu (EP) v stredu v Bruseli dokončila dotváranie svojich vedúcich štruktúr a zloženia. Informuje o tom spravodajca TASR.

19:17

Ukrajinský minister zahraničných vecí v stredu rokoval so svojím izraelským náprotivkom Jizraelom Kacom o regionálnych a globálnych hrozbách zo strany Ruska, Iránu a KĽDR. S americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom hovorili o posilnení ukrajinskej protivzdušnej obrany. TASR informuje podľa Kulebovho vyjadrenia na sociálnej sieti X.

19:16

Lídri hlavných britských politických strán aj deň pred parlamentnými voľbami pokračovali v kampani v tzv. kampaňových autobusoch jazdili po volebných obvodoch v krajine. TASR informuje podľa stanice BBC.

Británia Voľby
Tabuľka s nápisom volebná miestnosť v Londýne v stredu 3. júla 2024
18:42

Ruský prezident Vladimir Putin a čínska hlava štátu Si Ťin-pching dali štátnym spoločnostiam pokyn, aby sa “čo najskôr” dohodli na podmienkach dodávok plynu prostredníctvom plynovodu Sila Sibíri 2. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

18:36

Bulharský parlament neschválil v stredu vznik menšinovej vlády navrhnutej stredopravou stranou Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB). Krajinu to zrejme priblížilo k ďalším predčasným voľbám a v takom prípade by to boli už siedme od apríla 2021. TASR o tom informuje podľa agentúry AP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Muž fotí ženu pred rozkvitnutými divokými kvetmi a slnečnicami v Olympijskom lesoparku v Pekingu v Číne

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali