Prezident podpísal novelu zákona o vysokých školách

Prezident podpísal novelu zákona o vysokých školách

Bratislava 25. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Erika Ďurčová)

 

Prezident Peter Pellegrini podpísal v utorok novelu zákona o vysokých školách, ktorou sa upraví prístup k podpore tehotných študentiek a študentov, starajúcich sa o deti do troch rokov. Zmeny sa dotknú aj študentov, ktorí sa starajú o dieťa so zdravotným postihnutím mladšie ako päť rokov. TASR o tom informoval odbor komunikácie Kancelárie prezidenta SR

vysoka skola
Ilustračné foto

“Tento zákon plní ruka v ruke dve úlohy, ktoré má silný štát pre ľudí zabezpečovať. Pomáha rodičom i budúcim mamičkám, aby kvôli starostlivosti o dieťatko nemuseli ukončiť vysokoškolské štúdium, ale mali nárok na ústretový prístup od svojej alma mater. A zároveň poskytuje širšie možnosti na získanie vysokoškolského vzdelania mladých ľudí, z ktorých môže neskôr profitovať celá spoločnosť. Je to zákon, ktorý prispeje k lepšej budúcnosti Slovenska – a preto som rád, že som ho mohol podpísať ako prvý,” uviedol prezident.

Reklama

“V oblasti školného už v súčasnosti nie je vylúčené, aby vysoké školy mali upravené zníženie alebo úplné odpustenie školného pre túto skupinu, avšak aplikačná prax ukázala, aby úľava na školnom bola upravená generálne na úrovni zákona,” vysvetlili predkladatelia novely vysokoškolského zákona. VŠ by mala vytvárať zodpovedajúce podmienky štúdia pre tehotné študentky a pre študentov, ktorí sa trvale starajú o dieťa mladšie ako tri roky, bez znižovania požiadaviek na ich študijný výkon. “VŠ prihliada na potreby týchto študentov najmä pri tvorbe študijných plánov, povoľovaní prerušenia štúdia a určovaní najdlhšieho celkového obdobia prerušenia štúdia,” uvádza sa v návrhu. Novela tiež upravuje, za akých podmienok môže rektor VŠ odpustiť školné pri tehotných študentkách a študentoch, starajúcich sa o dieťa do troch rokov.

Zároveň sa majú zohľadniť pri počte hodín ustanovenia, ktoré upravujú záťaž študenta prostredníctvom ECTS kreditov (European Credit Transfer and Accumulation System). Poslanci vysvetlili, že každý študijný program má určenú záťaž pre jednotlivé predmety vyjadrenú v ECTS kreditoch. Štandardná záťaž sa vyjadruje počtom 60 kreditov u študijných programov prvého stupňa, druhého stupňa alebo študijných programov spájajúcich prvý a druhý stupeň bez ohľadu na formu štúdia. Doterajšie znenie zákona podľa predkladateľov nezohľadňovalo rovnaké definovanie záťaže študenta v dennej a externej forme štúdia pri definovaní váhy 1 ECTS kreditu.

Reklama

Právna úprava má nadobudnúť účinnosť od 1. septembra vzhľadom na začiatok akademického roka.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Kanada v piatok zverejnila nomináciu prvých šiestich hokejistov na budúcoročný Svetový pohár (12. – 20. februára v Montreale a v Bostone). “Javorové listy” počítajú s trojnásobným víťazom Stanleyho pohára Sidneym Crosbym (Pittsburgh) či najužitočnejším hráčom základnej časti NHL v uplynulej sezóne Nathanom MacKinnonom (Colorado).

Včera 20:26

Ukrajinské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že jeho armáda tento týždeň zničila ruské vesmírne komunikačné centrum na Krymskom polostrove.

Včera 20:15

Plávajúce mólo umiestnené pri pobreží palestínskeho Pásma Gazy, ktoré slúži na zvýšenie prísunu humanitárnej pomoci pre obyvateľov enklávy, dočasne demontujú, aby ho ochránili pred nepriaznivým počasím. V piatok o tom informoval americký Pentagón. Podľa agentúry AP Spojené štáty zvažujú, že to tak ostane nastálo, ak nebude možné pomoc rozvážať k ľuďom.

Včera 20:13

Najmenej jedného mŕtveho a šesť zranených si vyžiadal piatkový raketový útok ruských síl na deväťpodlažnú obytnú budovu v stredoukrajinskom meste Dnipro. Na platforme Telegram to uviedol ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko.

Včera 19:59

Austrálsky tenista Max Purcell zvíťazil v semifinále dvojhry na turnaji ATP v Eastbourne nad domácim Britom Billym Harrisom 6:4, 4:6, 6:4.

Včera 19:55

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok na zasadnutí Bezpečnostnej rady Ruskej federácie vyhlásil, že krajina by mala obnoviť výrobu rakiet krátkeho a stredného doletu odpaľovaných z pozemných zariadení a schopných niesť jadrové zbrane. Argumentoval, že Spojené štáty rozmiestnili takéto rakety v Európe a Ázii.

Včera 19:32

Ruská tenistka Diana Šnajderová postúpila do finále dvojhry na turnaji WTA v Bad Homburgu po víťazstve 7:5, 2:6, 6:3 nad treťou nasadenou Američankou Emmou Navarrovou. Jej súperkou bude Chorvátka Donna Vekičová, ktorá zdolala Bulharku Viktoriju Tomovovú 6:0, 7:6 (6).

Včera 19:23

Kanadská tenistka Leylah Annie Fernandezová sa stala prvou finalistkou turnaja WTA v Eastbourne. V semifinále ako nenasadená hráčka zdolala štvorku podujatia Američanku Madison Keysovú 6:3, 3:6, 6:3. Jej súperkou vo finále bude Ruska Daria Kasatkinová, ktorá ako šiesta nasadená zdolala trojku “pavúka” Talianku Jasmine Paoliniovú 3:6, 7:5, 6:3.

Včera 19:11

Európska únia uvalila v piatok sankcie na tri spoločnosti a šesť osôb spojených s dvoma palestínskymi islamistickými organizáciami, a síce Hamasom a Palestínskym islamským džihádom (PIJ). Obviňuje ich buď z financovania týchto skupín, alebo z toho, že im umožnili vykonávať násilnosti.

Včera 18:52

Úrady v Saudskej Arábii a Spojených arabských emirátoch (SAE) pre veľké horúčavy rozhodli o dočasnom skrátení tradičných piatkových modlitieb s platnosťou do konca leta.

Včera 18:48

Dodávky munície poskytnutej západnými štátmi Ukrajine sa za posledné obdobie prudko zvýšili, uviedli v piatok nemenované zdroje z ukrajinskej armády pre agentúru AFP. Zmenu v porovnaní s uplynulými mesiacmi zaznamenal generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl aj príslušníci troch brigád pôsobiacich v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

Včera 18:41

Španielska pobrežná stráž zachytila ponorku, ktorou priekupníci pravdepodobne prevážali drogy z Južnej Ameriky do Európy. Plavidlo objavila stráž v medzinárodných vodách 518 kilometrov západne od Cádizu, smerovalo k španielskej pevnine. Na palube sa nachádzali štyria Kolumbijčania, ktorí plavidlo pred zásahom pobrežnej stráže sami potopili. Následne boli zadržaní.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke deti sa ochladzujú vo verejnej fontáne v lotyšskom meste Vilnius

Autor: TASR/AP-Mindaugas Kulbis

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Andrej Sablič

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali