Prezident podpísal novelu zákona o Audiovizuálnom fonde

❚❚

Bratislava 17. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

Aktualizované 17. júla 2024 o 09:04 h.

O poskytnutí financií na podporu audiovizuálnej kultúry nebude po novom rozhodovať riaditeľ Audiovizuálneho fondu (AVF), ale rada. Počet členov rady sa zvýši na 13, pričom piati členovia budú menovaní priamo ministrom kultúry bez návrhu. Vyplýva to z novely zákona o Audiovizuálnom fonde, ktorú v utorok (16. 7.) podpísal prezident Peter Pellegrini. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe Kancelárie prezidenta SR

Peter Pellegrini
Na snímke prezident SR Peter Pellegrini

Fakultatívnym dôvodom na odvolanie riaditeľa fondu bude po novom porušenie ustanovenia zákona o AVF. Zavedie sa tiež administratívny poplatok aj pre žiadateľov o finančnú podporu formou štipendia, tým sa má podľa predkladateľov pre žiadateľov zrovnoprávniť režim pri všetkých formách poskytovania financií z fondu. Zo zákona sa tiež vypúšťa možnosť prerušiť registráciu projektu. Dopĺňajú sa tiež nové dôvody, pre ktoré môže fond zrušiť osvedčenie o registrácii filmového projektu. Výška príspevku štátu na podporu audiovizuálnej kultúry má byť po novom 6,2 milióna eur.

.

Dozorná komisia bude mať po novom viac členov. Jej počet sa zvýši z troch na päť. Zmenu predkladatelia odôvodnili posilnením kontrolnej právomoci štátu vo fonde. Novela zvyšuje počet členov komisie, ktorých priamo menuje minister kultúry. Dvoch členov bude po novom voliť a odvolávať rada v tajnom hlasovaní. Troch členov bude vymenúvať a odvolávať minister kultúry, pričom jedného člena bude vymenúvať na návrh ministra financií.

Po novom bude úhrada odmeny alebo celkovej ceny práce, ktorá nie je zdaňovaná v SR, na účely poskytnutia dotácie na podporu audiovizuálneho priemyslu, oprávneným výdavkom za predpokladu, že priamo súvisí s realizáciou filmového projektu. Takýto druh oprávneného výdavku nebude môcť presahovať desať percent všetkých opravených výdavkov. Výška dotácie pre tento druh oprávneného výdavku má byť na úrovni 14 percent.

.

“Rada AVF bude mať kompetenciu rozhodnúť o neverejnom režime svojich rokovaní, čo má za cieľ ochranu citlivých informácií a zabezpečenie diskrétnosti v procese rozhodovania,” priblížili z odboru komunikácie ministerstva kultúry.

Novela podľa nich zohľadňuje požiadavky na modernizáciu a zvýšenie transparentnosti fungovania Audiovizuálneho fondu. Podotkli, že zmeny prispejú k rozvoju slovenskej audiovizuálnej tvorby a podporia tvorcov z celého Slovenska.

Nová legislatíva má byť účinná od 1. augusta.

 

Prezident podpísal novelu zákona týkajúcu sa výrubu drevín

Prezident Peter Pellegrini v utorok (16. 7.) podpísal novelu zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá prináša viaceré zmeny v oblasti výrubu drevín. Novelu parlament opätovne schválil po tom, ako ju vetovala bývalá prezidentka Zuzana Čaputová. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe Kancelárie prezidenta SR.

.

Po novom sa nebude súhlas na výrub vyžadovať na stromy s obvodom kmeňa do 60 centimetrov, meraným vo výške 130 centimetrov nad zemou, a súvislé krovité porasty s výmerou do 20 štvorcových metrov, ak ide o drevinu rastúcu v zastavanom území obce na pozemkoch, ktoré sú územným plánom obce určené na zastavanie. Súhlas nebude treba ani pri stromoch s obvodom kmeňa do 90 centimetrov, meraným vo výške 130 centimetrov nad zemou, a súvislých krovitých porastoch s výmerou do 200 štvorcových metrov, ak ide o dreviny rastúce za hranicami zastavaného územia obce.

Takisto sa nebude súhlas vyžadovať ani na stromy s obvodom kmeňa do 80 centimetrov, meraným vo výške 130 centimetrov nad zemou, a súvislé krovité porasty s výmerou do 100 štvorcových metrov, ak ide o drevinu rastúcu v zastavanom území obce na pozemkoch, ktoré nie sú územným plánom obce určené na zastavanie. Súhlas nebude treba ani na výrub krovitých porastov, ak rastú vo viniciach, a to na účel výsadby nového viniča. Taktiež ani na krovité porasty, ak rastú na svahom tvorenom medziradí ovocných sadov a viníc.

Pri zámere vyrúbať drevinu, ktorá rastie na území s druhým alebo tretím stupňom ochrany, bude povinné to písomne oznámiť orgánu ochrany prírody pred plánovaným uskutočnením výrubu. Orgán môže do 15 pracovných dní túto činnosť obmedziť, zakázať alebo určiť podmienky jej vykonania, ak to vyžaduje záujem ochrany prírody a krajiny.

“Ak orgán ochrany prírody v ustanovenej lehote stanovisko nevydá, považuje sa za súhlasné,” píše sa v novele.

Nová legislatíva má nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia.

.

Prezident podpísal novelu, ktorá ustanovuje koordinátora digitálnych služieb

Koordinačným orgánom pre dohľad nad dodržiavaním povinností poskytovateľov online sprostredkovateľských služieb vrátane internetových vyhľadávačov sa stane Rada pre mediálne služby (RpMS). Vyplýva to z novely zákona o mediálnych službách a transpozície príslušných nariadení Európskej únie (EÚ), ktorú v utorok (16. 7.) podpísal prezident Peter Pellegrini. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe Kancelárie prezidenta SR.

Tzv. národný koordinátor bude mať úlohu presadzovať nariadenia EÚ o digitálnych službách a dohľad nad trhom s právomocou ukladať sankcie za porušenie povinností.

“Za hlavný orgán zodpovedný za aplikáciu a presadzovanie týchto nariadení EÚ sa navrhuje RpMS, ktorá má už v súčasnosti kompetencie v oblasti platforiem na zdieľanie videí a platforiem na zdieľanie obsahu,” vysvetlilo ministerstvo kultúry.

Rada má v tejto súvislosti disponovať aj príslušnými vyšetrovacími právomocami, podobne ako ich budú mať národní koordinátori v iných členských štátoch.

RpMS bude mať takisto väčšiu voľnosť v rozhodovaní o vyhlasovaní výberových konaní na rozhlasové frekvencie, v novele zákona chce predkladateľ vypustiť obmedzenie, podľa ktorého sa tieto výberové konania mohli konať iba dvakrát ročne v konkrétnych obdobiach.

“RpMS sa tak bude môcť lepšie prispôsobiť aktuálnemu počtu voľných frekvencií,” argumentovalo ministerstvo.

Návrh novely zákona o mediálnych službách takisto upravuje povinnosti v oblasti multimodálneho prístupu v televíznom vysielaní RTVS. Medzi programy, ktoré sú vyňaté z povinnosti hlasového komentovania pre nevidiacich, sa podľa návrhu novely zaradia aj publicistické programy založené na diskusii hostí.

Rovnako uvádza, aby sa povinný podiel programov s multimodálnym prístupom vo vysielaní RTVS určil ako podiel z celkového vysielacieho času programov vo vysielaní všetkých televíznych programových služieb za kalendárny štvrťrok.

Ministerstvo kultúry SR vysvetlilo, že akt o digitálnych službách je novou celoeurópskou reguláciou internetového obsahu v rámci poskytovania sprostredkovateľských služieb.

“Cieľom tejto európskej úpravy je prispieť k budovaniu bezpečnejšieho a transparentnejšieho online prostredia, zlepšeniu podmienok poskytovania cezhraničných sprostredkovateľských služieb, zlepšeniu postavenia spotrebiteľov ochrany základných práv užívateľov v online priestore,” uviedla šéfka rezortu Martina Šimkovičová (nominantka SNS).

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:18

Predbežné výsledky vyšetrovania ukázali, že stovky pagerov, ktoré v utorok vybuchli v Libanone, boli vybavené nástražným systémom s výbušninou, informoval v stredu predstaviteľ bezpečnostných zložiek.

Včera 20:10

Desiatky učiteľov v Bielorusku v ostatných týždňoch zadržali alebo vypočúvali tamojšie úrady pre ich účasť na istom vzdelávacom projekte. Agentúre AP to v stredu povedal Pavel Sapelka, hovorca bieloruskej ľudskoprávnej organizácie Viasna.

Včera 20:09

EÚ musí podľa kandidáta na post eurokomisára pre obranu Andriusa Kubiliusa urýchlene posilniť svoju obranu, pretože Rusko môže byť za šesť až osem rokov pripravené na vojenskú konfrontáciu s EÚ a NATO. “Ministri obrany a generáli NATO sa zhodujú, že Vladimir Putin by mohol byť pripravený na konfrontáciu s NATO a EÚ v priebehu šiestich až ôsmich rokov,” tvrdí Kubilius, ktorý je ostrým kritikom Ruska a podporovateľom Ukrajiny. “Pokiaľ berieme tieto hodnotenia vážne, potom nastal čas na riadnu prípravu a tento čas je krátky. Znamená to, že musíme prijímať rýchle a ambiciózne rozhodnutia,” uviedol.

Včera 19:33

Chorvátske úrady zadržali v roku 2024 viac prevádzačov a menej nelegálnych migrantov než vlani. Vláda to v stredajšom vyhlásení pripísala zvýšenému dohľadu na hraniciach.

Včera 19:32

Valné zhromaždenie OSN v stredu schválilo nezáväznú rezolúciu, ktorá vyzýva Izrael, aby sa do jedného roka stiahol z okupovaných palestínskych území. Za rezolúciu hlasovalo 124 zo 193 členských krajín VZ, 14 bolo proti a 43 sa zdržalo.

Včera 19:31

Medzinárodný menový fond (MMF) oznámil, že odložil plánované ekonomické konzultácie s Ruskom. Tie sa mali uskutočniť tento týždeň.

Včera 19:20

Izraelský minister obrany Joav Gallant vyhlásil začiatok “novej fázy” vojny v čase, keď Izrael obracia svoju pozornosť na severný front, kde bojuje s militantmi z hnutia Hizballáh v Libanone

Včera 19:18

Británia si predvolala ruského veľvyslanca Andreja Kelina, aby tak protestovala voči “zlomyseľnej a zámernej verejnej agresívnej kampani Moskvy proti Spojenému kráľovstvu”. Oznámilo to britské ministerstvo zahraničných vecí. Londýn takýmto krokom reagoval na minulotýždňové rozhodnutie Moskvy odobrať akreditáciu šiestim britským diplomatom pre podozrenie zo špionáže.

Včera 19:06

Vreckové komunikačné zariadenia, tzv. pagery, ktoré boli použité pri hromadných výbuchoch v Libanone, nikdy neboli v Maďarsku, uviedla vláda maďarského premiéra Viktora Orbána v stredajšom vyhlásení.

Včera 18:54

Bežné potravinárske farbivo dokáže dočasne spriehľadniť kožu a svaly. Postup ešte nebol vyskúšaný na ľuďoch, v prípade úspechu by však mohol pomôcť pri lokalizácii zranení či nádorov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac vychádza za budovou v Moskve

Autor: TASR/AP-Pavel Bednyakov

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali