Prezident: OSN je napriek všetkému kostrou svetového poriadku

❚❚

Bratislava/New York 25. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Richard Drew)

 

Organizácia Spojených národov (OSN) je aj napriek svojim nedostatkom kostrou svetového poriadku založenom na pravidlách a medzinárodnom práve, vyhlásil v stredu prezident SR Peter Pellegrini v prejave v rámci všeobecnej rozpravy 79. Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Informuje osobitný spravodajca TASR

Pellegrini
Na snímke slovenský prezident Peter Pellegrini

“Sú však medzi nami krajiny a ďalšie subjekty, ktoré si myslia, že bez pravidiel budú môcť rozvíjať svoj úspech a že sila stojí nad zákonom,” uviedol Pellegrini s tým, že takýto prístup sa im raz vypomstí.

.

Pripomenul, že na Ukrajine, ktorá je bezprostredným susedom Slovenska, je už takmer tisíc dní vojna. Pomenoval ju ako “dôsledok agresie Ruska, ktoré porušilo také základné zásady medzinárodného práva ako zvrchovanosť a územná celistvosť”. Podotkol, že Ukrajina sa voči tejto agresii legitímne bráni. Vyjadril znepokojenie z eskalácie konfliktu a vyzval na hľadanie “mierového, trvalého a spravodlivého ukončenia” vojny na základe medzinárodného práva.

Prezident SR sa krátko zmienil aj o vojne v Pásme Gazy. “Spomeňme utrpenie ľudí v Gaze po hroznom teroristickom útoku Hamasu na Izrael a obete na oboch stranách,” povedal a poukázal aj na kolaps fungovania štátu na Haiti a v Sudáne.

.

Ďalej kritizoval nedostatok politickej vôle medzi členmi Bezpečnostnej rady OSN na riešenie ozbrojených konfliktov. Podľa neho je to dôsledkom toho, že členovia rady sa môžu navzájom držať v šachu. K diskusii o možnej hĺbkovej reforme OSN deklaroval, že Slovensko je pripravené v tomto “legitímnom úsilí” pomôcť. Zároveň vyzdvihol aj úlohu regionálnych združení, v prípade Európy je to podľa neho NATO a EÚ. Odmietol delenie na globálny Sever a Juh a namiesto toho odporučil hľadieť na to, kto vo svete dodržiava pravidlá a kto nie.

Dotkol sa aj šírenia dezinformácií. “Je nesmierne dôležité postaviť sa voči tým, ktorí dávajú slovám alternatívne alebo dokonca opačné významy,” povedal. V tejto súvislosti spomenul aj klimatickú zmenu a kritizoval jej popieranie.

Úlohu OSN a jej inštitúcií vidí v ochrane slobody, ľudských práv a dôstojnosti, ale tiež v boji proti chudobe a za zlepšenie verejného zdravia vrátane udržiavania očkovacích štandardov. Navrhol “čo najširšie zapojenie nových technológií do všetkého, čo OSN robí”, a volal po väčšej rovnosti v prístupe k digitálnym technológiám všade vo svete.

Na záver sa vyjadril aj k téme migrácie. “Nesmieme zabudnúť, že väčšina našich predkov v celej Európe boli tiež utečenci. Utekali pred vojnou, chudobou a prenasledovaním za nacizmu či komunizmu,” vyhlásil. Apeloval na zavedenie jasných pravidiel a opatrení, ktoré pomôžu zdrojovým, tranzitným, ale aj cieľovým krajinám migrácie. Je podľa neho tiež legitímne poukazovať na bezpečnostné riziká migrácie, predovšetkým tej nelegálnej, treba to však robiť pokojne.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:55

Cesta druhej triedy medzi obcami Medveďov a Sap v okrese Dunajská Streda ja opäť prejazdná. Zatiaľ v tomto úseku platí obmedzená rýchlosť na 30 kilometrov za hodinu. Trnavská krajská polícia o tom informovala na sociálnej sieti. Cesta bola v predchádzajúcich dňoch uzavretá z dôvodu nepriaznivej poveternostnej situácie. Nachádzala sa na nej voda.

19:52

Otázky rusko-maďarskej spolupráce, svetová bezpečnostná situácia a možnosti urovnania konfliktu na Ukrajine budú hlavnými témami stredajšieho rokovania maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom.

19:50

Končiaci český minister pre miestny rozvoj a vicepremiér pre digitalizáciu Ivan Bartoš, ktorého v utorok premiér Petr Fiala odvolal z funkcie, uviedol, že napriek porušeniu koaličnej zmluvy zo strany premiéra a odchodu Pirátov chce, aby súčasná vláda pokračovala. Nechcel by, aby boli predčasné voľby, po ktorých by sa vrátil Andrej Babiš. Povedal to v stredu po stretnutí s predsedom hnutia STAN Vítom Rakušanom.

19:45

Náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi v stredu vojakom povedal, aby boli pripravení na pozemnú ofenzívu v Libanone. Spravil tak v čase, keď izraelské sily podnikajú útoky na ciele po celom Libanone.

18:58

Vízia maďarského premiéra Viktora Orbána o hospodárskej neutralite Maďarska je nezmyslom. On sám a ani nikto v jeho vláde zrejme nemá žiadny plán na riešenie existujúcich ekonomických problémov krajiny. V rozhovore pre denník Népszava to v stredu uviedol riaditeľ inštitútu GKI Gazdaságkutató László Molnár.

18:56

Je potrebná rozsiahla reforma Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN), vyhlásil v stredu v prejave vo Valnom zhromaždení OSN v New Yorku český prezident Petr Pavel. Mala by sa podľa neho stať efektívnejšou, inkluzívnejšou a zodpovednejšou, aby viac odrážala realitu súčasného sveta a posilnila hlas menej reprezentovaných regiónov.

18:39

Americký prezident Biden pripustil možnosť rozsiahlej vojny na Blízkom východe.

Vyjadril sa tak v rozhovore pre televíznu spoločnosť ABC.

18:20

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vo Valnom zhromaždení OSN v New Yorku vyhlásil, že jeho krajina nikdy neprijme dohodu o prímerí s Ruskom, ktorú jej nanútia zvonka. Spochybnil tiež motiváciu Číny a Brazílie, pokiaľ ide o naliehanie na rozhovory s Moskvou.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vystavené bábky počas novinárskeho dňa pri príležitosti otvorenia zrekonštruovaného Bratislavského bábkového divadla v Bratislave 24. septembra 2024

Autor: TASR - Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

René Pavlík

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali