Prezident a minister zahraničia odcestovali do USA, zúčastnia sa na Valnom zhromaždení OSN

❚❚

Bratislava 22. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Bublinec)

 

Prezident SR Peter Pellegrini odcestoval v nedeľu predpoludním do Spojených štátov. Hlavným cieľom jeho takmer týždňovej pracovnej cesty je účasť na 79. Valnom zhromaždení Organizácie Spojených národov (VZ OSN) v New Yorku. Okrem prejavu vo všeobecnej rozprave VZ OSN sa zúčastní aj na Samite budúcnosti a tiež na otvorenej diskusii v Bezpečnostnej rade OSN. Popri tom absolvuje viacero bilaterálnych stretnutí, informuje spravodajca TASR

Pellegrini
Na snímke prezident SR Peter Pellegrini

Kancelária slovenského prezidenta označila Samit budúcnosti za ťažiskové podujatie tohtoročného VZ OSN. Svetoví lídri tam podľa prezidentovho úradu budú diskutovať o možnostiach dosiahnutia nového medzinárodného konsenzu a obnovenia dôvery v multilateralizmus. Debaty sa dotknú okrem iného aj mierového využívania vesmíru a nových technológií, napríklad umelej inteligencie. Pellegrini by mal vystúpiť na tomto podujatí v pondelok.

.

Diskusia s prezidentom SR uzavrie v utorok 24. septembra v New Yorku podujatie s názvom Slovak PRO Summit 2024. Cieľom tejto platformy je posilnenie spolupráce medzi USA a Slovenskom prostredníctvom Slovákov žijúcich v USA. Predtým vystúpi ako hlavný rečník podujatia bývalý hokejista Marián Gáborík.

Prejav vo všeobecnej rozprave VZ OSN čaká hlavu štátu v stredu 25. septembra. Vo vystúpeniach lídrov sa očakávajú témy vojny na Ukrajine a v Pásme Gazy, ochrana medzinárodného poriadku, rešpektovanie Charty OSN a medzinárodného práva, podpora multilateralizmu či klimatická kríza a jej dôsledky. Pellegrini sa taktiež zúčastní na otvorenej diskusii Bezpečnostnej rady OSN na vysokej úrovni na tému “Schopnosť viesť smerom k mieru”. Bilaterálne rokovania by mal absolvovať s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Gutterresom i ďalšími hlavami štátov, ako aj s prezidentom Svetového židovského kongresu Ronaldom Lauderom.

.

Vo štvrtok 26. septembra sa presunie do Cedar Rapids, druhého najväčšieho mesta štátu Iowa. Navštívi tam Národné české a slovenské múzeum a knižnicu. Táto inštitúcia tento rok oslavuje 50. výročie založenia. V piatok tam Pellegrini spoločne s českým prezidentom Petrom Pavlom odhalí nový orloj na zrenovovanej hodinovej veži. Orloj je postavený v štýle historických hodín na pražskej Staromestskej radnici, sochy preň vytvoril slovenský sochár Andrej Haršány.

Do vlasti by sa mal prezident vrátiť v sobotu 28. septembra.

 

Do New Yorku odcestoval i Juraj Blanár, v USA má týždňový program

Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD) odcestoval v nedeľu do New Yorku, kde sa, rovnako ako prezident SR Peter Pellegrini, zúčastní 79. zasadnutia Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (OSN). Počas nasledujúceho týždňa má v USA naplánovaný aj ďalší pracovný program. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR

Juraj Blanár
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Juraj Blanár

Okrem rokovaní v rámci zasadnutia Valného zhromaždenia OSN čaká ministra v pondelok (23. 9.) stretnutie Priateľov západného Balkánu k téme európskej integrácie, stretnutie ministrov zahraničných vecí G7+ k podpore energetického sektora Ukrajiny a neformálne zasadnutie ministrov zahraničných vecí členských štátov Európskej únie (FAC). Súčasťou jeho programu je aj stretnutie so zástupcami amerických židovských organizácií a pracovný obed Svetového ekonomického fóra (IGWEL).

.

“Rovnako má minister počas nasledujúcich dní naplánované aj viaceré bilaterálne rokovania s rezortnými partnermi z Indonézie, Jordánska, Kuby, Libanonu a Uzbekistanu. Ale aj s predstaviteľmi krajín, kde slovenské ministerstvo zahraničia otvára nové zastupiteľské úrady, ako je Alžírsko či Filipíny,” priblížil komunikačný odbor rezortu diplomacie.

V utorok (24. 9.) sa minister zúčastní na programe Slovak Pro Summitu 2024, platformy založenej s cieľom posilnenia spolupráce odborníkov medzi oboma krajinami prostredníctvom Slovákov, ktorí sa presadili v americkom biznis sektore. Deň zavŕši, na pozvanie ministra zahraničných vecí USA Antonyho Blinkena, účasťou na Transatlantickej večeri.

Stredajší (25. 9.) program bude pokračovať stretnutím s ministrami zahraničných vecí G20. Šéf slovenskej diplomacie tiež vystúpi na podujatí zameranom na dodržiavanie medzinárodného humanitárneho práva v ozbrojených konfliktoch. Navštíviť by mal tiež slovenskú školu a kostol v New Yorku. Vo štvrtok (26. 9.) ho čaká zasadnutie Skupiny priateľov mediácie a neskôr rokovanie EÚ a Spoločenstva štátov Latinskej Ameriky a Karibiku (CELAC).

V závere týždňa sa minister stretne so slovenskou a českou komunitou v štáte Iowa. Navštívi tam Národné české a slovenské múzeum s knižnicou a zúčastní sa na odhalení orloja v zrenovovanej hodinovej veži pri príležitosti 50. výročia založenia múzea a knižnice.

 

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:18

Na izraelské územie bolo v noci na nedeľu vyslaných približne 150 rakiet, riadených striel a dronov. Na sever krajiny prichádzali najmä z Libanonu, uviedla armáda.

Hizballáh
Na snímke príslušníci izraelských bezpečnostných zložiek hasia požiar po raketovom útoku z Libanonu v meste Kirjat Bialik na severe Izraela v nedeľu 22. septembra 2024
13:17

Desiatky domácností v ukrajinskej Poltavskej oblasti zostali bez dodávok elektrickej energie po nočnom ruskom dronovom útoku. Oznámil to v nedeľu tamojší oblastný gubernátor Filip Pronin.

13:16

Iracká koalícia proiránskych ozbrojených skupín sa v nedeľu prihlásila k dronovému útoku na Izrael. Izraelská armáda pritom oznámila, že zachytila niekoľko “podozrivých vzdušných cieľov” prichádzajúcich v noci z Iraku.

13:16

V nedeľu ráno sa v meste Saviano neďaleko Neapolu zrútil dvojposchodový dom. Pod troskami zahynuli dvaja súrodenci vo veku štyri a šesť rokov.

13:15

Ceny ropy v piatok (20. 9.) klesli, celý týždeň však uzavreli so ziskom, už druhýkrát po sebe. K rastu v druhej polovici týždňa prispelo najmä zníženie úrokových sadzieb americkej centrálnej banky (Fed) a pokles zásob komodity v USA.

13:15

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) je pripravený na diskusiu o prípadnej úprave konsolidačného balíka v rámci koalície. Ak sa však v nejakej oblasti pridá, inde sa musí ubrať a celková suma balíka musí zostať rovnaká. Zdôraznil to v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike. Diskusia sa môže podľa neho týkať aj avizovaného zvýšenia dane z pridanej hodnoty (DPH) na knihy.

13:14

Väčšinu zaplavených áut sa neoplatí opravovať, náklady môžu prevýšiť ich cenu. Správne by po zatopení auta mala byť vymenená celá elektroinštalácia vozidla, čo znamená náklady vo výške niekoľkých tisíc eur. Uviedol to Petr Vaněček, spoločný generálny riaditeľ spoločnosti Aures Holdings, prevádzkovateľa autocentier AAA Auto a Mototechna v súvislosti s povodňami, ktoré postihli nedávno niektoré európske krajiny. Treba podľa neho počítať s tým, že po povodniach sa začnú povrchne opravené autá objavovať v inzercii a v malých autobazároch.

13:13

Inšpektori regionálnych veterinárnych a potravinových správ v auguste 2024 vykonali 2873 úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Úradnú kontrolu vykonali pri 1151 právnych subjektoch a 1757 prevádzkach. Nedostatky sa zistili pri 168 kontrolách. Z uvedeného počtu bolo zistených 757 nedostatkov. Uviedla to v aktuálnej správe Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.

13:12

Ťažkosti s obsadzovaním pracovných miest má na Slovensku 63 % firiem, pričom 24 % z nich nedokáže obsadiť všetky plánované miesta. Pre spoločnosti je výzvou aj zamestnávanie zahraničných pracovníkov. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu personálnej spoločnosti Talent Solutions, ktorý tento týždeň prezentovala Britská obchodná komora v SR.

13:11

Každá zdravotnícka organizácia na svete čelí v priemere 2018 kybernetickým útokom týždenne, čo predstavuje medziročný nárast o tretinu. Zdravotníctvo je navyše tretím najčastejším cieľom takýchto útokov. Informoval o tom Tomáš Valenta z Check Point Software Technologies.

13:10

Pätnásť percent obyvateľov Slovenska nemá žiadne finančné rezervy a ďalších 18 % má úspory nižšie, ako je ich mesačný príjem domácnosti. Väčšina obyvateľov si mesačne dokáže z výplaty odložiť menej ako 120 eur a 15 % si neodkladá nič. Vyplýva to z prieskumu realizovaného pre spoločnosť Home Credit. Na druhej strane, pätina respondentov uviedla, že sa im finančne darí lepšie ako minulý rok.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Andrej Sablič

Marek Brna

Marián Tkáč

Branislav Čech

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali