Prezident odcestoval do Poľska, stretne sa aj s Andrzejom Dudom

Prezident odcestoval do Poľska, stretne sa aj s Andrzejom Dudom

Bratislava 4. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Jaroslav Novák)

 

Prezident SR Peter Pellegrini vo štvrtok ráno odcestoval na oficiálnu pracovnú cestu do Poľska. Stretnúť sa tam má aj s hlavou štátu Poľskej republiky Andrzejom Dudom

Pellegrini v Česku
Na snímke prezident SR Peter Pellegrini

Na programe má takisto stretnutie s predsedom Sejmu Poľskej republiky Szymonom Holowniom. Stretnúť sa má aj s poľským premiérom Donaldom Tuskom. Má okrem iného navštíviť zastupiteľský úrad vo Varšave aj Múzeum Varšavského povstania.

Reklama

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:52

Českí policajti zasahovali v sobotu dopoludnia v pražskej štvrti Řepy, kde bola nahlásená streľba. Podľa prvotných informácií išlo zrejme o streľbu z pištole na stlačený plyn, informuje TASR podľa spravodajského portálu Novinky.cz.

Policajti po príchode zistili, že boli poškodené hodiny na stĺpe verejného osvetlenia, uviedol policajný hovorca Jan Daněk.

17:20

Početné poranenia utrel poľský turista, ktorý v sobotu popoludní spadol v masíve Gerlachovského štítu. Na pomoc mu prišli horskí aj leteckí záchranári. Informuje o tom Horská záchranná služba na svojej webovej stránke.

15:35

Nový britský premiér Keir Starmer v sobotu vyhlásil, že nie je pripravený pokračovať v hlavnom programe predchádzajúcej konzervatívnej vlády na deportáciu žiadateľov o azyl do Rwandy. TASR sa odvoláva na svetové agentúry.

Kontroverzný plán predchádzajúcej vlády poslať migrantov do Rwandy označil Starmer na tlačovej konferencii za “mŕtvy a pochovaný”.

15:33

Hlavné medzinárodné letisko v severotalianskom Miláne bude v budúcnosti niesť meno zosnulého bývalého premiéra Silvia Berlusconiho. V piatok to oznámil tamojší minister dopravy Matteo Salvini, informuje TASR podľa agentúr DPA a Reuters.

Milánske letisko Malpensa, ktoré leží asi 50 kilometrov za mestom, sa bude oficiálne volať “Aeroporto Silvio Berlusconi”. O zmene názvu rozhodol taliansky letecký úrad ENAC.

Berlusconi
Na archívnej snímke bývalý taliansky premiér a predseda strany Forza Italia Silvio Berlusconi
15:28

V severošpanielskom meste Pamplona sa v sobotu začali deväťdňové slávnosti sv. Fermína, známe najmä vďaka tradičnému behu s býkmi, informuje agentúra AFP.

Slávnosti v Pamplone, ktorých počiatok sa datuje ešte do stredoveku, sa stali celosvetovo známymi vďaka románu Ernesta Hemingwaya Slnko aj vychádza z roku 1926. Aj vďaka nemu do Pamplony na sviatok sv. Fermína každoročne zavítajú tisíce zahraničných turistov, a to aj napriek protestom aktivistov za práva zvierat. Súčasťou osláv, na ktorých sa tradične vypije množstvo vína, sú aj koncerty, či náboženské procesie.

Slávnostné otvorenie osláv sviatku svätého Fermína
Na snímke účastníci držia červené šatky na hlavnom námestí počas oficiálneho otvorenia osláv sviatku svätého Fermína v španielskej Pamplone
14:57

Kanadský hokejista Gabriel Chicoine bude v novej sezóne pôsobiť v Banskej Bystrici. Účastník Tipos extraligy o tom informoval na sociálnej sieti.

14:37

Spoločnosť ŽOS Trnava vyrobí 200 kusov horných plošín autovozňov pre americkú firmu Greenbrier. Plošiny majú byť povrchovo upravené s vykonaním montáže všetkých ich komponentov.

ŽOS Trnava je najväčšou dielňou na opravy železničných vozňov v strednej Európe. Jej korene siahajú k prvej opravovni železničných vozňov na území Slovenska, keď prvé revízie vykonala v auguste 1925.

14:34

Voliči vo francúzskych zámorských územiach a žijúci v zahraničí začali v sobotu hlasovať v druhom kole francúzskych parlamentných volieb. Tie by mohli priniesť bezprecedentné víťazstvo nacionalistickej krajnej pravice, píše TASR na základe agentúry AP.

Ak pravica získa 7. júla absolútnu väčšinu, vo francúzskom politickom systéme nastane tzv. kohabitácia, keď prezident musí vymenovať za premiéra zástupcu odlišného politického zoskupenia.

Predošlú nedeľu sa v prvom kole predčasných volieb dostala na prvé miesto protiimigračná strana Národné združenie (RN) Marine Le Penovej, za ktorou nasledovala koalícia stredoľavicových, krajne ľavicových a zelených strán – a centristická aliancia prezidenta Emmanuela Macrona bola až tretia, pripomína AP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena fotografuje dúhu telefónom na parkovisku pred obchodným domom Smith\'s na Štvrtej ulici v Albuquerque v štáte New York

Autor: TASR/AP-Chancey Bush/The Albuquerque Journal via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali