Prezident ocenil viaceré projekty, ktoré realizujú NSK a mesto Nitra

❚❚

Nitra 17. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Henrich Mišovič)

 Aktualizované 17. októbra 2024 18:39

Stretnutie s predsedom Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Branislavom Becíkom i primátorom Nitry Marekom Hattasom absolvoval vo štvrtok prezident Peter Pellegrini počas výjazdového rokovania v Nitrianskom kraji. Podľa prezidenta sa samospráve v nitrianskom regióne darí realizovať viaceré zaujímavé iniciatívy, ktorými by sa mohli inšpirovať aj ďalšie kraje a mestá na Slovensku

Peter Pellegrini
Na snímke prezident SR Peter Pellegrini

Ocenil viaceré projekty, ktoré kraj aktuálne rozbieha. Jedným z nich je aj budovanie troch nových domovov pre seniorov. “Po dlhých rokoch, kedy sa pod značkou NSK nepostavil ani jeden dom pre seniorov či zariadenie sociálnych služieb, som bol dnes informovaný hneď o niekoľkých projektoch, ktoré čoskoro uzrú svetlo sveta. NSK ide v spolupráci so Štátnym fondom rozvoja bývania (ŠFRB) využívať nepotrebné budovy a nevyužívané internáty na zriadenie domovov sociálnych služieb a na výstavbu ďalších podobných zariadení. Je to výborný nápad, ktorý odporúčam aj ďalším mestám a krajom,” skonštatoval Pellegrini.

.

NSK má aktuálne v zriaďovateľskej pôsobnosti 25 zariadení sociálnych služieb (ZSS) s 3232 klientmi, o ktorých sa stará zhruba 2300 zamestnancov. Podľa predsedu NSK k nim už čoskoro pribudnú ďalšie. “V kraji je o takéto zariadenia eminentný záujem. Za 23 rokov existencie NSK sa však žiadne nové nepostavilo. My sme sa rozhodli, že do toho pôjdeme a ideme rovno do výstavby a rekonštrukcie troch takýchto zariadení. Spolu by to malo byť 120 miest, ktoré vzniknú v zariadeniach v Horných Lefantovciach a v zrekonštruovaných internátoch v Dvoroch nad Žitavou a v Zlatých Moravciach,” doplnil Becík.

Prezident ocenil aj projekt NSK zameraný na opravu mostov. Kraj na tento účel zriadil takzvané mostné čaty, ktoré majú na starosti údržbu a opravy mostných telies v celom regióne. “Nedostatočná starostlivosť o mosty je celoslovenským problémom. Preto chcem tento projekt privítať. Videl som ho iba v NSK, kde sa v rámci regionálnej správy ciest, ktorá je v rukách kraja, využívajú ľudia a technika tak, aby sa technický stav mostov nezhoršoval. Tento projekt musím oceniť a považujem ho za pilotný, ktorý by si za príklad mohli zobrať aj ostatné samosprávne kraje,” uviedol Pellegrini.

.

Prezident ocenil aj snahu mesta Nitra, predovšetkým pri pomoci cudzincom, ktorí do regiónu prichádzajú za prácou. Vyzdvihol tiež projekt Plant Youth, ktorý nitrianska radnica prevzala z Islandu a je zameraný na prácu s mládežou. “Má komunitným spôsobom a zapojením všetkých zúčastnených pomôcť mladým ľuďom tráviť čas tak, aby ich čo najmenej podľahlo návykovým látkam. Je to veľmi zaujímavý projekt. Neviem, či sa ešte v nejakom inom meste realizuje v takomto rozsahu. Myslím, že si zaslúži podporu, nie len moju, ale aj vlády a iných orgánov. Treba o ňom hovoriť, aby sa rozšíril aj do iných miest,” zdôraznil prezident.

 

Prezident: Nefunkčný registračný systém výrazne zasahuje do života cudzincov

Nefunkčný registračný systém na cudzineckej polícii výrazne zasahuje do života ľudí a ich budúcnosti. Počas pracovného výjazdu v Nitrianskom kraji to skonštatoval prezident Peter Pellegrini.

Ako upozornil, Nitra má jedno z najväčších percent zahraničných obyvateľov, ktorí sem prišli za prácou alebo kvôli vojne na Ukrajine. “To číslo ma veľmi prekvapilo. V Nitre dnes 15 percent obyvateľstva tvoria ľudia zo zahraničia. Mesto má približne 75.000 obyvateľov a žije tu okolo 15.000 cudzincov. Ide o ľudí, ktorí nie sú nelegálnymi migrantmi, ale prišli sem riadne za prácou a sú tu vítaní,” skonštatoval prezident.

Aj v Nitre sa podľa jeho slov naplno ukazuje problém s registráciou na oddeleniach cudzineckej polície. “Má to reálne dosahy na ľudské životy. Stáva sa, že matka musí mestu oznámiť, že aj keď tu chcela žiť, musí odísť do inej krajiny, pretože si na Slovensku nie je schopná za mesiac alebo dva vybaviť pobytové povolenie, a tým pádom jej dieťa nemôžu prijať na základnú školu,” uviedol Pellegrini.

.

Podobné problémy majú podľa jeho slov aj firmy, ktorých pracovníci sú na Slovensku dlhodobo, no často majú problém obnoviť si povolenie na pobyt. “Neraz sa dostávajú na hranu a do rizika, že budú musieť opustiť Slovensko, hoci tu majú dobre platené miesto, odvádzajú dane, odvody… Porucha toho registračného systému má oveľa širšie dosahy. To nie je len o tom, že cudzinci niekde čakajú dva mesiace, kým si vybavia papiere. Im to môže zásadným spôsobom zasahovať do života a ich budúcnosti,” zdôraznil prezident.

Slovenská vláda by podľa Pellegriniho mala spraviť viac pre to, aby zo Slovenska neodchádzali ľudia iba pre administratívne problémy. “Zvlášť s ohľadom na demografiu a potrebu kvalifikovanej pracovnej sily treba urobiť všetko pre to, aby sa tu zastabilizovali, zostali súčasťou našej spoločnosti, vychovávali tu deti, platili dane a prispievali k rastu slovenskej ekonomiky,” uviedol.

Ďalšie problémy spôsobuje podľa prezidenta napríklad aj slovenská vízová politika vo vzťahu k Indii. “To sa dozviete práve v regióne. Je tu veľký zamestnávateľ, automobilka Jaguar Land Rover, ktorá je vlastnená indickou spoločnosťou a Indmi. Tí sem chodia a manažment tu potrebuje fungovať a pracovať. Vízová politika, ktorá sa v poslednom čase zhoršila, im značne komplikuje život,” pripomenul.

Registračný systém na cudzineckej polícii i vízová politika spôsobujú podľa prezidenta značné problémy ľuďom aj firmám. “Tie k nám dnes nedokážu doviesť kvalifikovaných pracovníkov v rámci cielenej a legálnej migrácie. A keď sami vieme, že máme problémy s dostatkom kvalifikovanej pracovnej sily, tak by sme si situáciu nemali sťažovať komplikovanými predpismi alebo dokonca nefunkčným registračným systémom, ktorý výrazne zasahuje do života ľudí, ktorí sem chcú v mieri prísť, pracovať a rozvíjať Slovensko,” dodal Pellegrini.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:22

Rating nemeckého kancelára Olafa Scholza klesol kvôli jeho podpore Ukrajiny, píše The New York Times.

„Scholz prekonal váhavosť Nemecka po druhej svetovej vojne v otázkach globálnej bezpečnosti a stal sa jedným z najväčších finančných podporovateľov vojnového úsilia Ukrajiny. Táto podpora si však vyžiadala vysokú cenu: vojna zasiahla nemecký automobilový a výrobný sektor a otriasla Scholzovým ratingom,“ uvádza publikácia.

19:53

Skupina maskovaných osôb vo štvrtok popoludní nakrátko obsadila sídlo rektorátu Slobodnej univerzity (FU) v Berlíne. Približne 15 až 20 ľudí po preniknutí do budovy na steny nastriekalo nápisy s propalestínskym kontextom, uviedol policajný hovorca.

19:43

Izrael vo štvrtok potvrdil, že vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwár je mŕtvy.

19:42

Viac ako 60 poľských vojakov tento rok utrpelo zranenia pri výkone služby na hranici s Bieloruskom, keď sa snažili zabrániť migrantom nelegálne vstúpiť do Poľska, uviedol vo štvrtok námestník poľského ministra obrany.

19:42

Iracké úrady vo štvrtok oznámili, že zhabali viac ako pol milióna tabletiek zakázaného stimulantu captagon. Irak zápasí s rozmáhajúcim sa obchodom s touto drogou.

19:41

Budovu v Bejrúte, v ktorej sídlia okrem rôznych firiem aj veľvyslanectvá Nórska a Azerbajdžanu či redakcia spravodajskej televízie al-Džazíra, vo štvrtok evakuovali v dôsledku falošných varovaní pred bombovým útokom.

19:40

Spojené štáty uvalili sankcie na dve čínske spoločnosti, ktoré podľa nich Rusku priamo pomáhali s výrobou útočných dronov s dlhým doletom používaných následne vo vojne na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo financií.

19:38

Rakúsky minister hospodárstva Martin Kocher považuje za potrebné, aby Európska únia (EÚ) a Čína v spore o clá na elektromobily hľadali riešenie prostredníctvom dialógu. Z pohľadu Rakúska je nevyhnutné pokračovať v snahe o dosiahnutie dohody s cieľom vytvoriť spravodlivé podmienky hospodárskej súťaže, vyhlásil vo štvrtok minister.

19:14

Nemenovaní predstavitelia palestínskeho radikálneho hnutia Hamas vo štvrtok uviedli, že na základe dostupných dôkazov možno predpokladať, že vodca Jahjá Sinwár bol zabitý pri izraelskom útoku v Pásme Gazy.

18:57

Najzraniteľnejšou skupinou obyvateľstva ohrozenou chudobou sú deti. Svoje prostredie si pritom nevyberajú, vytvárajú im ho dospelí. Pri príležitosti štvrtkového Medzinárodného dňa chudoby na to poukázal komisár pre deti Jozef Mikloško.

18:56

Medzinárodné spoločenstvo sa musí napriek “zložitému geopolitickému prostrediu” spojiť, aby dokázalo čeliť spoločným výzvam, ako je nedostatočný hospodársky rast a existenčná hrozba v podobe klimatickej krízy, vyhlásila vo štvrtok výkonná riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová.

18:51

Napriek aktuálnemu zníženiu sadzieb nemožno menovú politiku Európskej centrálnej banky (ECB) považovať za uvoľnenú. V reakcii na štvrtkové rozhodnutie Rady guvernérov ECB znížiť kľúčové sadzby o ďalších 25 bázických bodov to uviedol analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Labute plávajú na jazere Stieger pri zámku Stieger s jesenným koloritom v malebnom nemeckom mestečku Ort Stiege

Autor: TASR/AP-Matthias Bein

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali