“Prezident Donald Duck…“ Komolí Google Trumpovo meno zámerne ?

❚❚

Bratislava 29. júla 2024 (HSP/ New York Post / Foto: X @kylenabecker)

 

Americký technologický gigant, spoločnosť Google, čelí obvineniam z ovplyvňovania nadchádzajúcich prezidentských volieb v Amerike. Google totiž vypustil frázu “pokus o atentát na Trumpa“ z kľúčových fráz pre vyhľadávanie, informovali o tom viaceré svetové médiá vrátane NY Post

Funkcia “Autocomplete“ od Google vynecháva navrhované výsledky týkajúce sa pokusu o atentát na Donalda Trumpa
Funkcia “Autocomplete“ od Google vynecháva navrhované výsledky týkajúce sa pokusu o atentát na Donalda Trumpa

Používatelia webového prehliadača Google s prekvapením zistili, že funkcia “Autocomplete“, ktorá vyhľadá výsledky na základe kľúčových slov alebo slovných spojení, zjavne vynecháva navrhované výsledky týkajúce sa pokusu o atentát na Donalda Trumpa.

.

 

Snažia sa najväčšie technologické spoločnosti zasahovať do volieb v USA?

Vyhľadávanie prostredníctvom webového prehliadača Google na základe kľúčových slov nezobrazuje výsledky, ktoré by sa mali zobraziť pri zadaní : “pokus o atentát na Trumpa“. ( v angličtine “ assassination attempt on Trump”)

.

Táto anomália rýchlo upútala pozornosť používateľov sociálnych médií vrátane texaského kongresmana Chipa Roya a Donalda Trumpa mladšieho, ktorí začali zdieľať snímky obrazovky s vlastnými príkladmi, na ktorých sa zobrazujú prázdne návrhy vyhľadávania Google na dotazy týkajúce sa smrtiacej streľby na zhromaždení v Pensylvánii.

Donald Trump Jr. následne poukázal na fakt, že najväčšie spoločnosti sa snažia zmanipulovať výsledky novembrových volieb, čo vyvolalo aj vyšetrovanie v Senáte.

Roger Marshall, republikánsky senátor zo štátu Kentucky, na X napísal: „Tento týždeň podám do Google oficiálnu žiadosť o preskúmanie – teším sa na ich odpoveď.“

Akonáhle sa správa o tejto korekcii rozšírila, upútala pozornosť tisícov používateľov, ktorí si to v prehľadávači Google vyskúšali a dôkazové snímky obrazovky o výsledkoch vyhľadávania zdieľali. Chip Roy k snímke obrazovky s vlastným pokusom o vyhľadávanie napísal : „Potvrdzujem“.

Trump Jr. tiež zdieľal príspevok X so snímkou obrazovky s výsledkami Autocomplete, ktoré označil za „úmyselné zasahovanie do volieb“ zo strany vyhľadávacieho gigantu.

.

„Big Tech sa opäť pokúšajú zasahovať do volieb, aby pomohli Kamale Harrisovej. Všetci vieme, že ide o úmyselné zasahovanie do volieb zo strany spoločnosti Google. Skutočne opovrhnutiahodné,“ napísal svojim 11,7 miliónom sledovateľom.

Na situáciu upozornil v pondelok na X aj multimiliardár Elon Musk. „Wow, Google má zákaz vyhľadávania prezidenta Donalda Trumpa! Zasahovanie do volieb?,“ napísal na vlastnej sociálnej sieti X.

Musk tiež zverejnil snímku obrazovky, na ktorej automatické dopĺňanie pri vyhľadávaní „prezident Donald“ nedopĺňa slovo „Trump“. Systém namiesto toho navrhne nezmysly ako „prezident Donald Duck“ a „prezident Donald Regan“.

 

Prečo Google potláča vyhľadávanie o pokuse o atentát na Trumpa?

O atentáte na Trumpa nie je žiadna zmienka, žiaden výsledok vyhľadávania, ani keď sa do vyhľadávacieho riadku na domovskej stránke Google zadá celý výraz “atentát na“( v angličtine “assassi…“, zo slova assassin, ako atentát). Google proste neponúkne možnosť doplniť tam Trumpovo meno, aby bol výraz kompletný. Príkazový riadok dokonca odmieta aj automatické dopĺňanie vyhľadávania, ako napríklad “pokus o atentát na Trumpa“.

.

Denník The NY Post vykonal sériu testovacích vyhľadávaní v službe Google s priezviskami prezidentov USA, ktorí boli zabití alebo čelili pokusu o zabitie, za ktorými nasledovali písmená “assassi“ , aby zistil, čo navrhlo automatické dopĺňanie. Dopĺňali mená Johna F. Kennedyho, Abrahama Lincolna, Geralda Forda, Ronalda Reagana a Teddyho Roosevelta, dokonca aj Vladimira Lenina. Len nie Trumpa – nominanta republikánov na súboj o post v Bielom dome.

Pri použití Trumpovho mena funkcia Autocomplete neponúkla absolútne žiadne návrhy.
Dokonca ani kľúčové slová „atentát na Trumpa“( “Trump assassination attempt”, alebo “ assassination attempt on Trump”) nepriniesli žiadne ďalšie výrazy od spoločnosti Google.

Ďalej, napríklad pri čiastočnom prepise mena Trump pri vyhľadávaní : “Atentát na Trum…“, navrhuje “Atentát na Trumana“, čo odkazuje na v poradí 33. amerického prezidenta, a nie “atentát na Trumpa“, ako by to Google mal automaticky doplniť.

 

Google sa obhajuje

Hovorca spoločnosti Google pre denník The Post uviedol, že v súvislosti s týmito predikciami nebola vykonaná žiadna “manuálna akcia“ a že jej systémy obsahujú “ochranu pred predikciami Autocomplete “spojenými s politickým násilím“.

„Pracujeme na vylepšeniach, aby sme zabezpečili väčšiu aktuálnosť našich systémov,“ vyhlásil.

„Samozrejme, funkcia Autocomplete je len nástroj, ktorý pomáha ľuďom šetriť čas a stále môžu vyhľadávať čokoľvek, čo chcú. Po tomto hroznom čine sa ľudia obrátili na Google, aby našli kvalitné informácie – my sme ich spojili s užitočnými výsledkami a budeme v tom pokračovať,“ povedal hovorca.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:10

Ceny ropy zaznamenali vo štvrtok rast takmer o dve %, pričom cena Brentu prekročila 75 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnilo výrazné zníženie úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky, čiastočne aj pokles zásob ropy v USA.

Včera 20:09

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok telefonoval s politickými a vojenskými lídrami Libanonu. Vyzval ich na zdržanlivosť po sérii výbuchov pejdžrov a vysielačiek, ktoré používali členovia Hizballáhu. Elyzejský palác zároveň avizoval, že Macron plánuje zatelefonovať aj izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi.

Včera 19:09

Udržateľnosť cestovného ruchu a jeho infraštruktúry na Slovensku má od budúceho roka podporovať nový verejnoprávny fond. Disponovať bude sumou minimálne 20 miliónov eur ročne, ktorú mu poskytne zo svojho rozpočtu Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR. Vyplýva to z návrhu zákona o Fonde na podporu cestovného ruchu, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

Včera 19:02

Krajiny strednej Európy vrátane Slovenska, ktoré v posledných dňoch postihli povodne, budú môcť čerpať peniaze na odstraňovanie ich následkov z Fondu solidarity EÚ aj kohézneho fondu. Z kohézneho fondu je na tento účel možné využiť desať miliárd eur. Vo štvrtok to uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po stretnutí so šéfmi vlád Poľska, SR, ČR a Rakúska v poľskom meste Vroclav.

Včera 19:01

Jeden z najvplyvnejších amerických odborových zväzov, International Brotherhood of Teamsters (IBT), prvýkrát od roku 1996 odmietol vyjadriť podporu jednému z kandidátov na post prezidenta Spojených štátov.

Včera 19:00

Obnova škôd spôsobených povodňami zaťaží český rozpočet 40 miliardami Kč (1,59 miliardy eur). Povedal to vo štvrtok po prvom rokovaní špeciálne vytvorenej pracovnej skupiny český minister financií Zbyněk Stanjura.

Včera 18:43

Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin vo štvrtok vyhlásil, že ukrajinské údery na ruské územie prostredníctvom Západom dodaných rakiet by viedli k svetovej jadrovej vojne. Reagoval tak na štvrtkové uznesenie Európskeho parlamentu (EP), v ktorom europoslanci vyzvali na zrušenie obmedzení, ktoré Ukrajine bránia používať západné zbraňové systémy proti legitímnym vojenským cieľom v Rusku.

Včera 18:36

V dôsledku augustového útoku nožom v nemeckom Solingene sprísnia bezpečnostné opatrenia na Oktoberfeste. Úrady varovali návštevníkov, aby rátali s dlhšími radmi pred vstupmi, keďže po prvý raz v 189-ročnej histórii bavorského pivného festivalu použijú detektory kovov.

Včera 18:36

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vystúpi s prejavom v Európskom parlamente 9. októbra, aby predstavil priority aktuálneho maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie. Pôvodne mal vystúpiť tento týždeň, avšak vzhľadom na povodňovú situáciu zrušil všetky svoje zahraničné cesty.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali