Prezident diskutoval v Krakove s partnermi o rozširovaní EÚ aj Ukrajine

❚❚

Bratislava/Krakov 11. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Prezident SR Peter Pellegrini rokoval v piatok v poľskom Krakove s ďalšími desiatimi prezidentmi krajín Európskej únie (EÚ) v rámci skupiny Arraiolos. Zhodli sa na potrebe rozširovania Únie, pomoci Ukrajine a ukončenia vojny. Diskutovali aj o vzťahoch medzi EÚ a USA

Pellegrini
Na snímke prezident SR Peter Pellegrini

Skupina podľa Pellegriniho dokáže diskutovať s rešpektom a porozumením, pričom takýto dialóg je podľa neho medzi politikmi v dnešnom svete čoraz vzácnejší. “Všetci nesieme zodpovednosť za našu budúcnosť a žiadna z našich krajín nie je sama o sebe izolovaným ostrovom. Spolupráca je a bude naším najsilnejším nástrojom v súčasnom geopolitickom podaní,” skonštatoval slovenský prezident.

.

Hlavy štátov sa zhodli na rozširovaní EÚ o ďalšie štáty, a to Ukrajinu a Moldavsko či balkánske krajiny. “Rozšírenie Európskej únie je veľmi dôležitým bodom programu každého z nás, pretože je príležitosťou na posilnenie európskej bezpečnosti a zárukou ďalšieho hospodárskeho rozvoja, ale rozšírenie nemá byť automatickým spúšťacím procesom. Kandidátske krajiny majú pred sebou veľa práce na vlastnej strane vrátane mnohých bolestivých, zásadných reforiem,” uviedol Pellegrini.

V súvislosti s energetickou bezpečnosťou poznamenal, že štáty musia pokračovať v diverzifikácii dodávateľských reťazcov a budovaní prepojenia medzi energetickými sieťami. Pellegrini apeloval aj na rozvíjanie a obnovenie rozsahu priemyslu, a to najmä v obrane.

.

Bulharský prezident Rumen Radev skonštatoval, že lídri diskutovali o dôležitých veciach, ktoré sa týkajú budúcnosti Európy. Za prioritu číslo jeden považuje priniesť mier celému svetadielu. Na vojny a dosiahnutie mieru poukázala aj prezidentka Grécka Katerina Sakellaropulosová. Rusko ako agresor musí podľa estónskeho prezidenta Alara Karisa zaplatiť za škody, ktoré spôsobilo.

Slovinská prezidentka Nataša Pircová Musarová deklarovala, že Slovinsko bude naďalej pomáhať Ukrajine. Poukázala aj na transatlantické vzťahy medzi EÚ a USA. Nie je podľa nej dôležité, kto vyhrá najbližšie prezidentské voľby v Amerike, Európa sa musí rozprávať s každým víťazom. “Transatlantické partnerstvo zohráva osobitnú úlohu. Je kľúčové pre európsku bezpečnosť. Transatlantické väzby so Spojenými štátmi sú súčasťou dlhodobej bezpečnostnej politiky bez ohľadu na to, kto vyhrá voľby,” doplnil Pellegrini.

Lídri v piatok rokovali v poľskom Krakove na hrade Wawel, historickom sídle poľských kráľov. Tento rok samit hostil prezident Poľskej republiky Andrzej Duda. Za jedným rokovacím stolom sa stretli prezidenti Bulharska, Estónska, Grécka, Chorvátska, Maďarska, Nemecka, Lotyšska, Poľska, Slovenska, Slovinska a Talianska. Témy stretnutia súviseli aj s prioritami poľského predsedníctva v EÚ v prvom polroku 2025.

Skupina Arraiolos je neformálne politické fórum prezidentov časti členských krajín EÚ. Jej názov je odvodený od portugalského mesta Arraiolos, kde sa uskutočnilo prvé stretnutie v roku 2003. Slovenská republika bola zastúpená po prvý raz na stretnutí skupiny v roku 2022 bývalou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:25

Predstavitelia Ministerstva cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR sa stretli so zástupcami krajských a oblastných organizácií cestovného ruchu, pričom cieľom stretnutia bolo predstaviť nové nástroje na podporu cestovného ruchu v oblasti destinačného manažmentu. Zástupcovia organizácií tak dostali informácie týkajúce sa efektívnej prípravy projektov so zámerom maximálneho využívania alokovaných finančných prostriedkov na podporu cestovného ruchu. Informovalo o tom v piatok MCRŠ.

19:18

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v piatok dôrazne odsúdilo plány Tokia organizovať spoločné vojenské cvičenia s USA. Konať by sa mali v priebehu októbra a tiež v novembri v teritóriu Japonska neďaleko ruských hraníc.

19:16

Futbalisti OFK Dynamo Malženice zvíťazili v piatkovom zápase 7. kola MONACObet ligy nad ŠK Slovan Bratislava futbal B 2:0. Domáci majú na konte 19 bodov a v tabuľke im patrí priebežná druhá priečka, hostia sú s deviatimi bodmi na 12. mieste.

19:15

Slovenská krasokorčuliarka Olívia Lengyelová obsadila 18. miesto v krátkom programe sólistiek na podujatí juniorskej Grand Prix v čínskom Wu-Si. Za svoj výkon získala známku 42,03 bodu. Pätnásťročná pretekárka sa v sobotu predstaví vo voľnej jazde.

19:14

Do Česka sa po 400 rokoch dočasne vrátil údajný meč známeho husitského vojvodcu Jána Žižku z Trocnova a Kalicha. Za prísnych bezpečnostných opatrení ho dopravili zo Švédska pri príležitosti 600. výročia Žižkovej smrti. V Prahe a tiež na iných miestach ČR sa od piatka konajú spomienkové udalosti.

18:47

V utorok sa v Luxemburgu uskutoční medzivládna konferencia medzi Európskou úniou a Albánskom a otvoria sa prvé prístupové kapitoly pre členstvo krajiny v EÚ, oznámil v piatok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

18:35

Chorvátsky minister financií Marko Primorac sa v piatok stretol s fínskou delegáciou, v rámci ktorej prišlo 11 vedúcich predstaviteľov štátnych spoločností spolu s fínskym veľvyslancom v Chorvátsku. Diskutovali o rozvíjaní vzťahov medzi krajinami, najmä v oblasti hospodárstva.

18:10

Nemecký tanker s vykurovacím olejom, na ktorom v piatok ráno vypukol požiar, odtiahnu do prístavu Rostock. Hasiči dostali oheň pod kontrolu a úplne ho uhasia po príchode plavidla do prístavu. V piatok o tom informovali predstavitelia záchranných zložiek.

18:09

V piatok v Albánsku otvorili dve centrá na prijímanie žiadateľov o azyl prichádzajúcich do Talianska, uviedol pod podmienkou anonymity taliansky predstaviteľ. Ide o dohodu medzi oboma krajinami, ktorá je zameraná na obmedzenie nelegálnej migrácie do Európskej únie.

17:55

Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval v piatok svetových lídrov, aby boli “jasnozriví” a pracovali na úplnom odstránení jadrových zbraní. Vyjadril sa po tom, ako Nobelovu cenu mieru udelili organizácii preživších Hirošimy a Nagasaki. Tohtoročnú voľbu Nobelovho výboru ocenili aj ďalší svetoví lídri.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dvojica jazdcov vedie pár ťažných koní, míňajúc stromy jesenných farieb, pred Billingsovou farmou vo Woodstocku

Autor: TASR/AP-Charles Krupa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Tibor Danáč

Miroslav Urban

René Pavlík

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali