Prezident: Blahorečenie Jána Havlíka vnímam ako silné morálne posolstvo človeka

❚❚

Bratislava 31. augusta 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Martin Baumann)

 

Prezident SR Peter Pellegrini vníma blahorečenie Jána Havlíka ako silné morálne posolstvo človeka, ktorý sa nevzdal svojej viery, hodnôt a presvedčenia. Uviedol to na sociálnej sieti

Peter Pellegrini
Na snímke prezident SR Peter Pellegrini počas prejavu na centrálnych oslavách 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici

Pavlík zostal hodnotám podľa Pellegriniho verný aj v tých najhorších časoch útlaku, aj za cenu straty vlastného života. “Títo tichí a nezlomní hrdinovia doby sú príkladom, ktorý nás v živote inšpiruje a robí duchovný život národa bohatším a hodnotnejším,” skonštatoval.

.

Ján Havlík sa stal v sobotu ďalším blahoslaveným na Slovensku. V roku 1965 zomrel ako 37-ročný na následky mučenia v komunistických väzniciach. Slávnostný úkon blahorečenia vykonal v sobotu na priestranstve pred Bazilikou Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne-Strážach (okres Senica) legát pápeža Františka, kardinál Marcello Semeraro, prefekt vatikánskeho Dikastéria pre kauzy svätých.

 

.

 

Prečítajte si tiež

Jána Havlíka vyhlásili v Šaštíne-Strážach za blahoslaveného

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:11

Väčšinu opatrení na ozdravenie verejných financií v budúcom roku zaradila vláda do jedného legislatívneho balíka. Návrh zákona, ktorým sa novelizujú niektoré zákony v súvislosti s ďalším zlepšovaním stavu verejných financií, schválila v stredu s pripomienkami. Parlamentu navrhla prerokovať právnu normu v skrátenom legislatívnom konaní. Rozpočtu by mal tento balík priniesť približne 2 miliardy eur.

15:10

Inflácia v eurozóne stále nie je taká nízka, ako by si Európska centrálna banka (ECB) želala. Úrokové sadzby musia preto zostať dostatočne vysoké, aby vyriešili cenové tlaky. Vyhlásil to v stredu prezident Bundesbank a člen Rady guvernérov ECB Joachim Nagel.

15:04

Sadzba dane z finančných transakcií bude od budúceho roku 0,40 %, kým pôvodný návrh bol na úrovni 0,35 %. Maximálny limit tejto dane bude 40 eur, zvýši sa z pôvodne navrhovaných 30 eur. Zdanenie výberov v hotovosti dosiahne 0,8 %, pôvodný návrh bol 0,7 %. Po rokovaní vlády o schválenom návrhu dane informoval minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD). Daň z finančných transakcií by mala zabezpečiť pre rozpočet okolo 700 miliónov eur. Vláda v stredu zároveň navrhla parlamentu prerokovať právnu normu v skrátenom legislatívnom konaní.

15:02

Suma 90 eur za 365-dňovú diaľničnú známku je podľa Ministerstva dopravy (MD) SR ešte prijateľná pre motoristov. V porovnaní s okolitými krajinami je to najnižšia suma 365-dňovej známky. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády štátny tajomník ministerstva dopravy Igor Choma. Zmenu sadzby diaľničných známok v stredu schválila vláda, ide o jedno z konsolidačných opatrení.

15:01

Z konsolidačných opatrení, ktoré predstavila vláda vyplýva, že bežnú trojčlennú rodinu budú ročne stáť približne 1000 eur. Dotkne sa to pritom najzraniteľnejších, a to rodín s deťmi, najmä jednorodičov, ale aj rodín s viacerými deťmi. Uviedol to v stredu predseda opozičného PS Michal Šimečka na tlačovej konferencii spolu s ďalšími predstaviteľmi hnutia.

15:00

Vedenie Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) predstavilo nové smerovanie a ciele zamerané na štyri hlavné piliere, ktorými sú byť stabilným a atraktívnym zamestnávateľom, mať moderné vlaky, kvalitné služby a dosiahnuť finančnú silu a stabilitu. Cieľom plánovaných krokov národného dopravcu je zmodernizovať železničnú dopravu na našom území a zabezpečiť jej dlhodobú udržateľnosť a konkurencieschopnosť. Uviedli to v stredu predstavitelia ZSSK.

14:59

Maďarsko príde o časť finančných prostriedkov z Európskej únie. Dôvodom je odmietnutie zaplatenia pokuty za porušenie únijných azylových pravidiel, ktorú mu uložil Súdny dvor EÚ (SDEÚ) ešte v lete, oznámila v stredu Európska komisia (EK).

14:57

Úrady v Kolíne nad Rýnom začali vyšetrovanie po tom, ako v tomto západonemeckom meste zaznamenali v stredu už druhý výbuch v priebehu niekoľkých dní.

14:56

Lietadlo so švédskou ministerkou zahraničných vecí Mariou Malmer Stenergardovou a ministrom spravodlivosti Gunnarom Strömmerom sa pre technickú poruchu vrátilo do Štokholmu. Kľúčové bezpečnostné stretnutie oboch ministrov v Turecku sa preto bude musieť odložiť, uviedli v stredu švédski predstavitelia.

14:55

Londýnska ulica Oxford Street, na ktorej sa nachádzajú najznámejšie obchody britskej metropoly, by mohla byť podľa plánu, ktorý v utorok oznámil starosta mesta Sadiq Khan, upravená pre peších, aby prilákala viac nakupujúcich.

14:53

Poľsko zvýši počet príslušníkov bezpečnostných zložiek a armády v rámci príprav na blížiacu sa povodňovú vlnu, ktorá by mala do piatku zasiahnuť ďalšie poľské mestá na juhozápade krajiny. Oznámil to v stredu poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

14:52

Rakúska poisťovňa Wiener Städtische považuje súčasné povodne a búrky za jednu z najväčších prírodných katastrof, aké ju postihli od jej založenia v roku 1824.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac vychádza za budovou v Moskve

Autor: TASR/AP-Pavel Bednyakov

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali