Prestávajú voliči dôverovať Robertovi Ficovi?

❚❚

Bratislava 23. augusta 2024 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Diskutoval som s priateľom, celoživotným voličom strany SMER. Nedal by toho času na premiéra dopustiť krivého slovka. S ľavicou na večné časy, a tak ďalej. Ale teraz? Začína byť nervózny, keď sa bavíme na politické témy – vraj je toho priveľa, ako sa jedna politika u nás doma proklamuje, a druhá reálne v Bruseli vykonáva…

Robert Fico
Na snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD)

…v súlade s tým, čo od nás žiadajú „vzácni“ spojenci z EÚ a NATO.

.

A mne súbežne prichádza na um, že sa možno všetci mýlia, keď predvídajú predčasný koniec tejto vlády v dôsledku razantných (no nie príliš šťastne odkomunikovaných) krokov Martiny Šimkovičovej a jej suity. Nie, túto vládu len tak niečo nepovalí – na to sú v nej príliš skúsení harcovníci, a tak je to dobre, veď po divokých turbulenciách Matovičovcov a servilnom Ódorovi je pri kormidle stabilita a zdravý rozum.

A napriek tomu – jediným faktorom, ktorý môže ovplyvniť pád tejto vlády, je vláda sama…

.

Vysvetlím:

Robert Fico v aktuálnom vyjadrení hovorí o tom, že Slovensko potrebuje víziu. Prihovoril sa týmito slovami vybraným predstaviteľom z rôznych sfér spoločenského života. Hovoril šestnásť minút, rozhľadene, zmierlivým tónom, s prehľadom. Nezabudol pritom zdôrazniť, že naše miesto je pevne zakotvené v západných hospodárskych a vojenských štruktúrach. To nám je jasné. Otázka však nie je, čo spomenul, ale čo nespomenul…

Obdobie je vážne, s tým musíme s premiérom súhlasiť. A tak prišiel s iniciatívou debaty zástupcov rôznych spoločenských oblastí. Raz za čas sa budú stretávať a neformálne diskutovať. Aby vraj vláda mohla prichádzať s návrhmi, kam by mala naša vlasť ďalej smerovať. Tento nový orgán má významne vplývať na budúcu politiku SR…

V poriadku – to je pekné a demokratické. Určite aj liberálne médiá ocenia, že vláda sa otvára autoritám vedcov, podnikateľov, či cirkevných hodnostárov. Je však práve toto cesta, ktorú od lídra typu Roberta Fica očakávajú jeho voliči?

Nebol azda zvolený práve vzhľadom na svoju silnú osobnosť, individualitu, a vlastnú prenikavú víziu? Volili ho ľudia, ako môj priateľ z úvodu článku, preto, aby si vytváral nový „poradný orgán“?

.

Alebo preto, aby samostatne myslel a konal v mene elektorátu na viac volebných období dopredu?

Premiér citlivo, až medzi riadky, uvádza, že EÚ a NATO nie sú práve v najlepšej kondícii. Táto téma má byť aj predmetom stretnutia s novým orgánom. Naše smerovanie je vraj jasné, prozápadné, akurát „obsah“ vzťahov je diskutabilný. Áno, vieme, čo sú v Bruseli zač – dostávame odtiaľ správy na dennej báze. Aj od politikov SMERu, aj od predstaviteľov hnutia Republika.

Otázka stále znie, čo R. Fico nespomenul…

Ide o alternatívy.

Premiér sa hlási k politike na všetky svetové strany, obracajúc sa aj na partnerov z Číny, Latinskej Ameriky, či Južnej Kórei. Program návštev a rokovaní je skutočne bohatý – o tom niet pochýb. Tieto kroky vlády hovoria jasnou rečou – smerujeme k suverénnym postojom v rámci multipolárneho sveta, ktorý sa pomaly rysuje (hoci naši novinári o tom zanovito mlčia).

.

Robert Fico kladie otázky ohľadom nevyhnutných zmien v politikách EÚ, kritizuje známe neduhy, avšak nehovorí o alternatívach. Keď už posielame delegáciu do Brazílie, nemohli by sme aspoň okrajovo spomenúť existenciu hospodárskeho spoločenstva BRICS? Aj to, ako prosperuje a ako sa rozrastá?

Môj skromný úsudok vo veci súčasnej situácie u nás je ten, že nie protesty, nie umelci, nie opozícia oslabia postavenie súčasnej vlády (ani prepustenie Chmelára nenarobí príliš veľké škody). Občania vedia, koho si zvolili a prečo si ho zvolili. Pokiaľ však vláda nebude napĺňať vôľu svojich voličov aj v oblasti medzinárodnej politiky, pokiaľ bude váhať, či – nedajbože – hrať na dve strany, môže zabudnúť na to, že sa udrží pri kormidle aj ďalšie štyri roky.

Za daného stavu mám isté podozrenie, že môj kamarát, celoživotný volič R. Fica, začína poškuľovať iným, viac jednoznačne vyhraneným, ešte silnejším národno-konzervatívnym smerom…

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:30

Verejný dlh Británie môže v nasledujúcich 50 rokoch vzrásť na takmer trojnásobok súčasnej úrovne, ak budúce vlády nepristúpia k rozhodným opatreniam. Upozornil na to britský Úrad pre rozpočtovú zodpovednosť (OBR), ktorý ako dôvod svojich obáv uviedol starnúcu populáciu, klimatickú zmenu a bezpečnostné riziká.

14:24

Vzhľadom na varovanie pred extrémnymi zrážkami a povodňami zvolal český premiér Petr Fiala Ústredný krízový štáb. Jeho členovia budú rokovať v piatok predpoludním, výsledky následne oznámia verejnosti. Fiala to uviedol na sociálnej sieti X s tým, že ide o preventívne zasadnutie. 

14:08

Viac ako 1,2 milióna používateľov sociálnej siete X sa vo štvrtok pripojilo k sledovaniu vôbec prvého výstupu neprofesionálnych astronautov do voľného kozmického priestoru, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na spoločnosť SpaceX.

Prvý takýto výstup uskutočnil Jared Isaacman. Po ňom prišla na rad Sarah Gillisová, ktorí sú členmi misie SpaceX Polaris Dawn.

14:08

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok oznámila, že evakuovala takmer 100 pacientov z Pásma Gazy do Spojených arabských emirátov. WHO zároveň vyzvala na obnovenie pravidelných lekárskych prevozov z tejto palestínskej enklávy.

14:06

Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK) podpísala vo štvrtok spolu s Národným bezpečnostným úradom (NBÚ) memorandum o spolupráci v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Predseda SOPK Peter Mihók uviedol, že cieľom je bezchybná implementácia novely kybernetického zákona a ochrana ekonomických záujmov Slovenska.

14:06

Európska komisia (EK) vo štvrtok informovala, že EÚ a štáty Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Európskej zóny voľného obchodu (EZVO) podpísali dohodu o finančnom mechanizme EHP na roky 2021 – 2028 a protokoloch o prístupe na jednotný trh EÚ.

14:05

Nezamestnanosť v Taliansku zaznamenala v 2. štvrťroku tohto roka výrazný pokles, pričom sa dostala na najnižšiu úroveň za takmer 16 rokov. Údaje talianskeho štatistického úradu ISTAT zverejnila agentúra DPA.

14:05

Vzhľadom na problémy v automobilovom priemysle vyzývajú vládni sociálni demokrati v nemeckom parlamente na cielenejšiu podporu elektrických vozidiel.

13:49

Švédska vláda vo štvrtok oznámila, že v nasledujúcich troch rokoch plánuje zdvojnásobiť rozpočet na civilnú obranu, aby sa pripravila na obdobie vojny.

13:49

Vedúci úradu maďarskej vlády Gergely Gulyás vo štvrtok varoval, že bez účinnej ochrany hraníc krajín Európskej únie sa môže zrútiť schengenský priestor, a súčasne ocenil avizované zavedenie pasových kontrol na hraniciach Nemecka.

13:48

Britský premiér Keir Starmer vo štvrtok varoval, že britská štátna zdravotnícka služba National Health Service (NHS) potrebuje reformu, inak “zomrie”, píše TASR na základe správy agentúry AFP. Starmerovo vyjadrenie nadväzuje na nezávislú správu, podľa ktorej je táto štátna inštitúcia v kritickom stave.

13:48

V nemeckej spolkovej krajine Brandenbursko zakázali činnosť islamského združenia, ktoré je spájané s islamistickým združením Moslimské bratstvo a radikálnou organizáciou Hamas a je podozrivé zo šírenia antisemitizmu.

13:45

Súdny dvor EÚ vo štvrtok zverejnil rozsudok v spore medzi Európskou komisiou (EK) a Slovenskom ohľadom skládok tuhého odpadu. Súd skonštatoval, že Slovensku sa nepodarilo zrekultivovať a uzavrieť niekoľko skládok, ktoré nespĺňajú požiadavky smernice EÚ o skládkach odpadov, informuje spravodajca TASR.

Podľa smernice o skládkach odpadov z roku 1999 museli členské štáty uzavrieť staré skládky do 16. júla 2009, pokiaľ úrady neprijali rozhodnutie o povolení ďalšej prevádzky skládky na základe primeraných “plánov úpravy lokality”.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke z NASA ruská kozmická loď Sojuz MS-26 s trojčlennou posádkou v zložení Alexej Ovčinin, Ivan Vagner (obaja Rusi) a Donald Pettit (Američan) na palube počas jej štartu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane

Autor: TASR/AP-Bill Ingalls

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali