„Prepáčte, že som prežil, ale som späť“

❚❚

Bratislava 9. júla 2024 (HSP/Foto:Screenshot Facebook)

 

Jaro „Vypínač médií“ Naď sa po víkende objavil s novým „standupom“. Tlačovka zoskupenia Demokrati predsa nemôže byť zaradená do iného, než komediálneho žánra. Pozrime sa na to spolu

demokrati
Záber z tlačovky

Tak človek, ktorý fakticky „odzbrojil“ Slovensko a promptne podpísal „obrannú“ zmluvu s USA, sa ide sťažovať, že u nás prebieha „jedna kauza za druhou.“ A začína oslavou príchodu Cyrila a Metoda na Devíne. Vraj, čo to bol za propagandistický večierok koalície…

.

Nuž, priatelia, je to práve naopak – tvrdím to z profesionálneho hľadiska, ako doktor žurnalistiky a doktor estetiky. Slávnostný večer nám totiž podala verejnoprávna TV vo veľkom štýle (mali sme k tomu samostatný hodnotiaci článok). Či už by sme aplikovali najprísnejšie estetické alebo faktografické a obsahové kritériá, to podujatie malo všetko.

Dá sa dokonca povedať – bez falošného pochlebovania– že po X rokoch konečne STVR splnila svoju verejnoprávnu funkciu: podieľala sa na pozdvihnutí národného povedomia, národnej hrdosti. A taký úspech nie je možné finančne vyčísliť.

.

„To čo dnes vidíme, je priama hrozba toho, že bude umlčaná sloboda!“ znie ďalej Naďov hlas na tlačovke.

Priemerným intelektom obdarený človek sa zadúša od smiechu. Umlčaná sloboda? To je nejaké nové, postmoderné, postfaktické spojenie bez významu? Sloboda môže byť obmedzená, ale nie „umlčaná“. Sloboda totiž nemá jazyk, aby rozprávala. Vysvetlite mu to, prosím, niekto.

A že bude nastolená „totalita alebo autokracia, akokoľvek to nazvete.“

Opäť skrumáž pojmov a dojmov. Totalita už tu dávno zavedená je – v komerčnom, mainstreamovom mediálnom prostredí. Ide o totalitu, teda jednoliatosť svetonázoru, že liberalizmus je ten jediný správny ideologický rámec pre Slovenskú republiku.

Pokiaľ ide o autokraciu: Ako by mohla nastať, keď Slovensko je parlamentná demokracia? Máme nezávislú zákonodarnú a výkonnú moc, a nezávislé súdnictvo. Aká autokracia? To si akože máme predstaviť čo, že Robert Fico si na hlavu dá kráľovskú korunu? Čo je to za bláznovstvo, veď máme trojkoalíciu bez ústavnej väčšiny! Zmena režimu je de facto aj de iure nemožná!

.

Za to keď šafáril Naď v Matovičovej vláde, z Ústavy dobre že si neurobili trhací kalendárik…

Zasiahla akýmkoľvek spôsobom táto vláda po atentáte na premiéra – teda bezprecedentnom útoku na našu štátnosť a demokraciu –do slobody médií? Začali ich „vypínať“? Ťahajú ich po súdoch?

Pokiaľ ide o zmeny v STVR, áno, to je legitímna páka vlády. Ale nikto tu nikoho nevypína ani mu nebráni v práci. (A pokiaľ tu niekto chce spomenúť Kovačiča, ten si spôsobil odchod sám sebe – nepovoleným minútovým extempore vo vysielacom čase, ktorý mu nepatrí, a za ktorý neplatí)

Po takých táraninách môže Naď vyťahovať milión grafov o tom, že pravicové vlády boli pokrokové, a „sýpky“ nám vyprázdnila zakaždým ľavica. Nikto nebude brať takého človeka vážne. Ani jeho reči, ani grafy, ktoré predkladá vo svojvoľnom, tendenčnom kontexte.

Z toho pána srší čisté zlo, keď tvrdí, že Fico klame alebo že by sa mal hanbiť. Ale snaží sa to predať divákom ako „záujem o ľudí“. Iné totiž, podľa všetkého, nevie.

.

Je to priehľadná stratégia.

Nie náhodou Robert Fico v utorok po rokovaní vlády napísal na svoj Facebook: „Drahé progresívno liberálne médiá a opozícia, prepáčte, že som prežil, ale som späť.“

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:00

Podmienky na používanie motorového vozidla, ktoré zamestnanec využíva počas pracovnej cesty, sa zmenia. Týka sa to najmä preukázania a úhrady výdavkov za spotrebované pohonné látky či nabíjania elektrovozidiel a plug-in hybridných vozidiel.

12:59

Vláda schválila katastrálne územia pre začatie pozemkových úprav pre roky 2024 a 2025 z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

12:58

Vláda na rokovaní schválila zmenu niektorých opatrení o sociálnych službách. Zmeny sa týkajú výšky príspevku pre zdravotne znevýhodnené deti aj systému odľahčovacej služby. Zlepší sa tiež dostupnosť sociálnych zariadení pre osoby, ktoré sú odkázané na poskytovanie starostlivosti. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnych službách z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

12:57

Pri streľbe na gymnáziu v meste Sanski Most na západne Bosny a Hercegoviny zahynuli traja zamestnanci školy. Paľbu údajne spustil ráno jeden z ich kolegov, ktorý mal spory s vedením.

12:55

Slovenský dom v Bruseli, ktorý funguje v rámci Generálneho konzulátu SR pre Belgicko a Luxembursko, usporiadal komentovanú prehliadku skupinovej výstavy KORENE/ROOTS. 

12:51

Sedem obetí si vyžiadalo banské nešťastie v čínskej provincii S’-čchuan, jedna osoba je nezvestná. 

12:22

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová ešte stále nepozná mená kandidátov na eurokomisárov z ôsmich členských krajín EÚ.

12:19

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan a jeho americký rezortný partner Antony Blinken v telefonickom rozhovore diskutovali o najnovšom úsilí zabezpečiť prímerie v Pásme Gazy, uviedol hovorca tureckého ministerstva zahraničných vecí.

12:18

Medzinárodná organizácia pre migráciu požiadala o finančnú pomoc vo výške 18,5 milióna dolárov. Využiť ich plánuje na poskytovanie zdravotnej starostlivosti pre migrantov a utečencov postihnutých vírusom opičích kiahní (mpox) vo východnej a južnej Afrike.

12:17

Ukrajinský parlament ratifikoval Rímsky štatút, ktorým bol založený Medzinárodný trestný súd v Haagu.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke kvitnúci kaktus Mammillaria

Autor: FOTO TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Ivan Štubňa

Zdeno Drdol

Marek Brna

Miro Majerník

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali