Premiéri členských štátov EÚ dostali “Orbánov plán“ pre mier

❚❚

Bratislava 18. júla 2024 (HSP/ The European Conservative/ Foto: TASR/AP/Ukrainian Presidential Press Office)

 

Po dokončení svojej “mierovej misie“ zaslal maďarský premiér Viktor Orbán premiérom členských štátov EÚ desaťbodový plán na dosiahnutie mieru na Ukrajine. “Orbánov plán“ je založený na “realistickom posúdení situácie, realistických cieľoch a vhodnom načasovaní“, vysvetlila Budapešť, informuje The European Conservative

Orbán Zelenskyj
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Po ukončení svojej „mierovej misie“ v zahraničí, v rámci ktorej sa stretol s hlavnými predstaviteľmi oboch strán ukrajinskej vojny, predložil maďarský premiér Viktor Orbán svoj desaťbodový diplomatický plán predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi, ako aj premiérom všetkých členských štátov EÚ.

.

Cieľom plánu je uľahčiť ďalšiu diskusiu o tom, ako dosiahnuť dohodu o prímerí a zabrániť ďalšiemu zbytočnému krviprelievaniu na Ukrajine a prípadnej globálnej eskalácii.

 

.

Dokument ihneď neformálne označili ako “Orbánov plán“

Stratégia vychádza zo záverov bilaterálnych stretnutí, tzv. „mierovej misie“ maďarského premiéra, ktoré absolvoval minulý týždeň. Na “mierovej misii“ sa stretol s ukrajinským prezidentom Zelenským, ruským prezidentom Putinom, čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, tureckým prezidentom Erdoganom a bývalým americkým prezidentom Trumpom.

Orbán teraz prichádza s návrhom na diplomatický plán, ktorý by mohol viesť najprv k dohode o prímerí a potom, v ideálnom prípade, k trvalému mieru medzi Kyjevom a Moskvou.

„Tento plán už má na stole každý premiér EÚ,“ povedal Balázs Orbán, politický poradca premiéra v rozhovore v pondelok 15. júla. Podľa jeho slov plán zahŕňa realistické zhodnotenie situácie, realistické ciele a správne načasovanie : „To je prístup Maďarska,“ tvrdí Balázs Orbán.

Skúsenosti maďarskej misie v zahraničí posilnili myšlienku, že mierové rokovania sú len ťažko dosiahnuteľné bez pomoci zvonka. „Všade sme išli s cieľom preskúmať, kde je aká veľká šanca na mier,“ povedal Balázs Orbán v rozhovore.

„Prvá mierová misia smerovala do bojujúcich krajín. Je jasné, že Ukrajina a Rusko sú veľmi odhodlané bojovať a bez vstupu vonkajších sprostredkovateľov budeme, žiaľ, v najbližších mesiacoch svedkami veľmi tvrdej deštrukcie,“ uviedol.

.

„Potom sme sa vydali na rokovania s potenciálnymi sprostredkovateľmi. Čína a Turecko sa zaviazali k mieru. A rovnako aj Donald Trump,“ vysvetlil úradník.

„Ale Európania a súčasná americká administratíva sú za pokračovanie vojny,“ dodal.

 

Plán majú na stole

Práve to viedlo premiéra Viktora Orbána k stretnutiu s Trumpom v Mar-a-Lago v nádeji, že pravdepodobné znovuzvolenie Trumpa za prezidenta obráti Washington k mierovejšiemu kurzu.

Vo svojom pláne, ktorý zaslal Michelovi a vládam EÚ, Orbán varoval, že Trump by znova vo funkcii prezidenta Spojených štátov znamenal, že pomer finančného bremena na podporu Ukrajiny „sa výrazne zmení v neprospech EÚ“, ak aj Únia neprispôsobí svoju politiku.

.

Orbán zároveň poznamenal, že Trump plánuje začať pracovať na dosiahnutí mieru hneď, ako bude v novembri zvolený za prezidenta. Podľa Orbána Trump „nebude čakať do svojej inaugurácie, ale bude pripravený okamžite pôsobiť ako mierový sprostredkovateľ. Má na to podrobné a dobre podložené plány“.

 

Najťažšie je presvedčiť Brusel

Napriek tomu, že väčšina Európanov zdieľa maďarskú víziu, zdá sa, že najťažšie je presvedčiť Brusel. Eurokrati a inštitúcie EÚ – vrátane samotnej Komisie – sa v súčasnosti snažia navzájom predbiehať v úsilí bojkotovať, diskreditovať a podkopávať prácu súčasného maďarského predsedníctva Rady EÚ, práve pre jeho promierový postoj.

Hoci si Budapešť nerobí ilúzie o váhe Maďarska v medzinárodnej diplomacii, nemožno ju ani podceňovať.

„V súčasnosti je Maďarsko jedinou krajinou, ktorá má aktuálne a konkrétne informácie o tom, ako zmýšľajú bojujúce strany a hlavní potenciálni sprostredkovatelia a ako sa pohybovať medzi ich rôznymi záujmami,“ povedal Balázs Orbán.

 

Kľúčoví hráči

Ešte pred Orbánovou mierovou misiou Budapešť identifikovala troch kľúčových hráčov (EÚ, USA a Čínu), ktorí sú schopní, a teda kľúčoví pre sprostredkovanie mierových rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou.

„Najmenej dvaja, ale v ideálnom prípade všetci traja, musia zaujať postoj podporujúci prímerie,“ povedal nedávno Péter Szijjártó, maďarský minister zahraničných vecí.

Maďarsko preto naďalej presadzuje podporu mieru aj zo strany EÚ, bez ohľadu na to, ako beznádejne sa tento boj javí. „Teraz je našou úlohou spojiť tento nový prístup a pokúsiť sa presvedčiť členské štáty EÚ o pláne Viktora Orbána,“ povedal politický poradca premiéra.

„Sme presvedčení, že celé obdobie predsedníctva našej krajiny v EÚ by sa malo využiť – z politického hľadiska – na vytvorenie základov pre mierové rokovania,“ dodal Balász Orbán.

.

Hoci sa Brusel stále správa, akoby myšlienka mierových rokovaní s Ruskom bola tou najväčšou politickou vlastizradou, akej sa možno dopustiť, postoje sa pomaly menia aj v Kyjeve.

Prezident Zelenskyj nedávno zopakoval svoje predchádzajúce vyhlásenie, že je pripravený pozvať Moskvu na ďalšiu sériu mierových rokovaní, ktoré sú naplánované koncom tohto roka vo Švajčiarsku.

Ak Washington pod Trumpovým vedením skutočne zmení kurz, zostáva už len EÚ, aby konečne začala počúvať zdravý rozum.

„Ak Európa chce mier a chce mať rozhodujúce slovo pri urovnávaní vojny a ukončení krviprelievania, potom sa zmena smerovania musí uskutočniť práve teraz. … A ak EÚ nie je schopná konať teraz, neskôr už nemusí byť schopná vôbec,“ poznamenal autor článku v závere.

Prečítajte si tiež :

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:31

Do priestorov budapeštianskeho Národného ortopedického ústavu (OMINT) vnikla spodná voda, preto v noci z piatka na sobotu museli evakuovať vyše 30 pacientov. Pre agentúru MTI to uviedlo riaditeľstvo ústavu.

10:19

Komunitná energetika je moderný a čoraz rozšírenejší prístup k spoločnej výrobe a zdieľaniu energie, ktorý sa však momentálne na Slovensku nevyužíva v takej miere, ako v iných krajinách Európskej únie. Na našom území ide o pomerne neznámy fenomén, ktorý čelí viacerým legislatívnym, technickým a administratívnym prekážkam. Upozornila na to Slovenská asociácia udržateľnej energetiky (SAPI), ktorá v priebehu tohto týždňa vydala príručku s cieľom rozvoja energetických komunít v SR.

09:42

Do kancelárií vo veľkých nemeckých mestách sa čoraz častejšie vracajú zamestnanci, aj keď ich počet stále nedosiahol úroveň pred pandémiou ochorenia COVID-19. Ukázal to tento týždeň prieskum realitnej spoločnosti Jones Lang LaSalle (JLL).

09:25

Libanonské hnutie Hizballáh v sobotu oznámilo, že pri piatkovom izraelskom útoku v Bejrúte zahynul aj jeho druhý vysokopostavený veliteľ Ahmed Wahbí.

08:46

Po celej Českej republike sa v sobotu o 8.00 h opäť otvorili volebné miestnosti a začal sa druhý deň krajských a senátnych volieb.

08:14

Na Srí Lanke sa v sobotu začali prvé prezidentské voľby od vypuknutia finančnej krízy v roku 2022. O post sa uchádza celkovo 38 kandidátov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Marián Tkáč

Branislav Čech

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali