Premiér: Slovenské médiá sú dokonalé v oddeľovaní zrna od pliev a potom už len v zverejňovaní pliev

❚❚

Bratislava/Užhorod 24. januára 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Ukrainian Government Press Service)

Aktualizované 24. januára 16:44

Predseda slovenskej vlády Robert Fico (Smer-SD) na stredajšom stretnutí s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom v Užhorode podľa vlastných slov zopakoval, že neverí vo vojenské riešenie konfliktu na Ukrajine a deklaroval, že slovenská vláda podporí každý mierový plán. Rozdielny názor mali podľa neho aj na vplyv Spojených štátov na vnútornú politiku Ukrajiny a jej prípadný vstup do NATO. Fico však vo videu zverejnenom na Facebooku zároveň ocenil, že so Šmyhaľom mali napriek rozdielnym názorom na viaceré témy priateľský a konštruktívny rozhovor

Robert Fico Denys Šmyhaľ
Na snímke slovenský premiér Robert Fico (vľavo) a predseda ukrajinskej vlády Denys Šmyhaľ

“Mimoriadne si želáme, aby sa vojna čo najrýchlejšie skončila a aby Ukrajina bola samostatná, nezávislá, prosperujúca a demokratická. Aj preto bez akéhokoľvek zaváhania som v Európskej rade podporil európsku perspektívu Ukrajiny,” vyhlásil Fico.

.

Ponúkol skúsenosti SR z prístupového procesu do EÚ v roku 2004. Podľa neho sa slovenskí vyjednávači dopustili v prístupových rokovaniach “hrubých chýb”. Keby k nim nedošlo, postavenie SR v EÚ mohli byť dnes podstatne silnejšie, prízvukoval.

Fico podľa vlastných slov podporil aj mierový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, hoci je presvedčený, že nie je realistický. Podľa neho však uskutočniteľnosť jednotlivých mierových plánov onedlho vyhodnotia predstavitelia významných štátov na svetovom samite vo Švajčiarsku.

.

K otázke vstupu Ukrajiny do NATO Fico deklaroval, že by ho Slovensko ako člen Aliancie muselo schváliť, čo on ako predseda vlády bude blokovať. “Povedal som, že Ukrajina by mala byť nezávislá, prosperujúca, slobodná,” uviedol. Dodal, že si želá práve takúto Ukrajinu, ktorá by nevyvolávala dôvody na rozšírenie konfliktu do svetových rozmerov.

Rokovali aj o blokovaní dovozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny na Slovensko. Vláda SR prijala zoznam viac než tucta produktov, ktoré je zakázané dovážať na Slovensko, pretože to ohrozuje jeho národné záujmy. Dohodli sa, že zákaz ostane v platnosti, ale Slovensko si preštuduje návrhy ukrajinskej strany.

Slovenský premiér na stretnutí v Užhorode otvoril aj tému boja proti korupcii. Privítal, že Ukrajina prijala s týmto cieľom viacero dôležitých rozhodnutí a vytvorila na to inštitúcie. Pripomenul, že boj proti korupcii si ako jednu zo svojich priorít na tento rok stanovil aj prezident Zelenskyj.

Fico zopakoval, že SR nebude posielať na Ukrajinu zbrane, ale chce sa sústrediť na civilnú a humanitárnu pomoc. “Ani dnes sme nešli na Ukrajinu s prázdnymi rukami. V podstate sme oznámili ukrajinskej vláde, že jej odovzdávame humanitárnu civilnú pomoc v hodnote asi 200.000 – 220.000 eur. Fyzicky to predstavuje asi 20 ton humanitárneho materiálu,” spresnil.

Slovensko dodá Ukrajine aj osem používaných sanitiek. Ministerstvo zahraničných vecí zas preplatilo kúpu odmínovacích zariadení Božena. “Keďže my sme len za civilnú a humanitárnu pomoc, viem si predstaviť, že by sme v tomto programe pokračovali,” povedal Fico v súvislosti s odmínovaním.

.

So Šmyhaľom sa dohodol, že vlády oboch krajín sa sústredia na tri projekty spolupráce. Tým prvým je železničné prepojenie medzi Kyjevom a Košicami. Sú preň dve alternatívy, na jednej sa dohodli. V rámci nej budú môcť využívať ľudia z Ukrajiny medzinárodné letisko v Košiciach. Ďalším projektom je elektrické prepojenie medzi Mukačevom a Veľkými Kapušanmi a tretím je modernizácia hraničného priechodu vo Vyšnom Nemeckom.

Z rokovaní vyplynulo, že tranzit ruského plynu cez Ukrajinu bude pravdepodobne pokračovať, čo Fico označil za “vynikajúcu správu”, pretože z toho budú profitovať slovenské podniky aj krajiny ďalej na západ.

Dohodli sa tiež, že Šmyhaľ onedlho navštívi Slovensko. Bude to opäť v blízkosti spoločných hraníc. Premiéri aj viacerí ministri majú prebrať pokrok v záležitostiach, na ktorých sa dohodli, a tiež sporné témy.

 

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:35

Na pohreb bývalého talianskeho futbalového reprezentanta Salvatoreho “Tota” Schillaciho prišli tisíce fanúšikov. Niekdajší útočník zomrel v stredu vo veku 59 rokov po boji s rakovinou hrubého čreva.

Salvatore "Toto" Schillaci
Rakva s pozostatkami bývalého talianskeho futbalistu Salvatoreho Schillaciho je vystavená v katedrále počas pohrebného obradu v Palerme v piatok 20. septemra 2024
19:33

Ministri srbskej vlády v piatok odsúhlasili plán na opätovné zavedenie povinnej vojenskej služby, ktorú v krajine zrušili pred 14 rokmi. Podľa agentúry Reuters, citovanej TASR, o tom v piatok informoval srbský prezident Aleksandar Vučič, ktorý tento súhlas privítal ako dôležitý krok k zlepšeniu pripravenosti krajiny na obranu.

19:25

Vedúci ekonomický index v USA pokračoval v auguste v poklese, tempo poklesu sa však v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom zmiernilo. Navyše, pokles bol miernejší aj v porovnaní s očakávaniami ekonómov.

19:25

Mestský úrad v Klagenfurte, metropole rakúskej spolkovej krajiny Korutánsko, v piatok oznámil, že pitná voda bola na niektorých miestach kontaminovaná enterokokmi. Zdravotný úrad preto preventívne odporúča piť v celom meste len prevarenú vodu.

19:25

Portugalsko dostalo pod kontrolu už aj posledné lesné požiare vyčíňajúce na severe krajiny. Oznámili to v piatok tamojší hasiči, informuje agentúra AFP.

18:58

Venezuelský opozičný líder Edmundo González Urrutia, ktorý kandidoval v júlových prezidentských voľbách, v piatok uviedol, že hľadal diplomatický azyl po tom, ako ho varovali, že venezuelské bezpečnostné zložky prezidenta Nicolása Madura “po ňom idú”.

18:58

Mladého muža zadržaného po útoku nožom v holandskom meste Rotterdam, pri ktorom prišla o život jedna osoba a ďalšia utrpela vážne zranenia, podozrievajú z vraždy s teroristickým motívom. V piatok to oznámila holandská prokuratúra.

18:56

Poľská centrálna banka pokračuje vo výraznom zvyšovaní zlatých rezerv. Uviedla to banka s tým, že ku koncu augusta dosiahli jej zlaté rezervy v prepočte zhruba 29 miliárd eur.

18:55

Ruská vláda zvažuje výrazné zvýšenie jednorazového príspevku, ktorý musia zahraničné podniky, opúšťajúce ruský trh, zaplatiť do štátneho rozpočtu. Takzvanú daň z odchodu plánuje vláda zvýšiť oproti súčasnej hodnote takmer trojnásobne na 40 %. Uviedol to v piatok denník RBC, na ktorý sa odvolala agentúra Reuters.

18:55

Financovanie nových jadrových zdrojov v krajinách OECD a v rozvojových krajinách, pripravenosť jadrového dodávateľského reťazca, rozvoj kvalifikovanej pracovnej sily či výstavba malých modulárnych reaktorov boli témami ministerskej konferencie Roadmaps to New Nuclear v Paríži. Slovensko na konferencii zastupoval štátny tajomník Ministerstva hospodárstva (MH) SR Kamil Šaško. V piatok o tom informoval tlačový odbor MH SR.

18:53

Ak obce vytvárajú neúčinný systém kontroly, porušujú tým zákon o obecnom zriadení. Výkon dozoru nad dodržiavaním zákonov obcami patrí prokuratúre. Uviedol to pre TASR tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR, v reakcii na zistenia Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR.

18:53

Inovatívne slovenské firmy sa predstavili na podujatí z cyklu Inovačný deň, ktoré zorganizovalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR a zúčastnilo sa na ňom vyše 20 veľvyslancov z rôznych kontinentov. V piatok o tom informoval komunikačný odbor MZVEZ SR.

18:52

Ceny nemeckých rezidenčných nehnuteľností pokračovali v 2. štvrťroku v poklese, trh však už začal vykazovať určité signály stabilizácie. Uviedol to v piatok nemecký štatistický úrad Destatis, ktorého údaje zverejnila agentúra Reuters.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vtáky sa kúpu vo fontáne v ruskom Petrohrade

Autor: TASR/AP-Dmitri Lovetsky

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali