Premiér: Situácia v SR je veľmi napätá

❚❚

Bratislava 22. augusta 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Situácia na Slovensku je mimoriadne napätá a veľmi ťažko sa dnes dosahuje základný konsenzus v elementárnych otázkach fungovania štátu a spoločnosti. Uviedol to v príhovore predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) v Zrkadlovej sále historickej budovy Úradu vlády SR, kde podpísal spolu so sociálnymi partnermi, predstaviteľmi regionálnych a miestnych samospráv, ako aj predstaviteľmi vedeckej a náboženskej obce Deklaráciu k rozvoju spoločenského dialógu v Slovenskej republike

Robert Fico
Na snímke premiér SR Robert Fico

“Dokonca aj v témach, ktoré vždy krášlili Slovensko, kde konsenzus bol úplne absolútny a jasný, dnes nachádzame určité rozdielne postoje, ako je napríklad zahranično-politická orientácia Slovenska. Cítime, že je pomerne veľká nevôľa dohodnúť sa na dokumentoch, stratégiách a víziách, ktoré by prekračovali štvorročné obdobie vlády SR. To do určitej miery limituje aj vládu pri tom, aby prijímala nejaké vážnejšie rozhodnutia alebo sa rozhodla realizovať dlhodobejšie stratégie,” priblížil ďalej vo svojom vystúpení Fico.

.

“Preto sme spoločne s pánom splnomocnencom vlády SR pre sociálny dialóg a poslancom Národnej rady SR Vladimírom Faičom (Smer-SD) prišli s myšlienkou osloviť vás – tých, ktorí si pamätajú spoluprácu v období vzniku Rady solidarity a rozvoja,” zdôvodnil pred spoločenskými partnermi predseda vlády.

Podľa neho je “obdobie také vážne, nielen na vnútropolitickej, ale aj medzinárodnej scéne, že je potrebné sa rozprávať so všetkými zainteresovanými a vážnymi hráčmi na ekonomickom, sociálnom, spoločenskom a kultúrnom poli v SR”.

.

“Formát, ktorý je zvolený, a ľudia, ktorí boli prizvaní na spoluprácu, majú byť potvrdením toho, že chceme zatiahnuť do celospoločenského, nie sociálneho, dialógu všetkých tých, ktorí majú čo povedať k najvýznamnejším témam. Neočakávame od tohto formátu, že má prijímať rozhodnutia. Môžem však garantovať, že formát, ktorý sme vám ponúkli, bude významne vplývať na rozhodnutia vlády SR,” podčiarkol premiér.

Predseda vlády by významných aktérov v spoločnosti rád podľa svojich slov pozýval “raz za mesiac alebo raz za šesť týždňov” na spoločné pracovné stretnutie, ktoré bude mať výsostne neformálny charakter. “Každé toto stretnutie bude mať stanovenú tému, ktorú navrhneme my z úrovne vlády alebo ktorú prijmeme od vás, ak ju budete považovať za takú vážnu, že musíme o nej hovoriť v prítomnosti cirkví, vysokých škôl, SAV, podnikateľov, zástupcov zamestnávateľov a zamestnancov a ďalších,” dodal Fico.

Uzavrel, že prvé takéto stretnutie by sa mohlo zrealizovať už v druhej polovici septembra, pričom témou by mal byť “obsah a kvalita zahranično-politickej orientácie SR”.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

18:51

Francúzsky súd vo štvrtok prikázal dvom ženám zaplatiť odškodné 8000 eur manželke prezidenta Brigitte Macronovej. Falošne o nej tvrdili, že je transsexuálka a fámu potom v onlina priestore šírili konšpirační teoretici a priaznivci krajnej pravice počas kampane jej manžela za znovuzvolenie.

18:27

Inovačné partnerské centrum (IPC) a Spišská katolícka charita (SKCH) vo štvrtok v priestoroch IPC v Prešove uzavreli memorandum o spolupráci. Sústreďuje sa na rozvoj medzisektorového inovačného partnerstva (MIP) zameraného na riešenie problémov energetickej chudoby za pomoci využitia obnoviteľných zdrojov energie (OZE) v marginalizovaných komunitách. TASR o tom informovala marketingová manažérka IPC v Prešove Dominika Príhodová.

18:16

Lotyšský parlament vo štvrtok schválil zákaz používania a vstupu pre vozidlá registrované v Bielorusku. Cieľom je obmedziť obchádzanie protiruských sankcií.

18:16

Iránske ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo najvyšších predstaviteľov veľvyslanectiev Británie, Francúzska, Nemecka a Holandska. Teherán tak spravil v reakcii na uvalenie nových sankcií a na obvinenia, že Irán dodal Rusku balistické rakety.

18:15

Švédska vláda dramaticky zvýši granty pre prisťahovalcov, ktorí sa rozhodnú vrátiť do vlasti. Cieľom je zvýšiť ich počet na čo najvyššiu úroveň. Vláda o svojom zámere informovala vo štvrtok.

18:13

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski sa stretol vo štvrtok vo Varšave so šéfom americkej diplomacie Antonym Blinkenom. Ministri rokovali o bilaterálnych vzťahoch, ako aj o pomoci pre Ukrajinu, oznámilo americké veľvyslanectvo vo Varšave.

Anthony Blinken a Sikorski
Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken (vľavo) počas spoločnej tlačovej konferencie so svojím poľským rezortným partnerom Radoslawom Sikorským po ich stretnutí vo Varšave 12. septembra 2024
18:12

Maďarská vláda sa vôbec nezaoberala otázkou prípadného vytvorenia volebných obvodov v zahraničí pre tam žijúcich Maďarov. Vyhlásil to vo štvrtok v reakcii na mediálne správy šéf úradu maďarskej vlády Gergely Gulyás.

18:11

Španielsky premiér Pedro Sanchéz sa vo štvrtok stretol s venezuelským opozičným lídrom a prezidentským kandidátom Edmundom Gonzálezom Urrutiom. Do Španielska pricestoval v nedeľu a požiadal o azyl pre obavy z prenasledovania venezuelského režimu prezidenta Nicolása Madura.

Edmundo González Urrutia Pedro Sánchez
Na snímke sprava španielsky premiér Pedro Sánchez a venezuelský líder opozície Edmundo González Urrutia počas sretnutia v Madride 12. septembra 2024
18:09

Maďarská vláda trvá na uhradení nákladov vynaložených na ochranu svojich južných hraníc, ktoré sú vonkajšou hranicou Európskej únie. V prípade, že Brusel tieto náklady odmietne preplatiť, kabinet premiéra Viktora Orbána je pripravený obrátiť sa na súd. Podľa webového portálu mandiner.hu to vo štvrtok povedal šéf úradu maďarskej vlády Gergely Gulyás, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

18:08

Rôzne postoje k azylovej politike spôsobili prvý rozkol v holandskej koaličnej vláde, ďalšie spory spôsobuje situácia na Blízkom východe. Na štvrtkovú správu denníka NL Times upozornil spravodajca TASR.

Denník informoval, že ministri z ultrapravicovej Strany slobody (PVV) Geerta Wildersa sa “zúrivo pohádali” s ministrami za Novú spoločenskú zmluvu (NSC) kvôli odlišnému postoju k Palestínčanom.

18:07

Kritické obdobie v súvislosti s hroziacimi extrémnymi zrážkami a povodňami v ČR sa začne podľa riaditeľa Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Marka Riedera v piatok a vyvrcholí predovšetkým v sobotu. Niektoré územia v súčasnosti už hlásia prekračovanie povodňových stupňov. Povedal to vo štvrtok po zasadnutí Ústrednej povodňovej komisie.

18:07

Poľské úrady sa v najbližších dňoch pripravujú na extrémne zrážky a hroziace záplavy. Podľa poľského meteorologického inštitútu (IMGW) najvyššie riziko hrozí pre Sliezske a Opolské vojvodstvá, kde vyhlásili tretí stupeň výstrahy.

18:00

Medziročný rast výrobných cien v USA sa v auguste 2024 spomalil. A viac, ako ekonómovia očakávali. To ukazuje, že veľkoobchodné ceny v USA pokračovali minulý mesiac v ochladzovaní.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke z NASA ruská kozmická loď Sojuz MS-26 s trojčlennou posádkou v zložení Alexej Ovčinin, Ivan Vagner (obaja Rusi) a Donald Pettit (Američan) na palube počas jej štartu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane

Autor: TASR/AP-Bill Ingalls

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali