Premiér rieši viacero závažných tém: Smer zrejme nevstúpi do žiadnej frakcie. Varoval pred ďalšími atentátmi

❚❚

Bratislava 11. júla 2024 (HSP/ PR článok/Facebook/ Foto: Screenshot Facebook video)

 

Premiér Robert Fico sa 1. júla oficiálne vrátil do práce a dnes sa prihovoril vo videu na sociálnej sieti Facebook. Vyjadril sa, že nateraz nebude komentovať nervozitu, ktorá neustále otriasa Slovenskom, rád by však pripomenul, že sa vláde postupne darí vrátiť Slovensko na správnu cestu. “Pracujeme v atmosfére, že keď nás nie je možné demokraticky poraziť, treba nás nezákonne zatvoriť. Ak ani to nebude fungovať, treba vyprovokovať nejakého aktivistu, aby urobil to, čo sa stalo v Handlovej 15. mája. Pracovať v takej atmosfére a s takýmto vedomím nie je jednoduché, ale my to zvládneme”

Na snímke premiér Robert Fico
Na snímke premiér Robert Fico

V úvode svojho videa premiér Robert Fico zaželal všetkým pekné prázdniny a dovolenky. Uviedol, že do práce sa vrátil v pondelok 1. júla a pripomenul, že na verejnosti sa po hospitalizácii a rehabilitácii ukázal prvýkrát na oslavách sv. Cyrila a Metoda na Devíne, čo liberálnu a progresívnu opozíciu a ich médiá vytočilo do nepríčetna.

.

Vyjadril sa, že nateraz nebude komentovať nervozitu, ktorá neustále otriasa Slovenskom. Rád by však pripomenul, že sa vláde postupne darí vrátiť Slovensko na správnu cestu a preto sa v úvode rozhodol venovať pozitívnym správam.

 

.

Ukazovatele

„Chceme, aby ľudia na konci mandátu tejto vlády konštatovali, že sa majú lepšie a ukazovatele sú povzbudzujúce,“ povedal.

Vyzdvihol, že na Slovensku je v súčasnosti nezamestnanosť na rekordne nízkej úrovni – dokonca je to naopak, na prácu v priemysle nám chýba takmer 100 tisíc ľudí, ktorých budeme musieť osloviť v zahraničí.

„Na Slovensku nerobia najmä tí, ktorí nechcú a preto podporujem ministra práce Erika Tomáša s jeho návrhom viazať rôzne sociálne benefity na prácu,“ povedal premiér.

„Máme rast reálnych miezd, teda zvyšovanie platov je dynamickejšie ako zdražovanie,“ pokračuje premér.

„ A najmä, opäť sme naštartovali približovanie Slovenska k priemernej životnej úrovni EÚ a v roku 2024 a 2025 predpokladáme solídny hospodársky rast, podstatne vyšší ako je priemer Eurozóny,“ dodal.

.

 

„Že sa o týchto dobrých správach málo dozvedáte?,“ opýtal sa

„ Nečudujte sa. Dočítal som sa, že nejakí redaktori denníka Pravda sa sťažovali na cenzúru v denníku, keď im bolo povedané, že nemajú písať zlostne a nenávistne ako v Denníku N alebo SME a že treba ľudí informovať aj o dobrých veciach, nielen šíriť zlé správy…,“ poznamenal premiér. „Ak je toto cenzúra, ja som svätý otec,“ dodal.

„ Ale žiaľ, na Slovensku naďalej pretrváva mediálna filozofia, že len zlé správy sú dobré správy a že pozitívne veci nikto nevníma….,“ povedal.

„ No uznajte, nie je atraktívnejšie čítať, že Slovensko je na gréckej ceste, čo je samozrejme blbosť, ako to, že sa približujeme priemernej životnej úrovni EÚ?,“ opýtal sa premiér.

Ďalej uviedol, že po predchádzajúcich vládach Matoviča, Hegera, či Ódora stále ešte ostalo množstvo vecí a rozhodnutí, ktoré musí naprávať.

.

 

Úmrtie Krivočenka

Poznamenal, že presne takto sa vláda vrátila k prípadu úmrtia nevinného advokáta Krivočenka vo väzbe, ktorého predchádzajúce vlády rukami servilných vyšetrovateľov a prokurátorov zatvorili z politických dôvodov. „Advokát Krivočenko sa vo väzbe doslova udusil na Covid, pričom jeho manželke nebolo umožnené získavať informácie o jeho zdravotnom stave,“ pripomenul Fico.

„ Vtedajšia ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ktorá za túto smrť nesie plnú politickú zodpovednosť, len obludne konštatovala, že nemali pre nevinného advokáta vo väzbe pľúcnu ventiláciu…,“ pokračuje premiér.

To však nie je pravda : „V čase jeho smrti bolo na Slovensku k dispozícii viac ako tridsať podobných voľných zariadení..,“ uviedol premiér.

„Nakoniec to nebola moja vláda, ale verejná ochrankyňa práv, ktorá oficiálne v roku 2022 konštatovala, že došlo k porušeniu základného práva na ochranu zdravia advokáta Krivočenka v dôsledku nesprávneho manažmentu pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti vo výkone väzby,“ ozrejmil Fico.

Pripomenul, že manželka nebohého advokáta sa domáhala spravodlivosti rôznymi cestami, ale predchádzajúce vlády mali asi iné starosti ako sa zaoberať zbytočnou smrťou nevinného človeka. „Naša vláda v stredu (10. júla) rozhodla o odškodnení rodiny advokáta Krivočenka za toto hrubé porušenie jeho základných práv,“ oznámil premiér.

A pani Kolíková, (známa aj kvôli rodinným kšeftom so štátom a podvodmi na ľuďoch), namiesto toho, aby si sypala popol na hlavu a stratila by sa z dohľadu, drzo na verejnosti vykrikuje ďalej, ako keby sa nič nestalo, poznamenal. „ Typická predstaviteľka liberálnej a progresivistickej ideológie. Oni môžu všetko… Zatvárať nevinných, nechávať ich zomrieť vo väzbe, štvať svojich aktivistov, aby problém s „neporiadnymi“ smerákmi vyriešili natrvalo…,“ dodal.

„Kolíkovej by oči od zúrivosti išlo vytlačiť, keby nám vo väzbe zomrel nevinný človek len preto, lebo by sme sa neho vykašľali, ako to urobil vyšetrovateľ, prokurátor a samotná ministerka,“ podotkol premiér.

Bohužiaľ, aj vo svete platí, že jedni môžu všetko a druhí nič. „Dôležité je, aby ste vyznávali jediný správny názor pri vojne na Ukrajine, teda podporovali ďalšiu vojnu do posledného ukrajinského vojaka a radostne tlieskali víťazke ženských plaveckých pretekov, ktorá ešte pred pár mesiacmi bola plnohodnotným stokilovým chlapom. ..Vtedy môžete všetko, vtedy si nikto nevšíma, čo robíte vo vlastnej krajine, či ju drancujete, či likvidujete opozíciu alebo hrubo porušujete ľudské práva,“ pokračuje Fico.

 

.

Európska politika

Uviedol, že nemohol uveriť “vlastným očiam“ , čo dorobili s maďarským premiérom Viktorom Orbánom za to, že sa rozhodol ako suverénny politik navštíviť Ukrajinu, Rusko a Čínu a šíril mierové iniciatívy. „To sa jednoducho nesmie. Keby išiel presviedčať, že Slovania sa majú vzájomne zabíjať ešte intenzívnejšie, možno by ho niekto navrhol na Nobelovu cenu mieru. Takto robia z neho, a to úplne neoprávnene, vyvrheľa roku!,“ rozhorčil sa.

Uviedol, že dokonca aj SMER – SSD má zaplatiť za podporu, ktorú premiér vyslovil mierovým iniciatívam Viktora Orbána. „Po parlamentných voľbách v septembri 2023 nám namiesto blahoželania k víťazstvu PES pozastavila členstvo za naše, vraj neakceptovateľné reči o mieri na Ukrajine. Po voľbách do EP, kde bol SMER veľmi úspešný, sme dostali návrh, či sa nechceme vrátiť. Po vystúpení na Devíne 5. júla to už neplatilo, potom zase platilo…,“ uviedol premiér.

„Európski socialisti sa asi domnievajú, že predáme svoju dušu a že za členstvo v PES a v socialistickej frakcii v EP upustíme od suverénnych postojov na Ukrajinu, migráciu, právo veta, či etické otázky,“ poznamenal Fico.

„Včera som napísal sociálno-demokratickým premiérom, ktorých je v ER práve vďaka ústupu sociálnej demokracie od reálnych tém ako šafránu, že jasnou podmienkou nášho opätovného zaradenia do PES a do príslušnej frakcie je právo SMERU a jeho predstaviteľov mať suverénne postoje v uvedených oblastiach,“ oznámil.

„Ak máme niekam ísť a ako papagáj opakovať to, čo si želajú iní a čo je v príkrom rozpore so slovenskými národnoštátnymi záujmami, tak to dopredu hovorím, že ďakujeme a to radšej naši poslanci zostanú ako nezaradení!,“ vyjadril sa premiér.

.

„ Rovnako prosím každého, aby pochopil, že SMER ako autentická slovenská sociálna demokracia nemôže vstupovať do európskych politických štruktúr, ktoré s ľavicou a sociálnou demokraciou nemajú vôbec, ale že vôbec nič spoločné,“ poznamenal.

 

Summit NATO

„V duchu našich suverénnych postojov sme sa pripravovali aj na summit NATO vo Washingtone, kde je prítomný aj minister obrany Róbert Kaliňák a minister zahraničných vecí Juraj Blanár,“ pokračoval Fico.

Uviedol, že oboch ministrov jasne požiadal, aby pri vyjednávaní textu záverečnej Deklarácie trvali na tom, že členstvo Ukrajiny v NATO je možné len vtedy, ak s tým budú súhlasiť všetky členské štáty NATO vo svojich parlamentoch, a ak budú splnené všetky podmienky na jej členstvo.

„A verejne opakujem, už ani neviem koľký krát, že SMER a jeho poslanci nebudú v NR SR súhlasiť s členstvom Ukrajiny v NATO,“ zdôraznil.

.

Vyjadril sa, že chápe želania Ukrajiny, ale členstvo Ukrajiny v NATO je akurát tak zárukou tretej svetovej vojny. „Hoci, úprimne povedané, aj bez členstva Ukrajiny v NATO, nie sme od nej ďaleko, ak sa pozrieme, ako niektoré vyspelé demokracie podkurujú pod kotlom,“ poznamenal.

V úvode videa spomenul, že nervozita vládne aj na Slovensku : „ Šimečka, Matovič, či Gröhling sa spoliehali, že po atentáte sa nevrátim do aktívnej politiky, čo by ústavne znamenalo pád vlády a ústavnú krízu a mimoriadne obtiažne zostavovanie novej vlády…,“ myslí si premiér.

„ To, čo Šimečkovia, Gröhlingovci, Matovičovci a im podobné médiá vystrájajú od 5. júla, kedy som predniesol na Devíne prejav, nie je pre obsah toho prejavu, ale pre sklamanie, že atentát na predsedu vlády neviedol k ich želanému výsledku – k pádu vlády a predčasným voľbám“ poznamenal

Zasmial sa : „Zdá sa, že ani Orbán nie je medzinárodne taký vyvrheľ, ako som ja po 5. Júli. Vyvrheľ a odkundes doma pre opozíciu a ich médiá. A najviac sa zabávam na obvineniach, že ja som prekážkou zmierenia.“

 

Plná zodpovednosť

„Takže ešte raz, priatelia v opozícii a vašich médiách : Atentát spáchal Váš aktivista, opozičný aktivista, sú desiatky dôkazov ako aktívne vystupoval a správal sa na Vašich podujatiach,“ pripomenul.

„Tak ako ste v čase, keď ste boli vo vláde, štvali proti nám Čurillovcov a Lipšicovcov a pri každom nezákonnom obvinení a zatvorení ste otvárali šampanské a radostne tlieskali, tak teraz nesiete plnú zodpovednosť za to, ako ste štvali a k násilným akciám motivovali svojich aktivistov,“ pokračuje premiér.

.

„Atentátnik, v podstate úbohý človiečik, ktorému som odpustil a ktorým sa vôbec nezaoberám, vďaka Vám sedí vo väzbe a vy svojím správaním po 5. júli opätovne nabádate k podobným činom ďalších vašich aktivistov….Že k nim príde, nepochybujem ani sekundu,“ vyjadril sa.

Uviedol, že vo vládnej koalícii nastalo veľké ponaučenie : „ Po prvé, nepovažujeme za slabosť, ale za prejav zmierenia, že sme Vám po septembri 2023 nezačali vykopávať dvere a nepozatvárali sme Vás, ako ste to urobili vy,“ pripomenul .

„Po druhé, po atentáte sme zastavili všetky iniciatívy, ktoré viedli k otvoreným prejavom proti Vám. To by ste Vy nikdy neurobili, zapálili by ste centrálu SMERU, organizovali by ste násilné protestné zhromaždenia, keby postrelený bol niekto z vás a atentátnik by bol človek, ktorý by nosil transparenty SMERU,“ poznamenal premiér v druhom bode.

„ Po tretie: Sme poučení, že skončila éra skutočných politikov na druhej strane barikády, ako bol pán Mečiar, či pán Dzurinda, s ktorými sme zvádzali tvrdé súboje, ale v ktorých sa nikdy nešermovalo zneužívaním trestného práva a nezákonným zatváraním,“ uviedol.

„ Žijeme a pracujeme vo vládnej koalícii s vedomím, že proti nám nestoja takíto skutoční politici a že naďalej vytvárate atmosféru, že politického oponenta, keď ho neviete poraziť v demokratickej politickej súťaži, tak ho jednoducho zatvoríte .A ak to nebude stačiť, vyprovokujete nejaké úbožiaka, aby urobil to, čo sa stalo v Handlovej 15. mája 2024.,“ poznamenal.

„Pracovať v takejto atmosfére a s takýmto vedomím, nie je jednoduché. Ale my to zvládneme,“ rozlúčil sa premiér.

Video premiéra Roberta Fica si môžete pozrieť tu

.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:25

Verejný dlh Veľkej Británie prvýkrát v nedávnej histórii dosiahol úroveň zodpovedajúcu 100 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Čistý dlh verejného sektora, s výnimkou bánk v jeho vlastníctve, vzrástol v auguste na 100 % HDP prvýkrát od začiatku vedenia mesačných záznamov v roku 1993, oznámil v piatok britský štatistický úrad ONS. V júli dlh predstavoval 99,3 %.

V auguste si britská vláda požičala 13,734 miliardy libier (16,36 miliardy eur), čo je o 3,3 miliardy GBP viac ako v auguste minulého roka.

10:24

Predpovede sa potvrdili, v uplynulých dvoch dňoch nikde nepadlo výraznejšie množstvo zrážok a zmena sa neočakáva ani v najbližších dňoch. Povedal to v piatok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, podľa ktorého intenzívna protipovodňová ochrana v Maďarsku potrvá ešte šesť dní. S odvolaním sa na server 24.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Rieka Litava na západe krajiny kulminovala desať hodín a situácia sa už zlepšuje.

09:50

Pohonné látky zaznamenali počas 37. týždňa 2024 oproti predchádzajúcemu týždňu výrazné zlacnenie. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Spotrebiteľská cena benzínu 98 bola počas 37. týždňa na úrovni 1,669 eura, oproti predchádzajúcemu týždňu klesla o takmer 5 centov. Benzín 95 sa predával za 1,477 eura, medzitýždenne sa jeho cena znížila o takmer 4 centy. Motorová nafta dosiahla hodnotu 1,403 eura za liter, v porovnaní s posledným týždňom zlacnela o 2,5 centa.

09:48

V piatok sa v Českej republike začínajú dvojdňové voľby do tretiny Senátu a 13 krajských zastupiteľstiev. Výsledok hlasovania sa považuje za barometer verejnej nálady pred parlamentnými voľbami na budúci rok, ktoré rozhodnú o novej vláde. TASR informuje podľa agentúry DPA a českých médií.

Na niektorých miestach postihnutých povodňami sú prerušené dodávky elektriny a nefungujú mobilné siete, tiež sú neprejazdné cesty a poškodené mosty. Požiadavky na odloženie volieb však vláda premiéra Petra Fialu odmietla s odvolaním sa na možné právne problémy.

09:42

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok oznámila, že pricestovala do ukrajinského hlavného mesta Kyjev, kde sa stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a ďalšími predstaviteľmi krajiny. Rokovať bude o podpore EÚ pre Ukrajinu, jej pripravenosti na zimu, obrane či pôžičkách od štátov G7. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Von der Leyenová na Ukrajine
Na snímke predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová (uprostred), ktorú vítajú na železničnej stanici v Kyjeve
09:37

Pri severomaďarskom meste Komárom v piatok kulminovala rieka Dunaj. Záplavová vlna pokračuje smerom na juh a v piatok popoludní zasiahne mesto Ostrihom. 

Hladina Dunaja je zhruba o 50 centimetrov nižšia ako pri povodni v roku 2013, uviedla hovorkyňa Celoštátneho vodohospodárskeho riaditeľstva (OVF) Gabriella Siklósová. Zároveň poznamenala, že najväčšou výzvou sú počas kulminácie i po nej priesaky.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vtáky sa kúpu vo fontáne v ruskom Petrohrade

Autor: TASR/AP-Dmitri Lovetsky

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali