Premiér sa po dlhom čase ozval: Žiadam Čaputovú a celú opozíciu, protivládne médiá a mimovládne organizácie, aby sa ospravedlnili

Premiér sa po dlhom čase ozval: Žiadam Čaputovú a celú opozíciu, protivládne médiá a mimovládne organizácie, aby sa ospravedlnili

Bratislava 3. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Facebook/Robert Fico)

Aktualizované 4. júla 7:20

Premiér Robert Fico (Smer-SD) víta a rešpektuje stredajšie rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR. V mene celej vládnej koalície požiadal bývalú prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, opozíciu, médiá i mimovládne organizácie o ospravedlnenie. Uviedol to na sociálnej sieti

Fico
Na snímke predseda vlády Robert Fico sa prvýkrát prihovára národu po atentáte z 15. mája 2024

Predseda vlády žiada ospravedlnenie za “prejavy nenávisti a organizovanie štvavých verejných protestov” v súvislosti s vládnym návrhom zákona. “V mene celej vládnej koalície žiadam pani Čaputovú a celú opozíciu, protivládne médiá a mimovládne organizácie, aby sa ospravedlnili za prejavy nenávisti a organizovanie štvavých verejných protestov v súvislosti s vládnym návrhom zákona, ktorý zrušil špeciálnu prokuratúru, znížil trestné sadzby, skrátil premlčacie lehoty, dal prednosť odškodňovaniu obetí trestných činov a vykonal ďalšie nevyhnutné zmeny v trestnom zákonodarstve.”

Reklama

ÚS SR podľa jeho slov v stredu rozhodol, že vládna koalícia spor o túto novelizáciu trestného zákonodarstva vyhrala nad “nenávistnou opozíciou”. “Treba vyzdvihnúť profesionálnu prácu ministerstva spravodlivosti SR, ktoré do legislatívneho procesu predložilo kvalifikovaný návrh, ktorý aj podľa Ústavného súdu SR nebol ani v skrátenom legislatívnom konaní v rozpore s Ústavou SR,” skonštatoval premiér.

ÚS SR v stredu rozhodol, že väčšina napadnutej novely trestných kódexov je v súlade s Ústavou SR, niektoré časti však nie. Vyslovenie nesúladu s ústavou sa netýka zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry či zmien trestných sadzieb alebo hraníc škôd pri majetkovej trestnej činnosti.

Reklama

 

Žilinka: Vždy som si ctil rozhodnutia ÚS

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka vyhlásil, že si vždy ctil autoritu a rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR a nie je tomu inak ani v prípade stredajšieho rozhodnutia. Uviedol to na sociálnej sieti.

“Vždy som si ctil a rešpektoval Ústavu SR, autoritu a rozhodnutia Ústavného súdu SR. Nie je tomu inak ani v prípade dnešného rozhodnutia Ústavného súdu SR,” priblížil.

ÚS SR v stredu rozhodol, že väčšina napadnutej novely trestných kódexov je v súlade s Ústavou SR, niektoré časti však nie. Vyslovenie nesúladu s ústavou sa netýka zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry či zmien trestných sadzieb alebo hraníc škôd pri majetkovej trestnej činnosti.

 

Reklama

Susko: ÚS nekonštatoval rozpor s ústavou ani v jednom prípade kľúčových zmien

Ústavný súd (ÚS) SR nekonštatoval rozpor s ústavou ani v jednom prípade kľúčových zmien, na ktorých je založená filozofia nedávno schválených trestných kódexov. Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) to uviedol na sociálnej sieti v reakcii na stredajšie rozhodnutie ÚS SR.

“Úpravy trestných sadzieb, premlčacie doby, výšky škody alebo zrušenie špeciálnej prokuratúry sú plne v súlade s Ústavou Slovenskej republiky a rovnako tiež legislatívny proces schvaľovania Trestného zákona,” zdôraznil Susko. Nemôžu byť preto podľa jeho slov žiadne pochybnosti, že SR má moderné trestné kódexy porovnateľné s vyspelými európskymi demokraciami.

Nález ÚS SR považuje za jasný dôkaz, že sa bývalá prezidentka SR Zuzana Čaputová a opozícia mýlili. “Opozícia utrpela ďalšiu prehru a mala by sa zodpovedať za rozoštvávanie spoločnosti a ohováranie Slovenska v Bruseli, ktoré na konci dňa viedli k atentátu na predsedu vlády Roberta Fica,” dodal.

 

Kolíková: Rešpektujem rozhodnutie Ústavného súdu, ale je pre mňa sklamaním

Exministerka spravodlivosti a poslankyňa Národnej rady (NR) SR Mária Kolíková (SaS) rešpektuje stredajšie rozhodnutie Ústavného súdu SR o novele trestných kódexov, je však pre ňu veľkým sklamaním. Uviedla to vo videu na sociálnej sieti.

Reklama

“Ústavný súd v sebe nenašiel viac odvahy ísť do posúdenia spôsobu, ako boli tieto zásadné zmeny Trestného zákona, Trestného poriadku a rušenia špeciálnej prokuratúry prijaté,” podotkla. Je presvedčená o tom, že pre demokraciu a právny štát je dôležité, aby sa Ústavný súd zaoberal aj tým, ako sa zákony prijímajú v parlamente.

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:07

Obyvateľka hlavného mesta USA vrátila do Mexika starobylú mayskú vázu, ktorú náhodou kúpila v miestnom bazári. TASR informuje na základe správy televízie CBC.

Anna Lee Dozierová z Washingtonu D.C. keramickú vázu kúpila za 3,99 amerických dolárov v presvedčení, že ide o lacnú napodobeninu.

Národný antropologický a historický inštitút v Mexiku po preskúmaní vázy označil za miesto jej vzniku územie dnešného juhovýchodného Mexika počas klasického mayského obdobia medzi rokmi 200 až 800 nášho letopočtu.

10:06

Spojenci NATO na budúcotýždňovom samite vo Washingtone predstavia plán “mosta k členstvu” pre Ukrajinu a oznámia kroky na posilnenie ukrajinskej protivzdušnej obrany, informovala v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na vysokopostaveného predstaviteľa Spojených štátov.

Tento krok Aliancie sa považuje za spôsob, ako zabezpečiť, aby spojenci pomáhali Kyjevu bez ohľadu na to, kto zvíťazí v nadchádzajúcich prezidentských voľbách v USA.

09:55

Americký prezident Joe Biden povedal v piatok na zhromaždení v štáte Wisconsin, že zotrvá v boji o Biely dom a opäť porazí exprezidenta Donalda Trumpa. Urobil tak napriek obavám niektorých predstaviteľov Demokratickej strany, že nemá dostatok síl na to, aby Trumpa v novembrových prezidentských voľbách porazil. Informovala o tom agentúra AFP.

06:32

Španielska krajne pravicová strana Vox v piatok oznámila, že opustí skupinu Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) v Európskom parlamente a pripojí sa k novej aliancii Patrioti pre Európu, ktorú zakladajú český expremiér Andrej Babiš a maďarský premiér Viktor Orbán. Informovali o tom agentúry Reuters a ANSA.

V skupine Patrioti pre Európu majú byť okrem Voxu, Orbánovho Fideszu a Babišovho hnutia ANO aj Slobodná strana Rakúska (FPÖ) a portugalská Chega.

Včera 19:44

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell a eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič v piatok v spoločnom vyhlásení vyjadrili znepokojenie z operácie izraelskej armády a evakuáciami v lokalite Chán Júnis v Pásme Gazy.

Včera 19:36

Od soboty (6. 7.) bude v Bratislave na Búdkovej ulici otvorené letné kúpalisko Mičurin. V pondelok až piatok bude otvorené od 10.00 do 19.00 h a cez víkendy od 9.00 do 19.00 h. Lístok na kúpalisko je možné si zakúpiť aj online. Primátor Bratislavy Matúš Vallo o tom informoval na sociálnej sieti. Bratislavské kultúrne a informačné stredisko organizuje 10. júla o 20.00 h na kúpalisku letné kino.

Včera 19:25

Ruské opozičné médium Meduza vyčíslilo, že od začiatku vojny na Ukrajine zahynulo 120 000 ruských vojakov.

vojna
Straty v ruskej armáde
Včera 19:17

Spojené štáty zrušili cvičenie Noble Partner, ktoré sa malo konať v Gruzínsku, uviedol Pentagón.

Dôvodom boli obvinenia gruzínskej vlády, že Spojené štáty vyvíjajú nátlak na Gruzínsko, aby otvorilo druhý front proti Rusku.

Gruzínske ministerstvo obrany uviedlo, že ľutuje odklad, ale bude naďalej spolupracovať s USA.

Včera 18:58

Britsko-americký influencer Andrew Tate, ktorý je v Rumunsku obvinený z obchodovania s ľuďmi, znásilnenia a založenia zločineckej skupiny, môže opustiť krajinu, musí však zostať v Európskej únii. Rozhodol o tom v piatok súd v Bukurešt.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena fotografuje dúhu telefónom na parkovisku pred obchodným domom Smith\'s na Štvrtej ulici v Albuquerque v štáte New York

Autor: TASR/AP-Chancey Bush/The Albuquerque Journal via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali