Vláda reaguje na vystúpenie prezidentky. Fico: To, že tu stojíme, nie je vyjadrenie rešpektu pani prezidentke

❚❚

Bratislava 18. januára 2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Facebook)

Aktualizované 18. januára 2024 15:54

Vystúpenie prezidentky Zuzany Čaputovej v Národnej rade SR bolo čisto politické, opozičné i farizejské. Premiér Robert Fico (Smer-SD) to uviedol v reakcii na prezidentkin prejav v parlamente k téme zmien v Trestnom zákone

fico
Záber z tlačovky

Čaputovú obvinil tiež z toho, že vystúpila ako hovorkyňa opozície, zasiahla podľa neho aj do prezidentskej kampane v prospech Ivana Korčoka. Nerozumie, prečo prezidentka nevystupovala zásadovo v predchádzajúcom vládnom období, keď podľa neho boli hrubo porušované ľudské práva a kriminalizovaná opozícia. Rozporoval argumenty, ktoré vo svojom stanovisku k návrhom zmien v Trestnom zákone uviedla vo vystúpení.

.

Zdôraznil, že postoj vlády a rozhodnutie presadiť zmeny sa nemení. “Urobíme všetko pre to, aby boli návrhy zmien predložené v parlamente schválené,” zdôraznil Fico. Vláda podľa jeho slov stojí za rozhodnutím zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry, “lebo je principiálne správne”.

Zopakoval, že návrhy legislatívnych zmien sú už dlho diskutované a rovnako dlhá diskusia k nim ešte poslancov parlamentu čaká. A to aj vrátane predpokladaného rokovania o prelomení veta hlavy štátu. Pripomenul tiež argumenty predkladateľov o legitímnosti skráteného legislatívneho konania, týkajúce sa hrozby porušovania ľudských práv.

.

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) spochybnil vyváženosť diskusie odborníkov, ktorých si pozvala prezidentka k stredajšiemu (17. 1.) okrúhlemu stolu na tému legislatívnych zmien. Upozornil, že tak ako kritikov je celý rad tých, ktorí sa stavajú za zmeny v Trestnom zákone. “Toto však prezidentka vo svojom vystúpení vôbec nespomenula,” poznamenal Susko.

Zopakoval dôvody legislatívnych úprav, prechod k restoratívnej justícii, väčšiemu využitiu alternatívnych trestov i možnosti postupovať individuálne v prospech uloženia primeraného trestu. Minister takisto pripomenul, že zmeny kladú dôraz na nahradenie škôd pri ekonomických trestných činoch. “Máme cieľ zhumanizovať trestné právo a priblížiť ho ostatným krajinám, tak ako je to všade v modernej, vyspelej Európe, s cieľom znížiť, nie zvýšiť kriminalitu,” dodal Susko. Vyjadrenia o tom, že zmeny spôsobia nárast kriminality, označil za strašenie.

Prezidentka parlamentu predniesla vo štvrtok svoje výhrady k novele Trestného zákona z dielne vlády, o ktorej aktuálne rokuje parlament.

 

Pellegrini vníma vystúpenie prezidentky ako prejav jej politického názoru

Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) vníma vystúpenie prezidentky Zuzany Čaputovej v pléne NR SR ako prejav jej politického názoru.

.

“Predseda parlamentu bude naďalej rokovať s generálnym prokurátorom, ministrom spravodlivosti a ďalšími odborníkmi, aby výsledkom bola čo najlepšia možná podoba novely trestných kódexov,” uviedol v reakcii, ktorú TASR zaslal odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

Čaputová vyhlásila, že nesprávne alebo dôkladne nepripravené nastavenie novely Trestného zákona by mohlo spôsobiť nepredvídateľné celospoločenské škody a nezvratné zásahy do práv poškodených osôb. Označila za bezprecedentné, aby sa závažné zmeny trestného práva diali bez riadneho legislatívneho procesu. Upozornila, že predložená novela je jednou z najvýznamnejších zmien v doterajšej trestnej politike a zásadne mení prístup k majetkovej a hospodárskej kriminalite.

 

 

.

 

Richter:Prezidentka vystúpila ako opozícia,nemá právo hovoriť o ústavnosti

Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpila vo štvrtok v pléne Národnej rady (NR) SR k novele Trestného zákona ako opozičný politik. Nemá pritom mandát hovoriť o tom, čo je ústavné a zákonné, a čo nie. Vyhlásil to predseda poslaneckého klubu Smer-SD Ján Richter v reakcii na tlačovej konferencii. Ľuboš Blaha (Smer-SD) zároveň avizoval uznesenie na odsúdenie rezolúcie Európskeho parlamentu kritickej k slovenskej vláde v súvislosti so zásahmi do trestného práva. Mieni ju označiť za zásah do suverenity SR a vyzvať slovenskú opozíciu, aby nešírila lži o SR.

“Prezidentka vystúpila ako štandardný opozičný politik aj z hľadiska obsahu, aj z hľadiska prístupu,” poznamenal Richter. Predpokladá, že po skončení mandátu chce Čaputová ostať v politike. Poznamenal tiež, že prezidentka si osvojila právo hovoriť o tom, čo je ústavné. “Nemá na to právo, je to právomoc súdu, hlavne Ústavného súdu (ÚS) SR,” zdôraznil. Poznamenal pritom, že hlava štátu spochybnila ÚS pritom, ako odmietla argumenty vlády na skrátené konanie opierajúce sa o rozhodnutia ÚS.

Predseda klubu Smer-SD tiež pripomenul, že predošlá vláda prijímala viacero zmien v skrátenom legislatívnom konaní a vtedy prezidentka v pléne nevystúpila. Aktuálne podľa neho hlava štátu zopakovala len to, čo už dva týždne hovorí opozícia. Tvrdí, že prezidentka neprijala výsledky septembrových volieb, preto stále dáva najavo, že je súčasťou opozície.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:10

Ceny ropy zaznamenali vo štvrtok rast takmer o dve %, pričom cena Brentu prekročila 75 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnilo výrazné zníženie úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky, čiastočne aj pokles zásob ropy v USA.

Včera 20:09

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok telefonoval s politickými a vojenskými lídrami Libanonu. Vyzval ich na zdržanlivosť po sérii výbuchov pejdžrov a vysielačiek, ktoré používali členovia Hizballáhu. Elyzejský palác zároveň avizoval, že Macron plánuje zatelefonovať aj izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi.

Včera 19:09

Udržateľnosť cestovného ruchu a jeho infraštruktúry na Slovensku má od budúceho roka podporovať nový verejnoprávny fond. Disponovať bude sumou minimálne 20 miliónov eur ročne, ktorú mu poskytne zo svojho rozpočtu Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR. Vyplýva to z návrhu zákona o Fonde na podporu cestovného ruchu, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

Včera 19:02

Krajiny strednej Európy vrátane Slovenska, ktoré v posledných dňoch postihli povodne, budú môcť čerpať peniaze na odstraňovanie ich následkov z Fondu solidarity EÚ aj kohézneho fondu. Z kohézneho fondu je na tento účel možné využiť desať miliárd eur. Vo štvrtok to uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po stretnutí so šéfmi vlád Poľska, SR, ČR a Rakúska v poľskom meste Vroclav.

Včera 19:01

Jeden z najvplyvnejších amerických odborových zväzov, International Brotherhood of Teamsters (IBT), prvýkrát od roku 1996 odmietol vyjadriť podporu jednému z kandidátov na post prezidenta Spojených štátov.

Včera 19:00

Obnova škôd spôsobených povodňami zaťaží český rozpočet 40 miliardami Kč (1,59 miliardy eur). Povedal to vo štvrtok po prvom rokovaní špeciálne vytvorenej pracovnej skupiny český minister financií Zbyněk Stanjura.

Včera 18:43

Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin vo štvrtok vyhlásil, že ukrajinské údery na ruské územie prostredníctvom Západom dodaných rakiet by viedli k svetovej jadrovej vojne. Reagoval tak na štvrtkové uznesenie Európskeho parlamentu (EP), v ktorom europoslanci vyzvali na zrušenie obmedzení, ktoré Ukrajine bránia používať západné zbraňové systémy proti legitímnym vojenským cieľom v Rusku.

Včera 18:36

V dôsledku augustového útoku nožom v nemeckom Solingene sprísnia bezpečnostné opatrenia na Oktoberfeste. Úrady varovali návštevníkov, aby rátali s dlhšími radmi pred vstupmi, keďže po prvý raz v 189-ročnej histórii bavorského pivného festivalu použijú detektory kovov.

Včera 18:36

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vystúpi s prejavom v Európskom parlamente 9. októbra, aby predstavil priority aktuálneho maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie. Pôvodne mal vystúpiť tento týždeň, avšak vzhľadom na povodňovú situáciu zrušil všetky svoje zahraničné cesty.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali