Premiér predloží návrh na odvolanie Šimečku. Vytiahol dôkazy

❚❚

Bratislava 23. augusta 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

Aktualizované 23. augusta 19:33

Premiér Robert Fico (Smer-SD) na koaličnej rade na budúci týždeň oficiálne predloží návrh na odvolanie predsedu opozičného Progresívneho Slovenska Michala Šimečku z postu podpredsedu Národnej rady SR. Informoval o tom na piatkovej tlačovej konferencii

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)

Fico podľa vlastných slov nikdy nebude spochybňovať právo opozície mať pozície v NR SR na základe výsledkov parlamentných volieb. “Predseda najsilnejšej opozičnej strany bol zvolený v národnej rade za podpredsedu národnej rady, ale takáto pozícia nie je viazaná na konkrétne meno, je viazaná na predstaviteľa opozície,” podotkol predseda vlády.

.

Je presvedčený, že Šimečka organizuje a zneužíva protest na ochranu finančných záujmov vlastnej rodiny, a preto nemôže byť podpredsedom parlamentu. “Rovnako vyhlasujeme, že opozícia môže prísť s iným menom na post podpredsedu NR SR a vládna koalícia garantuje, že tento človek bude za podpredsedu NR SR aj zvolený,” deklaroval Fico.

Fico poukázal na to, že niektoré nadácie, ktoré získali peniaze od štátu, sú napojené na Šimečkových rodinných príslušníkov, ako je strýko, mama či partnerka. Nadácie podľa neho môžu pokračovať v činnosti, ale nie z prostriedkov štátu.

.

Nie je podľa premiéra problém pre stranu získať potrebných 30 podpisov poslancov na Šimečkovo odvolanie. Tvrdí, že rovnaké stanovisko na odvolanie Šimečku má aj koaličná SNS, zároveň počkajú ešte na stanovisko strany Hlas-SD.

Robert Fico Tibor Gašpar
Na snímke zľava predseda vlády SR Robert Fico a podpredseda NR SR Tibor Gašpar (obaja Smer-SD)

Podpredseda parlamentu Tibor Gašpar (Smer-SD) apeloval na Šimečku, aby sa postu vzdal sám. “Zamyslite sa nad sebou a možno urobíte tento krok sám bez nutnosti, aby sme vás k tomu vyzývali, bez nutnosti, aby sme o tomto diskutovali,” vyzval.

 

Premiér: Správa o atentáte v Handlovej sa zverejní v krátkom čase

Správa o atentáte z 15. mája v Handlovej bude zverejnená v krátkom čase. Avizoval to premiér Robert Fico (Smer-SD) na piatkovej tlačovej konferencii. Informoval aj o svojom aktuálnom zdravotnom stave. Deklaroval, že je schopný chodiť do práce a plniť si základné povinnosti.

“Dnes môžem skonštatovať, že po veľmi náročnej a tvrdej rehabilitácii som plus mínus pripravený chodiť do práce a pracovať, ale ani zďaleka to ešte nie je také, aké by to malo byť,” poznamenal. Odmietol bagatelizáciu útoku.

.

Oficiálnu správu o atentáte predseda vlády avizoval ešte začiatkom augusta. Na jeseň ju má podľa neho prebrať parlament.

 

Premiér chce v pondelok navštíviť Normandiu v súvislosti s 80. výročím vylodenia

Premiér Róbert Fico (Smer-SD) chce v pondelok (26. 8.) navštíviť Normandiu v súvislosti s 80. výročím vylodenia spojencov počas druhej svetovej vojny. Informoval o tom na piatkovej tlačovej konferencii. Fico sa mal ísť v júni zúčastniť na slávnostnej spomienkovej ceremónii na francúzskej pláži Omaha, no zabránil mu v tom atentát.

“Chcem položiť veniec vďaky tak na hrob britského vojaka, aj amerického vojaka. (…) Nevidím žiadny rozdiel. Treba si vážiť každú jednu obeť, ktorá prišla v boji proti fašizmu,” povedal Fico. Dodal, že následne sa vo štvrtok 29. augusta zúčastní na oslavách Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici.

Vylodenie v Normandii (operácia Neptún) bola najväčšia námorná invázia v histórii. Zúčastnilo sa na nej približne 160.000 vojakov z Británie, USA, Kanady, Francúzska a ďalších spojeneckých krajín. Operácia znamenala začiatok oslobodzovania Francúzska od nacistov a vydláždila cestu k víťazstvu na západnom fronte v druhej svetovej vojne.

.

 

Gašpar: Majetková kriminalita za prvých sedem mesiacov medziročne klesla

Majetková kriminalita za prvých sedem mesiacov tohto roka oproti rovnakému obdobiu roku 2023 klesla asi o tisíc trestných činov. Na tlačovej konferencii to v piatok uviedol podpredseda Národnej rady (NR) SR Tibor Gašpar (Smer-SD). Reagoval tak na kritiku opozície, že zmeny v trestných kódexoch spôsobili zvýšenie kriminality.

Tibor Gašpar
Na snímke podpredseda NR SR Tibor Gašpar (Smer-SD)

Majetkové priestupky páchajú podľa Gašpara najmä ľudia zo sociálne slabších vrstiev spoločnosti, preto by takáto úprava nepomohla. Týmto ľuďom “drakonická pokuta” podľa neho uškodí.

Gašpar podotkol, že ak niekto ukradne majetok vo vyššej hodnote, ako je maximálna výška pokuty, musí okrem zaplatenia pokuty nahradiť aj škodu.

Argumentácia reťazcov o zvýšení počtu krádeží je podľa neho založená na pocitoch. “Majú pocit zvýšenej kriminality, no tak mi ukážte tovarovú položku v potravinových reťazcoch, ktorá má hodnotu viac ako 266 eur, ktorú viete skrytým spôsobom odcudziť z tejto predajne. Vždy tu boli priestupky v potravinových reťazcoch a aj budú,” vyhlásil podpredseda parlamentu.

Opozičná strana SaS a hnutie Progresívne Slovensko avizovali, že sa Trestný zákon pokúsia v parlamente zmeniť. Upraviť by chceli aj maximálnu výšku pokuty za priestupok proti majetku. Tá je aktuálne nastavená na 331 eur. SaS si vie predstaviť hranicu zvýšiť na 2000 eur.

 

SaS: Ak Šimečku odvolajú, opozícia by mala opustiť vedúce posty vo výboroch NRSR

Ak bude predseda PS Michal Šimečka odvolaný z postu podpredsedu Národnej rady (NR) SR, mala by opozícia zaujať jednotný postup a vzdať sa postov predsedov a podpredsedov výborov, ktoré patria opozícii. Navrhuje to predseda SaS Branislav Gröhling.

“Robert Fico v snahe pomstiť sa stratil akékoľvek zábrany. Za SaS môžem deklarovať, že sme pripravení postaviť sa proti týmto bezprecedentným a nedemokratickým praktikám premiéra Fica,” uviedol v stanovisku Gröhling.

Ak dôjde k odvolaniu Šimečku z postu podpredsedu NR SR, mala by byť podľa šéfa SaS parlamentná opozícia jednotná. “Preto navrhujeme spoločný postup opozície – vzdať sa predsedov a podpredsedov výborov, ktorý bude prvým krokom, ako ochromiť fungovanie parlamentu. Tento boj si môže Robert Fico dlho pamätať,” skonštatoval.

Hnutie Igora Matoviča hodnotí výzvu SaS ako oneskorenú, pripomína, že predstavitelia hnutia navrhli tento krok už dávnejšie pri odvolávaní predsedov výborov Márie Kolíkovej (SaS) a Michala Šipoša (hnutie Igora Matoviča). Apel liberálov však vníma ako impulz na možné zjednotenie opozície. “Dáva možnosti na spoločný postup opozície pri odvolávaní ministrov, zvolávaní protestov či mimoriadnych schôdzí. Ak opozícia spolupracuje a je jednotná, prináša to silu, ktorá vie v budúcnosti poraziť Roberta Fica,” tlmočil postoj hnutia jeho hovorca Matúš Bystriansky. Deklaruje zároveň, že hnutie je na dialóg o spoločnom postupe opozície pripravené.

SNS vyzýva Šimečku, aby sa bezodkladne vzdal funkcie podpredsedu NRSR

Koaličná SNS vyzýva predsedu opozičného PS Michala Šimečku, aby sa bezodkladne vzdal funkcie podpredsedu Národnej rady (NR) SR. Je podľa strany preukázané, že mal osobný záujem na odložení novely zákona o Fonde na podporu umenia. Súčasne vyzýva na postúpenie všetkých zistení príslušným orgánom tak, aby bola v prípade zlyhania vyvodená zodpovednosť. TASR o tom informovala hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová.

“SNS sa obráti na Martinu Šimkovičovú (nominantka SNS, ministerka kultúry, pozn. TASR), aby vykonala všetky možné kontroly vo vzťahu k vedeniu Fondu na podporu umenia. Ďalej, aby preskúmala záhadné skutočnosti, že peniaze vo vzťahu k partnerke Šimečku, ako aj k nadácii Milana Šimečku boli záhadne schvaľované v auguste tohto roka,” uviedla Škopcová.

.

Šéf PS by mal podľa SNS priznať, že jeho partnerka a mama v minulosti poberali financie z daného fondu. Tvrdí, že tieto informácie sú dostupné z verejných dokumentov. “Rodinkárstvo nemá čo robiť vo vyspelej demokracii a uprednostňovanie rodinných príslušníkov pri čerpaní verejných financií musí byť preskúmané všetkými príslušnými orgánmi,” skonštatovala strana.

 

Prečítajte si tiež:

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:24

Dve nemecké environmentálne organizácie vo štvrtok podali na Ústavný súd v Karlsruhe sťažnosť na vládnu politiku v oblasti klímy.

20:09

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo štvrtok stretol s hlavným prokurátorom Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karimom Khanom. Rokovali o tom, ako vymôcť medzinárodné zatykače ICC na ruských predstaviteľov pre vojnové zločiny na Ukrajine.

20:08

Ceny ropy vo štvrtok vzrástli o viac ako 2 % po tom, ako sa Mexickým zálivom prehnal hurikán Francine, ktorý narušil ťažbu, predtým ako sa dostal na pevninu v Louisiane.

19:38

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa možno stane predsedom Mníchovskej bezpečnostnej konferencie (MSC). Uviedla to vo štvrtok tlačová agentúru DPA s odvolaním sa na viaceré zdroje.

19:38

Predstavitelia Európskej centrálnej banky (ECB) považujú zníženie úrokových sadzieb v októbri za nepravdepodobné, s výnimkou výrazného zhoršenia vyhliadok na hospodársky rast eurozóny. Uviedli to tri zdroje, ktoré nechceli byť menované.

19:27

Grécko vo štvrtok predstavilo viaceré sociálne opatrenia určené na zvrátenie klesajúcej pôrodnosti v krajine. Odborníci aj vládni predstavitelia však priznávajú, že problém s demografiou iba sociálne benefity nevyriešia.

19:25

Európska komisia (EK) vo štvrtok uviedla, že dostala ponuky od výrobcov elektrických vozidiel z Číny na minimálne dovozné ceny do Európskej únie (EÚ). Ide o spôsob, ako sa vyhnúť clám, ale všetky ich odmietla.

19:25

Bohatstvo domácností v USA v 2. štvrťroku 2024 vzrástlo na 163,8 bilióna USD (148,69 bilióna eur). To je nový rekord. Prispel k tomu nárast hodnoty nehnuteľností, ako aj rast akcií. Ukázali to vo štvrtok údaje Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý plní úlohu centrálnej banky.

18:51

Francúzsky súd vo štvrtok prikázal dvom ženám zaplatiť odškodné 8000 eur manželke prezidenta Brigitte Macronovej. Falošne o nej tvrdili, že je transsexuálka a fámu potom v onlina priestore šírili konšpirační teoretici a priaznivci krajnej pravice počas kampane jej manžela za znovuzvolenie.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke z NASA ruská kozmická loď Sojuz MS-26 s trojčlennou posádkou v zložení Alexej Ovčinin, Ivan Vagner (obaja Rusi) a Donald Pettit (Američan) na palube počas jej štartu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane

Autor: TASR/AP-Bill Ingalls

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali