Premiér prezradil, či sa blíži koniec vojny: Čakám, že zajtra by mohlo byť niečo naznačené…

❚❚

Bratislava 16. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Ján Krošlák)

Aktualizované 16. októbra 12:48

Premiér Robert Fico (Smer-SD) si myslí, že sa v krátkom čase blíži koniec vojny na Ukrajine. Očakáva posun v téme riešenia vojny a čaká tiež, s čím príde ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na zasadnutie Európskej rady v Bruseli. Poukázal na to, že sa opäť hovorí o pozvaní Ukrajiny do NATO. Zopakoval, že Smer-SD je proti vstupu Ukrajiny do NATO, prinieslo by to podľa neho tretiu svetovú vojnu. Uviedol to na stredajšom zasadnutí Výboru Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti pred jeho odchodom na zasadnutie Európskej rady

Na snímke premiér Robert Fico(SMER-SSD)
Na snímke premiér Robert Fico(SMER-SSD)

Fico si myslí, že vojna na Ukrajine sa skončí veľmi rýchlo. “Pravdepodobnosť ukončenia vojny na Ukrajine je veľmi vysoká v krátkom čase,” vyhlásil premiér. “Čakám, že zajtra by mohlo byť niečo naznačené, pretože sa zrazu objavuje téma pozvánky Ukrajiny do NATO,” dodal. Nemyslí si, že táto pozvánka by bola “zadarmo”.

.

Slovenský premiér želá Ukrajine spravodlivý mier, no pýta sa, či je to v tejto situácii možné dosiahnuť. Zopakoval, že Slovensko podporuje územnú celistvosť Ukrajiny. Fico bude podporovať akýkoľvek predložený mierový plán na vyriešenie konfliktu na Ukrajine. Mierové rokovania budú podľa premiéra aj jednou z hlavných tém jeho rokovaní v Číne. Zároveň vyhlásil, že sa vždy snažil o vyvážené vzťahy s Ruskom. Treba podľa neho zabudnúť na to, že by Rusi odišli z Krymu a ďalších území, ako je Doneck či Luhansk. Rusi podľa neho získavajú čoraz viac území, zdôraznil, že konflikt nemá vojenské riešenie.

Slovensko podľa Fica naďalej pokračuje v humanitárnej pomoci Ukrajine. Dodal, že najviac potrebuje podporu v dodávkach elektriny. Od Ukrajiny očakáva spoluprácu v dovoze ropy a plynu na Slovensko. “Odmietam, aby sme brali ropu niekde cez Jadran,” skonštatoval s tým, že by sa zvýšili poplatky. “Našou povinnosťou je, aby tranzit cez Slovensko pokračoval ďalej, aby tranzitná trasa cez Ukrajinu pokračovala, či už ide o ropu a plyn,” skonštatoval. Naďalej platí, že SR nedaruje Ukrajine nič z vojenských dodávok, obchod bude podľa Fica pokračovať.

.

Predseda vlády SR v stredu odcestuje na samit Európskej únie (EÚ) v Bruseli. Okrem iného sa zúčastní na Stretnutí EÚ a Rady pre spoluprácu v Perzskom zálive. Počas dvojdňového zasadnutia Európskej rady vo štvrtok (17. 10.) a v piatok (18. 10.) budú lídri EÚ rokovať o vývoji na Blízkom východe, konkurencieschopnosti, migrácii či zahraničných veciach.

 

Premiér bude v Číne hovoriť aj o zapojení do mierových procesov

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) bude počas svojej návštevy v Číne hovoriť o tom, ako sa môže Čína ešte viac zapojiť do mierových procesov v súvislosti s konfliktom na Ukrajine. Témou bude aj spolupráca Číny a Slovenska. Do krajiny odcestuje premiér na prelome októbra a novembra. So sebou berie podľa svojich slov 80 podnikateľov zo Slovenska. Dodal, že SR považuje Čínu za priateľskú krajinu, voči ktorej nemáme otvorené otázky.

“Je to krajina, ktorá, pri všetkej úcte k našim hodnotám, predstavám o demokracii, ide svojou vlastnou cestou. Tá cesta je pre nich jasná a zrozumiteľná a nikto ju nemôže spochybňovať,” povedal premiér počas stredajšieho zasadnutia parlamentného výboru pre európske záležitosti. Diktovanie Číne, čo má robiť, považuje za smiešne. Táto krajina sa podľa neho nedá riadiť iným spôsobom. “Rešpektujme režim, ktorý si Čína vybrala,” dodal s tým, že Čína má obrovský vplyv na mier aj na európsku produktivitu.

Fico zopakoval pozíciu Slovenska, ktoré je proti zvýšeniu dovozných ciel na elektromobily z Číny. Označil to za nezmysel. Pripomenul, že na Slovensku vyrábame najväčší počet áut na obyvateľa spomedzi celého sveta. “Je tu obrovský tlak na elektromobily. Čína nám utiekla 20 rokov dopredu, pokiaľ ide o elektromobily,” zdôraznil s tým, že podľa niektorých európskych automobiliek nemá zmysel konkurovať čínskym.

.

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:02

Všetky krajiny EÚ zapojené so mierovej misie OSN v Libanone (UNIFIL), tvrdia, že táto misia je “nevyhnutná a zásadná” a vyhlásili, že iba OSN môže rozhodnúť o jej ukončení. V stredu to uviedla španielska ministerka obrany Margarita Roblesová po videohovore s ministrami obrany z 15 krajín EÚ, ktoré sa na misii zúčastňujú.

14:01

Európska únia si podľa českého premiéra Petra Fialu s problémom nelegálnej migrácie sama neporadí. Preto je nutné, aby spolupracovala s tretími krajinami. Česko spolu s niektorými ďalšími štátmi chce na summite EÚ, ktorý sa v Bruseli začne vo štvrtok, presviedčať ostatné členské krajiny, aby EÚ k tejto otázke zaujala razantnejší postoj. Uviedol to v stredu pred odletom do Bruselu.

13:39

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave prejde od 27. októbra na zimný letový poriadok. Počas zimnej sezóny sa bude priamo z Bratislavy lietať do 12 exotických destinácií. Novinkou bude aj spustenie charterových letov lietadlom typu Boeing 787-9, takzvaný Dreamliner. V stredu o tom informovala hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Demovičová.

13:38

Opozičná SaS požaduje stiahnutie vyhlášky Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorá predraží vodu, ako aj čo najskoršie predĺženie memoranda so slovenskými elektrárňami a adresnú pomoc s cenami plynu a kúrenia.

13:38

Zrušenie IC vlakov je spojené so zavedením tzv. hodinového taktu expresov. “To znamená, že kým dnes medzi západom a východom jazdil vlak každé dve hodiny, po novom bude jazdiť každú hodinu. Cestujúci teda získajú viac vlakov, ktoré navyše nebudú také preplnené ako dnes,” uviedla v stredu pre TASR hovorkyňa Ministerstva dopravy (MD) SR Petra Poláčiková. Reagovala tak na kritiku rušenia IC vlakov zo strany opozičného Progresívneho Slovenska (PS).

13:37

Čínsky premiér Li Čchiang navrhol posilnenie trilaterálnych vzťahov s Ruskom a Mongolskom v stredu počas stretnutia na okraji summitu Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO).

13:36

Izraelská armáda v stredu oznámila, že jej sily v rámci zintenzívnenia vzdušnej a pozemnej ofenzívy proti militantnému hnutiu Hizballáh zasiahli desiatky jeho cieľov v libanonskom meste Nabatíja. Počas izraelských útokov prišiel o život starosta mesta, oznámila oficiálna libanonská tlačová agentúra NNA.

13:34

Maďarsko by malo byť dočasne vylúčené zo schengenského priestoru, aby sa predišlo riziku, že ruskí špióni sa ľahko dostanú do ostatných krajín EÚ. Poslanci dvoch parlamentných strán požiadali premiéra Dicka Schoofa, aby na štvrtkovom summite EÚ v Bruseli túto výzvu predniesol ostatným šéfom vlád a štátov.

13:33

V Bruseli sa v stredu uskutoční vôbec prvý summit lídrov Európskej únie a Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu (GCC). Aby došlo k vzájomnému posilneniu vzťahov, Európania budú musieť v prvom rade menej poúčať a viac načúvať, a to najmä v otázkach Blízkeho východu.

13:24

Európsky letecký gigant Airbus plánuje zrušiť až 2500 pracovných miest vo svojej obrannej a vesmírnej divízii. Uviedol to v stredu zdroj oboznámený s rozhovorom medzi vedením a odbormi. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Snímka z otvorenia najväčšieho medzinárodného festivalu dizajnu na Slovensku s názvom Bratislava Design Week v Mirbachovom paláci, Galérii mesta Bratislavy

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

René Pavlík

Andrej Valihora

Branislav Čech

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali