Premiér potvrdil, že od 8. februára bude na Slovensku platiť COVID automat. Zastal sa aj Mikasa: “Vyjadril som mu podporu, aby pod verejným tlakom nezdupkal z funkcie”

❚❚

Bratislava 31. januára 2021 (TASR/HSP/Foto:SITA-Úrad vlády SR)

 

Premiér Igor Matovič (OĽANO) odmieta, že by bola dohoda v koalícii na zmene COVID-automatu v súvislosti s plošným testovaním. Pripomenul, že za jeho prijatie hlasovali aj ostatné koaličné strany a pripravili ho spolu s odborníkmi a epidemiológmi. Povedal to v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo

Igor Matovič
Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič

Dodal, že aktuálne rokujú s obchodnými reťazcami aj o predaji respirátorov za nákladové ceny. Nevedel však povedať, kedy by sa mohla uzavrieť finálna dohoda.

.

“Dohodli sme sa, že od 8. februára platí COVID-automat a to, čo z COVID-automatu vyplynie,” povedal premiér. V súvislosti s vyjadreniami niektorých koaličných partnerov, že by sa mal meniť a zmierniť by sa mohlo plošné testovanie, uviedol, že si občas pripadá ako v materskej škole. Nepovedal, kedy by sa mohli uvoľňovať opatrenia. Tvrdí, že situácia na Slovensku je 13-násobne horšia než situácia, pri ktorej by Nemci a Rakúšania uvoľňovali opatrenia.

Premiér zároveň uviedol, že by bol rád, keby sa školy otvorili čo najskôr. Fungovať by mohlo podľa neho testovanie kloktaním, ktoré už v decembri skúšali na troch školách. Poznamenal ale, že sa mu zdajú prehnané sumy, za ktoré by mohli tieto testy obstarať. Uvidí sa teda po výsledkoch obstarávania. Ďalšiu možnosť vidí v testoch, ktoré sa nemusia zavádzať tak hlboko do nosohltana.

.

 

Očkovanie

V súvislosti s očkovaním podotkol, že nemá problém ani s ruskými vakcínami, musela by ich ale schváliť Európska agentúra pre lieky (EMA). V takom prípade by nebol proti tomu, aby sa nakúpili aj ruské vakcíny Sputnik. Dodal, že očkovanie ľudí mladších ako 55 či 60 rokov by mohli vyriešiť tým, že im budú odporúčať vakcínu od AstraZeneca. “Boli by sme všetci radi, keby sme mali vakcín výrazne viac, aby sme mohli očkovať viac ľudí. Všetci očkujeme toľko, koľko nám príde vakcín od výrobcov,” hovorí.

Dodal, že aktuálne rokujú s hlavnými obchodnými reťazcami, ktoré majú dostatočnú sieť po Slovensku, o predaji respirátorov za regulované nákladové ceny. Myslí si, že týchto reťazcov sa nedotkla pandémia tak zásadne ako iných prevádzok, a toto by mohol byť ich príspevok. Popritom by sa podľa neho dalo zariadiť, aby pozitívne testovaní ľudia na MOM rovno dostali aj balíček respirátorov.

 

Mikas podľa premiéra urobil “správnu vec”

Hlavný hygienik SR Ján Mikas pri výnimkách, ktoré boli podľa generálneho prokurátora vydané v rozpore so zákonom, urobil podľa premiéra správnu vec a konal vo verejnom záujme.

.

“Zavolal som mu s tým, že som mu vyjadril podporu, aby pod takýmto verejným tlakom nezdupkal z funkcie,” povedal Matovič s tým, že ho považuje za dobrého človeka.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:24

Ruské sily dobyli späť dve obce v ruskej Kurskej oblasti, do ktorej začiatkom augusta prenikli cez hranice ukrajinské jednotky. Oznámil to vysokopostavený člen ruskej armády, čečenský generálmajor Apti Alaudinov.

14:37

Politické skupiny zastúpené v Európskom parlamente (EP) a nezaradení poslanci vo štvrtok v Štrasburgu oznámili, že sa dohodli na vytvorení jednotlivých parlamentných delegácií v 10. volebnom období.

14:36

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok v Štrasburgu schválili uznesenie v súvislosti s povolebnou situáciou vo Venezuele, v ktorom vyzvali Európsku úniu, aby uznala Edmunda Gonzáleza Urrutiu za prezidenta tejto krajiny.

14:35

Náprava škôd spôsobených záplavami v Rakúsku z posledných dní potrvá možno aj niekoľko rokov, uviedla vo štvrtok hajtmanka spolkovej krajiny Dolné Rakúsko Johanna Miklová-Leitnerová. Podľa jej slov si obnova vyžiada “národnú solidaritu”.

14:23

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny zaznamenal po júnovom výraznom raste v mesiaci júl prudký pokles. Ten predstavoval 11 miliárd eur. Informovala o tom vo štvrtok Európska centrálna banka (ECB).

14:21

Maďarsko nezaplatí pokutu uloženú Súdnym dvorom EÚ (SDEÚ) za porušenie úniových azylových pravidiel. Budapešť začala rokovania o implementácii uvedeného rozsudku s cieľom, aby pokuta vo výške jeden milión eur denne bola zrušená. Podľa webového portálu magyarhirlap.hu to uviedol vo štvrtok v Štrasburgu maďarský minister zodpovedný za európske záležitosti János Bóka.

14:19

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok vyzvali na zrušenie obmedzení, ktoré Ukrajine bránia používať západné zbraňové systémy proti legitímnym vojenským cieľom v Rusku. V schválenom uznesení sa uvádza, že Ukrajina si bez zrušenie obmedzení nemôže naplno uplatniť právo na sebaobranu a musí čeliť útokom na svojich obyvateľov a infraštruktúru. Za uznesie hlasovalo 425 poslancov, 131 bolo proti a 63 sa hlasovania zdržalo.

14:07

Európsky parlament (EP) vo štvrtok v Štrasburgu schválil uznesenie o ničivých povodniach v strednej a východnej Európe. Europoslanci v ňom vyjadrujú nespokojnosť s nedávnymi rozpočtovými škrtmi v oblasti mechanizmu civilnej ochrany EÚ a z dlhodobého hľadiska vyzývajú na väčšie investície Únie do regionálnej a miestnej odolnosti.

14:05

Bulharské úrady budú preverovať medializované prepojenie medzi firmou registrovanou v Bulharsku a predajom pejdžrov pre libanonskú proiránsku skupinu Hizballáh. Tento týždeň vybuchovali pri koordinovanom útoku v Libanone i v Sýrii a zabili mnoho ľudí.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali