Prehriatie u mačky sa môže prejaviť dýchavičnosťou

❚❚

Bratislava 20. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)

 

Prehriatie u mačky sa môže prejaviť hlasnou a intenzívnou dýchavičnosťou, dýchaním s otvorenou papuľou a taktiež vyhľadávaním tieňa. Ak majiteľ spozoruje takéto správanie, ako prvú pomoc môže použiť mokrý uterák alebo handru, do ktorej mačku zabalí. Môže jej ponúknuť vodu a namočiť všetky labky do studenej vody a následne vyhľadať najbližšieho veterinára. Pre TASR to uviedla Komora veterinárnych lekárov (KVL) SR

mačka
Ilustračné foto

“Mačky milujú teplo a dobre ho znášajú, dlhotrvajúce horúčavy sú však záťažou pre ich organizmus. Najdôležitejšou vecou, ktorú by sme mali mačkám zabezpečiť, je čerstvá voda, ktorú by sme mali meniť viackrát denne,” uviedli zverolekári. Obľúbené sú podľa nich aj mačacie fontánky, v ktorých cirkuluje voda.

.

Mačkám treba počas horúcich dní prispôsobiť kŕmenie. KVL odporúča uprednostniť vlhké krmivo pred suchým. Majitelia by mali mačku kŕmiť radšej menšími porciami a častejšie za deň. Ak by zviera porciu neskonzumovalo, je lepšie ju podľa veterinárov vyhodiť a opakovane ponúknuť čerstvú dávku. “Suché krmivo tiež ponúkať v menších porciách a optimalizovať skladovacie podmienky,” podotkli.

V byte je podľa KVL dôležité zabezpečiť chladnejšie podmienky, a to zatemnením okien. Vhodná je aj klimatizácia a ventilátor pre cirkuláciu vzduchu. Treba však dávať pozor na priame pôsobenie alebo nadmerné používanie, ktoré môže negatívne ovplyvňovať zdravotný stav mačky, upozornili veterinári. Dlažba je tiež vhodným miestom na schladenie sa.

.

“Vo vonkajšom prostredí mačka uprednostní miesto pod hustým kríkom alebo zalezie do tieňa, kde je pre ňu ideálny chládok,” uviedla komora.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:19

Biely dom vo štvrtok vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby prestal zasahovať do prezidentských volieb USA po tom, čo Putin vyhlásil, že Moskva v novembrových voľbách vyjadruje podporu demokratickej kandidátke Kamale Harrisovej.

Včera 20:05

Zásoby ropy v Spojených štátoch pokračovali minulý týždeň v poklese, pričom rozsah poklesu sa výrazne zvýšil a prekonal očakávania analytikov. Uviedol to vo štvrtok americký Úrad pre energetické informácie (EIA).

Včera 20:03

Vzhľadom na postupujúce ruské jednotky ukrajinské úrady zastavili vypravovanie evakuačných vlakov z mesta Pokrovsk ležiaceho v Doneckej oblasti v bezprostrednej blízkosti frontovej línie. “Vzhľadom na zložitú bezpečnostnú situáciu je teraz východiskovou stanicou Pavlohrad v Dnepropetrovskej oblasti,” uviedol na platforme Telegram gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin.

Včera 19:56

Šesť obetí sexuálneho zneužívania spáchaného duchovnými rímskokatolíckej cirkvi v Belgicku vo štvrtok v otvorenom liste vyzvalo pápeža Františka, aby uznal ich utrpenie. Zároveň žiadajú všetkých biskupov, aby vo svojich diecézach vykonali hĺbkové vyšetrovanie.

Včera 19:42

Hokejisti Dynama Pardubice deklasovali v úvodnom kole Ligy majstrov hráčov maďarského Fehérváru 7:0. Skóre otvoril už po 42 sekundách hry slovenský obranca Peter Čerešňák.

Včera 19:40

Bukureštský súd vo štvrtok zamietol odvolanie prokuratúry, ktorá požadovala väzobné stíhanie kontroverzného internetového influencera Andrewa Tatea, ktorý napokon zostáva v domácom väzení.

Včera 19:28

Po úvodnej etape vyšetrovania údajne islamistického teroristického útoku v nemeckom meste Solingen zostávajú kľúčové otázky o podozrivom Sýrčanovi bez odpovede, vyhlásil vo štvrtok minister vnútra Severného Porýnia-Vestfálska Herbert Reul. V tejto spolkovej krajine 23. augusta došlo k útoku nožom, pri ktorom zahynuli traja ľudia.

Včera 19:22

Počas augustového ruského útoku na Ukrajinu pravdepodobne nedošlo k narušeniu vzdušného priestoru Poľska, vyhlásil vo štvrtok operačný veliteľ poľských ozbrojených síl generál Maciej Klisz. Pátranie po objekte, ktorý sa považoval za ruský dron, nebolo úspešné a armáda v stredu večer pátranie ukončila.

Včera 19:21

Hunter Biden, syn amerického prezidenta Joea Bidena, má v úmysle priznať sa k obvineniam z daňových únikov. Podľa agentúry Reuters o tom vo štvrtok informovala stanica NBC News s odvolaním sa na jeho právnika Abbeho Lowella.

Včera 19:08

Hydinárska spoločnosť EU Poultry plánuje v Bošanoch v okrese Partizánske postaviť novú výrobno-skladovú halu s administratívou. Do výstavby nového zázemia investuje približne 48 miliónov eur, investícia by mala do regiónu priniesť viac ako 400 pracovných miest.

Včera 18:45

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a britský premiér Keir Starmer vo štvrtok privítali vymenovanie Michela Barniera, bývalého vyjednávača EÚ pre brexit, za nového predsedu vlády Francúzska.

Včera 18:19

Ukrajina a Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) sa dohodli, že jej experti budú okrem jadrových elektrární monitorovať situáciu aj v kľúčových ukrajinských transformačných staniciach a rozvodniach. Informoval o tom vo štvrtok na brífingu šéf Štátnej inšpekcie jadrového dozoru Ukrajiny (SNRIU) Oleh Korikov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber hrozna pri obci Malá Tŕňa v okrese Trebišov

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali