Prehľad toho najdôležitejšieho z diania na Ukrajine – Washington sa obáva o život Zelenského

❚❚

Bratislava 23. júla 2022 (HSP/Foto:Twitter,Screenshot)

 

Prinášame vám súhrn najdôležitejších udalostí z diania na Ukrajine z pohľadu ruskej aj ukrajinskej strany, ako aj reakcie zo zahraničia

ukrajina vojak
Ilustračné foto

 

.

20:33 – Špeciálna operácia, 23. júla 2022. Hlavné z pohľadu ruskej strany:

– Zástupcovia Turecka, Ruska, Ukrajiny a OSN začali pracovať v potravinovom koordinačnom centre v Istanbule po uzavretí “potravinovej dohody”. Jej úlohou je zabezpečiť vývoz obilia z ukrajinských prístavov

.

– Rakety zasiahli ukrajinský prístav Odesa – “potravinová dohoda” uzavretá deň predtým zahŕňa vývoz obilia cez tento prístav

– Turecký minister obrany uviedol, že bol v kontakte s ruskou stranou v súvislosti s úderom na prístav Odesa. Moskva podľa neho uviedla, že sa na incidente nepodieľala

– Ruské systémy protivzdušnej obrany za posledných 24 hodín zostrelili 11 ukrajinských dronov, čím sa počet zostrelených dronov zvýšil na 1 600

Ruské jednotky rozdrvili tri ukrajinské čaty raketometov Grad MLRS, 24 čiat húfnic D-20, 15 čiat raketometov Gvozdika v DĽR, ako aj 12 veliteľských stanovíšť a štyri muničné sklady ukrajinských jednotiek v DĽR a pri Nikolajeve

– Biden nie je pripravený odovzdať Ukrajine rakety pre viacnásobné raketové systémy s doletom 300 kilometrov, pretože sa snaží zabrániť tretej svetovej vojne, povedal jeho poradca pre národnú bezpečnosť Sullivan

.

– Spojené štáty poskytli Ukrajine vojenskú pomoc vo výške 8,2 miliardy dolárov a plánujú ju zvýšiť. Washington plánuje najmä v auguste začať dodávať Kyjevu sériu 580 kusov bombardovacej munície Phoenix Ghost.

 

20:10 – Situácia na Ukrajine a na Donbase večer 23. júla 2022 z pohľadu ruskej strany:

– Maďarský premiér odsúdil dodávky zbraní na Ukrajinu

– Rosgvardia objavila v LĽR veľký sklad zbraní

.

– Zriadenie volebných komisií v Chersonskej a Záporožskej oblasti na usporiadanie referenda o pripojení k Rusku

– Ukrajinského veľvyslanca v Nemecku vystrieda diplomat Oleksij Makejev

– Agent ukrajinskej tajnej služby zadržaný za to, že poskytol SBU údaje o pohybe ruských jednotiek v Chersonskej oblasti zo sledovacích kamier

ukrajina vojna
Mapa bojov

20:06 – Prvé fotografie britských HVM Stormer v ukrajinských ozbrojených silách. Doteraz bolo na Ukrajinu prepravených 6 kusov týchto systémov.

HVM Stormer v ukrajinských ozbrojených silách
Fotografia britských HVM Stormer v ukrajinských ozbrojených silách

19:45 – Väčšina rakúskych občanov je proti sankciám voči Rusku.

42 % Rakúšanov si želá zrušenie hospodárskych sankcií, ktoré EÚ uvalila na Rusko.

Za zachovanie sankcií je 36 % respondentov.

prieskum sankcie
Graf prieskumu

18:05 – Bol podpísaný dekrét o zriadení volebnej komisie v Záporožskom regióne na usporiadanie referenda, uviedol šéf administratívy.

 

18:03 – Nové videá požiaru v Gorlovke po ostreľovaní.

.

Miestna verejnosť píše, že jeden z nábojov zasiahol čerpaciu stanicu a na všetkých videách je viditeľný čierny dym z požiaru.

 

 

18:00 – Hlavná vec vo večernom zhrnutí ukrajinského generálneho štábu:

.

– V slovanskom smere urobili Rusi neúspešný pokus o prieskum v sile v oblasti Bogorodichny.

– V smere na Bachmut pokračujú pokusy získať kontrolu nad ruskými jednotkami nad územím Uglegorskej TPP. Došlo k pokusu o búrku, ale neúspešne.

– Pokus Rusov o postup vo Verchnekamenskom priestore (východne od Severska) bol odrazený.

Nepriateľské prieskumné skupiny sa snažili nájsť slabé miesta v obrane našich jednotiek v oblastiach Soledar a Pokrovsky, boli však zneškodnené.

 

.

17:45 – Maďarský premiér Viktor Orban verí, že Ukrajina vojnu nikdy nevyhrá „len preto, že ruská armáda má asymetrickú prevahu“. Uviedol to v rozhovore pre agentúru Reuters.

Orbán zároveň povedal, že nie je šanca na mierové rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou.

„Pretože Rusko chce bezpečnostné záruky, táto vojna sa môže skončiť iba mierovými rozhovormi medzi Ruskom a Amerikou,“ povedal.

 

17:40 – Nemecký Welt s odvolaním sa na anonymné ukrajinské zdroje uviedol, že žiadosť Ukrajiny o 11 systémov protivzdušnej obrany IRIS-T zdržiava Spolková bezpečnostná rada Nemecka na čele s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Welt tiež uviedol, že nemecké ministerstvo hospodárstva žiadosť ukrajinskej vlády o obranné systémy skôr schválilo už skôr a odovzdalo rozhodnutie Spolkovej bezpečnostnej rade. Informuje o tom denník The Kyiv Independent.

 

17:20 – Turecký minister národnej obrany Hulusi Akar oznámil začiatok prác na vytvorení koordinačného centra v Istanbule, ktoré bude kontrolovať vývoz obilia z Ukrajiny po mori.

.

 

15:50 – Situácia na frontoch 23. júla

ukrajina vojna
Mapa bojov
ukrajina vojna
Mapa bojov

15:40 – Fotografie následkov ostreľovania Stachanova (premenovaná Najvyššou radou na Kadievka, je pod kontrolou „LNR“).

Ukrajinská strana uvádza, že vysoká škola pedagogická bola zničená raketami.

ukrajina vojna
Na snímke následky ostreľovania Stachanova

13:55 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mal telefonický rozhovor so svojím kazašským náprotivkom Kassym-Žomartom Tokajevom, o ktorom informoval na svojom účte na Twitteri.

Zelenskyj poďakoval Tokajevovi za jeho “principiálnu podporu územnej celistvosti Ukrajiny a neuznanie takzvaných LĽR, DĽR”. Okrem toho sa diskutovalo o spoločných projektoch v oblasti hospodárstva, energetiky a digitalizácie.

 

.

13:50 – USA vidia znaky, že ruské jednotky bojujúce na Ukrajine sa snažia nájsť spôsob, ako čeliť systémom HIMARS na bojisku. Informovala o tom televízia CNN s odvolaním sa na vysokopostaveného predstaviteľa americkej armády.

“Rusi sa snažia zmierniť dopad úderov viacerými prostriedkami – maskovaním, zmenou rozmiestnenia. Nedokážem vám povedať, do akej miery to je úspešné, ale nezdá sa, že by veľmi,” povedal úradník.

Uviedol tiež, že správy o tom, že Rusi zničili štyri jednotky HIMARS, boli nepravdivé.

“K dnešnému ránu, vychádzajúc z našich rozhovorov s Ukrajincami, to nie je pravda,” povedal hovorca pre CNN.

 

13:45 – “Rusko je schopné všetkého.”

Poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan uviedol, že Washington má obavy o Zelenského bezpečnosť. Podľa neho sa Rusko nevzdalo plánov na prípadnú fyzickú likvidáciu Zelenského.

.

Z Washingtonu sa Zelenskému nevysiela dobrý signál. Najmä na pozadí rozporov s ministrom obrany Reznikovom (zjavne Amerikou pripravovaná náhrada za Zelenského), vrchným veliteľom AFU Zalužným a skupinou nespokojných príslušníkov SBU

 

13:25 – Dodávky zbraní na Ukrajinu prisľúbené nemeckou vládou sú zjavne oneskorené, vrátane protilietadlových raketových systémov Iris-T SLM. Informuje o tom Die Welt.

Podľa publikácie začiatkom júla ukrajinská vláda požiadala o nákup 11 komplexov Iris-T SLM od zbrojárskej spoločnosti Diehl Defense.

Ministerstvo hospodárstva v Berlíne reagovalo na žiadosť kladne a postúpilo ju Spolkovej bezpečnostnej rade. O tri týždne neskôr nepadlo žiadne rozhodnutie.

 

13:20 – Hlavná vec z brífingu ruského ministerstva obrany:

.

– Ruské letecké a kozmické sily zničili až 200 ľudí z personálu brigády ozbrojených síl v regióne Dnepropetrovsk

– Ruské delostrelectvo zasiahlo bojové pozície nacionalistickej formácie “Donbass” v regióne Verkhnekamenskoye, bolo zlikvidovaných viac ako 60 militantov

– Ruské ozbrojené sily v rámci boja proti batériám potlačili v DĽR tri čaty viacnásobných odpaľovacích raketových systémov Grad Ozbrojených síl Ukrajiny

– Ruské systémy protivzdušnej obrany zničili 11 ukrajinských bezpilotných lietadiel v Chersonskej a Charkovskej oblasti a DĽR

– Ruské letectvo v DĽR zničilo viac ako polovicu personálu jedného z práporov 14. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny

 

13:15 – Počas teletónu to uviedol zástupca hlavného spravodajského riaditeľstva Vadim Skibitsky.

.

“Jednoznačne vieme, že k dnešnému dňu je už sformovaných 8 práporov. Do konca mesiaca sa plánuje sformovať ďalších 8 práporov, bude to 16 práporov. Podľa našich odhadov to bude v každom kraji asi 4000 ľudí, pozn. red. vrátane Krymu bude takýto prápor,“ povedal.

 

10:30 – Uvádza sa, že v Odeskej oblasti bolo zasiahnutých celkovo asi 10 cieľov raketami ruských ozbrojených síl.

odeska oblast
Útok raketami v Odeskej oblasti

10:12 – Na oboch stranách frontovej línie v Záporožskej oblasti sa ozývajú výbuchy.

O 3:00 a 5:00 sa v Kyrylivke, ktorá sa nachádza hlboko na Rusmi kontrolovanom území, na pobreží Azovského mora ozvali výbuchy. Podľa starostu Melitopolu Ivana Fedorova tam začali presúvať vojenskú techniku z miest sústredenia v blízkosti frontu.

.

A ráno Oleksandr Staruch, vedúci OVA v Záporoží, informoval o úderoch v blízkosti regionálneho centra na území kontrolovanom Ukrajinou. Údery boli podľa neho zamerané na civilnú infraštruktúru. Podľa predbežných správ nedošlo k žiadnym obetiam.

 

10:10 – Do Teheránu na stretnutie s iránskym a tureckým prezidentom podľa šéfa hlavného riaditeľa ukrajinského ministerstva obrany Kyrylo Budanova letel Putinov dvojník.

Tento názor vyjadril počas televízneho maratónu, keď odpovedal na relevantnú otázku. “Na túto otázku neodpoviem priamo, iba naznačím. Pozrite sa, prosím, na moment, keď podmienečný Putin vystupuje z lietadla. Je to vôbec Putin?” – Budanov povedal.

 

10:07 – Pri raketovom útoku na Kropivnyckyj okres zahynuli traja ľudia vrátane jedného vojaka a dvoch príslušníkov strážnej služby.

Ďalších deväť vojakov bolo zranených, uviedol veliteľ OVA Kirovograd Andrij Raikovyč.

Pripomíname, že úder zasiahol vojenské letisko Kanatovo a železničný objekt.

 

10:05 – V najnovšej správe britskej vojenskej rozviedky sa uvádza, že v Chersonskej oblasti západne od Dnepra prebiehajú už 48 hodín ťažké boje. Ruské sily sa pokúšajú spomaliť ukrajinskú ofenzívu delostreleckou paľbou pozdĺž celej prirodzenej obrannej línie pozdĺž rieky Ingulets.

Zároveň sú čoraz viac ohrozené ruské zásobovacie línie západne od Dnepra. Ostreľovanie Antonovského mosta ukrajinskou stranou spôsobilo ďalšie škody, hoci Rusko bolo schopné vykonať dočasné opravy. Od 22. júla 2022 bol most takmer určite otvorený pre “určité prejazdy”.

Britské spravodajské služby nemôžu potvrdiť tvrdenia Ukrajiny, že Rusko pripravuje výstavbu alternatívneho pontónového mosta cez rieku Dneper.

Ruská armáda uprednostňuje svoje dopravné kapacity, ale vybudovanie pontónového priechodu v súčasnej situácii predstavuje najväčšie riziko. Ak sa prechod cez Dneper ukáže ako nemožný a ruské jednotky v okupovanom Chersone budú odrezané, bude to pre Rusko výrazný vojenský a politický neúspech, píše britská spravodajská služba.

 

10:03 – Do Teheránu na stretnutie s iránskym a tureckým prezidentom podľa šéfa hlavného riaditeľa ukrajinského ministerstva obrany Kyrylo Budanova letel Putinov dvojník.

.

Tento názor vyjadril počas televízneho maratónu, keď odpovedal na relevantnú otázku. “Na túto otázku neodpoviem priamo, iba naznačím. Pozrite sa, prosím, na moment, keď podmienečný Putin vystupuje z lietadla. Je to vôbec Putin?” – Budanov povedal.

 

10:00 – Pri raketovom útoku na Kropivnyckyj okres zahynuli traja ľudia vrátane jedného vojaka a dvoch príslušníkov strážnej služby.

Ďalších deväť vojakov bolo zranených, uviedol veliteľ OVA Kirovograd Andrij Raikovyč.

Pripomíname, že úder zasiahol vojenské letisko Kanatovo a železničný objekt.

 

9:55 – V najnovšej správe britskej vojenskej rozviedky sa uvádza, že v Chersonskej oblasti západne od Dnepra prebiehajú už 48 hodín ťažké boje. Ruské sily sa pokúšajú spomaliť ukrajinskú ofenzívu delostreleckou paľbou pozdĺž celej prirodzenej obrannej línie pozdĺž rieky Ingulets.

Zároveň sú čoraz viac ohrozené ruské zásobovacie línie západne od Dnepra. Ostreľovanie Antonovského mosta ukrajinskou stranou spôsobilo ďalšie škody, hoci Rusko bolo schopné vykonať dočasné opravy. Od 22. júla 2022 bol most takmer určite otvorený pre “určité prejazdy”.

Britské spravodajské služby nemôžu potvrdiť tvrdenia Ukrajiny, že Rusko pripravuje výstavbu alternatívneho pontónového mosta cez rieku Dneper.

Ruská armáda uprednostňuje svoje dopravné kapacity, ale vybudovanie pontónového priechodu v súčasnej situácii predstavuje najväčšie riziko. Ak sa prechod cez Dneper ukáže ako nemožný a ruské jednotky v okupovanom Chersone budú odrezané, bude to pre Rusko výrazný vojenský a politický neúspech, píše britská spravodajská služba.

 

8:41 – Analýza situácie na Ukrajine z pohľadu USA

Hlavné závery Amerického inštitútu pre štúdium vojny:

– Spojené štáty oznámili poskytnutie ďalšieho bezpečnostného balíka pre Ukrajinu vo výške 270 miliónov dolárov.

– Ruské jednotky uskutočnili pozemné útoky východne od Severska a východne a južne od Bachmutu.

.

– Ruské jednotky sa snažia postupovať severozápadne od Donecka.

– Ukrajinské jednotky viedli obmedzené pozičné boje severne od mesta Charkov.

– Ruské jednotky uskutočnili lokálne pozemné útoky v blízkosti hraníc Chersonskej a Mykolajivskej oblasti.

– Šéf Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Denis Pušilin podpísal dohodu o spolupráci s hlavou Charkovskej oblasti, čo naznačuje zámer Kremľa začleniť Charkovskú oblasť do Ruskej federácie.

ukrajina vojna
Mapa bojov
ukrajina vojna
Mapa bojov
ukrajina vojna
Mapa bojov

8:40 – Situácia na Ukrajine a na Donbase k tomuto času z ruského pohľadu:

– Odeská brigáda sa sformovala v Chersone a dokončila vojenské zosúladenie; spojenecká jednotka pozostáva z ukrajinských občanov

– Americkí audítori našli v ukrajinských skladoch menej ako 2 tisíc systémov Javelin a Stinger MANPADS

– Ruskí záchranári vyzdvihli desiatky zbraní z technického vrtu v Azovstale

– Ukrajinské ozbrojené sily zasiahli dva mosty: na hrádzi Kachovskej vodnej elektrárne a na rieke Ingulets, bez kritických škôd

– Záporožie: AFU plytvá muníciou, ktorej má nedostatok, na ničenie úrody

– Poradca krymského starostu pre informačnú politiku tvrdí, že polostrov prekonal ukrajinskú energetickú blokádu

 

8:35 – Podľa denníka The Wall Street Journal Bidenova administratíva zatiaľ upustila od transferu útočných dronov dlhého doletu na Ukrajinu.

Ide o MQ-1C Grey Eagle, o ktorý Ukrajina požiadala pred dvoma mesiacmi. Biely dom sa však obáva, že lietadlá by mohli skončiť v ruských rukách, “ak budú ukrajinské sily porazené”.

Výrobca dronov General Atomics medzitým uviedol, že v prípade schválenia programu vyškolí Ukrajincov na pilotovanie lietadla Grey Eagle za päť týždňov.

.

Podľa denníka Wall Street Journal sú vojenskí analytici, ako napríklad Inštitút pre štúdium vojny, za poskytnutie takýchto dronov Ukrajine a kritizujú Bidenov opatrný postoj.

Dôvodom obáv je vyčerpanie ukrajinskej flotily bezpilotných lietadiel a nárast takýchto kapacít ruskej armády, uvádza sa v publikácii.

Treba poznamenať, že Biely dom včera súhlasil s odovzdaním viac ako 500 dronov Phoenix Ghost Kyjevu – ide o kamikadze drony.

 

8:30 – Mapa bojov na Ukrajine 22. júna 2022 večer

ukrajina vojna
Mapa bojov

8:20 – Izrael sa zapojil do vojny na Ukrajine veľmi agresívnym spôsobom. V noci zasiahol raketami a zničí iránsky závod na výrobu bezpilotných lietadiel.

Podľa správ médií bol zničený aj sklad s hotovými výrobkami. Je možné, že práve z tohto závodu mala nakúpiť bezpilotné lietadla Ruská federácia.

izrael iran
Screenshot článku

8:10 – Rusko dnes ráno vypálilo 13 rakiet (osem Kaliberov a päť X-22) na Kirovogradskú oblasť, uviedol šéf OVA Andrij Raikovyč.

Ich rakety zasiahli infraštruktúrne zariadenia mimo mesta. Letecké útoky zasiahli letisko a jedno zo zariadení UZ.

Sú mŕtvi a zranení. Jedna zo štvrtí zostala dočasne bez elektriny.

 

7:50 – Hlavné udalosti noci:

– USA popreli, že by dodali Ukrajine stíhačky.

– Japonsko neumožní ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi vstup do krajiny, ak by sa chcel zúčastniť na štátnom pohrebe zabitého bývalého premiéra Šinzóa Abeho, uviedol Nikkei.

– Fitch znížila rating Ukrajiny na stupeň preddefoltného “C”. Toto rozhodnutie súvisí s plánmi Kyjeva dosiahnuť dohodu s veriteľmi o odklade splátok štátneho dlhu o dva roky. Agentúra nevylúčila zníženie ratingu na RD (Restricted Default).

– Vladymyr Zelenskyj informoval, že Ukrajina má na vývoz obilie v hodnote 10 miliárd USD. Podľa neho je Kyjev pripravený vyviezť 20 miliónov ton minuloročnej úrody.

– Slobožanskoe vedenie – Ruské ozbrojené sily bránia AFU v postupe k ukrajinským hraniciam na severe a severovýchode Charkovskej oblasti.

– Kramatorský smer – Ruské ozbrojené sily vtrhli do Verchnekamenského a Severského okresu.

– Bachmutský smer – ruské ozbrojené sily vtrhli do oblasti Pokrovského a na územie Uglegorskej tepelnej elektrárne.

 

7:45 – Krym prekonal poslednú z “blokád” polostrova zo strany Kyjeva – energetickú blokádu, uviedol pre RIA Novosti poradca hlavy republiky Kriučkov. Predtým sa im podarilo ukončiť blokádu vody, potravín a dopravy.

V predvečer začali na Kryme fungovať dve obnovené elektrické vedenia, ktoré umožnia prepojenie ruskej energetickej sústavy s Chersonskou a Záporožskou oblasťou.

 

7:40 – Ráno zasiahlo Mykolajiv šesť rakiet S-300. Výsledkom bol požiar skladu a suchej trávy, povedal guvernér Vitalij Kim.

Ďalšie dopady boli na okraji mesta. Podľa predbežných správ nedošlo k žiadnym obetiam ani škodám. Podrobné informácie sa upresňujú.

 

7:30 – Takto sa začal 150. deň vojny. Kľúčové z dnešného ranného zhrnutia generálneho štábu Ukrajiny:

– Útok v smere na Verchnekamenskoe a Seversk bol odrazený. To znamená, že nepriateľ sa už priblížil k tomuto mestu.

– Ďalší útok na tepelnú elektráreň Uglegorsk (južne od Bachmutu) bol odrazený a boje pokračujú v Pokrovskom (východne od Bachmutu).

– V Chersonskej oblasti sa hovorí, že nepriateľ zadržiava protiofenzívu AFU.

.

O obkľúčení tisícového nepriateľského zoskupenia vo Vysokopoľskom vojvodstve, ako to včera uviedol Arestovič, nie je ani zmienka. Neexistuje ani zmienka o obsadení obce Olgyno.

 

7:28 – Bombové útoky bolo počuť v noci v Mykolajive a ráno v Charkove, Záporožskej a Kirovohradskej oblasti.

Starostovia potvrdili zásahy v mestách Mykolajiv a Charkov.

“Niekoľko ťažkých výbuchov v blízkosti centra. Zatiaľ je známa jedna obeť. Dúfam, že sa toto číslo nezvýši,” napísal primátor Charkova Igor Terechov.

Kirovohradský regionálny guvernér tiež vyzval všetkých, aby zostali v krytoch, a prisľúbil, že podrobnosti poskytne neskôr. Zrejme tam bol aj výbuchy.

 

7:23 – USA Ukrajine neodovzdajú rakety ATACMS s doletom 300 km, ktoré sa môžu používať v raketových systémoch HIMARS.

Uviedol to asistent prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan, ktorý vystúpil na bezpečnostnom fóre v Aspenskom Institute.

“Existujú určité veci, o ktorých americký prezident hovorí, že ich nie je ochotný odovzdať, vrátane rakiet dlhého doletu ATACMS, ktoré majú dolet 300 kilometrov,” povedal Sullivan.

Zdôraznil, že Biden je pripravený urobiť všetko pre podporu Ukrajiny, ale rovnako dôležitým cieľom prezidenta je zabrániť svetovej vojne.

Ukrajina predtým vyjadrila presvedčenie, že dostane rakety dlhého doletu pre HIMARS.

 

7:20 – Ukrajinská strana zámerne ničí úrodu na oslobodenom území Záporožskej oblasti ostreľovaním polí s následným vypaľovaním, uviedol člen hlavnej rady vojenskej a civilnej správy regiónu Volodymyr Rogov.

Zároveň ukrajinské ozbrojené sily na to vynakladajú pre nich tak vzácne delostrelecké náboje, povedal Rogov.

 

7:15 – Predstavitelia USA po prvýkrát pripustili presun stíhačiek na Ukrajinu, hoci sa tak nestane v najbližšej dobe.

Na Twitteri to napísala korešpondentka Pentagónu Lara Seligmanová s odkazom na koordinátora Rady pre národnú bezpečnosť USA Johna Kirbyho.

“Kirby uviedol, že ministerstvo obrany vykonáva “predbežné štúdie” o možnom presune stíhačiek na Ukrajinu. To sa však v dohľadnej dobe nestane, pretože ich prevádzka a podpora sú veľmi zložité,” píše Seligman.

Predtým viacerí senátori vyzvali na poskytnutie moderných stíhačiek Ukrajine.

usa stihacky
Screenshot článku

7:05 – Talianska politička Giorgia Maloneyová, ktorá svojho času agitovala za Putina, prisľúbila, že v prípade víťazstva vo voľbách bude pokračovať v dodávkach zbraní na Ukrajinu.

Povedala, že Taliansko bude naďalej posielať zbrane na Ukrajinu a podporí Kyjev v jeho vojne proti Rusku, ak konzervatívny blok vyhrá budúce národné voľby.

Georgia Maloneyová je predsedníčkou najpopulárnejšej strany v aliancii.

Politička kedysi chcela spolupracovať s Ruskom, ale domáce ministerstvo zahraničných vecí ju a jej spolupracovníkov odmietlo podporiť, keďže vždy vsádzalo na proamerické politické sily v Európe.

 

.

6:57 – Litva obnovila tranzit medzi Ruskom a Kaliningradskou oblasťou.

Litva obnovuje tranzit ruského sub-sankcionovaného nákladu do Kaliningradskej oblasti cez svoje územie. V rozhlasovom vysielaní LRR to oznámil Mantas Dubauskas, riaditeľ komunikácie štátneho podniku Litovské železnice.

Je povolené prepravovať tovar, ktorý je podľa Dubauskasa v Kaliningradskej oblasti potrebný.

Litovská železničná spoločnosť o tom informovala svojich partnerov. Dubauskas spresnil, že kódy na prepravu takéhoto tovaru sa budú kontrolovať a zadávať do systému tranzitnej kontroly.

tranzit medzi Ruskom a Kaliningradskou oblasťou
Tranzit medzi Ruskom a Kaliningradskou oblasťou

 

6:56 – Šéf GUR ukrajinského ministerstva obrany Kyrylo Budanov vyhlásil, že Ukrajina je pripravená pomôcť Moldavsku zbaviť sa ruského vojenského kontingentu v Podnestersku.

“Podporujem želanie Moldavska zbaviť sa okupačných vojsk na svojom území. A my ako štát a ako špeciálna služba urobíme všetko pre to, aby sme pomohli bratskému štátu zbaviť sa okupantov na jeho území,” povedal Budanov.

 

6:55 – Ukrajina chce zaviesť trestnú zodpovednosť za získanie ruského pasu

Ukrajinská vláda v tejto súvislosti pripravuje návrh zákona, ktorý predpokladá trestný postih obyvateľov okupovaných území.

“Na jednej strane pas okupanta pomáha bežnému človeku prežiť dočasnú okupáciu. Na druhej strane, ako to môžeme vysvetliť našim občanom, ktorí stoja a zomierajú za nás všetkých v prvej línii? Vrátane toho, že na našom území nikdy nebudú ruské pasy,” povedala podpredsedníčka vlády Iryna Vereščuková.

 

6:52 – V Spojenom kráľovstve budú ukrajinských vojakov cvičiť nielen miestni špecialisti, ale aj “medzinárodní partneri”. Teda vojenskí inštruktori z iných krajín.

Informovala o tom tlačová služba britskej vlády, ktorá komentovala výsledky dnešného telefonického rozhovoru premiéra Borisa Johnsona s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Zdôraznil, že Spojené kráľovstvo cielene pracuje na rozšírení výcviku “tisícov” ukrajinských vojakov.

 

6:50 – Najdôležitejšie momenty zo Zelenského prejavu večer 22. júla 2022:

–  Náš štát a celý civilizovaný svet dnes dosiahli dôležitú dohodu. Táto dohoda nám umožňuje odblokovať ukrajinské prístavy a obnoviť ukrajinský vývoz poľnohospodárskych výrobkov. Nedovolili sme Rusku, aby nás odrezalo od mora a zničilo našu infraštruktúru. Teraz môžeme nielen znovu otvoriť prístavy v Čiernom mori, ale aj zabezpečiť ich potrebnú ochranu. Armáda ma ubezpečila o stopercentnej kontrole prístupov k našim prístavom. Do procesu uzatvárania tejto dohody sa zapojilo mnoho svetových lídrov. Som vďačný šéfovi OSN Guterresovi a tureckému prezidentovi Erdoganovi za ich úsilie.

– Podmienky zmluvy sú plne v záujme Ukrajiny. Viac ako 20 miliónov ton minuloročnej úrody sa vyvezie. Tohtoročná úroda, ktorá sa už zberá, sa tiež môže predávať. Je to príjem pre poľnohospodárov, pre celý poľnohospodársky sektor a pre celý štátny rozpočet. Okrem toho sa tým zníži riziko potravinovej krízy, ktorú vyvolalo Rusko. Je tu šanca vyhnúť sa hladu, katastrofám a politickému chaosu, ktoré by mohli vzniknúť v mnohých krajinách.

– Je dôležité, aby všetko v teritoriálnych vodách Ukrajiny bolo pod kontrolou nášho štátu. Samozrejme, môže dôjsť k provokáciám zo strany Ruska, ale my dôverujeme OSN. Teraz je ich povinnosťou – a povinnosťou našich medzinárodných partnerov – zaručiť vykonávanie zmluvy.

– Pripravujeme sa na začiatok samitu prvých dám a pánov v Kyjeve. Tento rok sa bude venovať téme povojnovej obnovy Ukrajiny. A nejde len o výstavbu nového, ale o návrat ľudí, sociálnu rehabilitáciu a znovuzrodenie normálneho života v komunitách, ktoré boli zničené okupantmi. Mám pocit, že z diplomatického hľadiska to bude silná udalosť.

– Dnes som hovoril s veľkým priateľom Ukrajiny Borisom Johnsonom predovšetkým o spolupráci v oblasti bezpečnosti a obrany. Očakávame nový balík vojenskej pomoci.

 

6:47 – Nový balík vojenskej pomoci USA pre Ukrajinu bol zverejnený.

Podľa koordinátora Rady pre národnú bezpečnosť Johna Kirbyho pôjde o sumu 270 miliónov dolárov, uviedol denník The Washington Post.

.

Pomoc Ukrajine obsahuje:

4 viacnásobné raketomety HIMARS,

– 580 dronov Phoenix Ghost,

– 36 000 kusov delostreleckej munície a ďalšiu muníciu pre HIMARS.

 

6:45 – Arestovyč v relácii Fejgin Live povedal, že ruská armáda bola takticky obkľúčená v obci Vysokopolje v Chersonskej oblasti.

Podľa neho ukrajinské ozbrojené sily obsadili obce Olgyno a Potemkino západne a východne od Vysokopoľja.

“Včera sa pokúsili preraziť odtiaľ. Znemožnila im to naša paľba,” povedal Jermakov poradca.

Spresnil, že vo Vysokopoľskom vojvodstve je viac ako tisíc ruských vojakov. Sú obkľúčení z “troch štvrtín” (to znamená, že cesta na juh je pre nich zrejme voľná).

Treba poznamenať, že večerná správa generálneho štábu o tom neobsahuje žiadne informácie. Uvádza sa v nej len to, že nepriateľ uskutočnil letecký útok na obec Potemkino.

Oslobodenie Potemkina predtým potvrdila armáda. Generálny štáb tiež oficiálne neoznámil, že ukrajinské ozbrojené sily vstúpili do Olgyna.

 

6:40 – Zelenskému sa nepozdáva prímerie. Akékoľvek prímerie, počas ktorého by ruské vojská ostali na okupovaných územiach Ukrajiny, by neskôr viedlo k ešte intenzívnejšiemu konfliktu. V piatkovom rozhovore pre americký denník The Wall Street Journal to vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Prestávka v bojoch by ruským silám podľa jeho názoru poskytla iba príležitosť oddýchnuť si, doplniť svoje stavy a dozbrojiť na ďalšie kolo ofenzívy.

 

6:35 – Ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že na Donbase boli nedávno zabití dvaja Američania, ktorí údajne bojovali na strane ukrajinských síl, informuje ABC News

 

6:30 – Vojna na Ukrajine, 22. júla 2022. Hlavné z pohľadu ruskej strany:

– Ruský minister obrany Sergej Šojgu sa v Istanbule stretol s generálnym tajomníkom OSN Antoniom Guterresom, počas ktorého bolo podpísané memorandum o uľahčení dodávok ruských poľnohospodárskych výrobkov a hnojív na svetové trhy, ako aj dokument o uľahčení vývozu ukrajinského obilia. Memorandum bude platiť tri roky;

– Šojgu uviedol, že vývoz ukrajinského obilia cez ukrajinské čiernomorské prístavy by sa mohol začať v najbližších dňoch;

– Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v komentári k “potravinovej dohode” uviedol, že vďaka úsiliu ruskej delegácie sa podarilo zachovať odpolitizovaný charakter dohôd. Ruská federácia očakáva, že sa vynaloží všetko potrebné úsilie na účinné vykonávanie dosiahnutých dohôd, dodal;

– Šojgu sa v Istanbule stretol aj so svojím tureckým náprotivkom Hulusim Akarom a diskutoval s ním o situácii v čiernomorskom regióne a na Ukrajine. Hovoril aj s tureckým prezidentom Tayyipom Erdoganom;

– Erdogan počas svojho prejavu na slávnostnom podpise “dohody o obilí” povedal, že konflikt na Ukrajine sa skončí za rokovacím stolom a že Turecko dúfa v rýchly mier na Ukrajine;

– Ruské ozbrojené sily zničili na Ukrajine štyri raketomety HIMARS, ktoré ukrajinským silám dodali Spojené štáty, a to pomocou vysoko presných zbraní;

– Ruskí delostrelci zničili štyri čaty raketových systémov Grad, 24 delostreleckých čiat húfnic D-20 a 13 delostreleckých čiat diel D-30;

.

– Ruské prostriedky protivzdušnej obrany zostrelili 12 ukrajinských bezpilotných lietadiel;

– Ruské taktické a armádne letectvo zasiahlo veliteľské stanovištia ukrajinských síl, sklady a raketový systém zem-vzduch Buk-M1. Okrem toho operačné a taktické letectvo zničilo odpaľovacie zariadenie Buk-M1 SAM pri Čerevkovke (DĽR);

– Ruské letectvo použilo vysoko presné zbrane na zničenie skladu raketových a delostreleckých zbraní ukrajinskej motorizovanej pechotnej brigády v Mykolajeve, pričom padlo až 30 nepriateľov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:17
Spojené štáty sú pripravené obnoviť rokovania s Ruskom o novej zmluve START a čakajú na odpoveď Moskvy, uviedol Biely dom.

START-3 je zmluva o obmedzení strategických pozemných zbraní medzi Spojenými štátmi a Ruskom. V súčasnosti ju Rusko pozastavilo.

19:59

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že hodnoty OSN a Západu “umierajú v Pásme Gazy”, zatiaľ čo konflikt pokračuje. Vyzval preto na vytvorenie “aliancie ľudskosti” s cieľom zastaviť Izrael. 

19:57

Irán odmietol obvinenia Štokholmu, že je za hackerským útokom, v rámci ktorého dostali minulý rok ľudia vo Švédsku SMS správy nabádajúce k pomste voči demonštrantom páliacim korán.

19:51

V situácii, keď Česko rieši mnoho problémov, nie je podľa prezidenta Petra Pavla žiaduce, aby sa vláda rozkolísala. Povedal to v reakcii na dianie na českej politickej scéne, keď premiér Petr Fiala navrhol odvolanie šéfa Pirátov Ivana Bartoša z postu ministra pre miestny rozvoj, čo Piráti vnímajú ako vyhodenie ich strany z vlády. Pavel sa chce s lídrami strán stretnúť po návrate zo zahraničnej pracovnej cesty.

Summit o budúcnosti
Na snímke český prezident Petr Pavel
19:49

Doba od nadobudnutia nehnuteľnosti alebo jej vyradenia z obchodného majetku, po uplynutí ktorej je daňovo oslobodený príjem z jej predaja, sa nezníži z doterajších piatich na tri roky. Návrh novely zákona o dani z príjmov opozičného poslanca Mariána Viskupiča (SaS) poslanci Národnej rady SR neposunuli do druhého čítania.

19:46

Odpisovanie väčšiny budov podnikateľmi sa neskráti z doterajších 40 na 28 rokov. Poslanci Národnej rady SR neposunuli do druhého čítania návrh novely zákona o dani z príjmov, ktorý predložil opozičný poslanec Marián Viskupič (SaS).

19:45

Právo pre maloletých pacientov na prítomnosť sprevádzajúcej osoby pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti sa nezavedie. Poslanci Národnej rady SR odmietli novelu zákona o zdravotnej starostlivosti a službách súvisiacich s jej poskytovaním. Do parlamentu ju predložili poslanci za opozičnú SaS Vladimír Ledecký a Vladimíra Marcinková. Potrebu zmeny odôvodňovali tým, že v praxi často dochádza k obmedzovaniu kontaktu pacienta so sprievodom.

19:43

Firmy si nebudú môcť ani v budúcnosti zaradiť medzi daňovo uznateľné výdavky na materskú školu alebo jasle, ktoré sú prevádzkované iným subjektom, nielen ich vlastné. Navrhovali to opoziční poslanci Národnej rady (NR) SR Vladimíra Marcinková a Vladimír Ledecký (obidvaja SaS) v novele zákona o dani z príjmov. Ich návrh však parlament neposunul do druhého čítania.

19:42

 Zdanenie príjmov fyzických osôb z predaja virtuálnej meny sa nezníži. Návrh novely zákona o dani z príjmov opozičného poslanca Mariána Viskupiča (SaS) Národná rada (NR) SR neposunula do druhého čítania.

19:39

Zástupcovia automobilovej skupiny Volkswagen a odborového zväzu IG Metall sa stretnú v Hannoveri, aby rokovali o novej mzdovej dohode. Rozhovory sa konajú v predstihu po tom,  ako koncern nedávno oznámil plány v oblasti znižovania nákladov.

19:38

Európska centrálna banka začala udeľovať pokuty bankám v eurozóne, ktoré nespĺňajú jej požiadavky v oblasti zverejňovania a riadenia klimatických rizík.

19:35

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR chce zrušiť krátenie všetkých opatrovateľských príspevkov na základe príjmov odkázanej osoby. Opatrenie, ktoré krátilo opatrovateľské príspevky pre ľudí v dôchodkovom veku, bolo schválené ešte v roku 2022 za bývalej vládnej koalície. Informoval šéf rezortu Erik Tomáš (Hlas-SD).

19:22

Zakladateľ sociálnej siete Telegram Pavel Durov oznámil, že jeho platforma bude poskytovať informácie orgánom činným v trestnom konaní. 

19:18

Podľa údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov pri izraelských útokoch v Libanone zahynuli dvaja jeho zamestnanci. Úrad vyjadril “pobúrenie a hlboké zarmútenie” z ich smrti.

Izraelská armáda podnikla útok na libanonskú metropolu Bejrút
Miestni obyvatelia kontrolujú budovu čiastočne poškodenú počas izraelského leteckého útoku na južnom predmestí Bejrútu

 

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke ľudia sedia na morskej promenáde na trajektovom termináli Kadikoy v tureckom Istanbule

Autor: TASR/AP-Francisco Seco

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

Miroslav Iliaš

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali