Prehľad toho najdôležitejšieho z diania na Ukrajine – Ruská Čiernomorská flotila prevzala úplnú kontrolu nad severozápadnou časťou Čierneho mora

❚❚

Bratislava 28. júla 2022 AKTUALIZUJEME (HSP/Foto:screenshot, Facebook)

 

Prinášame vám súhrn najdôležitejších udalostí z diania na Ukrajine z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj reakcie zo zahraničia

vojna
Ilustračné foto: vojaci počas bojov v Charkovskej oblasti

19:55 – To hlavné z večerného prehľadu Generálneho štábu AFU:

.

1. Na Bachmutskom smere Rusi uskutočnili ofenzívu a čiastočne zlepšili taktické postavenie na smeroch Soledar a Veršina.

2. V tom istom smere zlyhali pokusy ruských síl o útok na smeroch Jakovlevka, Bachmut a Semigorie.

.

3. Rusi pokračovali v ofenzíve smerom na Avdijivku a Peski, ale neúspešne. Počas útoku pri Peskách používali ruské jednotky poľné uniformy AFU s bielymi páskami na rukách a nohách.

 

19:37 – Zbraň, ktorá spáli nepriateľa spolu s jeho strachom: ťažký plameňometný systém TOS-1A Solncepek

Systém je určený na poskytovanie palebnej podpory pechote a tankom a na prekonávanie otvorených a uzavretých palebných postavení počas obranných aj útočných operácií.

Systém je navrhnutý tak, aby poskytoval bezkonkurenčnú presnosť na širokom území, pričom odpaľovacie zariadenie zameriava priamo na cieľ a automaticky zameriava na vzdialenosť niekoľkých kilometrov.

.

Kontrolu a korekciu paľby vykonávajú posádky bezpilotných lietadiel, ktoré v reálnom čase prenášajú výsledky paľby na veliteľské stanovište.

Na Ukrajine sa ťažké plameňometné systémy TOS-1A Solncepek používajú na ničenie dlhodobo opevnených pevností a pozícií nepriateľa.

ťažký plameňometný systém TOS-1A Solncepek
Na snímke ťažký plameňometný systém TOS-1A Solncepek

19:31 – Ruská Čiernomorská flotila prevzala úplnú kontrolu nad severozápadnou časťou Čierneho mora, uviedol veliteľ Čiernomorskej flotily.

Informoval o tom veliteľ Čiernomorskej flotily Igor Osipov, ktorý uviedol, že bojová činnosť ruskej armády v priebehu špeciálnej operácie im umožnila získať prevahu v Azovskom mori.

“Lode a letectvo flotily ničia kritické zariadenia nepriateľa pomocou presných zbraní dlhého dosahu a podporujú útočné akcie pozemnej skupiny vojsk,” povedal.

.
Situácia na vojne
Situácia na vojne

19:17 – Prvá loď s obilím môže v súlade s predtým podpísanou dohodou medzi Ruskom, Tureckom, OSN a Ukrajinou vyplávať z ukrajinského prístavu v piatok 29. júla.

Oznámil to námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths.

Situácia na vojne
Situácia na vojne

19:13 – Podľa Eurostatu sa ukrajinský vývoz uhlia do Európy v apríli a máji vyšplhal na 54 000 a 82 000 ton, hoci v roku 2021 to bolo len 11 300 ton a v roku 2020 len 2 600 ton.

 

19:07 – Baykar odovzdá Ukrajine Bayraktar, na ktorý vyzbierali peniaze Poliaci

Na kampaň prispelo viac ako 200 tisíc Poliakov. Podarilo sa im vyzbierať 22,5 milióna zlotých, čo je približne päť miliónov amerických dolárov.

Tieto peniaze sa použijú za humanitárnu pomoc Ukrajine a 1,8 milióna zlotých, ktoré sa podarilo vyzbierať nad požadovanú sumu, bude odovzdaných ukrajinským ozbrojeným silám.

Bayraktar
Na snímke Bayraktar

19:01 – Volodymyr Zelenskyj povedal, že Ukrajina je jediným a legitímnym dedičom Kyjevskej Rusi.

Uviedol to vo videopríhovore pri príležitosti Dňa ukrajinskej štátnosti.

 

.

18:53 – Volodymyr Zelenskyj utrpí v bitke o Cherson zdrvujúcu porážku, ak sa rozhodne zaútočiť na mesto. Povedal to vojenský expert Anatolij Matvijčuk pre URA.RU.

“Paradoxom je, že všetci vedia, že Zelenskyj zaútočí 10. augusta. Na dosiahnutie úspechu je potrebné zostaviť zoskupenie, ticho ho vyzbrojiť a náhle udrieť. Bude sa pokúšať o protiútok, ale ten nepovedie k úspechu AFU,” povedal plukovník vo výslužbe.

AFU robí nábor mladých mužov do ofenzívy. Podľa odborníka sú kanónenfutrom, pretože výcvik vojaka trvá tri mesiace až rok. Zelenského armáda nemá toľko času.

 

16:10 – Americký Senát schválil rezolúciu, v ktorej vyzýva ministerstvo zahraničných vecí, aby uznalo Rusko ako štátneho sponzora terorizmu v dôsledku vojny v Čečensku, Gruzínsku, Sýrii a na Ukrajine.

.

“Uznesenie bolo prijaté v Senáte s pozmeňujúcim a doplňujúcim návrhom a upravenou preambulou hlasovaním,” uvádza web Kongresu USA.

 

15:56 – Úspech dohody o obilí môže vytvoriť atmosféru dôvery medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou, čo prispeje k prímeriu, uviedol turecký minister zahraničných vecí Mevlut Cavusogu.

“Ankara je pripravená vynaložiť maximálne úsilie na vyriešenie konfliktu, vrátane poskytnutia svojho územia na stretnutia medzi Ukrajinou a Ruskom na akejkoľvek úrovni,” povedal.

 

.

15:50 – V oslobodenej časti Charkovskej oblasti sa začalo s prijímaním dokumentov na získanie ruského občianstva, informovali miestne úrady

 Situácia na frontoch 28. júla
Situácia na frontoch 28. júla

 

 Situácia na frontoch 28. júla
Situácia na frontoch 28. júla

12:38 – Ukrajinskej armáde sa pri protiútoku podarilo v podstate odrezať Ruskom okupované meste Cherson. Ruskí vojaci rozmiestení pri rieke Dneper sú teraz “veľmi zraniteľní”. Vyplýva to z pravidelnej správy britského ministerstva obrany o situácii na Ukrajine zverejnenej vo štvrtok.

 

12:00 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské letectvo zničilo až 70 príslušníkov práporu AFU v Artemivsku

– Ruské ozbrojené sily zasiahli dve batérie viacnásobných raketometov Uragan a batériu viacnásobných raketometov Grad AFU počas protibatériového úderu

.

– Údery ruského letectva v Chersonskej oblasti úplne vyradili prápor pechotnej brigády AFU a zlikvidovali viac ako 130 vojakov

– Viac ako 1 600 bezpilotných lietadiel a 359 protilietadlových raketových systémov AFU zničených počas špeciálnych operácií na Ukrajine

– Vojaci teritoriálnej obrany ostreľovali zvyšky 15. práporu 58. motorizovanej pechotnej brigády AFU pri ich ústupe v DĽR

– Su-35S ruských vzdušných síl ničí ukrajinské odpaľovacie zariadenie S-300 pri Kramatorsku

 

10:30 – Podľa Amerického inštitútu pre vojenské štúdie Rusko “dosiahlo obmedzené územné zisky” juhovýchodne a severovýchodne od Bachmutu.

“Geolokačné zábery ukázali, že Wagnerovi žoldnieri dosiahli Klinov (asi 12 km juhovýchodne od Bachmutu) a ruské kanály Telegramu tvrdili, že ruské sily prevzali kontrolu nad Pokrovským severovýchodne od Klinova,” uviedol inštitút.

.

Ruské sily sa tiež pokúsili o obmedzený pozemný útok v Chersonskej oblasti pri Belogorke, juhozápadne od Davydovského mosta, ale stiahli sa.

Ukrajinské sily zničili ruskú pevnosť v Andreevke, 15 km juhozápadne od Davydova Brodu, a úplne ju obsadili.

Na juhu ruské jednotky pokračujú v ostreľovaní pozdĺž celej línie kontaktu, uviedol inštitút.

Situácia na frontoch 27. júla 2022 večer
Situácia na frontoch 27. júla 2022 večer
Situácia na frontoch 27. júla 2022 večer
Situácia na frontoch 27. júla 2022 večer

10:10 – Rozviedka Luhanskej ľudovej republiky má informácie, že ukrajinské velenie vyslalo do zóny špeciálnej vojenskej operácie veľkú skupinu vojenských psychológov, aby identifikovali proruských občanov, uviedol dôstojník Luhanskej ľudovej milície Andrij Maročko.

 

10:09 – Situácia na Ukrajine a na Donbase do tohto času z pohľadu ruskej strany:

– V Chersone zadržali ukrajinských agentov, ktorí navádzali
delostreleckú paľbu AFU

.

– Tajomník Rady pre národnú bezpečnosť a obranu Danilov: Kyjev je pripravený zasiahnuť ciele na ruskom území

– Ruský generálny prokurátor Krasnov: Západné zbrane dodané Ukrajine sa objavujú na čiernom trhu

– FAZ: Berlín môže vyhlásiť výnimočný stav kvôli prílevu ukrajinských utečencov

– Ukrajinský veliteľ priznal, že ukrajinské ozbrojené sily ustupujú a opúšťajú zbrane dodané zo Západu v rátane amerických húfnic M777

– Reuters: Egypt zrušil zmluvy na dodávku 240 000 ton pšenice z Ukrajiny

– Ruské jednotky podnikli raketové útoky na vojenské ciele AFU v blízkosti Kyjeva

– Ukrajinské ozbrojené sily zasiahli obytné oblasti Donecka strelami obsahujúcimi zakázané míny Lepestok

.

 

9:23 – Ráno sa začína ďalšou epizódou európskeho seriálu “Take that, Putin!”

Približne 5 000 reštauráciám v Británii (polovici všetkých, ktoré sa zaoberajú prípravou jedla z rýb) hrozí zatvorenie, pretože vláda zaviedla 35 % clo na morské plody z Ruska, aby potrestala Putina.

V dôsledku tohto rozhodnutia boli predajne nútené prejsť na lacnejšie výrobky a zvýšiť ceny.

Napríklad cena tresky, ktorá sa tradične používa na výrobu Fish&Chips (ryby s hranolkami), sa kvôli clu zvýšila z 8 na 14 libier za kilogram – uvádza denník Daily Express.

 

9:15 – Osobitný vyslanec ruského ministerstva zahraničných vecí pre humanitárne vzťahy so Spojenými štátmi Steven Seagal pre RIA Novosti uviedol, že možno zmení svoju pozíciu: “Vzťahy medzi USA a Ruskom, ako viete, sú veľmi napäté. A diskutuje sa o zmene mojej pozície, pokiaľ ide o to, čo mi bolo predtým pridelené.”

.
Steven Seagal
Na snímkme herec Steven Seagal

8:55 – Ruská armáda podnikla vo štvrtok ráno útok na infraštruktúru v Kyjevskej oblasti, oznámil tamojší gubernátor Olexij Kuleba.

Podľa Kulebu prišlo k útoku vo Vyšhorodskom okrese, ktorý leží severne od Kyjeva. “Dnes ráno podnikol nepriateľ raketový útok na jednu z komunít vo Vyšhorodskom okrese,” napísal Kuleba na sociálnej sieti Telegram.

 

8:18 – Ruský senátor Andrej Klišas pripustil, že Rusko začne od jesene prijímať nové územia.

“Pripúšťam, že najdôležitejšou úlohou tohtoročného jesenného zasadnutia parlamentu bude integrácia nových území do právneho priestoru Ruskej federácie,” napísal Klišas na svojom kanáli Telegram.

.

Jesenné zasadnutie v Rusku sa začína 30. augusta. Treba poznamenať, že na september sa na obsadených územiach Ukrajiny plánuje “referendum” o pripojení k Ruskej federácii (takéto vyhlásenia pochádzajú od predstaviteľov ruských správ na obsadenom ukrajinskom území).

 

8:05 – “Väčšina z nich je spálená alebo zničená a zvyšok je unavený alebo vystrašený” – zahraniční žoldnieri o jednotkách AFU

Americká publikácia Ishgal urobila rozhovor s desiatimi zahraničnými žoldniermi na Ukrajine.

To, čo povedali, najlepšie vystihuje situáciu v ukrajinských ozbrojených silách. Nevymýšľajme si, a dajme priestor citátom z rozhovoru, ktoré hovoria samy za seba:

“Úroveň sračiek je tu nadštandardná.”

“Bojoval som na Blízkom východe a v Afrike a nikdy som nevidel takú mieru korupcie.”

“Poslali ich dvoch s jednou puškou”

“Vycvičil som viac ako 2000 ukrajinských vojakov a myslím, že najmenej polovica z nich je už mŕtva.”

“Absolútne všetko – rakety Javelin, iné rakety, autá, pušky, munícia, granáty – všetko je ukradnuté.”

“Videli sme veľa hákových krížov a nacistických symbolov”

 

8:01 –  Ukrajina zvýši svoj export elektrickej energie do krajín Európskej únie, ktoré čelia energetickej kríze vyvolanej ruskou agresiou voči Kyjevu. V pravidelnom večernom prejave k národu to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

“Pripravujeme sa na zvýšenie nášho exportu elektriny zákazníkom v Európskej únii. Tento náš vývoz umožní nielen zvýšiť naše príjmy v zahraničnej mene, ale pomôže aj naším partnerom čeliť ruskému energetickému tlaku,” vyhlásil Zelenskyj.

 

.

7:44 – Hlavné z noci 27. na 28. júla 2022 z pohľadu ruskej strany:

Ukrajinské médiá informovali o viacerých výbuchoch v Kyjevskej oblasti.

  • V Mykolajeve boli hlásené výbuchy.
  • Ukrajinská armáda potvrdila, že na Černigovskú oblasť dopadlo 9 rakiet.
  • Ruské bezpečnostné sily identifikovali skupinu ukrajinských agentov, ktorí sa podieľali na opravných delostreleckých úderoch proti ruskej armáde v Chersone a Chersonskej oblasti.
  • Ukrajinský veliteľ Savčuk uviedol, že ukrajinskí bojovníci pri ústupe opúšťali americké húfnice M777.
  • Biely dom tvrdí, že Biden má v úmysle usilovať sa o znovuzvolenie napriek výsledkom prieskumov v ktorom si 70 % ľudí neželá, aby kandidoval.
  • Reuters: Bývalí demokrati a republikáni vyhlásili, že v USA vytvoria tretiu stranu.
  • Čierna Hora začala zmrazovať nehnuteľnosti Rusov, na ktorých sa vzťahujú sankcie.

 

7:14 – Rusko prišlo na Ukrajine o viac ako 75 000 zabitých alebo zranených ľudí, uviedla pre CNN kongresmanka Elissa Slotkinová z Výboru pre obranu.

CIA predtým uviedla, že na ruskej strane bolo zabitých 15 000 ľudí. Ukrajina tvrdí, že ich je viac ako 40 000.

Ruské úrady nezverejňujú oficiálne informácie o počte mŕtvych a zranených.

Kongresmanka tiež uviedla, že dodanie rakiet dlhého doletu ATACMS na Ukrajinu pre HIMARS (dolet 300 kilometrov) podporili demokrati aj republikáni.

Zdá sa však, že Bidenova administratíva má zatiaľ na túto otázku iný názor.

 

6:45 – Zelenskyj sa obáva, že nový britský premiér môže znížiť mieru podpory pre Ukrajinu.

Povedal to v rozhovore s novinárom Piersom Morganom, uviedol denník The Times.

 

6:42 – Hlavné z ranného prehľadu generálneho štábu Ukrajiny:

Južne od Bachmutu viedol nepriateľ útočné akcie na smeroch Klinovo – Bachmut a Myronivske – Semigorje. Oba útoky boli odrazené.

Rusi dosiahli čiastočný úspech pri útoku na dedinu Veršina, kde získali oporu na juhovýchodnom okraji.

.

Pokus Rusov o útok na Soledar z východu – zo smeru Vladimirovka a Stryapovka – sa skončil neúspechom.

Generálny štáb nepotvrdzuje ruskú ofenzívu z Donecka, ako to včera povedal Arestovič a napísali ruské telegramové kanály. Boli však zaznamenané letecké útoky na Avdijivku.

Na juhu sa Rusi opäť pokúsili zaútočiť na Belogorku v Chersonskej oblasti (na ľavom brehu rieky Inguľc), ale boli odrazení.

 

6:39 -Poľsko chce vytvoriť “Údolie dronov”, aby urýchlilo inovácie v tejto oblasti.

Informoval o tom Poľský rozhlas.

O myšlienke vytvorenia takéhoto miesta včera vo Varšave diskutovali zástupcovia Poľska, Ukrajiny a Spojených štátov na konferencii Warsaw Drone Summit.

“Vytvorenie Údolia dronov urýchli inovácie v tejto oblasti v prospech Poľska a Ukrajiny a Poľsko by sa mohlo stať regionálnym centrom inovácií v oblasti dronov,” uviedol v správe Polskie Radio.

Koncept Údolia dronov predstavil bývalý riaditeľ CIA pre boj proti terorizmu Bernard Hudson

 

6:38 – Frontová línia Bachmut (kontrolovaná časť Doneckej oblasti) zostala bez elektriny a vody.

27. 7. okolo 18.00 hod. došlo v dôsledku ostreľovania k výpadku elektriny a vody. Úrady prisľúbili, že po dohode s armádou sa opravárenské posádky začnú s opravami nie skôr ako 28. júla.

 

6:37 – Nová belgická ministerka zahraničných vecí Hadja Lahbibová navštívila Ruskom anektovaný Krym.

Informoval o tom belgický politik Peter de Ruwer na Twitteri.

.

De Ruwer pripomenul, že Hadja Lahbibová, ktorá bola v tom čase novinárkou, navštívila polostrov v roku 2021 z Ruska. Poznamenal tiež, že informácie o Lahbibovej návšteve Krymu boli z Wikipédie vymazané.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí sa však rozhodlo nevyvolávať kvôli tomu škandál.

“Pozitívne berieme na vedomie ubezpečenie Lahbibovej o pokračujúcej podpore Ukrajiny v jej boji proti ozbrojenej agresii Ruska. Budeme pokračovať v koordinácii postojov Ukrajiny a Belgicka v súvislosti s uvalením nových sankcií EÚ voči Rusku, ako aj v poskytovaní vojenskej a finančnej pomoci Ukrajine,” napísal na Facebooku hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleg Nikolenko.

6:35 – Starostovia nemeckého ostrova Rujana navrhli spustiť projekt Nord Stream 2

Podľa Deutsche Welle sa pod tento list, ktorý je adresovaný nemeckému ministrovi hospodárstva Robertovi Habekekovi, podpísali primátori siedmich miest a zástupcovia viacerých obcí.

V posolstve sa uvádza, že “čo najdôraznejšie odsudzujú vojenský vývoj” na Ukrajine. Napriek tomu je podľa starostov potrebné zvážiť rozsah škôd, ktoré vzniknú obyvateľom SRN a hospodárstvu ich vlastného regiónu.

Zdôrazňujú, že nejde o snahu čo najskôr uviesť plynovod do prevádzky, ale o dlhodobú energetickú bezpečnosť Nemecka

6:33 – Vojna na Ukrajine, 27. júla 2022. Hlavné z pohľadu ruskej strany:

– Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruské letectvo zničilo v Mykolajive až 200 ukrajinských vojakov

– Ozbrojené sily presnými údermi zničili bojovú spôsobilosť ukrajinskej brigádu pri obci Novomichajlovka v DĽR

– Ruská armáda zasiahla batériu raketometov Uragan MLRS, batériu húfnic Hyacinth-B a batériu raketometov Grad MLRS, ako aj dve delostrelecké čaty húfnic Msta-B ukrajinskej armády

– Ruské letectvo, delostrelectvo a raketové sily zničili štyri ukrajinské veliteľské a riadiace stanovištia v DĽR a Záporožskej oblasti a uskutočnili údery na miesto nasadenia zahraničných žoldnierov v závode Ukrajinské energetické stroje v Charkove, ako aj na bojovníkov formácie Čierna stotina pri Artemivsku v DĽR

– Zariadenia protivzdušnej obrany nad obcami v Chersonskej oblasti a v Chersone zachytili 10 striel z raketometov Olha a HIMARS

– Ministerstvo obrany spustilo pravidelnú trajektovú linku do DĽR na trase Jeisk-Mariupol

– Ukrajinskí nacionalisti obsadzujú nemocnice v rôznych mestách, v budovách umiestňujú vojenské vybavenie a muníciu

– Ruské ozbrojené sily a EMERCOM skontrolovali viac ako 5700 hektárov a zneškodnili takmer 145 000 výbušných predmetov v DĽR a LĽR

– Návrh dohody o zriadení tribunálu pre ukrajinských vojakov a žoldnierov je už vypracovaný, tvrdí ministerstvo zahraničných vecí KĽDR

– Ukrajina svojimi útokmi na Záporožskú jadrovú elektráreň úmyselne vyvoláva rozsiahlu katastrofu spôsobenú človekom, uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

– Gavrilov, vedúci ruskej delegácie na rokovaniach vo Viedni, uviedol, že Rusko vytlačí neonacistov zo svojich hraníc úmerne dosahu západných raketových systémov, ktoré používa Kyjev.

– Nemecká vláda súhlasí s priamym predajom 100 húfnic nemeckej výroby Ukrajine

– Turecké ministerstvo obrany tvrdí, že v súčasnosti nie je potrebné vykonávať odmínovanie v Čiernom mori pre lodnú dopravu

– “Dohoda o potravinách” sa môže stať modelom aj pre riešenie energetickej krízy, uviedlo turecké ministerstvo obrany

– V Istanbule začalo fungovať Spoločné koordinačné centrum na monitorovanie vykonávania “potravinovej dohody”

6:30 – Situácia na Ukrajine a na Donbase večer 27. júla 2022 z ruského pohľadu:

Situácia na Ukrajine a na Donbase
Situácia na Ukrajine a na Donbase

– Spiegel: Nemecko je pripravené predať Ukrajine 100 SAU

– Obyvateľom Poltavskej oblasti zhabali 8 guľometov, 2 obrnené vozidlá a 11 tankov

– Generál AFU Marčenko sa vrátil do Mykolajova, aby vykonal trestné akcie

– V Dnepropetrovskej oblasti zatkli opitého plukovníka SBU Belikova, ktorý sa pri zadržaní pokúsil strieľať

– Spustenie trajektových prievozov v blízkosti Antonovho mosta

– Hlava DĽR Pušilin povedal, že je potrebné oslobodiť Kyjev, Odesu, Charkov a ďalšie mestá na Ukrajine

.

– NYT: Spojené štáty a ich spojenci by mali otvoriť komunikačné kanály s Ruskom, aby našli kompromis

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:58

Syn ugandského prezidenta Yoweriho Museveniho, ktorý predtým vyhlásil, že bude kandidovať v prezidentských voľbách v roku 2026, v sobotu oznámil, že nebude kandidovať a namiesto toho podporí svojho otca.

17:42

Hnutia ANO, ktoré je v českej Poslaneckej snemovni v opozícii, vedie po sčítaní vyše 96 percent hlasov v krajských voľbách v Českej republike.

17:07

Počet obetí piatkového útoku Izraela na predmestie Bejrútu vzrástol v sobotu na 37, oznámilo libanonské ministerstvo zdravotníctva. Izraelská armáda zároveň oznámila, že pri tomto útoku zabila najmenej 16 bojovníkov libanonského militantného hnutia Hizballáh.

17:00

Nemecká polícia vyšetruje sobotnú streľbu na predajňu hodín v Kolíne nad Rýnom ako možné prepojenie s nedávnymi výbuchmi v meste, uviedol policajný hovorca.

16:51

Taliansky motocyklista Francesco Bagnaia na Ducati triumfoval v sobotňajšom šprinte pred VC Emilia Romagna v seriáli MotoGP. Ziskom 12 bodov znížil manko na lídra priebežného poradia Jorgeho Martina, na ktorého stráca pred nedeľňajšími pretekmi štyri body.

Francesco Bagnaia
Taliansky motocyklista Francesco Bagnaia na Ducati pózuje na pódiu po triumfe v šprinte pred VC Emilia Romagna v seriáli MotoGP v talianskom Misane v sobotu 21. septembra 2024
16:48

Somálsko obvinilo susednú Etiópiu z dodávok zbraní do svojho severovýchodného regiónu Puntland, ktorý tento rok napriek protestom ústrednej vlády jednostranne vyhlásil, že bude fungovať ako nezávislý štát.

16:32

Výskumníci z Tomskej polytechnickej univerzity (TPU), ktorí doteraz spolupracovali s Európskym laboratóriom časticovej fyziky (CERN), sa už doma pripojili k ruským projektom. Uviedla to v sobotu ich univerzita.

16:14

V obci Korytárky v Detvianskom okrese sa po roku opäť stretli heligonkári. Pod Poľanou sa v sobotu zišli fanúšikovia folklóru a ľudových tradícií na 30. ročníku celoslovenskej prehliadky heligonkárov.

heligonkári Korytárky
Na snímke heligonkári, ktorí sa stretli na 30. ročníku celoslovenskej prehliadky heligonkárov v obci Korytárky v Detvianskom okrese v sobotu 21. septembra 2024
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Marián Tkáč

Branislav Čech

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali