Prehľad toho najdôležitejšieho z diania na Ukrajine: Operačné velenie „Juh“ varuje pred najvyššou možnou hrozbou raketových útokov z mora

❚❚

Bratislava 31. júla 2022 AKTUALIZUJEME (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky, screenshot)

 

Prinášame vám súhrn najdôležitejších udalostí z diania na Ukrajine z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj reakcie zo zahraničia

ukrajinský vojak, zbraň
Ilustračné foto

20:28 – Vojna na Ukrajine, 31. júla. Hlavná vec z ruskej strany:

.

– Rusko pozvalo expertov OSN a Červeného kríža, aby vyšetrili útok Kyjeva na zadržiavacie centrum Jelenovka, uviedlo ministerstvo obrany

– Ruské vzdušné sily zaútočili na umiestnenie militantov z formácie “Kraken” v Charkove, straty nacionalistov dosiahli 350 ľudí

.

– Ukrajinský dron zaútočil na budovu veliteľstva Čiernomorskej flotily v Sevastopole, v meste boli zrušené slávnostné akcie

– Erdoganov hovorca povedal, že je vysoko pravdepodobné, že prvá loď s obilím opustí Ukrajinu 1. augusta

– Jednotky DĽR sa usadili v obci Peski na predmestí Donecka, informovali ľudové milície republiky

– V Donecku sú ulice vyčistené od mín po údere ukrajinskej armády, v dôsledku čoho bolo mesto posiate “lístkovými mínami”

 

.

20:08 – Zhrnutie výsledkov 158. dňa vojny na Ukrajine z ukrajinskej strany:

Hlavnou udalosťou na fronte je postup „DĽR“ v oblasti Avdiivka, ktorý uznal aj ukrajinský generálny štáb.

Dôležité udalosti sa dejú aj na juhu Ukrajiny, kam Rusi masívne presúvajú vojenskú techniku.

 

19:15 – Na odstraňovanie položených mín v doneckej oblasti nemajú vojaci vždy správne vybavenie. Pomáhajú si tak aj inými predmetmi, napríklad pneumatikami.

.

19:09 – Britský hudobník Sting v sobotu večer prerušil svoj koncert v poľskom hlavnom meste Varšava, aby varoval publikum, že demokracia je na celom svete ohrozená, a vojnu na Ukrajine odsúdil ako “absurditu založenú na lži”.

Sting zároveň požiadal populárneho poľského herca Macieja Stuhra, aby prišiel za ním na pódium a preložil jeho varovanie, že demokracii “vážne hrozí zánik, ak ju nebudeme brániť”.


19:06 – V Užhorode plánujú napriek vojne a uzavretému vzdušnému priestoru sprístupniť letisko pre osobnú dopravu.

Uviedol to šéf Zakarpatskej oblastnej rady Volodymyr Chubirko.

.

Miestni poslanci vyčlenili na výstavbu ďalších 26 miliónov hrivien, “aby vykonali potrebné postupy, získali povolenia, postavili potrebné budovy a konečne začali zarábať, nerátajúc straty.”

“Je to dôležité letisko pre Ukrajinu. Bývalé mínus – dráha, ktorá začína v zahraničí, sa stalo jeho plusom. Musíme to využiť,” povedal Čubirko.

Všimnite si, že dráha tohto letiska začína a končí na Slovensku. Vzletová doska sa tak dostáva na oblohu EÚ, a nie do uzavretého vzdušného priestoru Ukrajiny.

17:14 – Operačné velenie „Juh“ varuje pred najvyššou možnou hrozbou raketových útokov z mora.

.

Podľa Ozbrojených síl Ukrajiny na mori manévruje 17 vojnových lodí a člnov Čiernomorskej flotily – od krymského mysu Tarchankut po Novorossijsk. Medzi nimi je šesť nosičov riadených striel Kaliber so 44 raketami, ako aj štyri veľké pristávacie lode.

Ukrajinská armáda okrem hrozieb úderov z mora nevylučuje použitie leteckých a pozemných raketových systémov nepriateľa.

 

17:11 – Práporovo-taktická skupina ruských výsadkových jednotiek sa presunula na Krym, aby ju vyslali do vojny na Ukrajine, povedal pre Rádio Liberty Vadym Skibitsky, hovorca Hlavného spravodajcu riaditeľstva ukrajinského ministerstva obrany.

“Je tam neustály pohyb. Posilnili systém protivzdušnej obrany. Chápu, že existuje hrozba,” povedal Skibitsky. Lietadlá podľa neho dodávajú na Krym rakety pre protilietadlové raketové systémy S-300 a S-400.

.

“Na Krymský polostrov sa neustále preváža vojenský tovar. Pracovníci dopravy na Kryme pre nás preto nie sú novinkou… Iný vojenský náklad sa presúva. Personál sa presúva,” povedal zástupca Hlavného spravodajského riaditeľstva.

 

17:05 – Na prístupoch k Záporožiu boli vykopané stovky kilometrov priekop. Mesto sa na ofenzívu nepriateľa dôkladne pripravilo, uviedol šéf Záporožskej regionálnej vojenskej správy Alexander Starukh.

“Neustále sa kopú zákopy, budujú sa pevnosti. Pri ich výstavbe nám pomáhali všetky ukrajinské regióny. Veľký počet motivovaných a silných bojovníkov bráni Záporožský región,” povedal Starukh v rozhovore pre Ukrinform.

 

17:00 – S vysokou pravdepodobnosťou prvá loď s obilím opustí Ukrajinu 1. augusta. Túto predpoveď poskytol denníku Star oficiálny predstaviteľ prezidenta Turecka Ibrahim Kalin.

Kalin uviedol, že turecké úrady sú “v neustálom kontakte” s ukrajinskou a ruskou stranou. Podľa predstaviteľa tureckého prezidenta sú lode pripravené zajtra ráno opustiť prístav Odesa.

.

 

12:34 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Útok ruských ozbrojených síl na miesto dočasného rozmiestnenia ukrajinskej armádnej brigády v DĽR, až 50 zabitých ukrajinských vojakov

– Vysoko presné zbrane ruského letectva zasiahli miesto dočasného rozmiestnenia nacionalistickej brigády Kraken v Charkove a zabili až 350 nacionalistov

– Ruské ozbrojené sily zničili v DĽR húfnicu M777 americkej výroby v rámci protibatériového boja

– Ruské letectvo v noci zničilo do 100 nacionalistov v Chersonskej a Mykolajivskej oblasti, ako aj štyri sklady ukrajinských ozbrojených síl

– Ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili päť ukrajinských bezpilotných lietadiel a zachytili jedenásť rakiet MLRS

.
Situácia na frontoch k 31. júlu 2022
Situácia na frontoch k 31. júlu 2022
Situácia na frontoch k 31. júlu 2022
Situácia na frontoch k 31. júlu 2022

12:31 – Pri ruskom útoku zahynul majiteľ špičkovej ukrajinskej poľnohospodárskej firmy Nibulon.

Zakladateľ a majiteľ jednej z najväčších ukrajinských poľnohospodárskych spoločností Nibulon Oleksij Vadaturskij a jeho manželka zahynuli pri ruskom údere na Mykolajivskú oblasť, uviedol v nedeľu miestny guvernér Vitalij Kim.

Guvernér v telegrame uviedol, že pár bol zabitý v ich dome v meste Mykolajiv, ktorý bol ostreľovaný cez noc a v nedeľu ráno.

Nibulon so sídlom v Mykolajive sa špecializuje na produkciu a export pšenice, jačmeňa a kukurice, má vlastnú flotilu a lodenice

Situácia na frontoch 30. júla 2022
Situácia na frontoch 30. júla 2022

11:56 –  Ruský prezident Vladimír Putin oznámil, že ruské námorníctvo dostane počas nasledujúcich niekoľkých mesiacov nové hypersonické strely Zirkón (Cirkon). Oblasť ich nasadenia bude závisieť od ruských záujmov, vyhlásil prezident v prejave na oslavách Dňa námorníctva v Petrohrade.

nové hypersonické strely Zirkón (Cirkon)
Nové hypersonické strely Zirkón (Cirkon)

11:14 – Útok dronom na veliteľstvo Čiernomorskej flotily bol podniknutý zo Sevastopola. Informovala o tom krymská senátorka Olga Kovitidiová. Po páchateľoch sa teraz pátra.

 

.

11:00 – Prvý konvoj 16 suchých nákladných lodí s obilím z Ukrajiny dorazí do Turecka 3. augusta, informovala CNN Turk. Ankara potom pošle k pobrežiu Somálska prvé lode s obilím.

 

10:43 – Postup Rusov smerom na Bachmut je hlavnou témou ďalšieho zhrnutia amerického Inštitútu pre vojnové štúdie (ISW)

Analytici inštitútu poukazujú na to, že Ruská federácia pravdepodobne upustila od pokusov o dobytie Severska a Slovjanska a sústredila sa na Bachmut. Postup v Novoluhansku im umožňuje zvýšiť tlak na toto mesto z východu. Je však nepravdepodobné, že sa im podarí dobyť Bachmut – je príliš veľký a dobre opevnený.

Ďalšou prioritnou oblasťou sú predmestia Donecka, Peski a Avdejevka. Boje sa tu zintenzívnia, ale ani tu vyhliadky Rusov nevyzerajú sľubne. Najmä preto, že v tejto oblasti už máme skúsenosti z bojov v roku 2014, keď sa ani jednej strane nepodarilo dosiahnuť postup.

Rusko ani Ukrajina nepredložili nové dôkazy o incidente v Jelenovke. ISW uvádza, že nemôže potvrdiť príčinu ani povahu toho, čo sa stalo, hoci pre jej expertov zostáva pravdepodobnejšou teória o zapojení ruskej armády.

Postup Rusov smerom na Bachmut
Postup Rusov smerom na Bachmut

 

.
Postup Rusov smerom na Bachmut
Postup Rusov smerom na Bachmut

 

8:33 – Najdôležitejšie informácie z dnešného ranného brífingu generálneho štábu Ukrajiny:

1. Bielorusko predĺžilo kontrolu bojovej pripravenosti svojej armády do 6. augusta. Podľa generálneho štábu – ide o snahu viazať ukrajinské sily na hraniciach.

2. Severne od Slovjanska pri Dmitrovke (severne od Barvenkova) došlo k neúspešnému útoku nepriateľa.

3. Rusi sa pokúsili “zlepšiť svoje taktické postavenie” od Pokrovského smerom na Bachmut, ale so stratami sa stiahli.

To znamená, že sa už pokúšajú postupovať priamo smerom na Bachmut, ktorý na východe hraničí s Pokrovským.

4. V Doneckej oblasti prebiehala ofenzíva na Peski z dvoch smerov, z východu a juhu. Peski označuje DĽR za “kľúč k Avdejevke” a nachádza sa južne od mesta, ktoré opevnila AFU.

.

 

8:10 –  Rusko pozvalo odborníkov z OSN a Červeného kríža, aby vyšetrili smrť desiatok ukrajinských väzňov, ktorí v piatok zomreli pri raketovom útoku na väznicu v meste Olenivka na východe Ukrajiny.

 

7:54 -Pri príprave invázie Putin počúval len tých, ktorí mu hovorili, že Ukrajina padne, máme tam bandu agentov, hneď ako vstúpime na Ukrajinu, všetci sa vzdajú, nastolíme bábkovú vládu a do týždňa sa armáda vráti domov

Presne takto Putin naplánoval túto operáciu. Medzi tými, ktorí mu klamali, boli špióni Šojgu a Gerasimov, FSB, Medvedčuk. Všetko to bol podvrh – Anton Geraščenko v relácii Fejgin LIVE

7:31 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu vyzval na evakuáciu obyvateľov Doneckej oblasti, kde v posledných týždňoch došlo k ťažkým bojom medzi ozbrojenými silami Ukrajiny a Ruska. Informovala o tom agentúra AFP.

.

Zelenskyj vo svojom pravidelnom príhovore informoval, že povinnú evakuáciu už nariadila ukrajinská vláda.

“Prosím, rešpektujte evakuačné pokyny. V tejto fáze vojny je hlavnou zbraňou Ruska teror,” odkázal civilnému obyvateľstvu Doneckej oblasti.

 

7:23 – Ukrajinské vojská zahádzali, pravdepodobne z dronu, protipechotnými mínami Lepestok samotné centrum Donecka, informuje agentúra RIA Novosti.

Ukrajinské vojská zahádzali, pravdepodobne z dronu,
Ilustračné foto

6:45 – Krátke zhrnutie z uplynulej noci: Nikolaev bol pod masívnym útokom. Ako uviedol starosta Alexander Senkevich – “pravdepodobne najsilnejším”.

“Po jednej hodine ráno a asi o piatej hodine ráno bolo počuť silné výbuchy. Bolo zničených množstvo objektov, poškodené obytné budovy. V miestach príchodu vypuklo niekoľko požiarov. Záchranári pracujú,” povedal Senkevich.

Došlo aj k celej sérii útokov na Charkov. “Zatiaľ sú informácie o “príchodoch” z Nemyšljanského okresu. Predtým došlo k poškodeniu viacerých budov,” povedal starosta Igor Terekhov.

Ruské vojská obsadili dedinu Pokrovskoe
Ruské vojská obsadili dedinu Pokrovskoe

6:43 – Ruské médiá uvádzajú, že veliteľstvo Čiernomorskej flotily bolo napadnuté z dronu v Sevastopole.

Päť ľudí sa zranilo, oslavy Dňa námorníctva v Sevastopole boli zrušené.

Momentálna frontová línia na Ukrajine
Momentálna frontová línia na Ukrajine

6:35 – Situácia na Ukrajine a na Donbase večer 30. júla 2022 z ruského pohľadu:

– Ministerstvo obrany zverejnilo zoznamy osôb zabitých pri ukrajinskom útoku na kolóniu v Jelenovke

– V Chersonskej oblasti účastníci verejného fóra prijali vyhlásenie o budúcom rozvoji regiónu s názvom Ruský Cherson

– Kyjev má v úmysle presťahovať na Ukrajinu všetkých obyvateľov kontrolovanej časti DĽR

– Spojenecké sily postupujú pri Semigori

– Raketový útok na traktorový závod v Charkove

.

– Bývalý minister obrany USA MacGregor: Západ čoskoro stratí schopnosť pomôcť Ukrajine

– Zelenskyj vymenoval generála Chrenka za veliteľa špeciálnych síl AFU

Situácia na Ukrajine
Situácia na Ukrajine

6:30 – Vojna na Ukrajine, 30. júla 2022. Hlavné z pohľadu ruskej strany:

– Ruské ministerstvo obrany informovalo o útoku na vojenský železničný vlak, v ktorom sa nachádzal elitný útočný prápor 1. samostatnej brigády Zelenského, viac ako 140 nacionalistov zničených, približne 250 bojovníkov zranených

– Ruské ozbrojené sily zničili do 30 príslušníkov ukrajinskej armády, techniku a sklad s raketometmi pre bojové vozidlá Grad v dôsledku zásahu miesta nasadenia divízie ukrajinských vojsk MLRS pri Jasnobrodivke v DĽR

– Rakety Iskander zasiahli miesto dočasného rozmiestnenia národnej formácie Kraken v Charkovskej oblasti

– Zničené dve radarové stanice americkej výroby v DĽR a Chersonskej oblasti, ako aj dve americké húfnice M777 v Záporožskej oblasti

– Podľa aktualizovaných údajov pri útoku Kyjeva na zadržiavacie centrum v Jelenovke zahynulo 50 ukrajinských zajatcov, 73 je v nemocnici, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

– Ruské ministerstvo obrany zverejnilo zoznamy ukrajinských zajatcov zabitých a zranených pri útoku na Jelenovku

– OSN je pripravená vyšetriť útok na SIZO v Jelenovke, tvrdí Guterresov úrad

– Ukrajinskí vojaci si v pedagogickej škole v Artemivsku v DĽR vybudovali oporný bod, rozmiestnili delostrelectvo a v budove násilne zadržiavajú civilistov, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Bojovníci sa usadili aj v agrotechnickej škole v Izmaile v Odeskej oblasti a v Charkove na území strojárskej školy

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:10

Ceny ropy zaznamenali vo štvrtok rast takmer o dve %, pričom cena Brentu prekročila 75 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnilo výrazné zníženie úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky, čiastočne aj pokles zásob ropy v USA.

Včera 20:09

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok telefonoval s politickými a vojenskými lídrami Libanonu. Vyzval ich na zdržanlivosť po sérii výbuchov pejdžrov a vysielačiek, ktoré používali členovia Hizballáhu. Elyzejský palác zároveň avizoval, že Macron plánuje zatelefonovať aj izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi.

Včera 19:09

Udržateľnosť cestovného ruchu a jeho infraštruktúry na Slovensku má od budúceho roka podporovať nový verejnoprávny fond. Disponovať bude sumou minimálne 20 miliónov eur ročne, ktorú mu poskytne zo svojho rozpočtu Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR. Vyplýva to z návrhu zákona o Fonde na podporu cestovného ruchu, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

Včera 19:02

Krajiny strednej Európy vrátane Slovenska, ktoré v posledných dňoch postihli povodne, budú môcť čerpať peniaze na odstraňovanie ich následkov z Fondu solidarity EÚ aj kohézneho fondu. Z kohézneho fondu je na tento účel možné využiť desať miliárd eur. Vo štvrtok to uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po stretnutí so šéfmi vlád Poľska, SR, ČR a Rakúska v poľskom meste Vroclav.

Včera 19:01

Jeden z najvplyvnejších amerických odborových zväzov, International Brotherhood of Teamsters (IBT), prvýkrát od roku 1996 odmietol vyjadriť podporu jednému z kandidátov na post prezidenta Spojených štátov.

Včera 19:00

Obnova škôd spôsobených povodňami zaťaží český rozpočet 40 miliardami Kč (1,59 miliardy eur). Povedal to vo štvrtok po prvom rokovaní špeciálne vytvorenej pracovnej skupiny český minister financií Zbyněk Stanjura.

Včera 18:43

Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin vo štvrtok vyhlásil, že ukrajinské údery na ruské územie prostredníctvom Západom dodaných rakiet by viedli k svetovej jadrovej vojne. Reagoval tak na štvrtkové uznesenie Európskeho parlamentu (EP), v ktorom europoslanci vyzvali na zrušenie obmedzení, ktoré Ukrajine bránia používať západné zbraňové systémy proti legitímnym vojenským cieľom v Rusku.

Včera 18:36

V dôsledku augustového útoku nožom v nemeckom Solingene sprísnia bezpečnostné opatrenia na Oktoberfeste. Úrady varovali návštevníkov, aby rátali s dlhšími radmi pred vstupmi, keďže po prvý raz v 189-ročnej histórii bavorského pivného festivalu použijú detektory kovov.

Včera 18:36

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vystúpi s prejavom v Európskom parlamente 9. októbra, aby predstavil priority aktuálneho maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie. Pôvodne mal vystúpiť tento týždeň, avšak vzhľadom na povodňovú situáciu zrušil všetky svoje zahraničné cesty.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali