Prehľad toho najdôležitejšieho z diania na Ukrajine – Lavrov vyhlásil, že cieľom Moskvy je zvrhnúť ukrajinského prezidenta Zelenského

❚❚

:Bratislava 25. júla 2022  AKTUALIZUJEME (HSP/Foto:archív HSP, screenshot)

 

Prinášame vám súhrn najdôležitejších udalostí z diania na Ukrajine z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj reakcie zo zahraničia

Ilustračné foto

 

.

21:34 – Rusi už tretí deň presúvajú vojenskú techniku do Chersonskej oblasti, uviedol v relácii Feygin Live poradca šéfa opozičnej parlamentnej frakcie Oleksij Arestovyč.

Podľa neho konvoje prechádzajú cez priehradu v Novej Kachovke, ktorá je síce ostreľovaná ukrajinskými jednotkami, ale vo všeobecnosti je priechodná.

.

Aj podľa Arestovyča ukrajinské ozbrojené sily “urobili niečo zlé” na severe regiónu vo Vysokopoľskom vojvodstve, takže obkľúčenie ruských vojsk sa tam nepodarilo.

Jermakov poradca uviedol, že Rusi začali na ukrajinské sily vo Vysokopoľskom vojvodstve útočiť delostrelectvom a leteckými útokmi, ktoré zmarili pokusy o obkľúčenie.

 

21:23 – Ukrajinská armáda dostala pod paľbu niekoľko dopravných tepien na území Chersonskej oblasti.

Hovorkyňa Južného operačného velenia Natalija Humenjuková v televíznom maratóne uviedla.

.

“AFU teraz kontroluje tie dopravné trasy, ktoré sú pre Rusov veľmi dôležité. Kvôli tomu sa nemôžu voľne pohybovať, manévrovať, vytvárať nové úderné skupiny,” povedala spíkerka.

 

19:02 – Ministerstvo obrany USA vydalo oznámenie o začatí zasielania zbraní z nedávno oznámeného balíka pomoci Ukrajine.

Zahŕňa ďalšie systémy HIMARS, muníciu a viac ako 500 bezpilotných leteckých systémov Phoenix Ghost.

Podľa internetovej stránky Pentagónu balík zahŕňa vojenské vybavenie v hodnote približne 175 miliónov dolárov, ktoré bolo na základe prezidentského rozkazu stiahnuté z existujúcich vojenských zásob USA, a vybavenie v hodnote 95 miliónov dolárov z Iniciatívy na podporu bezpečnosti Ukrajiny (USAI).

.

Najnovší balík od Bidena zahŕňa štyri ďalšie systémy HIMARS, štyri veliteľské a riadiace vozidlá, ďalšie protitankové zbrane, náhradné diely a iné vybavenie a 36 000 kusov 105 mm munície.

V rámci výdavkov USAI Pentagón pošle na Ukrajinu až 580 ďalších taktických bezpilotných leteckých systémov Phoenix Ghost. V rámci USAI sa tieto systémy nakúpia od výrobcov, aby mohli byť následne dodané ukrajinskej armáde.

18:53 -Ukrajinská armáda opúšťa Novoluganskoe

Donecká ľudová republika úplne zablokovala Novoluganskoe a začala ho čistiť. Zdá sa, že AFU sa rozhodla nezostať tu a stiahla sa.

V skutočnosti to bol nevyhnutný dôsledok včerajšieho prielomu spojeneckých síl pri Uglegorskej TPP. Teraz sa ukáže, či sa Ukrajine podarí udržať Semigorje.

Situácia na Ukrajine
Situácia na Ukrajine

17:52 – Hlavná vec vo večernom súhrne Generálneho štábu AFU:

1. V Charkovskej oblasti sa AFU zapojila do bojových operácií v smere Cupovka-Dementjevka a spôsobila Rusom značné straty.

2. V severovýchodnej Doneckej oblasti sa ruské jednotky pokúsili o postup v blízkosti Spornogo a Ivano-Darivky, ale boli odrazené.

3. Východne od Bachmutu sa Rusi pokúšali postupovať na Pokrovské zo smeru Klinove a Vladimirovka, ale neuspeli.

4. V tom istom smere v oblasti Uglegorskej TPP zaznamenali čiastočné úspechy niektoré jednotky ruských síl. Pripomíname, že ráno DĽR oznámila, že “čistí” oblasť TPP.

.

17:49 – EÚ pridelila Ukrajine pôžičku vo výške 1 miliardy eur

“Európska investičná banka s podporou rozpočtu EÚ schválila financovanie Ukrajiny vo výške 1,59 miliardy eur, z čoho 1 miliarda eur bude vyplatená okamžite,” uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na Twitteri.

Peniaze sa použijú na obnovu infraštruktúry, ako aj na podporu projektov v oblasti energetiky, dopravy a vzdelávania.

Situácia na Ukrajine
Situácia na Ukrajine

17:41 – Rusko sťahuje húfnice 2S7 Pion zo zostavy 94. arzenálu v Omsku, uviedol Roman Bočkala s odvolaním sa na analýzu satelitných snímok Google Earth.

Začiatkom apríla bolo na snímkach 170 húfnic tohto typu, na snímkach z 2. júna 135 a na snímkach z 18. júla 110.

.

2S7 je sovietska 203 mm samohybná húfnica s vysokým výkonom, ktorá dokáže zasiahnuť ciele na vzdialenosť až 47 kilometrov.

Podľa všetkého sa posielajú na Ukrajinu.

 

17:34 – Rusko dáva jasne najavo, že má v úmysle ďalej znižovať dodávky plynu do Európy.

“Gazprom zastavil prevádzku ďalšej turbíny Siemens a oznámil, že dodávky cez Nord Stream od 27. júla neprekročia 33 miliónov kubických metrov denne.

.

 

15:00- Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že cieľom Moskvy je zvrhnúť vládu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, napísala v pondelok tlačová agentúra AP.

Sergej Lavrov
Na snímke ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov

Lavrov povedal tento výrok pred vyslancami na summite Ligy arabských štátov (LAŠ) v nedeľu večer v egyptskej Káhire. Šéf ruskej diplomacie tiež uviedol, že Moskva je odhodlaná pomôcť Ukrajincom “oslobodiť sa od bremena tohto absolútne neprijateľného režimu”.

Lavrov obvinil Kyjev a “jeho západných spojencov” zo šírenia propagandy, ktorá má zaistiť, že Ukrajina sa “stane večným nepriateľom Ruska”.

“Ruský a ukrajinský ľud budú ďalej žiť spoločne a my určite pomôžeme ukrajinskému ľudu, aby sa zbavil režimu, ktorý je úplne protiľudový a ide proti histórii,” dodal Lavrov.

 

14:52 – Očakáva sa, že rozpočtový deficit Ukrajiny dosiahne do konca roka 50 miliárd dolárov, uviedol v teletóne ekonomický poradca prezidenta Oleg Ustenko.

.

“Náš štátny rozpočet má mesačný deficit približne 5 miliárd dolárov. Plánovali sme, že to bude 7 miliárd na celý rok, ale vytvorili sme ho za jeden mesiac. Očakávam, že do konca roka budeme mať globálny rozpočtový deficit vo výške približne 50 miliárd USD. To by predstavovalo približne 30-35 % nášho HDP. To je veľmi veľký deficit. Je to vojnový problém. Preto je tu takýto deficit,” povedal.

 

14:46 – Hodnotenie posledných udalostí na fronte z pohľadu ruského experta Jurija Podoliaka

Uglegorská TPP bola včera odrezaná od hlavných ukrajinských ozbrojených síl. Dnes sa bude dočisťovať. Získanie TPP je veľkou ranou pre energetickú bilanciu Ukrajiny. Keď na jeseň prevezmeme Záporožskú jadrovú elektráreň, škody pre Ukrajinu budú ešte väčšie.

▪Postupujeme smerom na Bachmut. Naše jednotky konečne dobyli Pokrovskoje. Teraz sme sa dostali na severovýchodné a východné predmestie Bakhmutu. Na Soledar útočíme z južného a východného smeru. O dedinu Veselá dolina na južnom okraji Bachmutu sa vedú boje.

▪VSU sa pokúsili o protiútok na Cherson. V dôsledku toho zasiahnutí delostrelectvom, mali asi 150 obetí.

▪Ukrajinci sa pripravujú na veľkú bitku o Cherson. Sľubujú, že mesto oslobodia do septembra. Bitka o Cherson plynule prejde do bitky o Mykolajev.

.

▪Ukrajinci žijú vo virtuálnej realite. Je zbytočné postupovať cez vypálenú step. Nebudú sa mať kam ukryť. Naše letectvo má plnú kontrolu nad vzdušný priestorom.

 

14:19 – Ukrajina dostala z Nemecka prvé 3 raketové systémy zem-vzduch Gepard a muníciu, očakáva sa dodávka ďalších 12, tvrdí ukrajinský minister obrany

Nemecké samohybné protilietadlové delo Gepard
Na snímke nemecké samohybné protilietadlové delo Gepard

13:13 –  Kremeľ v pondelok vyhlásil, že víkendové ruské útoky na ukrajinský čiernomorský prístav Odesa “nesmú prekaziť” dohodu Moskvy a Kyjeva o odblokovaní vývozu obilia.

“Toto nemôže a nesmie prekaziť začiatok vývozu,” povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dva dni po tom, čo Moskva útočila na prístav. Útoky Moskvy cielili “výlučne” na vojenskú infraštruktúru a “nesúviseli s dohodou o vývoze obilia”.

Stav na frontoch k 25. júlu 2022
Stav na frontoch k 25. júlu 2022
Stav na frontoch k 25. júlu 2022
Stav na frontoch k 25. júlu 2022

12:01 – Najdôležitejšie informácie z nového brífingu ruského ministerstva obrany:

▪️Ruské ozbrojené sily potlačili štyri čaty viacnásobných raketových systémov Grad, ktoré v rámci protibatériového boja použila AFU v DĽR;

.

▪️Ruské vzdušné, raketové a delostrelecké sily zničili štyri sklady zbraní AFU a lokátor SAM S-300;

▪️Ruské ozbrojené sily zničili v Chmelnickom regióne sklad munície pre raketomety HIMARS MLRS a náboje pre húfnice M777 americkej výroby;

▪️ Ruské ozbrojené sily zničili viac ako 100 nacionalistov a zahraničných žoldnierov pri útoku na 95. brigádu AFU v DĽR;

▪️ Ruské ozbrojené sily zničili dva výsadkové člny ukrajinského námorníctva so sabotérmi v ústí Dneprovského mora;

▪ Ruské sily protivzdušnej obrany počas dňa zostrelili šesť ukrajinských bezpilotných lietadiel a zachytili šesť striel raketového systému Uragan;

▪ Ruské letectvo, raketové a delostrelecké sily zasiahli šesť ukrajinských veliteľských stanovíšť v Záporožskej a Mykolajivskej oblasti.

Stav na frontoch 25. júla 2022
Stav na frontoch 25. júla 2022

11:31Ministerstvo obrany Ruska: vo vodách ústia Dnepra bol zachytený pokus o postup a vylodenie z vysokorýchlostných výsadkových člnov ukrajinskej sabotážnej skupiny na územie Chersonskej oblasti, boli zničené dve lode so sabotérmi na palube

.

 

11:11 – Poľsko odovzdalo Ukrajine dávku tankov PT-91 Twardy, uviedol na telegrame Andriy Yermak, vedúci prezidentskej kancelárie.

Presný počet tankov, munície a súčiastok sa neuvádza.

 

9:24 – Tisíce Ukrajincov sa vracajú na okupované územia, informuje Euronews

Jediný funkčný hraničný priechod je teraz v Záporožskej oblasti. Denne ním prejde približne 150-200 vozidiel.

Tlačová agentúra poznamenáva, že nie všetci, ktorí prekračujú hranice, idú za svojimi blízkymi.

.

“Ukrajinci hovoria, že sa vracajú nielen preto, aby sa spojili so svojimi rodinami, ale aj preto, aby hľadali prácu, ktorú nemohli nájsť na ukrajinskom území,” uviedol Euronews.

 

8:58 – Aj päť mesiacov od začiatku ruskej invázie bude Ukrajina robiť všetko, čo je v jej silách, aby svojmu nepriateľovi spôsobila čo možno najväčšie škody. Vyhlásil to v noci na pondelok v pravidelnom večernom príhovore ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

“Dokonca aj okupanti pripúšťajú, že vyhráme. Počujeme to každý deň v ich rozhovoroch, hovoria to svojim známym, keď s nimi telefonujú,” uviedol Zelenskyj.

 

.

8:43 – Vysvetlenie k TPP Uglegorsk

Od dnešného rána je situácia okolo TPP Uglegorska z pohľadu ruskej strany nasledovná:

Včera večer na ňu “hudobníci” udreli zo severu a odrezali ju od zvyšku síl AFU. Či sa ukrajinským jednotkám podarilo stiahnuť alebo nie, nie je do 8:00 jasné. Súdiac podľa ukrajinských kanálov to urobili. Potom bude elektráreň dnes vyčistená.

V Semigori – včera ukrajinské ozbrojené sily sťahovali ťažké zbrane do oblasti Kodemy. Zdá sa, že prebiehajú prípravy na evakuáciu Novoluganského.

V Novolugansku – od rána zatiaľ žiadna zmena (väčšinu dediny z južnej strany obsadili Rusi, AFU je zakopaná v severnej časti).

8:36 – Ukrajinská vojenská rozviedka zvažovala možnosť únosu ruských lietadiel Su-24, Su-34 alebo Tu-22M3 – Ruská federálna bezpečnostná služba.

Britské spravodajské služby poskytli hlavnú podporu ukrajinskej vojenskej rozviedke pri jej operácii s cieľom uniesť ruské vojenské lietadlo.

Ukrajinskí špióni sa tiež snažili povzbudiť ruských pilotov, aby uniesli lietadlá s prísľubom, že ich manželky poletia do Pobaltia, Nemecka, Bulharska. V dôsledku toho ukrajinská vojenská rozviedka pri príprave únosu lietadla ruského letectva prezradila samotnému Rusku rozmiestnenie ukrajinských zariadení protivzdušnej obrany a letísk.

 

Vysvetlenie ruskej tajnej služby

Ukrajinská rozviedka sa pokúsila zorganizovať únos ruského bojového lietadla a FSB ho využila na získanie spravodajských informácií o ukrajinských letiskách, všetky podrobnosti:

▪️ Ukrajinská rozviedka si predstavovala, že počas bojového letu uniesie bombardér Su-24, nadzvukový stíhací bombardér Su-34 a strategický nadzvukový raketový bombardér Tu-22M3

▪️ sľúbili, že pilotovi za únos zaplatia až 2 milióny dolárov, vrátane 4 000 dolárov vopred prostredníctvom kuriérov, ubezpečili, že Európska únia pomôže zaistiť jeho bezpečnosť, a prisľúbili, že manželky pilotov prepravia do Pobaltia, Nemecka a Bulharska

▪️ V skutočnosti ukrajinská tajná služba plánovala vziať rodinu ruského vojenského pilota, ktorý by uniesol lietadlo na Ukrajinu, ako rukojemníkov, vysvetlil predstaviteľ ruskej FSB

▪️ aby potvrdili pripravenosť na únos, žiadali zaslať video, na ktorom je pilot pred lietadlom a na ktorom je uvedené číslo, ktoré mu predtým pridelila ukrajinská rozviedka

▪ navigátor lietadla, ktoré malo byť unesené na Ukrajinu, mal byť otrávený klofelínom; droga bola prevezená do Volgogradu a ukrytá v skrýši v lese, kde ju zhabala ruská kontrarozviedka (na záberoch sú dva balíčky po 10 ampulkách)

.

▪️ “Je zrejmé, že samotná operácia sa uskutočnila s podporou západných, predovšetkým britských spravodajských služieb,” uviedla FSB, pričom podľa materiálov FSB sa na operácii podieľal hlavný vyšetrovateľ Bellingcatu (uznaný za zahraničného agenta) Kristo Grozev – podľa hovorcu tajnej služby “Grozevova účasť na (britskej zahraničnej spravodajskej službe) MI6 je známa a to nie len z jeho vyjadrení”

▪️ Ukrajinská armáda sama odhalila schémy rozmiestnenia svojich prostriedkov protivzdušnej obrany a letísk – údajnému pilotovi pripravenému na únos odovzdala schémy zón protivzdušnej obrany na juhovýchode Ukrajiny, letísk Ozernoje (Černigovská oblasť) a Starokonstantinov (Chmelnická oblasť), výškové mapy okolia letiska Priluki (Černigovská oblasť) a Žitomiru – a odhalili, že práve v týchto lokalitách je sústredený najväčší počet prenosných protilietadlových systémov (MANPADS)

▪️ Ukrajinské bezpečnostné služby porušili zabehnuté pravidlá práce tajných služieb – ich príslušníci zverejnili nielen svoju príslušnosť k rozviedke, ale aj svoj vzhľad a miesto pobytu, uviedla FSB

▪️ Ukrajinská armáda plánovala pristáť s uneseným lietadlom na letisku Kanatovo v Kirovogradskej oblasti – ruské ministerstvo obrany včera uviedlo, že raketový útok na Kanatovo zasiahol lietadlo ukrajinských vzdušných síl

8:29 – Analýza situácie na Ukrajine podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny.

▪ Ukrajinskí predstavitelia čoraz častejšie priznávajú ukrajinské protiútoky v Chersonskej oblasti.

▪ Ruské sily podnikli obmedzené pozemné útoky severozápadne od Slovjanska, východne od Serebrjan a južne od Bachmutu.

▪ Počas uplynulého týždňa ukrajinské útoky poškodili všetky tri Ruskom kontrolované mosty vedúce do mesta Cherson.

▪ Ruské jednotky začali pozemné útoky v Chersonskej oblasti.

▪ Kremeľ naďalej vytvára regionálne dobrovoľnícke prápory.

▪ Ruské úrady naďalej vytvárajú podmienky pre referendá na oslobodených územiach a vysielajú civilných odborníkov na obnovu regiónov.

 

Analýza situácie na Ukrajine podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny
Analýza situácie na Ukrajine podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny

 

Analýza situácie na Ukrajine podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny
Analýza situácie na Ukrajine podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny

 

Analýza situácie na Ukrajine podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny
Analýza situácie na Ukrajine podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny

 

.

8:24 – Sergej Lavrov povedal, že Rusko nežiada zrušenie sankcií

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vysvetlil, že Rusko nepotrebuje zrušenie sankcií.

Na tlačovej konferencii po stretnutí s egyptským ministrom zahraničných vecí Sergej Lavrov vysvetlil, že Rusko bude teraz “rozvíjať vlastné hospodárstvo a spoliehať sa na spoľahlivých partnerov”.

Ruský minister zahraničných vecí ubezpečil, že krajina sa už nebude spoliehať na štáty, ktoré sa opäť ukázali ako úplne nespolupracujúce.

 

7:56 – Arestovič v rádiu Chicago povedal, že AFU prejde do ofenzívy bližšie k jeseni.

“Hlavnou podmienkou protiofenzívy je zastaviť schopnosť nepriateľa postupovať… Ruská armáda dosiahla asi pred tromi týždňami určitú úroveň a tá sa začala pomaly prepadávať a my sme naopak začali naberať na sile. Vtedy, keď sa tieto dva plány zjednotia, prejdeme do ofenzívy,” povedal poradca vedúceho prezidentskej kancelárie.

Podľa neho sa ruská ofenzíva sa zastavila v oblasti od Izjumu po Bachmut, kde je sústredených 60 percent inváznych síl.

7:49 – Hlavné udalosti noci z pohľadu ruskej strany:

▪ Raketové útoky v noci zasiahli ciele v okolí Charkova. Približne 15 výbuchov sa odohralo v okolí mesta Čuguev a v jeho okolí.

▪ V Záporoží bolo počuť výbuchy.

▪ Pri Berestove neďaleko Sporného sa bojuje.

▪ Južne od Bachmutu prebieha ofenzíva Rusov z rôznych strán na Luganské, osadu, kde sa nachádza tepelná elektráreň Uglegorsk. Tam podľa ukrajinského generálneho štábu postupujú od Bachmutu (od Veršiny) a z východu, od osady Myronivskij.

▪ Ukrajinské ozbrojené formácie zasiahli Alčevsk pomocou raketometov HIMARS MLRS.

▪ Zástupca šéfa regionálnej správy Kyrylo Stremousov uviedol, že pokus o protiútok ukrajinských jednotiek na Chersonskú oblasť zlyhal.

.

▪ Hrivna bude v Chersonskej oblasti úplne stiahnutá z obehu a v regióne bude platiť len ruský rubeľ.

▪ KĽDR obvinila USA z “biologického terorizmu” a z vykonávania pokusov s patogénmi na Ukrajine a v iných krajinách.

▪ Referendá o pripojení Záporožskej a Chersonskej oblasti k Rusku sa môžu konať v ten istý deň.

“Inštitút pre štúdium vojny (USA) zverejňuje mapu formovania dobrovoľníckych práporov na území Ruska. Sú zhromažďované, aby boli vycvičené a poslané na Ukrajinu.

Vojenský veliteľ Čerepoveckého okresu Vologodskej oblasti Artem Vicharev 20. júla uviedol, že vo Vologodskej oblasti sa formuje prápor ako súčasť delostreleckej divízie.

Vicharev povedal, že dobrovoľníci budú vyslaní do delostreleckých jednotiek, ktoré sa formujú v Luge v Leningradskej oblasti.

Nachádza sa tu hlavná delostrelecká strelnica a základňa 9. gardovej delostreleckej brigády (6. vševojsková armáda).

Poslankyňa ruskej Štátnej dumy Maria Butina 13. júla oznámila, že v Kirovskej oblasti bol vytvorený dobrovoľnícky prápor Vjatka. V čase zverejnenia nebolo jasné, či bol viatsky prápor presunutý na cvičisko alebo na Ukrajinu.

Ruské vojenské vedenie využíva na nábor dobrovoľníkov súkromné vojenské spoločnosti. Napríklad Ťumeňské vydanie 72ru informovalo, že PMC Wagner aktívne verbuje obyvateľov regiónu, ktorí majú byť vyslaní na Ukrajinu na jednoročné zmluvy.

Inštitút pre štúdium vojny (USA) zverejňuje mapu formovania dobrovoľníckych práporov na území Ruska.
Inštitút pre štúdium vojny (USA) zverejňuje mapu formovania dobrovoľníckych práporov na území Ruska

7:35 – Ukrajinské jednotky sa opäť pokúsili o protiútok na Chersonskú oblasť, ale neúspešne, uviedol pre RIA Novosti zástupca šéfa administratívy Chersonskej oblasti Kyryll Stremousov.

Podľa neho ukrajinská strana zámerne vyhrocuje situáciu v regióne, aby dostala viac peňazí od Západu.

 

7:31 – Zdá sa, že sa potvrdili špekulácie, že Rusi plánujú na september “referendá” o anexii okupovaných častí Chersonskej a Záporožskej oblasti.

“Referendum” o štatúte Záporožskej oblasti sa môže uskutočniť v prvej polovici septembra, informovala agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na administratívu obsadených území.

Melitopol dodal, že podobné “hlasovanie” sa pravdepodobne uskutoční v ten istý deň aj v Chersonskej oblasti.

Ukrajina a Západ predpokladajú 11. september ako pravdepodobný dátum “referenda” – jednotný deň hlasovania v Rusku.

 

7:28 – Britská rozviedka v novej správe píše, že na Donbase a na Chersonskom smere pokračujú “bezvýsledné boje”.

Ruské velenie “naďalej čelí dileme”: buď zabezpečiť ofenzívu na východe, alebo posilniť obranu na juhu Ukrajiny.

Spravodajské služby uvádzajú, že 18. júla bola 10 km od hraníc s Ukrajinou, neďaleko Barvinku v ruskej Belgorodskej oblasti, objavená základňa na opravu ruskej vojenskej techniky, kde bolo rozmiestnených najmenej 300 poškodených vozidiel vrátane tankov, obrnených transportérov a nákladných vozidiel.

Britské ministerstvo obrany dospelo k záveru, že okrem personálnych problémov Rusko pravdepodobne “pokračuje v úsilí o evakuáciu a opravu tisícov bojových vozidiel, ktoré boli poškodené počas bojov na Ukrajine”.

 

7:22 – Vyšetrovatelia ruského Vyšetrovacieho výboru identifikovali viac ako 220 ľudí vrátane predstaviteľov najvyššieho velenia ukrajinských ozbrojených síl, ktorí sa podieľali na ostreľovaní Donbasu, uviedol Aleksandr Bastrykin.

Predseda ruského Vyšetrovacieho výboru uviedol, že ukrajinskí nacionalisti zničili viac ako 7 000 zariadení civilnej infraštruktúry.

 

7:06 – Najdôležitejšie informácie z dnešného ranného brífingu generálneho štábu Ukrajiny:

1. Rusi sa pokúšajú dobyť Ivano-Darjevku juhovýchodne od Severska. Útočia naň z dvoch strán – od Verchnekamenky a Berestovoje (t. j. z východu a juhu).

V blízkosti Berestovoje sa bojuje pri Spornom.

2. Južne od Bachmutu dochádza k útoku na Luganske, dedinu, v ktorej sa nachádza tepelná elektráreň Uglegorsk, z rôznych strán. Postupujú tam od vlastného Bachmutu (od Veršiny) a od východu, od osady Myronivsky.

Ostatné správy sa týkajú delostreleckého ostreľovania a leteckých útokov po celej frontovej línii.

.

 

7:02 – V noci Rusi zasiahli tri okresy Dnepropetrovskej oblasti – Nikopol, Dneprovsk a Krivorožie.

Okres Nikopol bol niekoľkokrát zasiahnutý paľbou z MLRS. Zasiahnuté boli dve obce – Marganecká a Mirovská. V druhom prípade bolo poškodených 6 súkromných domov a plynovod. Desaťročné dievča bolo zranené.

Dve rakety boli namierené na Dneprovskij. Zasiahli poľnohospodársky podnik v obci Lubimovsky. Požiar tam zachvátil dva hangáre. Nikto nebol zranený.

Deň predtým bol nahlásený požiar v Dnepri, je možné, že išlo o tento prípad (obec Lubimovsky sa nachádza na predmestí).

Obec Zelenodolsk v okrese Krivoj Rog bola ostreľovaná, bez obetí a škôd, uviedol guvernér Valentin Rezničenko.

6:45 – Večer prišli informácie o obkľúčení tepelnej elektrárne Uglegorsk

Územie elektrárne ešte nebolo obsadené, ale celkovo je nepriateľ obkľúčený a ak sa do rána nestiahne na západ, nebude to môcť urobiť.

To isté platí aj pre Novoluganskoje a Semigorje.

obkľúčenie tepelnej elektrárne Uglegorsk
Obkľúčenie tepelnej elektrárne Uglegorsk

6:42 – Ukrajina tak dnes stratila kontrolu nad ďalšími 3600 MW výkonu. Pre porovnanie, Záporožská jadrová elektráreň, ktorá je už pod kontrolou Rusov, má 6000 MW.

Od začiatku špeciálnej vojenskej operácie stratila Ukrajina takmer 10 GW zo 43 GW celkovej kapacity predmajdanovskej Ukrajiny.

 

Obkľúčenie tepelnej elektrárne Uglegorsk
Obkľúčenie tepelnej elektrárne Uglegorsk

6:30 – Situácia na Ukrajine a na Donbase večer 24. júla 2022 z ruského pohľadu:

– The Telegraph: Boris Johnson plánuje rozlúčkovú návštevu Kyjeva

– Lavrov: Rusko, Turecko a tretia strana budú sprevádzať lode s ukrajinským obilím

– Sun: Britské špeciálne jednotky vycvičili AFU, aby mohli znovudobyť Hadí ostrov

– Šéf Mykolajivskej regionálnej vojenskej správy Vitalij Kim povedal, že každého obyvateľa podozrieva z väzieb na Rusko

– Záporožie hovorí, že čerpacia stanica bola poškodená náletom dronu AFU

– Kongresmani sa domnievajú, že USA by mali na Ukrajinu vyslať vojenských poradcov

– Poľskí a kolumbijskí žoldnieri zlikvidovaní v rámci NKÚ

– Ukrajina otvorila za takmer 5 mesiacov viac ako 1 000 trestných prípadov kolaborácie

– Ukrajinské ministerstvo obrany: 5 000 žien bojuje na fronte

situácia na Ukrajine
Situácia na Ukrajine

6:35 – Vojenská operácia na Ukrajine, 24. júla 2022. Hlavné z pohľadu ruskej strany:

– Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že raketový útok zničil ukrajinskú vojnovú loď a sklad amerických rakiet Harpoon v prístave Odesa

– Ruská armáda zničila 70 % príslušníkov dvoch práporov 10. brigády ukrajinských vojsk v DĽR, uviedlo ministerstvo obrany

– Ukrajinské jednotky opäť ostreľovali oblasť Kachovskej vodnej elektrárne v Chersonskej oblasti, most je poškodený, samotná elektráreň je naďalej v prevádzke

.

– Kanadské ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že vie o úmrtí Kanaďana na Ukrajine

– Zelenského ekonomický poradca Ustenko sa domnieva, že vývoz ukrajinského obilia v rámci “potravinovej dohody” potrvá 8-9 mesiacov

– Rusko určite pomôže ukrajinskému ľudu zbaviť sa protiľudového režimu, ruský a ukrajinský ľud budú naďalej žiť spolu, povedal Lavrov

– Rusko nemá žiadne predsudky o obnovení rozhovorov s Ukrajinou o širšom okruhu otázok, rozhodnutie je na Kyjeve, tvrdí ruský minister zahraničných vecí

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:23

Počas ruského raketového útoku na ukrajinské mesto Záporožie v pondelok utrpeli zranenia najmenej dve osoby a bola poškodená kritická infraštruktúra. V nedeľu neskoro večer po prechádzajúcich úderoch Moskvy tamojšie úrady zaznamenali 21 zranených.

20:21

Spojené štáty sa snažia upokojiť situáciu v Libanone po izraelských útokoch na ciele hnutia Hizballáh, ktoré si vyžiadali najmenej 274 obetí. Uviedol to v pondelok prezident USA Joe Biden.

20:20

To, čo aktuálne robí Izrael, je podľa českého prezidenta Petra Pavla predovšetkým sebaobrana. Hoci sa niektoré kroky izraelského premiéra Benjamina Netanjahua môžu zdať sporné, nemalo by to ovplyvniť vzťah ČR a Izraela. Povedal to počas pracovnej cesty v New Yorku, kde sa zúčastňuje na 79. Valnom zhromaždení OSN.

20:17

Šéfovia agrorezortov členských krajín EÚ sa v pondelok v Bruseli počas neformálneho pracovného obeda zaoberali aj závermi strategického dialógu o budúcnosti poľnohospodárstva EÚ. Pre TASR to potvrdil minister pôdohospodárstva SR Richard Takáč (Smer-SD) po zasadnutí Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov.

20:16

Ceny ropy v pondelok večer klesli. Trhy tak zareagovali na slabý výhľad dopytu po palivách a potenciálne zmiernenie konfliktu medzi Iránom a Izraelom.

20:14

Súčasťou pondelňajších diskusií Rady Európskej únie (EÚ) pre poľnohospodárstvo a rybolov v Bruseli bola aj situácia na trhu s poľnohospodárskymi produktmi a dovoz niektorých agrokomodít z Ukrajiny. Pre TASR to uviedol minister pôdohospodárstva SR Richard Takáč (Smer-SD).

20:13

Súčasná stratégia podpory EÚ pre ekologické poľnohospodárstvo má veľké nedostatky a pre odvetvie ekologickej poľnohospodárskej výroby po roku 2030 neexistuje žiadna vízia ani ciele. Uviedol to v pondelňajšej správe Európsky dvor audítorov (EDA).

20:11

Pri príležitosti Národného dňa colníkov 2024 udelil prezident finančnej správy Jozef Kiss 44 zlatých a strieborných medailí za vzornú službu. Jednu z týchto medailí získal Američan, informovala o tom v pondelok finančná správa (FS).

20:10

O havarijnom stave mostu v Kremničke vedeli kompetentní celé roky, napriek tomu nič nespravili. V podobnom stave sú desiatky mostov na Slovensku. Nie je otázkou či, ale kde sa situácia zopakuje. Uviedol to expert opozičného Progresívneho Slovenska (PS) na dopravu Martin Pekár.

20:08

Slovensko sa snaží za pomoci Európskej komisie (EK) dočerpať milióny eur pre agrosektor z minulého programovacieho obdobia. Povedal to v pondelok pre TASR minister pôdohospodárstva SR Richard Takáč (Smer-SD) po zasadnutí Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov v Bruseli.

19:36

Poprední predstavitelia Organizácie Spojených národov (OSN) v pondelok žiadali ukončenie ľudského utrpenia a humanitárnej katastrofy v Pásme Gazy.

19:35

Minister zahraničných vecí Ukrajiny Andrij Sybiha pricestuje na budúci týždeň do Budapešti. Pre server index.hu to uviedol v pondelok v New Yorku šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

19:33

Izrael uskutočnil v pondelok večer útok v južnej časti libanonskej metropoly Bejrút, ktorého cieľom bol jeden z popredných predstaviteľov hnutia Hizballáh Alí Karakí, uviedol zdroj blízky hnutiu.

19:22

Zelenskyj sa v New Yorku stretol s nemeckým kancelárom Scholzom.

Podrobnosti o stretnutí zatiaľ neboli oznámené.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke transparent s plodom dieťaťa a nápisom Dar, nie tovar držia účastníci počas Národného pochodu za život

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Erik Majercak

Miroslav Iliaš

Tibor Danáč

Viktor Pondělík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali