Predseda výboru Snemovne reprezentantov varuje pred trestnoprávnymi dôsledkami za zatajovanie informácií o pandémii COVID-19

❚❚

Bratislava 3. júna 2024 (HSP/ The New York Post/ Foto: Foto:TASR/AP-Alex Brandon)

 

“Niekto nehovorí pravdu”: Predseda osobitného podvýboru Snemovne reprezentantov, ktorý vyšetruje pandémiu COVID-19, povedal pre denník The New York Post, že predstavitelia verejného zdravotníctva a ďalšie osoby, ktoré zatajili informácie o pôvode pandémie COVID-19, by mohli čeliť trestnému stíhaniu. Doktor Anthony Fauci by mal v pondelok predstúpiť pred komisiu

Anthony Fauci
Na snímke doktor Anthony Fauci

„Chceme, aby sa k tomu ministerstvo spravodlivosti vyjadrilo, a dúfame, že to zvládne čestne a spravodlivo,“ povedal vo štvrtok v exkluzívnom rozhovore poslanec Brad Wenstrup (štát Ohio). „ Súčasne však môžeme podať trestné oznámenie. Myslím si, že by sme mali,“ dodal Wenstrup.

.

Osobitný podvýbor Snemovne reprezentantov pre pandémiu COVID už odporučil trestné stíhanie Dr. Petra Daszaka, zdiskreditovaného prezidenta spoločnosti EcoHealth Alliance. EcoHealth Alliance je spoločnosť so sídlom na Manhattane, ktorá dostala miliónové granty z USA, ktoré pomohli financovať experimenty s modifikovanými netopierími koronavírusmi na Virologickom inštitúte vo Wuhane (WIV).

Podvýbor tiež odhalil šokujúce informácie o pôvode vírusu SARS-CoV-2, o neúspešnej reakcii USA na pandémiu a o financovaní výskumu v čínskom meste Wuhan, kde sa vírus pred viac ako štyrmi rokmi objavil, z prostriedkov amerických daňových poplatníkov.

.

„Práca, ktorú vykonávali, bola riskantná… A ako vidíte pomocou reverzného inžinierstva, bola schopná vytvoriť niečo ako COVID-19,“ poznamenal Wenstrup o experimentoch vo Wuhane.

„Začal som sa tým zaoberať počas lockdownu v roku 2020, prostredníctvom Výboru pre spravodajské služby (Snemovne reprezentantov). Skúmal som, čo všetko znamenalo vytvorenie chiméry a čo znamenal výskum získania funkčnosti, a trochu ma to vystrašilo. Pokiaľ ide o biologické zbrane, a je to nová hrozba do budúcnosti,“ dodal Wenstrup, ktorý je tiež lekár a plukovník americkej armády vo výslužbe.

V šokujúcom množstve e-mailov, ktoré získal podvýbor, sa Fauciho bývalý hlavný poradca v Národnom inštitúte pre alergie a infekčné choroby (NIAID) Dr. David Morens priznal, že používal súkromný účet na to, aby sa vyhol požiadavkám vyplývajúcim zo zákona o slobodnom prístupe k informáciám (FOIA) týkajúcim sa grantu EcoHealth vo WIV. Tvrdil, že vymazal záznamy, ktoré s ním súviseli – a povedal, že pomohol svojmu šéfovi urobiť to isté prostredníctvom „tajného zadného kanála“.

„Doktor Morens v určitom období povedal, že s Tonym Faucim nikdy nehovoril o Virologickom inštitúte vo Wuhane a aliancii EcoHealth,“ povedal Wenstrup s odkazom na Morensovu výpoveď v Kongrese z 22. mája. Morens v májovej výpovedi potvrdil, že e-maily boli odoslané, ale označil ich za „žart“.

„ On to však urobil a my o tom teraz máme dôkaz a sám rozpráva o tom, ako to spravil,“ dodal o viac ako 30 000 záznamoch, ktoré Morens odovzdal.

.

Na otázku, či Fauciho januárový dvojdňový rozhovor s podvýborom COVID obsahoval aj nepravdivé tvrdenia o tom, že sa „nepodieľal“ na financovaní výskumu získania funkčnosti vírusu (gain-of-function research) spoločnosťou EcoHealth, Wenstrup povedal len toľko: „Niekto tu nehovorí pravdu.“

 

“Niekto tu nehovorí pravdu“

83-ročný Dr. Fauci sa vyjadril, že si „nepamätá na žiadnu konkrétnu interakciu“ s Dr.Daszakom pred vypuknutím pandémie. Fauci tiež poprel, že by s prezidentom spoločnosti EcoHealth viedol „diskusie“.

Z Morensových e-mailov však vyplýva, že bývalý Bidenov lekársky poradca Bieleho domu, Dr.Fauci, vyjadril „obavy“ oDaszaka a o pozastavení výskumného grantu spoločnosti EcoHealth.

„Peter, z množstva Tonyho posledných poznámok, ktoré mi adresoval, a z toho, o čom Francis v posledných 5 dňoch nahlas hovoril, vyplýva, že sa ťa snažia chrániť, čím chránia aj svoju vlastnú povesť,“ napísal Morens Daszakovi 25. októbra 2021. Bolo to len niekoľko dní po tom, ako úradník Národného inštitútu zdravia (NIH) prezradil Kongresu, že spoločnosť EcoHealth porušila podmienky grantu pre WIV.

.

„S Tonym som sa stretol osobne, aby sme prediskutovali vedecké otázky,“ uviedol Morens aj v e-maile z 18. novembra 2021. „Často sa pýtal, ako sa Petrovi darí, a zdalo sa, že s ním do istej miery súcitil,“ povedal.

Wenstrup vyhlásil, že podvýbor má na Fauciho „veľa otázok“ na základe odhalených informácií o rozhovoroch na najvyššej úrovni s cieľom ukryť a údajne zničiť záznamy, ktoré sú rozhodujúce pre vyšetrovanie pôvodu COVID. Podvýbor si následne vyžiadal jeho súkromné e-maily a záznamy o telefónnych hovoroch.

 

“Porozumenie rizika výskytu netopierieho koronavírusu”

Podľa správy Úradu pre vládnu zodpovednosť (Government Accountability Office) zverejnenej minulý rok NIH, v rokoch 2014 až 2021 poskytol inštitútu WIV viac ako pol milióna dolárov daňových poplatníkov na projekt s názvom „Porozumenie rizika výskytu netopierieho koronavírusu“.

Projekt zahŕňal “genetické experimenty zamerané na kombináciu prirodzene sa vyskytujúcich netopierích koronavírusov s vírusmi SARS a MERS, ktorých výsledkom sú hybridizované (známe aj ako chimérické) kmene koronavírusov“.

Úrad generálneho inšpektora amerického Ministerstva zdravotníctva a sociálnych služieb(HHS) zistil, že výsledkom výskumu na laboratórnych myšiach bol modifikovaný vírus, ktorý bol 10 000-krát infekčnejší. Spoločnosť EcoHealth to však nenahlásila.

V správe Úradu riaditeľa národnej spravodajskej služby USA z júna 2023 sa tiež zistilo, že spoločnosť WIV v rokoch 2017 až 2019 vykonávala výskum patogénov „pre potreby obrany a biologickej bezpečnosti (čínskej) armády“.

Hlavný zástupca riaditeľa NIH Dr. Lawrence Tabak v máji pred podvýborom Snemovne reprezentantov pre COVID vypovedal, že experimenty predstavovali výskum zameraný na získavanie funkčnosti. Ide o prvého pracovníka inštitúcie, ktorý to odkedy vírus zabil viac ako 1,1 milióna Američanov verejne priznal.

Ministerstvo zdravotníctva minulý rok zakázalo inštitúcii WIV prijímať finančné prostriedky z USA na obdobie nasledujúcich 10 rokov a navrhlo vylúčenie Dr. Daszaka a jeho organizácie EcoHEalth na ďalšie tri roky. Odôvodnilo to tým, že organizácia neoznámila výsledky výskumu a nedodržala príslušné úrovne biologickej bezpečnosti.

V predchádzajúcich výpovediach v Kongrese Dr. Fauci a bývalý riaditeľ NIH Dr. Francis Collins opakovane popreli, že by sa výskum uskutočnil. Agentúra v roku 2021 nahradila na svojej webovej stránke dlhodobo používanú definíciu tohto pojmu.

.

 

Cesta vpred

Fauci dokonca v roku 2012 publikoval vedeckú štúdiu, v ktorej opísal pozoruhodne podobný reťazec udalostí, aké podľa niektorých členov americkej spravodajskej komunity, vedeckých expertov, bývalých federálnych úradníkov a členov Kongresu, viedli k pandémii COVID-19.

„Ak na chvíľu odhliadneme od prízraku bioterorizmu, zvážme tento hypotetický scenár: dôležitý experiment so ziskom funkčnosti vírusu s vážnym pandemickým potenciálom vykonajú skúsení výskumníci v dobre regulovanom laboratóriu svetovej úrovne. Informácie z experimentu však potom použije iný vedec, ktorý nemá rovnaké vzdelanie a vybavenie a nepodlieha rovnakým predpisom,“ napísal Fauci v článku s názvom „Výskum vysoko patogénneho vírusu chrípky H5N1: „Cesta vpred“.

„V nepravdepodobnom, ale predstaviteľnom prípade uvažujme : čo ak sa tento vedec nakazí vírusom, čo povedie k vypuknutiu epidémie a nakoniec k pandémii?“ pýtal sa. „Mnohí si kladú opodstatnené otázky: Vzhľadom na možnosť takéhoto scenára – akokoľvek vzdialeného – mali sa vôbec vykonať a/alebo zverejniť pôvodné experimenty a aké postupy sa podieľali na tomto rozhodnutí?,“ pýta sa Fauci v práci.

„Vedci, ktorí pracujú v tejto oblasti, by mohli povedať – ako som to v skutočnosti povedal aj ja -, že prínosy takýchto experimentov a z nich vyplývajúce poznatky prevažujú nad rizikami,“ uzavrel.

.

 

Projekt DEFUSE

Hoci Dr. Tabak zdôraznil, že vírusové sekvencie, ktoré sa objavili v rámci projektu „Pochopenie rizika vzniku koronavírusu netopiera“, boli „geneticky veľmi vzdialené“ od vírusu COVID-19, iný projekt EcoHealth bol uvedený ako „dymiaca zbraň“, ktorá dokazuje, že vírus bol vytvorený vo Wuhane.

Tento návrh grantu, známy ako projekt DEFUSE, nebol financovaný – ale v prvých návrhoch a poznámkach k nemu, ktoré získala organizácia US Right to Know, Daszak uviedol, že pri žiadosti o federálne financovanie bude „bagatelizovať“ zapojenie výskumníka z wuhanského laboratória.

Vo svojej vlastnej výpovedi pred Wenstrupovým výborom Daszak priznal, že EcoHealth nedostal od WIV žiadne genomické sekvencie vírusov od obdobia pred pandémiou.

Wenstrup pre The New York Post povedal, že nevidel „takmer žiadny dôkaz“ o tom, že koronavírus vznikol v prírode. Dodal, že „ je toho veľa, čo sa kvôli Číňanom nikdy nedozvieme“.

.

Wenstrup uviedol, že krátko po tom, ako sa ujal predsedníctva podvýboru, mu čínske veľvyslanectvo vo Washingtone poslalo list, v ktorom uviedlo, že má „vážne obavy“ z jeho prešetrovania pôvodu vírusu COVID.

FBI, ministerstvo energetiky a bývalý riaditeľ Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Dr. Robert Redfield označili za najpravdepodobnejšie vysvetlenie pandémie náhodný únik z laboratória . Bývalý riaditeľ Národnej spravodajskej služby John Ratcliffe to označil za „jediné“ možné vysvetlenie.

 

Teória úniku

Fauci v rozhovore s podvýborom Snemovne reprezentantov za zatvorenými dverami priznal, že teória o úniku z laboratória nie je „konšpiráciou“ . A to aj napriek tomu, že vo februári 2020 dal podnet na vypracovanie vedeckej práce, ktorá mala túto teóriu vyvrátiť a ktorú potom citoval na tlačovom brífingu v Bielom dome, aby vyvrátil obavy.

„Neviem, či niekto v Bielom dome alebo širokej verejnosti vedel, že koordinoval napísanie tohto dokumentu,“ zdôraznil Wenstrup s tým, že bývalý šéf NIAID vypovedal, že sa „nikdy nepozrel na žiadny vedecký výskum a dokumenty, ktoré hovorili o tom, ako by sa to dalo vyrobiť v laboratóriu“.

„ O niektorých sme sa dozvedeli prostredníctvom spravodajských informácií, ktoré boli odtajnené,“ uviedol Wenstrup. „Mali totiž problémy s únikom informácií a s typom práce, ktorú vykonávala čínska vláda, ako aj s tým, čo robila organizácia EcoHealth Alliance – a my sme ju pritom financovali,“ dodal.

 

.

Tresty

Wenstrup síce nie je presvedčený, že USA by niekedy mohli definitívne dokázať pôvod COVID-19 bez čínskej spolupráce, ale žiada prísnejšie tresty pre byrokratov verejného zdravotníctva, ktorí porušujú pravidlá.

Wenstrup dostal bronzovú hviezdu za svoju prácu bojového chirurga počas vojny v Iraku. „ „Som vojak, slúžil som 25 rokov,“ povedal. Agentúry a vojenské zložky pod záštitou Pentagónu sú jedinými miestami vo Washingtone, „kde to, čo je neetické, je aj nezákonné,“ tvrdil.

„ Domnievam sa, že pre ľudí, ktorí pracujú v našich agentúrach, musíme stanoviť vyšší štandard,“ potvrdil Wenstrup.

„Možno majú normy na papieri, ale čo sa stane, keď ich nedodržiavate, ako sme to videli na súde v prípade Zákona o dohľade nad zahraničným spravodajstvom?,“ opýtal sa.

„Takže odteraz máme zakomponovanú trestnoprávnu zodpovednosť,“ povedal v narážke na nedávny kongresový súhlas s vládnymi orgánmi pre vykonávanie špionáže. „Myslím si, že to musíme urobiť pravdepodobne v každej agentúre,“ uviedol.

„V prípade Dr. Fauciho sa nezdá, že by mal veľký prehľad o miliardách dolárov, ktorých únik schvaľoval,“ dodal.

Prečítajte si tiež :

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:17

Mnohí Izraelčania oslavovali zabitie vodcu militantného hnutia Hamas Jahju Sinwára v Pásme Gazy.

08:15

Silný dážď zapríčinil v niektorých častiach Francúzska záplavy, evakuácie a viedol k uzavretiu diaľnic a železničných tratí. V Paríž prišiel o život muž, ktorého zasiahol padajúci strom. Dve deti vo veku tri a päť rokov utrpeli zranenia, uviedli miestne médiá.

07:30

Libanonské hnutie Hizballáh uviedlo, že spúšťa novú eskalačnú fázu vo svojej vojne proti Izraelu. Zároveň vyhlásilo, že po prvý raz proti izraelským vojakom nasadilo presne navádzané strely. 

07:24

Rumunský vzdušný priestor narušil malý lietajúci objekt, pravdepodobne dron. Spozorovali ho v župe Constanta, pričom Bukurešť dala v dôsledku incidentu príkaz na vzlietnutie štyrom stíhačkám. Oznámilo to rumunské ministerstvo obrany.

07:23

Vedci oznámili prielom v snahe “odvyhynúť” vakovlka. DNA, ktorú majú k dispozícii, je podľa ich odhadov presná na 99,9 percenta.

07:22

Sudca v severnom Grécku uložil podmienečný mesačný trest odňatia slobody mužovi, ktorý sa opakovane vkrádal do domov svojich susedov, aby tam ovoniaval ich topánky. Odsúdený 28-ročný muž nedokázal toto svoje konanie vysvetliť.

07:19

Ministerstvo zahraničných vecí USA vyjadrilo nádej, že nový vodca palestínskeho hnutia Hamas si zvolí inú cestu ako Jahjá Sinwár, ktorý prišiel o život 16. októbra pri operácii izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy. Izrael potvrdil Sinwárovu smrť. Hnutie Hamas sa k nej nateraz oficiálne nevyjadrilo.

Irán: Smrťou vodcu Hamasu Sinwára sa len "posilní duch odporu" v regióne
Na snímke vodca Hamasu Jahjá Sinwár
06:45

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jednotky Moskvy obsadili dedinu Maksymilianivka zhruba desať kilometrov od kľúčového mesta Kuracohve v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. 

06:43

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk varoval Izrael pred akýkoľvek “rozsiahlym násilným presunom” civilistov zo severnej časti Pásma Gazy, ktorý by podľa jeho slov mohol predstavovať vojnový zločin, ak by k nemu nedošlo z “nevyhnutných vojenských dôvodov”. 

06:42

Lídri EÚ na záver summitu EÚ vyzvali Európsku komisiu, aby “naliehavo” prišla s novými legislatívnymi návrhmi na zintenzívnenie a urýchlenie návratu nelegálnych migrantov. 

06:40

Americký prezident Joe Biden hovoril s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom po tom, čo sa potvrdili správy o zabití vodcu palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahju Sinwára, potvrdili americkí predstavitelia a Netanjahuov úrad.

Včera 20:22

Rating nemeckého kancelára Olafa Scholza klesol kvôli jeho podpore Ukrajiny, píše The New York Times.

„Scholz prekonal váhavosť Nemecka po druhej svetovej vojne v otázkach globálnej bezpečnosti a stal sa jedným z najväčších finančných podporovateľov vojnového úsilia Ukrajiny. Táto podpora si však vyžiadala vysokú cenu: vojna zasiahla nemecký automobilový a výrobný sektor a otriasla Scholzovým ratingom,“ uvádza publikácia.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac nad mešitou Čamlika v Istanbule

Autor: TASR/AP-Emrah Gurel

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali