Fico žiada prezidentku, aby sa vyjadrila k monitorovaniu poľovníckej chaty pri Leviciach. Je pripravený podávať trestné oznámenia

❚❚

Bratislava 2. novembra 2021 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:TASR – Adrian Dennis/Pool Photo via AP, TASR – TASR – Jakub Kotian)

 

Predseda opozičnej strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico žiada prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby sa vyjadrila k monitorovaniu poľovníckej chaty, na ktorej vznikli nahrávky zachytávajúce stretnutia členov jeho strany s advokátmi osôb obvinených v známych kauzách. Fico to povedal na dnešnej tlačovej konferencii

Zuzana Čaputová Robert Fico
Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová a predseda SMER-SD Robert Fico

Nahrávky považuje za nezákonné. Podľa predsedu Smeru-SD boli zverejnené napriek tomu, že policajný vyšetrovateľ 18. októbra písomne informoval prokurátora, že na základe vypočutia nahrávok nemá žiadne informácie, ktoré by ho oprávňovali vzniesť obvinenie voči konkrétnej osobe alebo potvrdzovali spáchanie trestného činu pytliactva, ktorý mal byť dôvodom na začatie odpočúvania.

.

Fico preto od prezidentky žiada verejné vyjadrenie k úniku informácií z vyšetrovacieho spisu a k údajnému sledovaniu opozície.

 

.
Trestné oznámenia podávajú na tých, ktorí nezákonne sledovali a nahrávali a tiež médiá, ktoré nahrávky zverejnili 

Predstavitelia strany SMER – SD na dnešnej tlačovej besede hovorili o viacerých vážnych veciach, ktoré sa dejú v tejto krajine a zároveň urobili niekoľko výziev a návrhov. R. Fico poznamenal, že vládna koalícia je pod veľkým tlakom a snaží sa svoje problémy prekryť vlastnými aktivitami alebo inými témami. Koalícia kradne milióny cez schránkové firmy, no táto téma neexistuje. Majú problém s témou Sulíkovho ranča v Austrálii. Majú problém s reformami.

To, čo sa dnes deje so Slovenskom je podľa Roberta Fica stav eminentného ohrozenia demokracie a základných ľudských práv. Dnes bol v parlamente prijatý zákon o elektronických komunikáciách, ktorý umožňuje úradu pre verejné zdravie získavať informácie od prevádzkovateľov služieb v oblasti elektronických komunikácií, môže teda zberať o obyvateľoch akékoľvek informácie a vyrobiť profil, kedykoľvek zneužiteľný. 24 hodín Úrad verejného zdravotníctva, ktorý je pod plnou kontrolou vlády, môže disponovať zásadnými súkromnými informáciami o vašom súkromnom živote a môže ich použiť na hocaké účely.

Tretí prípad je prípad odpočúvania, sledovania a nahrávania predstaviteľov opozície a obhajcov advokátov, ktorí zastupujú klientov v mimoriadne citlivých medializovaných kauzách. „Ja som sa nikdy netajil tým, že stojím na strane ľudí, ktorí sú nezákonne držaní vo väzbe. Aké ste robili správy, keď Monika Jankovská bola braná do väzby? Tisíce správ. A zrazu ústavný súd konštatuje, že práva Moniky Jankovskej boli hrubo porušené, pokiaľ ide o väzbu a skončí to malou správičkou na 16. strane vo vašich denníkoch. Chcem tým naznačiť, že ten dvojaký kilometer je do očí bijúci,“ tvrdí R. Fico

Robert Fico má k dispozícii úradný záznam okresného prokurátora v Leviciach, ktorý podal návrh na toto sledovanie. Tento prokurátor mal dozorovať tento vymyslený prípad s pytliactvom. Pripravil pre okresný súd v Nitre návrh na vyhotovovanie obrazovo-zvukových záznamov z tejto chaty. „Vymysleli si dve mená pytliakov, ktorí tam akože niečo robili. Dňa 18.10.2021 vyšetrovateľ policajného zboru predložil okresnej prokuratúre správu, z ktorej vyplýva, že vykonanými úkonmi sa nepodarilo zistiť informácie oprávňujúce vzniesť obvinenie konkrétnej osobe, taktiež neboli zistené informácie, ktoré by potvrdzovali spáchanie trestného činu,“ citoval R. Fico.

Ak bol teda Fico sledovaný s vymysleným dôvodom pytliactva, pýta sa, ako je možné, že 25. októbra toto dostali médiá? „Pokiaľ nezačnú najvyšší ústavní činitelia k týmto témam zaujímať razantné postoje, tak táto vládna koalícia pod tlakom prehry bude robiť strašné veci. Ak dnes nemá problém ma sledovať, nemajú problém na mňa nasadiť kamery a nemajú problém sfalšovať moju zdravotnú dokumentáciu, tak sa musím spýtať, ako to všetko bolo pri tých predchádzajúcich udalostiach?“

.

Robert Fico avizoval, že bude podávať trestné oznámenia a očakáva, že orgány činné v trestnom konaní vyvodia trestnoprávnu zodpovednosť voči tým, ktorí nezákonne sledovali a nezákonne vyrábali záznamy, rovnako že vyvodí trestnoprávnu zodpovednosť voči médiám, ktoré zverejnili tieto nahrávky

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:14

Na Srí Lanke sa v sobotu začali prvé prezidentské voľby od vypuknutia finančnej krízy v roku 2022. O post sa uchádza celkovo 38 kandidátov.

07:23

Japonská firma Icom v sobotu vyhlásila, že bezdrôtové zariadenia, ktoré explodovali počas útoku v Libanone nepatrili medzi jej produkty.

07:17

Libanonský minister zahraničných vecí Abdalláh Búhabíb varoval Bezpečnostnú radu OSN v New Yorku pred “veľkým výbuchom” v rámci stupňujúcich sa útokov medzi Izraelom a militantným proiránským hnutím Hizballáh pôsobiacom v Libanone.

07:14

Proiránske militantné hnutie Hizballáh v piatok potvrdilo, že izraelský útok v Bejrúte pripravil o život jeho vysokopostaveného veliteľa a jedného zo zakladajúcich členov Ibráhima Ákila.

07:14

Britský premiér Keir Starmer, ktorý bol v posledných dňoch terčom kritiky za to, že od roku 2019 dostal dary v celkovej výške viac ako 120.000 eur, v piatok oznámil, že už nebude prijímať dary v podobe oblečenia.

07:14

Západné vlády a ruská opozícia v exile by mali začať pripravovať prechod Ruska k demokracii po tom, ako prezident Vladimir Putin odíde z úradu, vyhlásil ruský opozičný politik Vladimir Kara-Murza v piatok, sedem týždňov po svojom prepustení zo sibírskej trestaneckej kolónie.

07:13

Hudobná knižnica v Lipsku objavila vo svojom zbierkovom fonde partitúru doteraz neznámeho 12-minútového diela Wolfganga Amadea Mozarta. S odvolaním sa na tlačovú službu mestskej knižnice v Lipsku o tom informovala televízia CBS.

07:11

Vyšetrovanie Tajnej služby Spojených štátov (USSS), zodpovednej za bezpečnosť a ochranu súčasných i bývalých amerických prezidentov, odhalilo komunikačné pochybenia a nedostatočnú obozretnosť pred júlovým atentátom na Donalda Trumpa.

07:11

Civilné žaloby podalo najmenej 37 žien z celého sveta na luxusný londýnsky obchodný dom Harrods a parížsky luxusný hotel Ritz. Týkajú sa sexuálneho zneužívania, ktorého sa údajne dopustil ich bývalý majiteľ, egyptský podnikateľ Mohamed Al-Fayed, ktorý zomrel vlani v auguste vo veku 94 rokov. Oznámil to v piatok v Londýne štvorčlenný tím právnikov, informuje agentúra AFP.

07:08

Ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) zakázala úradníkom, vojenskému personálu, zamestnancom bezpečnostného a obranného sektora a prevádzkovateľom kritickej infraštruktúry používať na svojich mobilných telefónoch komunikačnú aplikáciu Telegram. Toto rozhodnutie prijali s cieľom minimalizovať bezpečnostné hrozby, informovala RNBO vo vyhlásení citovanom stanicou Rádio Sloboda (RFE/RL).

Telegram logo
Na archívnej snímke zo 17. októbra 2022 aplikácia Telegramu na notebooku v Mníchove
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali