SHMÚ na štvrtok vydal pre západ a stred územia Slovenska výstrahy pred búrkami

❚❚

Bratislava 11. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Daniel Stehlík)

Aktualizované 11. septembra 17:49

Počasie u nás ovplyvňuje nevýrazný výbežok tlakovej výše. Slnečno. Teploty 20 až 25 stupňov Celzia.

počasie jeseň
Ilustračné foto

Na západnom Slovensku malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 14 až 11 a najvyššie denné teploty 22 až 25 stupňov Celzia.

.

Na strednom Slovensku malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 13 až 8 a najvyššie denné teploty 20 až 24 stupňov Celzia.

Na východnom Slovensku malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 13 až 9 a najvyššie denné teploty 20 až 24 stupňov Celzia.

.

 

Počasie na horách: Vo výške 1000 m malá oblačnosť, najnižšia ranná teplota 9 stupňov Celzia a najvyššia denná teplota 18 stupňov Celzia.

Vo výške 1500 m malá oblačnosť, najnižšia ranná teplota 10 stupňov Celzia a najvyššia denná teplota stupňov Celzia.

Vo výške 2000 m malá oblačnosť, najnižšia ranná teplota 7 stupňov Celzia a najvyššia denná teplota 9 stupňov Celzia.

 

.

Predpoveď počasia pre Slovensko na štvrtok 12. septembra

Prevažne zamračené, na západe občasný dážď. Teploty 17 až 22 stupňov C.

Na západnom Slovensku prevažne zamračené a občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 15 až 12 a najvyššie denné 19 až 22 stupňov C.

Na strednom Slovensku prevažne zamračené. Najnižšie ranné teploty 14 až 9 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Na východnom Slovensku prevažne zamračené. Najnižšie ranné teploty 14 až 10 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

 

.

Počasie na horách: Vo výške 1000 m prevažne zamračené. Najnižšia ranná teplota 10 a najvyššia denná 15 stupňov C.

Vo výške 1500 m prevažne zamračené. Najnižšia ranná teplota 8 a najvyššia denná 12 stupňov C.

Vo výške 2000 m prevažne zamračené. Najnižšia ranná teplota 5 a najvyššia denná 9 stupňov Celzia.

 

SHMÚ na štvrtok vydal pre západ a stred územia Slovenska výstrahy pred búrkami

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na štvrtok (12. 9.) vydal pre západnú a strednú časť územia SR výstrahy prvého a druhého stupňa pred dažďom. SHMÚ o tom informuje na svojom webe.

Výstrahy druhého stupňa budú vo štvrtok platiť pre celý Bratislavský kraj, pre väčšinu okresov Trnavského a Trenčianskeho kraja a vyhlásia ich aj pre niektoré okresy Žilinského a Nitrianskeho kraja. V týchto častiach Slovenska môže miestami spadnúť až 180 milimetrov zrážok.

“Tento úhrn zrážok predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danom ročnom období a oblasti nadpriemerné a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,” píše ústav na webe.

Meteorológovia na štvrtkový dážď upozorňujú aj vo viacerých okresoch Trnavského, Banskobystrického, Žilinského, Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja. Na týchto miestach budú platiť výstrahy prvého stupňa a miestami tam môže spadnúť až 120 milimetrov zrážok.

SHMÚ očakáva silný dážď aj v piatok (13. 9.).

 

.

Slovensko zasiahnu niekoľkodňové dažde, výrazne sa tiež ochladí

Pre očakávané výrazné až extrémne zrážky v najbližších dňoch očakáva Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výrazné vzostupy vodných tokov Dunaja a Moravy, a to s prekročením stupňov povodňovej aktivity. Výrazné vzostupy hladín však budú aj v regiónoch na západe Slovenska. Niekoľkodňové trvalé dažde zasiahnu najmä západ Slovenska. Počítať treba aj s výrazným ochladením, na hrebeňoch Vysokých a Nízkych Tatier môže cez víkend snežiť. V stredu o tom informovali meteorologička Paulína Valová a hydrológ Peter Smrtník.

“Čaká nás významná zrážková udalosť, ktorá prinesie vysoké úhrny zrážok v priebehu najbližších štyroch dní. Dôvodom je zvlnený studený front. Nebude len pršať, ale bude aj fúkať a bude chladno,” skonštatovala Valová.

Najväčší úhrn zrážok očakávajú meteorológovia na pohraničí s Moravou. Od štvrtkového (12. 9.) večera až do pondelka (16. 9.) tam môže lokálne spadnúť od 120 do 180 milimetrov (mm) zrážok. Nepôjde však o búrky, ale trvalý, súvislý dážď. Ten sa očakáva najmä v piatok (13. 9.), ďalšiu výdatnú vlnu zrážok predpokladajú meteorológovia v noci zo soboty (14. 9.) na nedeľu (15. 9.). Pršať však bude aj počas nedele a v pondelok (16. 9.). Smerom na východ Slovenska bude zrážok menej. Napríklad v častiach Žilinského kraja či západných okresoch Prešovského a Košického kraja môže spadnúť od 70 do 120 mm zrážok.

“Zrážky budú výrazné až extrémne,” poznamenal Smrtník. Očakáva sa preto výrazný vzostup vodných hladín Moravy a Dunaja, vylúčené nie sú ani druhé stupne povodňovej aktivity. To, aká bude presná situácia, sa odhadnúť v súčasnosti nedá, závisieť to bude aj od situácie na horných, stredných a dolných tokoch riek. Nepretržite preto sledujú aj situáciu v Rakúsku a Nemecku. “Musíme to nepretržite sledovať, nonstop to vyhodnocujeme,” podotkol Smrtník s tým, že by to výrazne obyvateľstvo ohroziť nemalo, avšak si to vyžaduje vysoký stupeň sledovanosti.

Zároveň však upozornil, že pre výrazné zrážkové úhrny treba počítať aj s výrazným zvýšeným hladín tokov v regiónoch na západe Slovenska. Ide napríklad o povodie Myjavy, malokarpatské toky, stredné Považie či hornú Nitru. Vylúčené tam nie je miestami ani prekročenie tretích stupňov povodňovej aktivity. Obdobná situácia môže byť aj nie niektorých menších tokoch.

.

Na Slovensku treba zároveň v najbližších dňoch očakávať aj výrazné ochladenie. Na západnom Slovensku sa pre dážď ochladí už vo štvrtok, výrazný pokles teplôt treba očakávať najmä cez víkend. Tie môžu byť podľa meteorologičky “hlboko pod dlhodobým priemerom”, “atakované” môžu byť aj rekordy týkajúce sa maximálnych denných teplôt. Pôjde najmä o okresy Bratislava, Trnava, Trenčín a Nitra.

Počítať taktiež treba s silným vetrom. Na hrebeňoch Vysokých a Nízkych Tatier, vo výške od 1900 až 2000 metrov nad morom, môže cez víkend snežiť. Napadnúť môže desať až 30 centimetrov snehu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:10

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján prisľúbil, že svoju moc využije na to, aby zabezpečil, že mravnostná polícia nebude “obťažovať” ženy. Vyhlásil to pri príležitosti druhého výročia smrti 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej zadržanej mravnostnou políciou pre porušenie prísnych pravidiel pre obliekanie žien.

Včera 20:09

Umelci, medzi ktorými je aj španielsky režisér Pedro Almodóvar a francúzska herečka Juliette Binocheová, vyzvali Srbsko, aby ochránilo opozičného novinára, o ktorého vydanie sa usiluje Bielorusko.

Včera 20:07

Nový iránsky proreformný prezident Masúd Pezeškiján vyhlásil, že Irán by mohol viesť priame rozhovory so Spojenými štátmi, ak Washington “v praxi” preukáže, že nie je voči islamskej republike nepriateľský.

Včera 19:21

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján povedal, že odkedy je vo funkcii, Irán určite Rusku žiadne bojové rakety nedodal.

Včera 19:19

Český prezident Petr Pavel a ďalší zástupcovia štátu, cirkvi a mesta Praha odomkli Korunnú komoru v Svätováclavskej kaplnke Katedrály svätého Víta, Václava a Vojtecha v Prahe a vyzdvihli z nej české korunovačné klenoty. Tie budú od utorka vystavené vo Vladislavskej sále Pražského hradu.

Včera 19:17

Podozrivého v prípade pokusu o atentát na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa predbežne obvinili v dvoch bodoch. Prvý súvisí s držbou strelnej zbrane napriek predchádzajúcemu odsúdeniu za trestný čin a podľa druhého vlastnil zbraň s vymazaným sériovým číslom. 

Včera 19:11

Vo veku 33 rokov skonala v Británii mačka Rosie, ktorá bola neoficiálne považovaná za najdlhšie žijúcu mačku na svete. S odvolaním sa na jej chovateľku Lilu Brissettovú z mesta Norwich v grófstve Norfolk o tom informoval britský denník Daily Mail.

Včera 18:33

Výška škôd po povodniach zatiaľ nie je známa, rádovo by sa však mala podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) pohybovať v miliónoch eur. “Nie v stovkách miliónov alebo miliardách ako okolité štáty,” poznamenal po mimoriadnom rokovaní vlády.

Mimoriadna schôdza vlády SR
Na snímke zľava minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD), podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič
Včera 18:22

Vláda bude maximálne ústretová regionálnym i miestnym samosprávam pri finančnom odškodnení po povodniach. Na situáciu bude reagovať “konkrétnymi finančnými rozhodnutiami”. Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po mimoriadnom rokovaní vlády. Škody sú podľa neho veľké, no zo strany štátu zvládnuteľné. Doplnil, že vláda bude reagovať aj na konkrétne požiadavky samospráv v súvislosti s rozvodnením malých riek či potokov.

Mimoriadna schôdza vlády SR
Na snímke zľava primátor Bratislavy Matúš Vallo, minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD), predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD), predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič , podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba
Včera 18:00
Nemecký kancelár Olaf Scholz uviedol, že je potrebné preskúmať možnosti začatia mierového procesu na Ukrajine.

Povedal to počas návštevy Astany.

Včera 16:35

Iránsky prezident uviedol, že Teherán neposkytol jemenským Húsíom hyperzvukové zbrane.

Pripomeňme, že cez víkend Húsíovia zaútočili na Izrael. Uviedli, že to urobili hypersonickou raketou, a vyhlásili, že „toto je len začiatok“.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Jelene prechádzajú cez cestu v lese v regióne Taurus neďaleko Frankfurtu v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali