Predpoveď počasia pre Slovensko na utorok 10. septembra

❚❚

Bratislava 10. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)

Aktualizované 10. septembra 19:21

Do našej oblasti prúdi studený vzduch. Oblačno až zamračené, miestami občasný dážď. Teploty 18 až 23 stupňov C

Počasie dážď
Ilustračné foto

Na západnom Slovensku prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 15 až 12 a najvyššie denné teploty 20 až 23 stupňov C.

.

Na strednom Slovensku prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 14 až 9 a najvyššie denné teploty 18 až 22 stupňov C.

Na východnom Slovensku prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 14 až 10 a najvyššie denné teploty 18 až 22 stupňov C.

.

 

Počasie na horách: Vo výške 1000 m prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšia ranná teplota 11 a najvyššia denná teplota 17 stupňov C.

Vo výške 1500 m prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšia ranná teplota 10 a najvyššia denná teplota 13 stupňov C.

Vo výške 2000 m prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšia ranná teplota 7 a najvyššia denná teplota 10 stupňov C.

 

.

Ozón: 3% pod úrovňou dlhodobého priemeru (295 DJ).

 

Predpoveď na stredu

V stredu bude prevažne polooblačno. Teploty vystúpia o čosi vyššie ako dnes – na 20 až 25 stupňov C.

  • Na západnom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 14 až 11 a najvyššie denné 22 až 25 stupňov C.
  • Na strednom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 13 až 8 a najvyššie denné 20 až 24 stupňov C.
  • Na východnom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 13 až 9 a najvyššie denné 20 až 24 stupňov C.

Počasie na horách:

  • Vo výške 1000 m prevažne polooblačno. Najnižšia ranná teplota 9 a najvyššia denná 18 stupňov C.
  • Vo výške 1500 m prevažne polooblačno. Najnižšia ranná teplota 10 a najvyššia denná 13 stupňov C.
  • Vo výške 2000 m prevažne polooblačno. Najnižšia ranná teplota 7 a najvyššia denná 9 stupňov Celzia.

 

.

Od štvrtka príde dlhotrvajúca vlna zrážok

Od štvrtka (12. 9.) až do nedele (15. 9.) čaká Slovensko ďalšia a tentoraz dlhotrvajúca vlna zrážok. Uviedol to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti. “Hoci v konkrétnych úhrnoch pre jednotlivé lokality je stále vysoká neistota, je možné odhadovať, že najviac zrážok opäť spadne na západe a severe územia,” doplnili meteorológovia.

Upozornili, že na horách budú zrážky snehové, najmä v polohách nad cca 1500 m, prechodne však aj nižšie. “Predovšetkým v západnej polovici územia bude aj silno veterno, teda zrážkové úhrny budú na návetriach ešte zvýraznené náveterným efektom,” dodal SHMÚ.

Okrem výdatných zrážok avizujú aj výrazné ochladenie. Cez deň bude miestami len okolo desať stupňov Celzia. “Očakávaná teplota je na úrovni najnižších zaznamenaných hodnôt maximálnej dennej teploty, môžu tak padnúť aj rekordy,” dodali meteorológovia. Pocit chladu bude podľa nich ešte umocňovať severozápadný vietor, ktorý bude najsilnejší na západe Slovenska.

 

V závere tohto týždňa je väčšia pravdepodobnosť zhoršenia počasia

Horúčavy definitívne ukončil pondelkový (9. 9.) prechod zvlneného studeného frontu, ktorý priniesol trvalý, prechodne aj výdatný dážď. V najbližších dvoch dňoch zrážky ustanú. V závere tohto týždňa je však väčšia pravdepodobnosť výrazného zhoršenia počasia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

“Zrážkové pásmo postupovalo od neskorého nedeľného večera (8. 9.) najskôr západným Slovenskom, postupne sa však rozšírilo takmer nad celé územie,” uviedli meteorológovia s tým, že na východe miestami pršalo aj v utorok. Po dlhotrvajúcom období sucha ide podľa SHMÚ o veľmi potrebné zrážky z hľadiska vlahovej bilancie, vodnosti tokov a aj stavu vegetácie.

Ťažiskom zrážok bolo povodie Nitry, čiastočne aj Žitavy a Hrona. Meteorológovia tam zaznamenali denné úhrny k 6.00 h na úrovni 25 až 45 milimetrov. Na ostatnom území dosiahli zväčša hodnoty od 15 do 30 milimetrov. Výrazne menej zrážok spadlo v povodiach východného Slovenska, a to do päť milimetrov, len ojedinele viac. “Tu sa zrážky v najbližších hodinách ešte môžu vyskytovať, ale nemali by byť plošne rozsiahle,” podotkli.

Vodné toky sú podľa SHMÚ ustálené, poprípade majú mierny vzostup. V povodiach zasiahnutých výdatnejšími zrážkami je mierny vzostup až vzostup vodných hladín s predpokladom poklesu počas utorka. “V povodiach na východe územia, kde bolo zrážok najmenej, prevláda ustálenosť vodných hladín pri nízkych vodných stavoch,” priblížili meteorológovia.

Výstupy modelov predpokladajú ďalšie ochladenie a vysoké úhrny zrážok. “S predpoveďou na tri až päť dní, obzvlášť pri očakávanej synoptickej situácii, je spojená určitá miera neistoty. Predpovede budeme priebežne upresňovať na základe modelových výstupov,” uviedol SHMÚ.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:13

Uvoľňovanie menovej politiky Európskej centrálnej banky (ECB) bude pokračovať, ale banka by nemala znižovať sadzby príliš rýchlo, keďže pretrvávajú inflačné riziká. Uviedol to guvernér lotyšskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov ECB Martinš Kazaks.

11:13

Európske podzemné zásobníky plynu sú už naplnené na 93,4 %. Vyplýva to z údajov spoločnosti Gas Infrastructure Europe (GIE).

10:59

Nemecko poskytne túto zimu Ukrajine dodatočnú pomoc za 100 miliónov eur, oznámila v utorok nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková počas návštevy Moldavska.

10:59

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová navrhla pre slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča v novej exekutíve Európskej únie portfólio pre obchod a hospodársku bezpečnosť. Na starosti bude mať aj medziinštitucionálne vzťahy a transparentnosť. Von der Leyenová to oznámila v utorok v Štrasburgu.

10:56

Taliban pozastavil očkovacie kampane proti detskej obrne v Afganistane, uviedla Organizácia Spojenách národov.

10:56

V mestečku Nisa zhruba 90 kilometrov južne od Vroclavu hrozí pretrhnutie hrádze na rieke Kladská Nisa, ktorá chráni centrum mesta.

Poľsko Počasie Povodne
Na snímke, ktorú poskytol poľský hasičský zbor, je zaplavená oblasť v meste Nisa na juhozápade Poľska v pondelok 16. septembra 2024
10:55

Venezuelská vláda po júlových prezidentských voľbách “dramaticky zintenzívnila” úsilie o potlačenie pokojných protestov a posilnila represívne mechanizmy. Uvádza to správa vyšetrovacej misie Organizácie spojených národov zverejnená v utorok.

10:53

Ak sa zamestnanci nevedia dostať do práce z dôvodu zlého počasia, majú nárok na pracovné voľno. Zamestnávateľ im musí podľa okolností poskytnúť pracovné voľno s náhradou mzdy alebo bez nej, prípadne sa s nimi môže dohodnúť na čerpaní dovolenky, odpracovaní zmeškaného pracovného času v iné dni alebo na práci z domu. Upozornilo na to Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

10:53

Nárast splátok hypoték je v súlade s očakávaniami a nespôsobuje zatiaľ dlžníkom na Slovensku žiadne výraznejšie problémy so splácaním. Potvrdzuje to aj vývoj podielu nesplácaných úverov. Hoci jeho predchádzajúci dlhodobý pokles sa zastavil, náznaky rastu sú len veľmi mierne. V aktuálnom komentári na to poukázali analytici finančnej stability Národnej banky Slovenska (NBS). Pokiaľ sa nezhorší ekonomická situácia, neočakávajú výraznejšie zhoršenie ani v budúcnosti.

10:53

Britský zahraničný obchod s Európskou úniou (EÚ) stále trpí v dôsledku brexitu. V rokoch 2021 až 2023, teda v rokoch bezprostredne nasledujúcich po vystúpení Spojeného kráľovstva z colnej únie a jednotného trhu EÚ, klesla hodnota britského vývozu tovaru do EÚ o 27 % a hodnota dovozu o 32 %, oznámili v utorok výskumníci z Aston University v Birminghame.

10:51

V lokalite Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti (JAVYS) v Jaslovských Bohuniciach sa uskutoční v stredu (18. 9.) dopoludnia celoareálové havarijné cvičenie. Ráno a po skončení cvičenia sa ozvú varovné sirény.

10:51

Poškodenie vodou patrí medzi najhoršie problémy, ktoré môžu vozidlo postihnúť. Záleží na tom, ako vysoko voda pri zaplavení vystúpila, či sa dostala len ku kolesám alebo aj do interiéru, či až do motorového priestoru. Uviedla to spoločnosť Aures Holdings, prevádzkovateľ autocentier AAA Auto a Mototechna. Kapitolou sú zaplavené elektromobily – experti AAA Auto rozhodne odporúčajú po zaplavení sa nesnažiť ich naštartovať.

10:15

Počet ľudí starších než 100 rokov prevýšil v Japonsku 95.000 a dosiahol nový rekord. Takmer 90 percent z nich tvoria ženy, vyplýva z údajov japonskej vlády zverejnených v utorok.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labutia rodina sleduje nedeľných chodcov pri jazere Baldeney v nemeckom Essene

Autor: TASR/AP-Martin Meissner

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali