Predpoveď počasia na štvrtok

❚❚

Bratislava 5. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Roman Hanc)

Aktualizované 5. septembra 2024 17:21

Počasie u nás ovplyvňuje tlaková výš. Slnečno. Teploty 29 až 34 stupňov Celzia

zber hrozno
Na snímke zber hrozna pri obci Malá Tŕňa v okrese Trebišov

Na západnom Slovensku malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 20 až 17 a najvyššie denné teploty 31 až 34 stupňov Celzia.

.

Na strednom Slovensku malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 19 až 14 a najvyššie denné teploty 29 až 33 stupňov Celzia.

Na východnom Slovensku malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 19 až 15 a najvyššie denné teploty 29 až 33 stupňov Celzia.

.

 

Počasie na horách: Vo výške 1000 m malá oblačnosť, najnižšia ranná teplota 15 a najvyššia denná teplota 27 stupňov Celzia.

Vo výške 1500 m malá oblačnosť, najnižšia ranná teplota 17 a najvyššia denná teplota 22 stupňov Celzia.

Vo výške 2000 m malá oblačnosť, najnižšia ranná teplota 13 a najvyššia denná teplota 18 stupňov Celzia.

 

.

Situácia: Počasie u nás ovplyvňuje tlaková výš.

 

Ozón: 3% pod úrovňou dlhodobého priemeru (300 DJ).

 

Najmä na západnom Slovensku platia poobede výstrahy pred horúčavami

Prevažne na západnom Slovensku platia vo štvrtok poobede výstrahy pred vysokými teplotami. Miestami môže teplota vystúpiť na 33 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na webe.

.

Výstraha prvého stupňa platí od 13.00 do 18.00 h v celom Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji. Rovnako vo väčšine Trenčianskeho kraja a v okresoch Krupina, Veľký Krtíš a Žarnovica.

 

Horúčavy sa vo štvrtok zmierňujú, výraznejšie budú až budúci týždeň

Vo štvrtok môžeme pocítiť postupné zmiernenie horúčav. Výraznejšie sa ich pokles však prejaví až budúci týždeň. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na to poukázal na sociálnej sieti.

V stredu (4. 9.) boli podľa meteorológov na našom území teplotné maximá tesne pod hodnotou 36 stupňov Celzia, podobne to bolo aj v utorok (3. 9.). “Viacero staníc na západe Slovenska zaznamenalo vôbec najteplejší jesenný deň a zároveň sa opäť posunul posledný výskyt dňa v roku s teplotou 35 stupňov Celzia. Nie všade však bolo rovnako horúco ako v utorok, najmä na východe sa trochu ochladilo,” ozrejmil SHMÚ.

Mimoriadne vysoké boli podľa SHMÚ aj nočné minimá na západe Slovenska. Ako ďalej vysvetlil, vplyvom vetra bola noc na štvrtok na viacerých staniciach tropická, ojedinele aj s minimálnou teplotou vyššou ako 22 stupňov Celzia. “Najteplejšia noc bola na stanici Kuchyňa, kde teplota klesla na 24 stupňov Celzia, čím sa zaradila k jednej z najteplejších septembrových a jesenných nocí na Slovensku (ak do večera neklesne oveľa nižšie od tejto hodnoty, pôjde o vôbec najvyššie namerané celodenné minimum za september/jeseň),” priblížili meteorológovia.

Doplnili, že takto vysoké minimá teploty boli vo výraznom kontraste so stredným a východným Slovenskom, kde teplota klesla väčšinou na 15 až desať stupňov Celzia, v dolinách ojedinele do sedem stupňov Celzia.

 

Predpoveď počasia na piatok, sobotu a nedeľu

Piatok: Prevažne polooblačno. Teploty 27 až 32 stupňov C.

Na západnom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 19 až 16 a najvyššie denné 29 až 32 stupňov C.

Na strednom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 18 až 13 a najvyššie denné 27 až 31 stupňov C.

.

Na východnom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 18 až 14 a najvyššie denné 27 až 31 stupňov C.

Počasie na horách:

Vo výške 1000 m prevažne polooblačno. Najnižšia ranná teplota 14 a najvyššia denná 24 stupňov C.

Vo výške 1500 m prevažne polooblačno. Najnižšia ranná teplota 16 a najvyššia denná 19 stupňov C.

Vo výške 2000 m prevažne polooblačno. Najnižšia ranná teplota 12 a najvyššia denná 15 stupňov C.

.

 

Predpoveď počasia na sobotu a nedeľu 

V sobotu malá oblačnosť. Teploty 27 až 32 stupňov C.

Na západnom Slovensku malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 19 až 16 a najvyššie denné 29 až 32 stupňov C.

Na strednom Slovensku malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 18 až 13 a najvyššie denné 27 až 31 stupňov C.

Na východnom Slovensku malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 18 až 14 a najvyššie denné 27 až 31 stupňov C.

.

Počasie na horách:

Vo výške 1000 m malá oblačnosť. Najnižšia ranná teplota 14 a najvyššia denná 25 stupňov C.

Vo výške 1500 m malá oblačnosť. Najnižšia ranná teplota 16 a najvyššia denná 20 stupňov C.

Vo výške 2000 m malá oblačnosť. Najnižšia ranná teplota 13 a najvyššia denná teplota 16 stupňov C.

 

V nedeľu prevažne polooblačno. Teploty 26 až 31 stupňov C.

Na západnom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 20 až 17 a najvyššie denné 28 až 31 stupňov C.

.

Na strednom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 19 až 14 a najvyššie denné 26 až 30 stupňov C.

Na východnom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 19 až 15 a najvyššie denné 26 až 30 stupňov Celzia.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:26

Na väčšine Slovenska sa aj v pondelok (16. 9.) očakáva intenzívny dážď. Meteorológovia vydali pre viaceré okresy výstrahy prvého až tretieho stupňa. Platia predbežne do pondelka 18.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webe.

16:29

Ulice a domy v niektorých častiach rakúskej metropoly Viedeň zostali po niekoľkých dňoch nepretržitého silného dažďa zaplavené vodou, informuje v nedeľu TASR podľa agentúr DPA a APA.

Chodníky i cyklotrasy boli zaplavené a pod vodou sa ocitli aj terasy reštaurácií na brehu rieky.

16:28

V juhozápadnom Poľsku sa v dôsledku intenzívnych dažďov preliala už druhá priehrada a voda sa voľne valí mestom Stronie Śląskie. V nedeľu to uviedli poľské orgány. Juhozápadná časť Poľska aktuálne patrí k najviac zasiahnutým oblastiam. TASR informuje podľa agentúry DPA a denníka Gazeta Wyborcza.

14:57

Od začiatku povodní v Českej republike evakuovali viac ako 10.500 ľudí. V nedeľu to uviedol generálny riaditeľ českého Hasičského záchranného zboru Vladimír Vlček. V televíznej diskusii Otázky Václava Moravce taktiež ozrejmil, že niekoľko stoviek ľudí už museli zachraňovať. TASR informuje podľa agentúry ČTK a televízie ČT24.

Záplavy v Česku
Na snímke hasiči pomáhajú ľuďom počas evakuácie v zaplavenom kúpeľnom meste Jeseník na severovýchode Českej republiky
14:19

Polícia upozorňuje na aktuálne dopravné obmedzenia v Bratislavskom kraji súvisiace s nedeľnou mimoriadnou situáciou.

“V tejto súvislosti vyzývame všetkých účastníkov cestnej premávky, aby jazdili opatrne, prípadne, aby nejazdili vôbec, ak to nie je nevyhnutné. O ďalších dopravných obmedzeniach budeme verejnosť včas informovať,” vysvetľuje polícia.

14:11

Štrajk zamestnancov amerického výrobcu lietadiel Boeing “môže chvíľu trvať”. Sú totiž presvedčení, že môžu dosiahnuť väčšie zvýšenie miezd a lepší dôchodok. Povedal to v sobotu (14. 9.) v rozhovore pre National Public Radio (NPR) odborový predák Jon Holden. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

14:09

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu varoval jemenských povstalcov pred odvetou za ich nedeľňajší raketový útok na strednú časť Izraela. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Naprieč centrálnym Izraelom vrátane Tel Avivu sa v reakcii na prichádzajúci útok rozozvučali v nedeľu ráno aj sirény a ľudia sa utekali ukryť.

14:08

Hlava katolíckej cirkvi pápež František počas nedeľňajšej omše vo Vatikáne zopakoval výzvy na zastavenie bojov na Blízkom východe a inde vo svete. Uviedol taktiež, že súcití s rodinami izraelských rukojemníkov, ktorých militanti z hnutia Hamas držia v Pásme Gazy. TASR informuje podľa agentúry ANSA.

14:06

Jordánsky premiér Bišár Chasawna v nedeľu niekoľko dní po parlamentných voľbách podal svoju demisiu. Uviedli to nemenovaní predstavitelia oboznámení so záležitosťou, ktorých vo svojej správe citovala agentúra Reuters.

14:05

Irán plánuje svoju notoricky známu väznicu Evín pretvoriť na budovu, ktorá bude súčasťou neďalekej univerzity, oznámila v sobotu vláda v Teheráne. TASR informuje podľa agentúry DPA.

14:03

Povodne si v Poľsku vyžiadali svoju prvú obeť, potvrdil v nedeľu tamojší premiér Donald Tusk. Aj pri záplavách v rakúskej spolkovej krajine Dolné Rakúsko, ktorú vyhlásili za oblasť katastrofy, prišiel v nedeľu o život počas zásahu jeden z hasičov. TASR informuje podľa agentúr DPA a APA.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke západ slnka nad budovami bankovej štvrte , vpravo budova Európskej centrálnej banky v nemeckom Frankfurte nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

 

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali