Predpoveď počasia pre Slovensko na štvrtok 27. júna

Predpoveď počasia pre Slovensko na štvrtok 27. júna

Bratislava 26. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Ján Krošlák)

Aktualizované 26. júna 20:24

Prevažne oblačno, miestami prehánky alebo búrky. Teploty 24 až 29 stupňov Celzia

počasie
Ilustračné foto

Na západnom Slovensku prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 19 až 16 a najvyššie denné teploty 26 až 29 stupňov C.

Reklama

Na strednom Slovensku prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 18 až 13 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov C.

Na východnom Slovensku prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 18 až 14 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov C.

Reklama

 

Najmä na západe a strede SR pribudli výstrahy druhého stupňa pred búrkami

Najmä na západnom a strednom Slovensku pribudli výstrahy druhého stupňa pred búrkami. Pre zvyšok stredného a časť východného Slovenska platia naďalej výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Výstrahy druhého stupňa sa týkajú Bratislavského, Nitrianskeho a Trnavského kraja, ako aj väčšiny Trenčianskeho a Banskobystrického kraja. Meteorológovia upozorňujú, že silné búrky tu môžu byť spojené s prudkými lejakmi s intenzitou zrážok 30 až 50 milimetrov za 30 minút, s nárazovým vetrom s rýchlosťou až do 110 kilometrov za hodinu, ako aj s krúpami.

Vo zvyšku Trenčianskeho a Banskobystrického kraja, v Žilinskom kraji a viacerých regiónoch Košického a Prešovského kraja platia výstrahy prvého stupňa. Intenzita dažďa tu môže podľa SHMÚ dosahovať 20 až 30 milimetrov za 30 minút a rýchlosť vetra v nárazoch do 85 kilometrov za hodinu.

 

Cez západné Slovensko aktuálne postupujú na severozápad silné búrky

Cez západné Slovensko aktuálne postupujú smerom na severozápad viaceré silné búrky. V najbližších hodinách budú búrky pokračovať a vznikať lokálne aj na strednom a východnom Slovensku. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

Reklama

Meteorológovia priblížili, že niektoré búrky majú aj mimoriadnu bleskovú aktivitu s množstvom výbojov, na kilometer štvorcový dosahujúcim až desať výbojov za päť minút.

“Prinášajú prívalový dážď – dokonca aj trvalejší (nové bunky vznikajú na zadnej strane tých predošlých, napríklad v oblasti Komárna),” doplnil SHMÚ.

Podľa ústavu padajú aj krúpy, ktoré môžu byť vzhľadom na podmienky aj s priemerom viac ako dva centimetre. Meteorológovia hovoria aj o silnom nárazovom vetre.

 

Výstrahy pred búrkami prvého i druhého stupňa platia aj vo štvrtok

S búrkami treba počítať aj vo štvrtok (27. 6.). Naďalej platia výstrahy druhého stupňa najmä na západe a strede Slovenska, ale aj výstrahy prvého stupňa pre zvyšok stredného a časť východného Slovenska. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Reklama

Výstrahy druhého stupňa sa týkajú Bratislavského, Nitrianskeho a Trnavského kraja, ako aj väčšiny Trenčianskeho a Banskobystrického kraja. Meteorológovia upozorňujú, že silné búrky tu môžu byť spojené s prudkými lejakmi s intenzitou zrážok 30 až 50 milimetrov za 30 minút, s nárazovým vetrom s rýchlosťou až do 110 kilometrov za hodinu, ako aj s krúpami.

Vo zvyšku Trenčianskeho a Banskobystrického kraja, v Žilinskom kraji a viacerých regiónoch Košického a Prešovského kraja platia výstrahy prvého stupňa. Intenzita dažďa tu môže podľa SHMÚ dosahovať 20 až 30 milimetrov za 30 minút a rýchlosť vetra v nárazoch do 85 kilometrov za hodinu.

 

V Nitrianskom kraji pribudli výstrahy tretieho stupňa pred búrkami

V Nitrianskom kraji pribudli v stredu večer výstrahy tretieho stupňa pred silnými búrkami. Platia pre okresy Komárno, Nitra a Nové Zámky. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

Meteorológovia varujú v týchto okresoch pred výskytom silných búrok spojených s prudkým lejakom. Ten môže dosahovať intenzitu až do 50 milimetrov za 30 minút. Vietor tu môže v nárazoch dosahovať rýchlosť do 110 kilometrov za hodinu. Meteorológovia upozorňujú aj na krúpy, ktoré môžu mať veľkosť aj nad dva centimetre.

Na zvyšku západného a časti stredného Slovenska naďalej platia výstrahy druhého stupňa. Týkajú sa Bratislavského, Nitrianskeho a Trnavského kraja, ako aj väčšiny Trenčianskeho a Banskobystrického kraja. Pre ostatné okresy Trenčianskeho a Banskobystrického kraja, tiež pre Žilinský kraj a viaceré regióny Košického a Prešovského kraja platia výstrahy prvého stupňa.

SHMÚ zároveň vydal aj hydrologické výstrahy. Tretí stupeň výstrahy pred prívalovými povodňami platí pre okresy Komárno, Nitra a Nové Zámky. Druhý stupeň sa týka okresov Senica, Galanta, Šaľa, Trnava a Topoľčany.

 

Počasie na horách

Vo výške 1000 m prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšia ranná teplota 14 a najvyššia denná 22 stupňov C.

Reklama

Vo výške 1500 m prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšia ranná teplota 14 a najvyššia denná 18 stupňov C.

Vo výške 2000 m prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšia ranná teplota 11 a najvyššia denná 13 stupňov C.

 

Ozón

6% pod úrovňou dlhodobého priemeru (332 DJ).

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Kanada v piatok zverejnila nomináciu prvých šiestich hokejistov na budúcoročný Svetový pohár (12. – 20. februára v Montreale a v Bostone). “Javorové listy” počítajú s trojnásobným víťazom Stanleyho pohára Sidneym Crosbym (Pittsburgh) či najužitočnejším hráčom základnej časti NHL v uplynulej sezóne Nathanom MacKinnonom (Colorado).

Včera 20:26

Ukrajinské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že jeho armáda tento týždeň zničila ruské vesmírne komunikačné centrum na Krymskom polostrove.

Včera 20:15

Plávajúce mólo umiestnené pri pobreží palestínskeho Pásma Gazy, ktoré slúži na zvýšenie prísunu humanitárnej pomoci pre obyvateľov enklávy, dočasne demontujú, aby ho ochránili pred nepriaznivým počasím. V piatok o tom informoval americký Pentagón. Podľa agentúry AP Spojené štáty zvažujú, že to tak ostane nastálo, ak nebude možné pomoc rozvážať k ľuďom.

Včera 20:13

Najmenej jedného mŕtveho a šesť zranených si vyžiadal piatkový raketový útok ruských síl na deväťpodlažnú obytnú budovu v stredoukrajinskom meste Dnipro. Na platforme Telegram to uviedol ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko.

Včera 19:59

Austrálsky tenista Max Purcell zvíťazil v semifinále dvojhry na turnaji ATP v Eastbourne nad domácim Britom Billym Harrisom 6:4, 4:6, 6:4.

Včera 19:55

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok na zasadnutí Bezpečnostnej rady Ruskej federácie vyhlásil, že krajina by mala obnoviť výrobu rakiet krátkeho a stredného doletu odpaľovaných z pozemných zariadení a schopných niesť jadrové zbrane. Argumentoval, že Spojené štáty rozmiestnili takéto rakety v Európe a Ázii.

Včera 19:32

Ruská tenistka Diana Šnajderová postúpila do finále dvojhry na turnaji WTA v Bad Homburgu po víťazstve 7:5, 2:6, 6:3 nad treťou nasadenou Američankou Emmou Navarrovou. Jej súperkou bude Chorvátka Donna Vekičová, ktorá zdolala Bulharku Viktoriju Tomovovú 6:0, 7:6 (6).

Včera 19:23

Kanadská tenistka Leylah Annie Fernandezová sa stala prvou finalistkou turnaja WTA v Eastbourne. V semifinále ako nenasadená hráčka zdolala štvorku podujatia Američanku Madison Keysovú 6:3, 3:6, 6:3. Jej súperkou vo finále bude Ruska Daria Kasatkinová, ktorá ako šiesta nasadená zdolala trojku “pavúka” Talianku Jasmine Paoliniovú 3:6, 7:5, 6:3.

Včera 19:11

Európska únia uvalila v piatok sankcie na tri spoločnosti a šesť osôb spojených s dvoma palestínskymi islamistickými organizáciami, a síce Hamasom a Palestínskym islamským džihádom (PIJ). Obviňuje ich buď z financovania týchto skupín, alebo z toho, že im umožnili vykonávať násilnosti.

Včera 18:52

Úrady v Saudskej Arábii a Spojených arabských emirátoch (SAE) pre veľké horúčavy rozhodli o dočasnom skrátení tradičných piatkových modlitieb s platnosťou do konca leta.

Včera 18:48

Dodávky munície poskytnutej západnými štátmi Ukrajine sa za posledné obdobie prudko zvýšili, uviedli v piatok nemenované zdroje z ukrajinskej armády pre agentúru AFP. Zmenu v porovnaní s uplynulými mesiacmi zaznamenal generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl aj príslušníci troch brigád pôsobiacich v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

Včera 18:41

Španielska pobrežná stráž zachytila ponorku, ktorou priekupníci pravdepodobne prevážali drogy z Južnej Ameriky do Európy. Plavidlo objavila stráž v medzinárodných vodách 518 kilometrov západne od Cádizu, smerovalo k španielskej pevnine. Na palube sa nachádzali štyria Kolumbijčania, ktorí plavidlo pred zásahom pobrežnej stráže sami potopili. Následne boli zadržaní.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke deti sa ochladzujú vo verejnej fontáne v lotyšskom meste Vilnius

Autor: TASR/AP-Mindaugas Kulbis

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Andrej Sablič

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali