Predpoveď počasia na utorok

❚❚

Bratislava 4. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Daniel Stehlík)

Aktualizované 4. júna 2024 15:45

Situácia: Výbežok tlakovej výše v našej oblasti slabne. Polooblačno až oblačno, na väčšine územia prehánky alebo búrky. Teploty 19 až 24 stupňov Celzia

dážď dáždniky počasie
Ilustračné foto

Na západnom Slovensku prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 16 až 13 a najvyššie denné 21 až 24 stupňov C.

.

Na strednom Slovensku prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 15 až 10 a najvyššie denné 19 až 23 stupňov C.

Na východnom Slovensku prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 15 až 11 a najvyššie denné 19 až 23 stupňov C.

.

Počasie na horách:

Vo výške 1000 m prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšia ranná teplota 10 a najvyššia denná 17 stupňov C.

Vo výške 1500 m prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšia ranná teplota 9 a najvyššia denná 13 stupňov C.

Vo výške 2000 m prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšia ranná teplota 6 a najvyššia denná 10 stupňov C.

Ozón: 0% 0 úrovňou dlhodobého priemeru (363 DJ).

.

 

Na celom území Slovenska treba počas utorka počítať s búrkami

Na celom území Slovenska treba počas utorka počítať s búrkami. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom na webe.

Podľa meteorológov je však malá pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov (mm) za 30 minút, s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu (km/h) a s krúpami.

“Lokálne sa vyskytne aj trvalejší výdatný dážď s úhrnom do 60 mm,” podotýkajú meteorológovia.

SHMÚ zároveň vydal hydrologické výstrahy prvého stupňa. Platia pre okresy Bratislava, Dunajská Streda, Košice-okolie – Hornád, Sabinov a Bardejov.

.

 

V Bratislave bol v utorok ráno prekročený prvý stupeň povodňovej aktivity

V Bratislave bol v utorok ráno v súvislosti so stúpaním Dunaja prekročený prvý stupeň povodňovej aktivity. V stanici Devín namerali 618 centimetrov (cm), v Bratislave 668 cm. Vodný stav v stanici Devínska Nová Ves bol 483 cm. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

“Aktuálne je v platnosti vydaná hydrologická výstraha prvého stupňa pre okres Bratislava a Dunajská Streda pre tok Dunaj a dolný úsek rieky Moravy vplyvom spätného vzdutia spôsobeného vysokou hladinou Dunaja,” podotýka SHMÚ.

Počas utorka očakávajú meteorológovia výrazný vzostup v hornej časti slovenského úseku Dunaja, vzostup vodných hladín očakávajú aj v jeho dolnej časti i dolnej časti Moravy. Kulmináciu v stanici Devín, v Bratislave a Devínskej Novej Vsi predpokladajú vo štvrtok (6. 6.) ráno s prekročením stupňa povodňovej aktivity. V strednom a dolnom úseku Dunaja budú kulminácie pravdepodobne vo štvrtok vo večerných a nočných hodinách.

Za posledných 24 hodín sa vyskytli zrážky v nemeckom povodí Dunaja, prevažne v povodí rieky Inn (prítok Dunaja), s úhrnmi do 30 milimetrov (mm), ojedinele do 100 mm. V rakúskom povodí Dunaja sa vyskytli zrážky s úhrnmi od 20 do 40 mm, v dolnom Rakúsku do 70 mm. Spôsobilo to ďalší vzostup vodných hladín na Dunaji a jeho prítokoch.

V hornej časti slovenského úseku Dunaja a na dolnom úseku Moravy evidujú za posledných 24 hodín mierny vzostup, na dolnom úseku Dunaja je rovnako vzostup vodných hladín.

 

Na východnom Slovensku platia výstrahy 2. stupňa pred búrkami i dažďom

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre niektoré okresy východného a stredného Slovenska výstrahy druhého stupňa pred dažďom a búrkami. Informuje o tom na svojom webe.

Výraznejšie búrky sa môžu vyskytnúť v okresoch Prešov, Vranov nad Topľou a Košice-okolie. Podľa meteorológov je tam zvýšená pravdepodobnosť výskytu silných búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 50 milimetrov (mm) za 30 minút, s nárazmi vetra 70 až 110 kilometrov za hodinu (km/h) a s krúpami.

S výraznejším dažďom treba počítať v okresoch Kežmarok, Poprad, Stará Ľubovňa, Námestovo a Tvrdošín. Meteorológovia tam očakávajú výskyt intenzívneho dažďa s úhrnom zrážok 20 až 30 mm.

.

S búrkami však treba počítať na celom východnom Slovensku, pre mnohé okresy platia výstrahy prvého stupňa. Výstraha prvého stupňa pred dažďom platí pre okres Dolný Kubín.

SHMÚ zároveň vydal hydrologickú výstrahu druhého stupňa pre okres Bratislava. Výstrahy prvého stupňa platia pre okresy Dunajská Streda, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Tvrdošín, Košice-okolie – Hornád, Sabinov, Prešov, Bardejov, Vranov nad Topľou a Trebišov – Roňava.

Pre tri okresy vydal SHMÚ hydrologické výstrahy 2. stupňa

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal hydrologické výstrahy druhého stupňa pre okresy Bratislava, Námestovo a Košice okolie – Hornád. Informuje o tom na svojom webe.

“Vzhľadom na vývoj hydrologickej situácie v nemeckom a rakúskom povodí Dunaja očakávame na slovenskom úseku Dunaja a v dolnej časti Moravy výrazný vzostup vodných hladín s prekročením druhého stupňa povodňovej aktivity v stanici Bratislava – Dunaj a Devínska Nová Ves – Morava,” konštatuje SHMÚ.

V prípade okresu Námestovo ide o výstrahu pred povodňou z trvalého dažďa. Meteorológovia predpokladajú vzostup vodných hladín na tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity.

.

Pri okrese Košice okolie – Hornád konštatujú, že podľa predpokladaného vývoja poveternostnej a hydrologickej situácie očakávajú vzostup vodnej hladiny na Svinickom potoku s možnosťou dosiahnutia tretieho stupňa povodňovej aktivity.

Hydrologická výstraha prvého stupňa bola vydaná pre okresy Dunajská Streda, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Tvrdošín, Bardejov, Sabinov, Prešov, Vranov nad Topľou, Svidník, Stropkov, Medzilaborce, Humenné, Michalovce, Trebišov – Roňava i Trebišov – bez Roňavy.

 

Na Orave, Kysuciach či východe SR presiahli zrážky ojedinele 50 milimetrov

Vysoké úhrny zrážok sú zapríčinené kombináciou prehánok, búrok a trvalého dažďa. Napríklad na Orave, Kysuciach či severe východného Slovenska presiahli ojedinele 24-hodinové úhrny zrážok aj 50 milimetrov. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

Z hľadiska hydrologickej situácie je na rieke Kysuca a prítokoch Oravy výrazný vzostup, v dolnej časti slovenského úseku Dunaja a na Hornáde je vzostup. Na ostatných tokoch je podľa meteorológov prevažne mierny vzostup vodných hladín. “Výrazný, ale prechodný vzostup zaznamenávame po intenzívnych búrkach,” skonštatovali.

.

Na tokoch v povodí Oravy, Kysuce a na tokoch východného Slovenska predpokladá SHMÚ v najbližších hodinách ďalší mierny vzostup až vzostup vodných hladín. Na tokoch stredného Slovenska ustálenosť až mierny vzostup a na ostatných tokoch ustálenosť až mierny pokles vodných hladín. “Na miestach s intenzívnou búrkovou činnosťou je možnosť prechodného lokálneho výrazného vzostupu vodných hladín, hlavne na menších tokoch, s možnosťou dosiahnutia stupňov povodňovej aktivity,” uviedlo SHMÚ.

 

Predpoveď počasia na stredu

Slnečno, miestami búrky. Teploty 23 až 28 stupňov Celzia.

Na západnom Slovensku slnečno, možnosť búrky, najnižšie ranné teploty 14 až 11 a najvyššie denné 25 až 28 stupňov C.

Na strednom Slovensku slnečno, možnosť búrky, najnižšie ranné teploty 13 až 8 a najvyššie denné 23 až 27 stupňov C.

Na východnom Slovensku slnečno, možnosť búrky, najnižšie ranné teploty 13 až 9 a najvyššie denné 23 až 27 stupňov C.

Počasie na horách:

.

Vo výške 1000 m slnečno, možnosť búrky, najnižšia ranná teplota 10 a najvyššia denná 19 stupňov C.

Vo výške 1500 m slnečno, možnosť búrky, najnižšia ranná teplota 10 a najvyššia denná 14 stupňov C.

Vo výške 2000 m slnečno, možnosť búrky, najnižšia ranná teplota 7 a najvyššia denná 11 stupňov C.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:29

Dagestan, najjužnejšia autonómna republika Ruskej federácie, vyzvala na tvrdšie opatrenia proti ťažbe kryptomien, ktorá podľa miestnych predstaviteľov spôsobujú výpadky elektriny. “Baníci” sa však snažia obísť zákon budovaním zariadení pod zemou. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Ťažba digitálnych mincí sa v uplynulých rokoch dostala pod drobnohľad na celom svete. Výpočtová sila potrebná na vyriešenie zložitých matematických operácií si vyžaduje totiž špecializovaný hardvér, ktorý funguje nepretržite a má veľkú spotrebu elektriny.

14:27

Česká polícia po smrti vodcu libanonského hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha preventívne zvýšila ochranu židovských budov, píše TASR podľa spravodajského webu Novinky.cz.

“Národná centrála proti terorizmu, extrémizmu a kybernetickej kriminalite prostredníctvom národného kontaktného bodu pre terorizmus teraz v spolupráci so zahraničnými partnermi a našimi spravodajskými službami analyzuje potenciálne riziká pre územie Českej republiky,” uviedla polícia na sociálnej sieti X.

14:07

Pápež František v sobotu prisľúbil “všetku možnú pomoc” obetiam sexuálneho zneužívania páchaného katolíckymi duchovnými. Pápež to vyhlásil po osobnom stretnutí s obeťami zneužívania v rámci druhého dňa svojej návštevy Belgicka, píše TASR podľa agentúry AP.

Belgicko je po Luxembursku druhou zastávkou v rámci 46. apoštolskej cesty 87-ročného pontifika.

Pápež obetiam sexuálneho zneužívania prisľúbil všetku možnú pomoc
Na snímke pápež František počas stretnutia s biskupmi, diakonmi a rehoľníkmi v bazilike v belgickom Koekelbergu
13:10

Ozbrojené sily (OS SR) sa stali rešpektovanou inštitúciou a pevnou garanciou obranyschopnosti SR. Na oslavách Dňa ozbrojených síl v Brezovej pod Bradlom to v sobotu uviedol prezident a hlavný veliteľ OS SR Peter Pellegrini.

11:09

Viac ako polovica mladých ľudí (57 %) na Slovensku vie, že peniaze sa časom znehodnocujú, ale len necelá pätina (18 %) vie, ako sa proti tomu chrániť. Polovica (54 %) tiež považuje investovanie za zaujímavú tému, ale len 28 % z nich skutočne rozumie, čo investovanie znamená. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu správcovskej spoločnosti Amundi v spolupráci s výskumnou agentúrou STEM/MARK z augusta tohto roka, ktorý sa zameral na finančnú gramotnosť mladých vo veku 12 až 16 rokov.

11:06

Vzhľadom na drastické škrty v sociálnych programoch a slabé hospodárstvo sa chudoba v Argentíne naďalej zvyšuje. V prvej polovici tohto roka žilo pod hranicou chudoby 52,9 % obyvateľov juhoamerickej krajiny, zatiaľ čo v druhej polovici minulého roka to bolo 41,7 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na údaje argentínskeho štatistického úradu.

10:18

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že pri piatkovom útoku na južné predmestie Bejrútu zabila vodcu hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha. Informuje o tom TASR s odvolaním na správy agentúr Reuters, AFP a AP.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke budova Národného českého a slovenského múzea a knižnice v Cedar Rapids v štáte Iowa v USA

Autor: TASR - Jaroslav Bublinec

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali