Predpoveď počasia na utorok

❚❚

Bratislava 2. apríla 2024  (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

Aktualizované 2. apríla 2024 o 12:14

Situácia: Do našej oblasti prúdi chladnejší vzduch. Prevažne oblačno, miestami prehánky. Teploty 12 až 17 stupňov Celzia

dážď
Ilustračné foto

Na západnom Slovensku prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 9 až 6 a najvyššie denné 14 až 17 stupňov C.

.

Na strednom Slovensku prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 8 až 3 a najvyššie denné 12 až 16 stupňov C.

Na východnom Slovensku prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 8 až 4 a najvyššie denné 12 až 16 stupňov C.

.

 

Počasie na horách: Vo výške 1000 m prevažne oblačno, prehánky, najnižšia ranná teplota 3 a najvyššia denná 10 stupňov C.

Vo výške 1500 m prevažne oblačno, prehánky, najnižšia ranná teplota 2 a najvyššia denná 6 stupňov C.

Vo výške 2000 m prevažne oblačno, snehové prehánky, najnižšia ranná teplota -1 a najvyššia denná 3 stupne C.

 

.

Ozón: 5% pod úrovňou dlhodobého priemeru (365 DJ).

 

Na západnom Slovensku treba počítať so silnejším vetrom

Na západnom Slovensku treba v utorok počítať so silnejším vetrom. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Výstrahy platia pre celý Bratislavský a Trnavský kraj, takmer celý Nitriansky kraj a okres Myjava. Miestami tam môže vietor dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu (km/h), v priemere 45 km/h. “Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,” pripomínajú meteorológovia.

Vo viacerých severných okresoch platia naďalej výstrahy prvého stupňa pred dažďom. Pri búrkach môže spadnúť 35 až 45 milimetrov zrážok. Na severe platia naďalej aj výstrahy prvého stupňa pred vetrom na horách. Na hrebeňoch nad cca 1700 m n. m. sa očakáva vietor, ktorý môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 110 až 135 km/h, v priemere 70 až 85 km/h), čo je víchrica.

.

SHMÚ zároveň vydal hydrologické výstrahy. Platia pre okresy Žilina – sever, Martin, Turčianske Teplice, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Žilina – Rajčanka, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Brezno a Gelnica. Dôvodom môžu byť povodne z trvalého dažďa, v prípade okresu Brezno povodeň z topiaceho sa snehu a dažďa.

 

Po mimoriadne teplom období na horách prišlo prudké ochladenie

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách je na utorok vyhlásené mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Po mimoriadne teplom období prišlo prudké ochladenie spojené s výdatnými zrážkami, nad 1200 metrov snehovými. Informoval o tom Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

“Napadnúť môže do 20 centimetrov nového snehu. Nebezpečné bude hlavne rozhranie nového a starého snehu. Nebezpečenstvo hrozí najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení,” priblížil Krajčí. Na svahoch s trávnatým podkladom vo všetkých orientáciách hrozia aj kĺzavé lavíny. Tie môžu dosiahnuť veľké rozmery.

Snehová pokrývka bola v uplynulých dňoch v celom profile premočená, situácia sa podľa Krajčího však výrazne zmení. Podotkol, že výrazné ochladenie spôsobí stuhnutie zmrznutie povrchu snehu. V hlbších vrstvách ostane mokrý.

V Malej Fatre sa nachádzajú už iba snehové polia v najvyšších častiach pohoria, preto je tam vyhlásený iba prvý stupeň lavínového nebezpečenstva, ktorý predstavuje malú hrozbu. “Pribudnúť by tam malo iba do desať centimetrov nového snehu,” dodal Krajčí.

 

SHMÚ pre niektoré okresy zvýšil výstrahy pred vetrom na horách

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zvýšil výstrahy pred vetrom na horách. Týka sa to okresov Tvrdošín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Banská Bystrica a Brezno. Platia pre ne výstrahy druhého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Na hrebeňoch Tatier a Nízkych Tatier očakávajú meteorológovia vietor, ktorý môže dosiahnuť v nárazoch 135 až 160 kilometrov za hodinu (km/h), v priemere 90 až 105 km/h, čo je silná až mohutná víchrica. “Rýchlosť vetra predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,” pripomína SHMÚ s tým, že sa to týka napríklad pešej turistiky či horolezectva.

So silnejším vetrom treba počítať aj v okresoch Námestovo, Žilina, Dolný Kubín a Martin, pre ktoré platia výstrahy prvého stupňa.

.

V severnejších okresoch platia tiež výstrahy pred dažďom, na západnom Slovensku si treba dávať pozor na silnejší vietor.

 

Predpoveď počasia na stredu

Situácia: Prevažne oblačno. Teploty 14 až 19 stupňov Celzia.

Na západnom Slovensku prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 7 až 4 a najvyššie denné 16 až 19 stupňov C.

Na strednom Slovensku prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 6 až 1 a najvyššie denné 14 až 18 stupňov C.

.

Na východnom Slovensku prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 6 až 2 a najvyššie denné 14 až 18 stupňov C.

 

Počasie na horách: Vo výške 1000 m prevažne oblačno, najnižšia ranná teplota 2 a najvyššia denná 12 stupňov C.

Vo výške 1500 m prevažne oblačno, najnižšia ranná teplota 3 a najvyššia denná 8 stupňov C.

Vo výške 2000 m prevažne oblačno, najnižšia ranná teplota 0 a najvyššia denná 5 stupňov C.

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:22

Rating nemeckého kancelára Olafa Scholza klesol kvôli jeho podpore Ukrajiny, píše The New York Times.

„Scholz prekonal váhavosť Nemecka po druhej svetovej vojne v otázkach globálnej bezpečnosti a stal sa jedným z najväčších finančných podporovateľov vojnového úsilia Ukrajiny. Táto podpora si však vyžiadala vysokú cenu: vojna zasiahla nemecký automobilový a výrobný sektor a otriasla Scholzovým ratingom,“ uvádza publikácia.

Včera 19:53

Skupina maskovaných osôb vo štvrtok popoludní nakrátko obsadila sídlo rektorátu Slobodnej univerzity (FU) v Berlíne. Približne 15 až 20 ľudí po preniknutí do budovy na steny nastriekalo nápisy s propalestínskym kontextom, uviedol policajný hovorca.

Včera 19:43

Izrael vo štvrtok potvrdil, že vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwár je mŕtvy.

Včera 19:42

Viac ako 60 poľských vojakov tento rok utrpelo zranenia pri výkone služby na hranici s Bieloruskom, keď sa snažili zabrániť migrantom nelegálne vstúpiť do Poľska, uviedol vo štvrtok námestník poľského ministra obrany.

Včera 19:42

Iracké úrady vo štvrtok oznámili, že zhabali viac ako pol milióna tabletiek zakázaného stimulantu captagon. Irak zápasí s rozmáhajúcim sa obchodom s touto drogou.

Včera 19:41

Budovu v Bejrúte, v ktorej sídlia okrem rôznych firiem aj veľvyslanectvá Nórska a Azerbajdžanu či redakcia spravodajskej televízie al-Džazíra, vo štvrtok evakuovali v dôsledku falošných varovaní pred bombovým útokom.

Včera 19:40

Spojené štáty uvalili sankcie na dve čínske spoločnosti, ktoré podľa nich Rusku priamo pomáhali s výrobou útočných dronov s dlhým doletom používaných následne vo vojne na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo financií.

Včera 19:38

Rakúsky minister hospodárstva Martin Kocher považuje za potrebné, aby Európska únia (EÚ) a Čína v spore o clá na elektromobily hľadali riešenie prostredníctvom dialógu. Z pohľadu Rakúska je nevyhnutné pokračovať v snahe o dosiahnutie dohody s cieľom vytvoriť spravodlivé podmienky hospodárskej súťaže, vyhlásil vo štvrtok minister.

Včera 19:14

Nemenovaní predstavitelia palestínskeho radikálneho hnutia Hamas vo štvrtok uviedli, že na základe dostupných dôkazov možno predpokladať, že vodca Jahjá Sinwár bol zabitý pri izraelskom útoku v Pásme Gazy.

Včera 18:57

Najzraniteľnejšou skupinou obyvateľstva ohrozenou chudobou sú deti. Svoje prostredie si pritom nevyberajú, vytvárajú im ho dospelí. Pri príležitosti štvrtkového Medzinárodného dňa chudoby na to poukázal komisár pre deti Jozef Mikloško.

Včera 18:56

Medzinárodné spoločenstvo sa musí napriek “zložitému geopolitickému prostrediu” spojiť, aby dokázalo čeliť spoločným výzvam, ako je nedostatočný hospodársky rast a existenčná hrozba v podobe klimatickej krízy, vyhlásila vo štvrtok výkonná riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová.

Včera 18:51

Napriek aktuálnemu zníženiu sadzieb nemožno menovú politiku Európskej centrálnej banky (ECB) považovať za uvoľnenú. V reakcii na štvrtkové rozhodnutie Rady guvernérov ECB znížiť kľúčové sadzby o ďalších 25 bázických bodov to uviedol analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Labute plávajú na jazere Stieger pri zámku Stieger s jesenným koloritom v malebnom nemeckom mestečku Ort Stiege

Autor: TASR/AP-Matthias Bein

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali