Predpoveď počasia: Na týchto miestach treba počítať so silným dažďom

❚❚

Bratislava 12. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)

Aktualizované 12. septembra 15:54

Počasie u nás ovplyvňuje zvlnený studený front. Oblačno až zamračené, na západe dážď. Teploty 14 až 19 stupňov Celzia

Ilustračné foto

Na západnom Slovensku prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 14 až 11 a najvyššie denné teploty 16 až 19 stupňov Celzia.

.

Na strednom Slovensku prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 13 až 8 a najvyššie denné teploty 14 až 18 stupňov Celzia.

Na východnom Slovensku prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 13 až 9 a najvyššie denné teploty 14 až 18 stupňov Celzia.

.

Počasie na horách:

Vo výške 1000 m prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšia ranná teplota 9 stupňov Celzia a najvyššia denná teplota 13 stupňov Celzia.

Vo výške 1500 m prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšia ranná teplota 7 stupňov Celzia a najvyššia denná teplota 10 stupňov Celzia.

Vo výške 2000 m prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšia ranná teplota 4 stupne Celzia a najvyššia denná teplota 7 stupňov Celzia.

 

.

Na západnom Slovensku pribudla výstraha tretieho stupňa pred dažďom

V okresoch Malacky, Myjava, Senica a Skalica platí vo štvrtok výstraha tretieho stupňa pred dažďom. Zároveň v nich platí aj tretí stupeň povodňovej aktivity. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

V okresoch Bratislavského, Trenčianskeho, Nitrianskeho, Trnavského a Žilinského kraja platia výstrahy druhého aj prvého stupňa pred dažďom, v okresoch Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Krupina, Zvolen, Žarnovica a Žiar nad Hronom platí výstraha prvého stupňa.

 

Na západnom a strednom Slovensku treba počítať so silnými dažďami

Na západnom a strednom Slovensku treba vo štvrtok počas celého dňa počítať so silnými dažďami. Vo viacerých okresoch Slovenska hrozia aj povodne. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal v týchto súvislostiach výstrahy prvého i druhého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Výstraha druhého stupňa pred dažďom platí počas celého dňa v celom Bratislavskom kraji a vo väčšine okresov Trnavského a Trenčianskeho kraja. Platí aj pre okresy Topoľčany, Kysucké Nové Mesto, Čadca a Žilina. SHMÚ miestami očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok 120 až 180 milimetrov.

.

“Tento úhrn zrážok predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danom ročnom období a oblasti nadpriemerné a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,” dodal ústav.

Prvý stupeň pred dažďom vydali pre väčšinu okresov Nitrianskeho a Žilinského kraja a v okresoch Dunajská Streda, Galanta, Partizánske, Prievidza, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Krupina, Zvolen, Žarnovica a Žiar nad Hronom. Tam predbežne platí výstraha od 18.00 h.

Tvoriť sa môžu aj povodne z trvalého dažďa. Výstrahy druhého stupňa platia pre Záhorie – krajný západ, stredné Považie, Kysuce, horná Nitra a okresy Žilina sever i Rajčanka, Zlaté Moravce a Topoľčany. Prvý stupeň platí pre okresy Trnava, Pezinok, Hlohovec, Piešťany, Martin, Turčianske Teplice, Ružomberok, Námestovo, Tvrdošín a Dolný Kubín.

Mohutné dažde so silným vetrom môžu skomplikovať situáciu na cestách

Mohutné dažde v kombinácii so silným vetrom, predovšetkým na západe Slovenska, môžu skomplikovať situáciu na cestách. Upozornila na to polícia na sociálnej sieti. Vyzvala preto vodičov, aby počas jazdy zvýšili opatrnosť a jazdu prispôsobili povahe vozovky a stavu ciest či svojim schopnostiam a zručnostiam.

“Nezabúdajte ani na dodržiavanie rozostupov, obzvlášť na frekventovaných cestách, ani na správne svietenie,” uviedla polícia.

Pred cestou je tiež podľa nej dôležité skontrolovať technický stav vozidla, predovšetkým dezén pneumatík.

“Opotrebované pneumatiky totiž nedokážu dostatočne odvádzať vodu, čo znižuje ich priľnavosť a zvyšuje riziko akvaplaningu či šmyku,” dodala s tým, že netreba zabúdať ani na kontrolu stieračov.

Po príchode do cieľa je tiež potrebné prispôsobiť počasiu miesto na parkovanie. Ak to situácia dovolí, vodiči by sa mali vyhnúť parkovaniu pod stromami.

“Riskovať sa v takomto počasí naozaj nevyplatí. Jazdite preto opatrne, aby ste do svojho cieľa dorazili v bezpečí,” uzavrela polícia.

Predpokladané zrážky povedú k závažnému zhoršeniu hydrologickej situácie

Predpokladané zrážky v strednej Európe a čiastočne na našom území povedú k závažnému zhoršeniu hydrologickej situácie predovšetkým v povodí Moravy, Dunaja a ostatných menších povodí, najmä na západe Slovenska. V ostatných povodiach smerom na východ je riziko vzostupov hladín na úrovni stupňov povodňovej aktivity (SPA) klesajúce, ale nie vylúčené. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informoval na sociálnej sieti.

.

“Najmä v dňoch od piatka do nedele (13. – 15. 9.) je nutné počítať s výraznými vzostupmi vodných hladín aj na úrovni SPA,” uviedol SHMÚ.

Podotkol, že vzhľadom na dlhodobé a plošné sucho počas uplynulých týždňoch sú súčasné hodnoty prietokov väčšinou pod úrovňou dlhodobých priemerných mesačných prietokov.

“Zrážková činnosť však bude v najzasiahnutejších regiónoch trvalého a výdatného charakteru, čo povedie k rýchlemu nasýteniu povodí,” ozrejmil ústav.

Podľa predpokladanej poveternostnej situácie očakáva SHMÚ v najbližších hodinách na tokoch západného Slovenska mierny vzostup až vzostup, na ostatných tokoch ustálenosť až mierny vzostup vodných hladín.

Zároveň s postupným rozvojom zrážkovej činnosti od piatka SHMÚ predpokladá ďalší vzostup, najmä na tokoch v západnej polovici Slovenska.

.

“Ide najmä o toky v oblasti Malých Karpát, Nitry, Kysuce či stredného Váhu. Súčasne dôjde aj k výrazným vzostupom na slovenských úsekoch Dunaja a Moravy,” doplnil s tým, že situácia bude závisieť najmä od diania v horných častiach povodí, čiže v Rakúsku a Česku.

Vzostupy majú podľa ústavu nastať v období od piatka do nedele, postupne na Morave s predpokladaným dosiahnutím a prekročením tretieho SPA, na Dunaji prvého až druhého SPA a na ostatných tokoch, predovšetkým západného Slovenska prvého až tretieho SPA. SHMÚ dodal, že vzhľadom na závažnosť situácie ju budú nepretržite monitorovať a aktualizovať predpovede a výstrahy.

Predpoveď počasia na piatok a víkend

Prevažne zamračené, občasný dážď. Teploty 14 až 19 stupňov C.

Na západnom Slovensku prevažne zamračené, občasný dážď Najnižšie ranné teploty 13 až 10 a najvyššie denné 16 až 19 stupňov C.

Na strednom Slovensku prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 12 až 7 a najvyššie denné 14 až 18 stupňov C.

.

Na východnom Slovensku prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 12 až 8 a najvyššie denné 14 až 18 stupňov C.

Počasie na horách:

Vo výške 1000 m prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšia ranná teplota 8 a najvyššia denná 13 stupňov C.

Vo výške 1500 m prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšia ranná teplota 7 a najvyššia denná 10 stupňov C.

Vo výške 2000 m prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšia ranná teplota 4 a najvyššia denná 7 stupňov C.

 

Predpoveď počasia na sobotu a nedeľu 

V sobotu prevažne zamračené, občasný dážď. Teploty 12 až 17 stupňov C.

.

Na západnom Slovensku prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 12 až 9 a najvyššie denné 14 až 17 stupňov C.

Na strednom Slovensku prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 11 až 6 a najvyššie denné 12 až 16 stupňov C.

Na východnom Slovensku prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 11 až 7 a najvyššie denné 12 až 16 stupňov C.

 

Počasie na horách:

Vo výške 1000 m prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšia ranná teplota 7 a najvyššia denná 11 stupňov C.

Vo výške 1500 m prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšia ranná teplota 6 a najvyššia denná 8 stupňov C.

.

Vo výške 2000 m prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšia ranná teplota 3 a najvyššia denná 5 stupňov C.

 

V nedeľu prevažne zamračené, občasný dážď. Teploty 12 až 17 stupňov C.

Na západnom Slovensku prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 12 až 9 a najvyššie denné 14 až 17 stupňov C.

Na strednom Slovensku prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 11 až 6 a najvyššie denné 12 až 16 stupňov C.

Na východnom Slovensku prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 11 až 7 a najvyššie denné 12 až 16 stupňov C.

Prečítajte si tiež:

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:10

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján prisľúbil, že svoju moc využije na to, aby zabezpečil, že mravnostná polícia nebude “obťažovať” ženy. Vyhlásil to pri príležitosti druhého výročia smrti 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej zadržanej mravnostnou políciou pre porušenie prísnych pravidiel pre obliekanie žien.

Včera 20:09

Umelci, medzi ktorými je aj španielsky režisér Pedro Almodóvar a francúzska herečka Juliette Binocheová, vyzvali Srbsko, aby ochránilo opozičného novinára, o ktorého vydanie sa usiluje Bielorusko.

Včera 20:07

Nový iránsky proreformný prezident Masúd Pezeškiján vyhlásil, že Irán by mohol viesť priame rozhovory so Spojenými štátmi, ak Washington “v praxi” preukáže, že nie je voči islamskej republike nepriateľský.

Včera 19:21

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján povedal, že odkedy je vo funkcii, Irán určite Rusku žiadne bojové rakety nedodal.

Včera 19:19

Český prezident Petr Pavel a ďalší zástupcovia štátu, cirkvi a mesta Praha odomkli Korunnú komoru v Svätováclavskej kaplnke Katedrály svätého Víta, Václava a Vojtecha v Prahe a vyzdvihli z nej české korunovačné klenoty. Tie budú od utorka vystavené vo Vladislavskej sále Pražského hradu.

Včera 19:17

Podozrivého v prípade pokusu o atentát na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa predbežne obvinili v dvoch bodoch. Prvý súvisí s držbou strelnej zbrane napriek predchádzajúcemu odsúdeniu za trestný čin a podľa druhého vlastnil zbraň s vymazaným sériovým číslom. 

Včera 19:11

Vo veku 33 rokov skonala v Británii mačka Rosie, ktorá bola neoficiálne považovaná za najdlhšie žijúcu mačku na svete. S odvolaním sa na jej chovateľku Lilu Brissettovú z mesta Norwich v grófstve Norfolk o tom informoval britský denník Daily Mail.

Včera 18:33

Výška škôd po povodniach zatiaľ nie je známa, rádovo by sa však mala podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) pohybovať v miliónoch eur. “Nie v stovkách miliónov alebo miliardách ako okolité štáty,” poznamenal po mimoriadnom rokovaní vlády.

Mimoriadna schôdza vlády SR
Na snímke zľava minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD), podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič
Včera 18:22

Vláda bude maximálne ústretová regionálnym i miestnym samosprávam pri finančnom odškodnení po povodniach. Na situáciu bude reagovať “konkrétnymi finančnými rozhodnutiami”. Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po mimoriadnom rokovaní vlády. Škody sú podľa neho veľké, no zo strany štátu zvládnuteľné. Doplnil, že vláda bude reagovať aj na konkrétne požiadavky samospráv v súvislosti s rozvodnením malých riek či potokov.

Mimoriadna schôdza vlády SR
Na snímke zľava primátor Bratislavy Matúš Vallo, minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD), predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD), predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič , podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba
Včera 18:00
Nemecký kancelár Olaf Scholz uviedol, že je potrebné preskúmať možnosti začatia mierového procesu na Ukrajine.

Povedal to počas návštevy Astany.

Včera 16:35

Iránsky prezident uviedol, že Teherán neposkytol jemenským Húsíom hyperzvukové zbrane.

Pripomeňme, že cez víkend Húsíovia zaútočili na Izrael. Uviedli, že to urobili hypersonickou raketou, a vyhlásili, že „toto je len začiatok“.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Jelene prechádzajú cez cestu v lese v regióne Taurus neďaleko Frankfurtu v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali