Predpoveď počasia na stredu

❚❚

Bratislava 18. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)

Aktualizované 18. septembra 2024 19:46

Situácia: Počasie u nás ovplyvňuje tlaková výš. Slnečno, ojedinele búrky. Teploty 19 až 24 stupňov C

Ilustračné foto

Na západnom Slovensku malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 13 až 10 a najvyššie denné 22 až 25 stupňov C.

.

Na strednom Slovensku malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 12 až 7 a najvyššie denné 20 až 24 stupňov C.

Na východnom Slovensku slnečno, možnosť búrky. Najnižšie ranné teploty 12 až 8 a najvyššie denné 20 až 24 stupňov C.

.

 

Počasie na horách:

Vo výške 1000 m slnečno, možnosť búrky. Najnižšia ranná teplota 8 a najvyššia denná 13 stupňov C.

Vo výške 1500 m slnečno, možnosť búrky. Najnižšia ranná teplota 9 a najvyššia denná teplota 12 stupňov C.

Vo výške 2000 m slnečno, možnosť búrky. Najnižšia ranná teplota 6 a najvyššia denná teplota 9 stupňov Celzia.

.

 

Ozón: 3% nad úrovňou dlhodobého priemeru (308 DJ).

 

Na západe Slovenska platia výstrahy pred povodňami

Na západe Slovenska platia hydrologické výstrahy prvého a tretieho stupňa pred povodňami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe

Výstrahy pred povodňami z trvalého dažďa platia pre okresy Skalica, Senica, Malacky, Bratislava, Senec, Dunajská streda, Komárno a južnú časť okresu Nové Zámky.

.

SHMÚ pred povodňami varuje aj v okresoch Pezinok a Galanta, vydal pre ne prvý stupeň výstrahy.

“Vzhľadom na už spadnuté zrážky v nemeckom a rakúskom povodí Dunaja očakávame na slovenskom úseku Dunaja výrazný vzostup vodných hladín z dotekania a výrazný vzostup vodných hladín na dolnom Váhu s prekročením stupňa povodňovej aktivity,” napísali meteorológovia pri výstrahe pre Komárňanský okres.

Kulminácia Dunaja pretrváva, v Bratislave má výšku 970 až 980 centimetrov

Kulminácia Dunaja stále pretrváva. V Bratislave sa výška vodnej hladiny na rieke aktuálne pohybuje medzi 970 a 980 centimetrami. V Devíne má rieka výšku približne 910 centimetrov. Na sociálnej sieti o tom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

“Priebeh kulminácie ovplyvňuje vysoký vodný stav na Morave, kde taktiež prebieha kulminácia. Pokles na rakúskom úseku (nad sútokom s Moravou) je zatiaľ len mierny, dôvodom je dotekanie prítokov a topiace sa zásoby snehu v Alpách,” píšu meteorológovia s tým, že vzostup hladiny Dunaja naďalej pokračuje pod Vodným dielom Gabčíkovo.

V hornej časti slovenského úseku Dunaja očakáva SHMÚ kulmináciu s postupným prechodom rieky do mierneho poklesu. V strednej časti úseku by hladina mala dosiahnuť najvyšší bod. V dolnej časti bude rieka naďalej stúpať.

V hornej časti slovenského úseku rieky Morava čakajú hydrológovia kulmináciu a následný mierny pokles hladiny rieky. V jej strednej a dolnej časti by mala kulminácia pokračovať.

SHMÚ zároveň upozornil, že vysoká hladina Dunaja spôsobí spätné vzdutie dolných úsekov rieky Váh.

 

Na západe Slovenska platia hydrologické výstrahy prvého a tretieho stupňa

Na západe Slovenska platia hydrologické výstrahy prvého a tretieho stupňa pred povodňami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

.

Výstraha tretieho stupňa pred povodňami platí v okresoch Bratislava, Senec, Dunajská Streda, Komárno, Nové Zámky-juh, Skalica, Senica a Malacky. Prvý stupeň výstrahy pretrváva v okrese Pezinok.

 

Hasiči v utorok v súvislosti s počasím zasahovali v desiatkach prípadov

V súvislosti s poveternostnou situáciou vykonali hasiči v Bratislavskom kraji v utorok (17. 9.) 45 výjazdov. V Trnavskom kraji zasahovali hasiči pri nepriaznivých poveternostných podmienkach 23-krát. Informuje o tom Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) na sociálnej sieti.

Pri výjazdoch zasahovalo celkovo 67 príslušníkov HaZZ a 191 členov dobrovoľných hasičských zborov.

 

.

Dopravná situácia sa na Slovensku vracia postupne do normálu

Dopravná situácia sa na Slovensku vracia postupne do normálu. Na diaľniciach, rýchlostných cestách či v leteckej doprave aktuálne nie sú žiadne obmedzenia. Čiastočné obnovenie vlakovej dopravy zaznamenali železnice v smere do Rakúska a späť, obmedzenia naďalej pretrvávajú aj na niektorých tratiach do Česka a Maďarska či pri nákladnej doprave. Prerušené je stále aj doručovanie pošty v bratislavskom Devíne. V stredu o tom informovala hovorkyňa Ministerstva dopravy (MD) SR Petra Poláčiková.

“Aj dnes zostávajú v teréne desiatky zamestnancov rezortu dopravy, aby naďalej odstraňovali následky povodní. Železničná doprava do Rakúska je už čiastočne obnovená, lode sa na Dunaji stále plaviť nemôžu,” uviedla Poláčiková.

Doplnila, že na diaľniciach a rýchlostných cestách aktuálne nie sú hlásené žiadne problémy. Naďalej však zostávajú až do odvolania zavreté hraničné mosty medzi obcami Moravský Svätý Ján – Hohenau a Medveďov – Vámosszabadi. Letecká doprava funguje podľa hovorkyne bez obmedzení.

Ďalej spresnila, že po polnoci bola čiastočne obnovená aj železničná doprava do Rakúska a späť. Vlaky z Petržalky do Viedne, z Košíc do Viedne aj z Bratislavy do Splitu tak už jazdia podľa platného cestovného poriadku. V prípade cesty do Maďarska a späť budú medzinárodné vlaky mimoriadne zastavovať na železničnej stanici Chľaba. Pri ceste do Česka platia rovnaké obmedzenia, pričom vlaky zo Žiliny do Prahy jazdia len po Čadcu a vlaky z Nového Mesta nad Váhom do Veselí nad Moravou končia v obci Vrbovce.

Nákladná doprava je stále v obmedzenom režime, a to na hraniciach s Českom aj Rakúskom. Lokálne obmedzenia sú aj na Záhorí.

.

Pri vodnej doprave sa situácia naďalej sleduje.

“Očakávame zvyšovanie hladiny Dunaja v Komárne a Štúrove. Plavební inšpektori Dopravného úradu v týchto miestach monitorujú situáciu a v prípade potreby sú pripravení poskytnúť pomoc a súčinnosť plavidlám, ktoré sa v tejto lokalite nachádzajú,” priblížila Poláčiková.

Doručovanie poštových zásielok v bratislavskom Devíne nie je podľa hovorkyne stále možné, avšak od stredy je už pošta BA 46 v Devíne otvorená.

 

Juraj Droba: Situácia v Devíne a Devínskej N. Vsi sa zatiaľ nezlepšuje

V bratislavskom Devíne a Devínskej Novej Vsi sa povodňová situácia zatiaľ nezlepšuje. Mestská časť Devín je stále odrezaná od sveta, z Devínskej Novej Vsi sa tiež vedia dostať obyvatelia armádnou kyvadlovou dopravou. Vážna situácia pretrváva aj na Záhorí. Konštatuje to predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba na základe informácií zo stredajšieho zasadnutia krízového štábu kraja.

“Morava a Dunaj v noci stúpli približne o desať centimetrov. Ústup by mal začať až k dnešnému večeru alebo ráno. Problémom však je, že rozvodnený Dunaj sa tlačí do koryta Moravy, čím ešte viac dvíha jej hladinu,” približuje Droba.

Najhoršie na tom zostávajú mestské časti Devín a Devínska Nová Ves. Devín je stále odrezaný od sveta, vyrážajú spodné vody a presakujú zábrany. Prioritou je zabezpečiť plynulé zásobovanie. Z Devínskej Novej Vsi sa obyvatelia taktiež vedia dostať len s pomocou armády kyvadlovou dopravou. Kedy bude Devínska cesta opäť prejazdná, sa podľa Drobu odhadnúť nedá.

.

Upozorňuje však na povodňovú turistiku.

“Špeciálne na Devíne spôsobuje obrovské škody. Dunaj brázdia súkromné člny, ktoré vodu vytláčajú až do okien okolitých domov. Trpia tak ľudia, ktorí sú povodňami najviac zasiahnutí,” zdôrazňuje Droba.

Vážna situácia pretrváva podľa neho aj na Záhorí. Rieka Morava pozvoľna stúpa, v obciach sa preto pieskuje. Presakuje zohorský kanál, vodu odčerpávajú. Stupavský potok sa síce roztrhol, avšak len v neobývanej oblasti. V Bernolákove sa zosunula pôda, situácia je však podľa informácií kraja stabilizovaná. Dobrou správou podľa šéfa BSK je aj to, že sa podarilo zaceliť pretrhnutú hrádzu na potoku Malina.
Zatvorený je Kaštieľsky park v Stupave aj park v Malinove. Uzavreté zostávajú naďalej aj oba cyklomosty cez rieku Morava.

 

Od 12. septembra vyhlásili pre povodne osem mimoriadnych situácií

Od štvrtka 12. septembra do stredajšieho dopoludnia vyhlásili okresné úrady či samotné obce osem mimoriadnych situácií. Druhý alebo tretí stupeň povodňovej aktivity zároveň vyhlásili 66-krát. Pre TASR to uviedol hovorca Ministerstva vnútra (MV) SR Matej Neumann.

“Druhý stupeň povodňovej aktivity evidujeme v 43 prípadoch a tretí stupeň v 23 prípadoch,” upresnil Neumann.

Mimoriadna situácia podľa hovorcu v stredu dopoludnia platila v celom Bratislavskom kraji, ale aj v meste Štúrovo či v obci Chľaba a okrese Skalica. Odvolali ju zatiaľ iba v Hornej Marikovej.

.

Neumann zároveň vysvetlil, že mimoriadnu situáciu vyhlasujú prednostovia okresných úradov alebo starostovia či primátori obcí a miest. Vyhlásia ju v období ohrozenia života, zdravia či majetku obyvateľov.

Stupne povodňovej aktivity sa podľa hovorcu vyhlasujú na návrh správcu vodného toku alebo z vlastného podnetu starostu či primátora obce alebo mesta. Vyhlásiť ju môže aj prednosta okresného úradu. Stupeň povodňovej aktivity je vyjadrením miery nebezpečenstva povodne.

 

Predpoveď počasia na štvrtok

Prevažne polooblačno. Teploty 18 až 23 stupňov C.

Na západnom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 13 až 10 a najvyššie denné 21 až 24 stupňov C.

Na strednom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 12 až 7 a najvyššie denné 19 až 23 stupňov C.

Na východnom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 12 až 8 a najvyššie denné 19 až 23 stupňov C.

.

 

Počasie na horách:

Vo výške 1000 m prevažne polooblačno. Najnižšia ranná teplota 8 a najvyššia denná 17 stupňov C.

Vo výške 1500 m prevažne polooblačno. Najnižšia ranná teplota 9 a najvyššia denná 13 stupňov C.

Vo výške 2000 m prevažne polooblačno. Najnižšia ranná teplota 6 a najvyššia denná 10 stupňov Celzia.

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:57

Na obmedzenie nelegálnej migrácie sú potrebné drastické opatrenia. Preto Maďarsko požiada o výnimku z uplatňovania azylových a migračných pravidiel Európskej únie, ako to avizovalo aj Holandsko. Podľa servera hirado.hu to oznámil v Štrasburgu minister zodpovedný za záležitosti Európskej únie János Bóka.

11:56

Izraelská polícia zadržala izraelského občana, ktorého údajne naverbovala iránska rozviedka, aby zosnoval vraždy izraelských politikov vrátane premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta. 

11:54

Ničivé záplavy v dôsledku prudkých dažďov zasiahli aj severotaliansky región Emilia-Romagna. Stovky ľudí muselo opustiť svoje domovy a školy ostali zatvorené.

11:50

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell uznal dôležitosť rezolúcie, ktorú väčšinou hlasov prijalo Valné zhromaždenie OSN a ktorá vyzýva Izrael, aby do roka ukončil okupáciu palestínskych území. 

11:47

Hladina rieky Odra v poľskom meste Vroclav dosiahla svoj vrchol a očakáva sa, že zostane zvýšená niekoľko dní. Oznámil to poľský meteorologický úrad.

10:46

Porucha motora v lietadle Airbus A350, pre ktorú začiatkom septembra aerolínie Cathay Pacific zrušili desiatky letov, mohla prerásť do “rozsiahlych škôd”. Vyplýva to zo správy Úradu pre vyšetrovanie leteckých nehôd v Hongkongu.

10:25

Izraelské lietadlá a delostrelectvo zasiahli viaceré ciele v južnom Libanone, uviedla izraelská armáda. Útoky sa uskutočnili v atmosfére rastúceho napätia po nedávnom hromadnom útoku na komunikačné zariadenia hnutia Hizballáh.

10:24

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na úspešné skúšky dvoch typov rakiet, z ktorých je jedna zrejme určená pre jadrové hlavice. Zároveň nariadil posilnenie schopností severokórejskej armády.

10:00

Šéf Pentagónu sa obáva, že Izrael môže čoskoro začať pozemnú operáciu v Libanone.

Podľa denníka The Wall Street Journal môže byť „predohrou“ k tomu séria výbuchov komunikačných zariadení. Predtým sa objavila správa, že IDF presunuli na sever krajiny jednotku, ktorá predtým bojovala v pásme Gazy.

Americkí predstavitelia zároveň zatiaľ nezaznamenali žiadne náznaky, že by sa ofenzíva blížila.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali