Predpoveď počasia na stredu

❚❚

Bratislava 28. augusta 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

Aktualizované 28. augusta 2024 19:36

Počasie u nás ovplyvňuje tlaková výš. Slnečno. Teploty 29 až 34 stupňov Celzia

leto Zmrzlina
Ilustračné foto

Na západnom Slovensku malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 20 až 17 a najvyššie denné teploty 31 až 34 stupňov Celzia.
Na strednom Slovensku malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 19 až 14 a najvyššie denné teploty 29 až 33 stupňov Celzia.
Na východnom Slovensku malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 19 až 15 a najvyššie denné teploty 29 až 33 stupňov Celzia.

.

Počasie na horách:

Vo výške 1000m malá oblačnosť, najnižšia ranná teplota 16 stupňov Celzia a najvyššia denná teplota 27 stupňov Celzia.
Vo výške 1500m malá oblačnosť, najnižšia ranná teplota 18 stupňov Celzia a najvyššia denná teplota 22 stupňov Celzia.
Vo výške 2000m malá oblačnosť, najnižšia ranná teplota 14 stupňov Celzia a najvyššia denná teplota 18 stupňov Celzia.

.

Ozón: 6% pod úrovňou dlhodobého priemeru (297 DJ).

 

Vo viacerých okresoch môže v stredu vystúpiť teplota na 35 stupňov Celzia

Vo viacerých okresoch Slovenska môže v stredu vystúpiť teplota vzduchu na 35 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal preto výstrahy prvého i druhého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Výstraha druhého stupňa pred vysokými teplotami platí v celom Nitrianskom kraji, vo väčšine okresov Banskobystrického kraja a v okresoch Dunajská Streda, Galanta, Partizánske, Prievidza, Michalovce a Sobrance. S vysokými teplotami tam treba počítať od 13.00 h do 18.00 h.

“Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,” upozornil SHMÚ.

.

Výstraha prvého stupňa platí v celom Bratislavskom a vo väčšine okresov Trnavského kraja. Tiež platí v okresoch Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Detva, Revúca, Zvolen, Bánovce nad Bebravou, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Košice-mesto i okolie, Rožňava, Trebišov, Humenné a Vranov nad Topľou. Výstraha trvá rovnako od 13.00 h do 18.00 h.

 

Na južnom a západnom Slovensku môže byť vo štvrtok miestami až 35 stupňov

Na južnom a západnom Slovensku môže vo štvrtok (29. 8.) poobede teplota miestami vystúpiť až na 35 stupňov Celzia. V súvislosti s vysokými teplotami meteorológovia vydali výstrahy prvého aj druhého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webe.

Druhostupňová výstraha je vydaná od 13.00 do 18.00 h pre väčšinu Trnavského, Nitrianskeho a Banskobystrického kraja. Platí aj v okresoch Pezinok a Senec.

Výstraha prvého stupňa platí v rovnakom čase vo väčšine Trenčianskeho a Košického kraja. Rovnako v okresoch Humenné, Vranov nad Topľou, Piešťany, Senica, Skalica, Detva, Banská Štiavnica, Banská Bystrica, Malacky a Bratislava. Tu môže teplota vystúpiť na 32 až 34 stupňov Celzia.

.

Úrad verejného zdravotníctva SR počas horúčav apeluje na dôležitosť dodržiavania pravidelného pitného režimu. Piť treba v menších dávkach, častejšie a ešte pred pocitom smädu. Netreba podceňovať ani riziko úpalu a prehriatia. Ľudia by sa mali vhodne obliekať, používať krémy s vysokým ochranným faktorom proti UV žiareniu a nosiť pokrývky hlavy v exteriéri.

 

Predpoveď počasia pre na štvrtok

Slnečno. Teploty 30 až 35 stupňov C.

Na západnom Slovensku malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 20 až 17 a najvyššie denné 32 až 35 stupňov C.

Na strednom Slovensku malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 19 až 14 a najvyššie denné 30 až 34 stupňov C.

Na východnom Slovensku malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 19 až 15 a najvyššie denné 30 až 34 stupňov C.

Počasie na horách:

Vo výške 1000 m malá oblačnosť. Najnižšia ranná teplota 16 a najvyššia denná 28 stupňov C.

Vo výške 1500 m malá oblačnosť. Najnižšia ranná teplota 18 a najvyššia denná 23 stupňov C.

Vo výške 2000 m malá oblačnosť. Najnižšia ranná teplota 14 a najvyššia denná 19 stupňov Celzia.

.

 

Tohtoročné leto je na Slovensku rekordne teplé

Tohtoročné leto je na Slovensku rekordne teplé aspoň od roku 1931. Predpokladaná hodnota teploty vzduchu pre celé územie je takmer o 0,5 stupňa Celzia vyššia ako pôvodná rekordná letná hodnota z roku 2022. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe s tým, že ide o neštandardne veľký posun.

“Od roku 2019 je to už tretie leto, ktorého teplota vzduchu presiahla 20 stupňov Celzia. Jún 2024 bol v poradí šiesty najteplejší od roku 1931 (19,1 stupňa), júl 2024 sa skončil ako prvý najteplejší (21,7 stupňa),” priblížili meteorológovia. Predpokladajú, že august bude druhý až tretí najteplejší mesiac od roku 1931.

Maximálna teplota vzduchu za tohtoročné leto je podľa SHMÚ zatiaľ 38,3 stupňa Celzia. Namerali ju v obci Mužla v okrese Nové Zámky 14. augusta. Je to približne o dva stupne menej ako v rokoch 2007, respektíve 2013, kedy maximálna teplota lokálne na juhu Slovenska presiahla 40 stupňov Celzia, skonštatovali meteorológovia.

“Atmosférické zrážky boli v tohtoročnom lete, v jeho jednotlivých mesiacoch, dosť odlišné. V júni boli zrážky na Slovensku výraznejšie nadpriemerné,” skonštatoval SHMÚ. Tvrdí, že v auguste sa naďalej vytváral deficit zrážok. Relatívne najmenej spadlo na juhu stredného Slovenska, na Záhorí a Považí.

.

Situáciu podľa meteorológov komplikovali búrky, ktoré výdatnými lejakmi výrazne prispievali do celkového úhrnu zrážok za leto. “V dôsledku toho boli zrážky v tohtoročnom lete priestorovo a časovo mimoriadne variabilné. Búrky boli najpočetnejšie v júni 2024,” podotkli.

SHMÚ poukázalo na to, že vplyvom výrazných vĺn horúčav nastalo šírenie pôdneho sucha. V niektorých obdobiach tohtoročného leta pripomínalo stav v roku 2022 a čiastočne aj v roku 2023. “Znepokojujúce je to, že kombinácia vĺn horúčav a sucha sa opakuje každoročne vo výraznejšej forme, čo môže nepriaznivo zaťažovať prírodné ekosystémy,” poznamenali odborníci.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:21

Spojené štáty neplánujú oznámiť novú politiku v súvislosti s Ukrajinou a jej žiadosťou o používanie západných ďalekonosných zbraní na útoky na ciele hlboko vo vnútrozemí Ruska. Oznámil to v piatok Biely dom.

Včera 20:20

Európska únia (EÚ) má v pláne uskutočniť hlasovanie o zavedení konečných ciel na elektrické vozidlá dovážané z Číny 25. septembra. Hlasovanie by pripravilo pôdu pre zavedenie ciel, pokiaľ kvalifikovaná väčšina 15 členských štátov, zastupujúcich 65 % populácie EÚ, nebude proti tomuto kroku. Termín hlasovania sa ešte môže zmeniť, povedali zdroje pod podmienkou zachovania anonymity.

Včera 20:19

Len málo krajín Európskej únie (EÚ) pravdepodobne dodrží termín 20. septembra na predloženie svojich plánov na zníženie dlhu Európskej komisii (EK). To by mohlo poškodiť dôveryhodnosť nových fiškálnych pravidiel bloku.

Včera 20:10

Futbalisti FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble si v piatkovom stretnutí 7. kola MONACObet ligy poradili s B-tímom MŠK Žilina 4:0. Po dva góly domáceho tímu dali Marek Kuzma a Filip Balaj. Zlaté Moravce majú na čele tabuľky trojbodový náskok pred druhým Liptovským Mikulášom, ktorý však odohral o zápas menej. Žilinské “béčko” kleslo na šieste miesto.

Včera 19:24

Hádzanári HK Bojnice zvíťazili v piatkovom stretnutí 3. kola Niké Handball Extraligy nad HK AGRO Topoľčany 39:15.

Včera 18:41

V Španielsku sa v piatok zišli vysokopostavení predstavitelia viacerých moslimských a európskych krajín. Diskutovali spolu o spôsoboch, ako ukončiť vojnu v Pásme Gazy a vyzvali medzinárodné spoločenstvo na vypracovanie jasného harmonogramu realizácie dvojštátneho riešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu.

Včera 18:39

Krajiny NATO vstúpia do vojny s Ruskom, ak povolia Ukrajine používať západné zbrane s dlhým dosahom pri útokoch hlboko na ruskom území. Vyhlásil to v piatok na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia. Zároveň upozornil, že Rusko je jadrová veľmoc a je potrebné myslieť na dôsledky takéhoto rozhodnutia.

Včera 18:07

V Česku v okrese Beroun sa potvrdila vtáčia chrípka. Postihnutý chov bude nutné utratiť a v okolí troch kilometrov bude vyhlásené ochranné pásmo. V piatok to oznámil český minister poľnohospodárstva Marek Výborný.

Včera 18:06

Dolná komora poľského parlamentu prijala v piatok návrh zákona o reforme Ústavného súdu, ktorý podľa kritikov spolitizovala predošlá národno-konzervatívna vláda krajiny.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke záhrady v luxusnej štvrti Marina Bay v Singapure

Autor: TASR/AP-Gregorio Borgia

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali