Pred 40 rokmi pokorili Jozef Psotka a Zoltán Demján Mount Everest

❚❚

Mount Everest/Bratislava 14. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Zoltán Demján)

 

Dodnes patria medzi najrešpektovanejších a najuznávanejších československých horolezcov. V utorok 15. októbra uplynie 40 rokov odkedy dvaja slovenskí špičkoví horolezci Jozef Psotka a Zoltán Demján pokorili bez kyslíka, prvovýstupom najvyššiu horu sveta Mount Everest (8848 m n. m.). Navyše, 50-ročný Psotka bol v tom čase najstarší človek, ktorý dosiahol vrchol Everestu bez použitia kyslíkového prístroja

Zoltán Demján Jozef Psotka
Slovenskí horolezci Zoltán Demján (vľavo) a Jozef Psotka vystúpili 15. októbra 1984 na najvyššiu horu sveta Mount Everest

Tento husársky kúsok, ktorý vošiel do dejín svetového horolezectva sa im podaril 15. októbra 1984. Triumf sa však Košičanovi Psotkovi stal osudným. Pri zostupe z najvyššieho bodu Zeme 16. októbra 1984 zahynul. Na horu vyliezol spolu s vtedy 29-ročným Bratislavčanom Demjánom a šerpom Ange Ritom. K nim bola matka hôr milosrdnejšia.

.

“Na jednej strane to bola veľká eufória z toho, ako sme úspešne zavŕšili snaženie celej výpravy, na druhej to bol obrovský smútok zo straty kamaráta. Negatívna emócia tak prevážila to pozitívne, takže celkovo na to všetko nemám dobré spomienky,” povedal TASR Zoltán Demján pri príležitosti 40. výročia výstupu na najvyššiu horu sveta.

“Je to nádherný pocit, keď sa človek dostane do výšok a zhora sa pozerá na svoje biedne maličkosti, ktoré považuje za veľké, keď je dole. Zhora sa zdá všetko krajšie a čistejšie,” hovorieval Jozef Psotka.

.

Vedúcim expedície do Himalájí bol František Kele. Základný tábor vybudovali po štrnásťdennom pochode 6. októbra 1984 vo výške 5400 metrov. Stan pre vrcholové družstvo postavili vo výške 8300 metrov.

Ako prvý sa mal z československej výpravy o vrchol pokúsiť Ján Porvazník. Mal však problémy s očami, a tak sa namiesto neho do 8848 metrovej výšky vydali Jozef Just a šerpa Ang Phurb. Avšak taktiež neúspešne, naspäť ich zahnala víchrica.

Ďalšími v poradí boli Jozef Psotka a Zoltán Demján. Zo základného tábora vyšli 11. októbra, o dva dni neskôr dosiahli tretí tábor, kde dorazil aj slávny šerpa Ang Rita, ktorý bol rekordmanom v počte výstupov. Do výšky 8300 metrov sa dostali 14. októbra, našli stan, potraviny a kyslíkové fľaše, ktoré tam po svojom nevydarenom pokuse zanechali Just s Ang Phurbom. Ráno 15. októbra 1984 vyrazili na “strechu sveta”. Záverečný výstup im trval osem hodín.

Po vzore talianskeho horolezca Reinholda Messnera vyšli všetci traja bez kyslíka. O 15. hodine a 15. minúte dosiahli najvyšší bod zemegule. Najskôr chceli zopakovať extrémne náročnú sovietsku cestu, nakoniec však zvolili výstup poľskou cestou s vlastným variantom, ktorý bol natoľko výrazný, že ho odborníci považujú za samostatný prvovýstup.

Vopred zvolená zostupová trasa cez Južné sedlo však bola zafúkaná. Začalo sa stmievať a Psotka poslal Demjána nadol, aby urobil stopy do Južného sedla, kde mal byť stan vhodný na prenocovanie. Mali totiž len jedno čelné svetlo. “Mali sme tri čelovky, v dvoch sa vybila baterka dôsledkom zimy,” objasnil pre TASR Demján.

.

Rýchlo sa zotmelo, prišla víchrica, ktorá stan zničila. Demján liezol dopredu štvornožky a podarilo sa mu zliezť nižšie do steny Lhotse, ktorá tlmila vietor. Tam čakal na Psotku a šerpu Anga Ritu, keďže však neprichádzali, Demján z posledných síl zišiel do západného kotla vo výške 6400 metrov. Šerpa prišiel vysilený až ráno. Na Psotku doľahla kríza, a tak sa rozhodol bivakovať.

Na druhý deň ráno sa Psotka pri zostupe zrútil do Západného kotla, pravdepodobne spadol z miest pri Ženevskej ostrohe. Snahu o jeho záchranu komplikovalo počasie. Kele vyslal z piateho tábora Justa s pokynom, aby išiel po stopách a našiel ho, čo sa mu aj podarilo, ale už bol mŕtvy. Vykopal v snehu a v ľade hrob a Jozefa Psotku pochoval. Dlhý čas sa viedli diskusie o tom, že skupina sa nemala rozdeliť. Keby vraj zostala spolu, tak by sa to nestalo.

Jozef Psotka bol živou legendou, vážili si ho celé generácie horolezcov. Kolegovia horolezci naňho spomínali ako na veľmi silnú osobnosť, ktorá stmeľovala kolektív. V roku 2008 o ňom natočil jeho študent Pavol Barabáš dokument nazvaný Everest – Juzek Psotka.

Za športové aktivity ho ocenili verejným uznaním Za zásluhy o rozvoj československej telesnej výchovy I. stupňa. Bol držiteľom Zlatého odznaku IAMES-u, štátneho vyznamenania Za statočnosť a Zlatej medaily Ferdinanda Martinenga za činy v duchu humanizmu (in memoriam).

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:34

Spolupráca medzi Ruskom a Čínou vo vojenskej oblasti je dôležitým faktorom pri udržiavaní globálnej a regionálnej stability, Moskva očakáva úzku a plodnú interakciu, povedal Belousov.

13:26

Najmenej traja pakistanskí policajti zahynuli v pondelok počas útoku islamistických militantov na okresné policajné veliteľstvo v okrese Bannu v provincii Chajbar Paštúnchwá na severe krajiny.

13:25

Bývalého príslušníka východonemeckej tajnej služby Stasi v pondelok odsúdili na 10 rokov za vraždu z roku 1974 na hraničnom priechode do vtedajšieho Západného Berlína.

13:25

Poľská vízová politika voči občanom Ruska patrí medzi najprísnejšie, uviedlo na sociálnej sieti X poľské ministerstvo vnútra a správy.

13:23

Predĺženie akreditácie Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) zďaleka nezažehná veľké problémy slovenských poľnohospodárov. Uviedol to poslanec Národnej rady (NR) SR Marián Čaučík za opozičné KDH, v reakcii na piatkové (11. 10.) oznámenie ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richarda Takáča (Smer-SD) o predĺžení akreditácie PPA do polovice októbra 2027.

13:07

Spoločnosť SHP Group, ktorá vyrába papierovú hygienu pod značkou Harmony, pomohla obyvateľom Bosny a Hercegoviny v čase katastrofálnych záplav, ktoré krajinu nedávno postihli. Jej závod SHP Celex v Banja Luke je súčasťou holdingu ECO – INVESTMENT a.s. pod vedením priemyselníka Milana Fiľa. Pomoc obsahovala niekoľko kamiónov papierovej hygieny a finančnú podporu.

13:07

Afganské ministerstvo pre prevenciu neresti a šírenie cnosti sa v pondelok zaviazalo k tomu, že postupne začne uplatňovať zákon zakazujúci médiám zverejňovať zábery všetkých živých tvorov.

12:43

Španielsky premiér Pedro Sánchez v pondelok vyzval ostatné členské krajiny EÚ, aby reagovali na žiadosť Španielska a Írska o pozastavenie dohody EÚ o voľnom obchode s Izraelom z dôvodu vojenských operácií izraelskej armády v Pásme Gazy a Libanone.

12:29

Počet elektronických PN (dočasnej pracovnej neschopnosti) presiahol jeden a pol milióna. Ide o najvyšší počet vypísaných elektronických PN od spustenia tejto služby v júni 2022 až doteraz. Nárok na nemocenskú dávku vznikol viac ako 1,45 milióna Slovákom. V pondelok o tom informoval hovorca SP Martin Kontúr.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na leteckej snímke pohľad na jazero v tvare srdca v Rodgau neďaleko Frankfurtu nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Andrej Valihora

Branislav Čech

Peter Lipták

Zdeno Drdol

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali