Prečo západné médiá čoraz častejšie vyzývajú na zastavenie vojny na frontovej línii

❚❚

Kyjev 9. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service photo via AP)

 

Západné médiá v poslednom čase zaplavujú články, v ktorých sa navrhuje možnosť zastavenia vojny na frontovej línii ako jediný realistický cieľ

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

A tvrdia, že k takémuto scenáru sa už prikláňa aj ukrajinské vedenie. Na oficiálnej úrovni to však Kyjev kategoricky popiera a tvrdí, že Zelenského „mierová formula“ s požiadavkou návratu k hraniciam z roku 1991 ako hlavnej podmienky ukončenia vojny zostáva nezmenená.

.

Zdroje „Strany“ v diplomatických kruhoch tiež potvrdzujú, že ukrajinské úrady, ako aj vplyvná „vojnová strana“ na Západe, sú kategoricky proti zmrazeniu vojny na frontovej línii a trvajú na jej pokračovaní, pretože sa domnievajú, že Rusko môže byť ešte „vyčerpané a destabilizované“, a preto sú presvedčení, že čas pracuje pre Ukrajinu.

Súdiac podľa prudko rastúceho počtu publikácií o potrebe „zmeny koncepcie“ v západných médiách však s týmto hodnotením nesúhlasia všetci v USA, Británii a EÚ.

.

A tento názorový rozdiel môže mať pre ukrajinské orgány mimoriadne vážne dôsledky (vnútropolitické aj zahraničnopolitické), ak budú naďalej trvať na vojne „do víťazného konca“, ale vývoj udalostí na bojisku povedie k ďalšiemu zhoršeniu pozície AFU a následne k zhoršeniu (nie zlepšeniu) vyjednávacej pozície. Už teraz je tón publikácií v západných médiách voči Zelenskému čoraz kritickejší. Najmä po jeho nedávnej návšteve Spojených štátov, kde sa mu nepodarilo vyriešiť hlavné otázky, s ktorými tam prišiel.

V tomto prípade bude, samozrejme, hrať veľkú úlohu aj výsledok volieb v USA. Trump presadzuje skoré ukončenie vojny na frontovej línii. Harris bude pravdepodobne vo všeobecnosti nasledovať predchádzajúcu líniu Bidenovej administratívy. Otázkou však je, či sa táto línia zmení.

V skutočnosti frekvencia výziev v médiách, aby sa rozhodlo o novej koncepcii ukončenia vojny, súvisí práve s blížiacimi sa voľbami. Nie je vylúčené, že západné elity sa tak snažia schváliť obnovenú stratégiu Západu voči Ukrajine ešte pred odchodom Bidena z funkcie, aby ju nový prezident nemohol rýchlo „zvrátiť“.

Zároveň však vo Washingtone, Londýne a EÚ neexistuje jednotné stanovisko k tomu, aká by táto stratégia mohla byť. Kým jedni vyzývajú na ukončenie vojny na frontovej línii, iní trvajú nielen na pokračovaní vojny, ale aj na zvýšení stávok v nej: na povolení úderov raketami dlhého doletu proti Rusku a na formálnom prizvaní Ukrajiny do NATO. Čo by mohlo minimalizovať pravdepodobnosť akýchkoľvek produktívnych rokovaní s Ruskom o ukončení vojny, aj keby sa Trump dostal k moci so svojimi sľubmi, že bude rokovať so Zelenským a Putinom do 24 hodín. Navyše existuje riziko priameho stretu medzi NATO a Ruskou federáciou, ktorého hrozby pravidelne prichádzajú z Moskvy.

Polarita týchto dvoch pozícií sťažuje prijímanie akýchkoľvek rozhodnutí, čo je zrejmé už teraz.

.

Biden počas Zelenského návštevy nerozhodol o ničom konkrétnom. Potom sa očakávalo, že diskusia o stratégii sa uskutoční počas návštevy amerického prezidenta v Nemecku, kde sa mal stretnúť s lídrami Francúzska, Nemecka a Veľkej Británie a spolu so Zelenským sa zúčastniť na stretnutí v Ramsteine. Včera však vyšlo najavo, že Biden sa rozhodol cestu odložiť z dôvodu hurikánu, ktorý sa blíži k USA. Zatiaľ nie je jasné, či išlo o skutočný alebo čisto formálny dôvod necestovania do Nemecka, kde sa malo rokovať o novej stratégii pre Ukrajinu. Je to však veľmi objavné z hľadiska súčasných priorít Bieleho domu (v predvečer volieb je pre Washington dôležitejší hurikán na Floride ako vojna na Ukrajine) aj veľmi veľkých pochybností o tom, čo by mal Západ robiť smerom k Ukrajine.

 

Prečítajte si tiež:

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

18:21

Poľský premiér Donald Tusk po rokovaní českej a poľskej vlády v Prahe vyhlásil, že pred spormi spojenými s negatívnymi dôsledkami ťažby v hnedouhoľnej bani v poľskom Turówe na životné prostredie v ČR nebude zatvárať oči. Označil to však za politické nedorozumenie z minulosti, ktoré nemuselo nastať. Poľská strana Česku poskytne všetky požadované dáta, čo podľa premiéra ČR Petra Fialu pomôže upokojiť situáciu.

18:21

Japonský premiér Šigeru Išiba v stredu rozpustil dolnú komoru parlamentu, aby pripravil predčasné voľby na 27. októbra.

18:20

Tornádo sa v stredu v americkom štáte Florida prehnalo cez diaľnicu Interstate 75. Oznámila to pobočka americkej Národnej meteorologickej služby (NWS) v Miami

18:19

Dvaja ľudia zomreli v stredu pri raketovom útoku na severoizraelské mesto Kirjat Šmona, oznámili izraelskí záchranári.

18:19

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu podpísal s chorvátskym premiérom Andrejom Plenkovičom dohodu o dlhodobej spolupráci oboch krajín. Stalo sa to pred tretím samitom Ukrajina – juhovýchodná Európa v Dubrovníku, kde miestni lídri plánujú diskutovať o medzinárodnom mierovom úsilí.

18:18

Česko a Poľsko chcú byť v otázke nelegálnej migrácie radikálnejšie a spoločne na európskej úrovni tlačiť na rozumné riešenia tohto problému. Po spoločnom rokovaní vlád v Prahe to v stredu vyhlásil český premiér Petr Fiala, podľa ktorého je doterajšie riešenie nedostatočné a migračný pakt nie je dobrým kompromisom. Poľský premiér Donald Tusk oznámil, že v sobotu predstaví návrh migračnej stratégie pre celú EÚ.

Fiala Tusk
Na snímke poľský premiér Donald Tusk (vľavo) a český premiér Petr Fiala
18:17

Francúzsky prezident Emmanuel Macron si v stredu prezrel výcvik ukrajinských vojakov vo vojenskom zariadení na východe Francúzska, kde tamojšie ozbrojené sily cvičia príslušníkov novovzniknutej ukrajinskej brigády.

17:07

Rastúce životné náklady a príchod migrantov do Nemecka sú dva hlavné problémy, ktoré trápia nemeckých občanov. Vyplýva to z novej dlhodobej štúdie zverejnenej v stredu.

17:06

Pápež František sa v piatok stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, oznámil v stredu Vatikán.

17:06

Španielsky premiér Pedro Sánchez v stredu označil izraelskú vojenskú ofenzívu v Libanone za inváziu a vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby konalo.

17:05

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v stredu vyhlásila, že napriek izraelským útokom je libanonské hnutie Hizballáh naďalej organizovanou skupinou a neprišlo o svoje veliteľské štruktúry. Izrael obvinila zo snahy rozdúchať ozbrojené konflikty naprieč Blízkym východom.

17:04

Ruský vicepremiér Alexander Novak v stredu uviedol, že existujú návrhy od partnerov z Európskej únie (EÚ) na pokračovanie dodávok ruského plynu potrubím cez Ukrajinu aj po skončení terajšej dohody o tranzite. Ale lopta je podľa neho na strane Ukrajiny a EÚ.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na Veľký čínsky múr v Pekingu

Autor: TASR/AP-Achmad Ibrahim

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Peter Lipták

Slavus Sámo Vladimír Prokeš CS

Milan Šupa

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali