Prečo sa zvyšok sveta nezjednotil so Západom proti Rusku

❚❚

Bratislava 11. júna 2023 (HSP/Modernindiplomacy/Foto:TASR/AP-Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin)

 

Od začiatku vojny vo februári minulého roka sa pod vedením Washingtonu za Ukrajinu postavili krajiny Európy a Severnej Ameriky. Západní štátni aktéri sa spojili okolo naratívu, že vojna na Ukrajine je bojom medzi liberálnou demokraciou a slobodou a tyraniou a imperializmom. Tento naratív však nenašiel odozvu u nezápadných členov medzinárodného spoločenstva a mnohí štátni aktéri veľmi váhali, či sa pridať k Západu a uvaliť sankcie na Rusko alebo pomôcť Ukrajine, píše analytik Alexander E. Gale pre Modern Diplomacy

Putin: Rusko a Čína nevytvárajú vojenskú alianciu
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

V marci minulého roka americký prezident Joe Biden počas prejavu v poľskom hlavnom meste vyhlásil, že demokracie sveta sa reakciou na inváziu na Ukrajinu “oživili cieľavedomosťou a jednotou”.  Viceprezidentka Kamala Harrisová vo februári tohto roku zopakovala podobné pocity a povedala, že “naša reakcia na ruskú inváziu je prejavom nášho kolektívneho záväzku dodržiavať medzinárodné pravidlá a normy”.

.

Pre nezápadné publikum takéto rétorické výkvety zväčša zapadli.  Francúzsky prezident Emmanuel Macron totiž v júli minulého roka verejne vyjadril ľútosť nad neochotou niektorých afrických vlád zaujať rozhodný postoj k vojne a obvinil ich z “pokrytectva” v tejto veci.  Práve z pokrytectva je však obviňovaný Západ, keď ide o to, aby zvyšok sveta poučoval o tom, aký postoj by mal ku konfliktu zaujať.  Napríklad S. Jaishankar, indický minister zahraničných vecí, sa sťažoval, že Európa si myslí, že “problémy Európy sú problémami sveta, ale že problémy sveta nie sú problémami Európy”.

Neschopnosť amerických a európskych lídrov nájsť odozvu u svojich nezápadných partnerov naznačuje stav oslabenej mäkkej moci. Západné liberálne demokracie sú citlivejšie na obvinenia z pokrytectva ako neliberálni alebo autoritárski aktéri, pretože ľahšie zdôrazňujú morálne imperatívy, ako sú ľudské práva a medzinárodné normy a hodnoty.  Washington a jeho priatelia však hádžu kamene zo skleneného domu. Invázia do Iraku pod vedením USA, ktorú bývalý generálny tajomník OSN Kofi Anan označil za nezákonnú, ako aj spojenectvo Západu s niektorými nie práve bezohľadnými režimami oslabili schopnosť Západu predkladať argumenty z príslovečnej morálnej výšky.  Napríklad indonézsky analytik Radityo Dharmaputra minulý rok napísal, že “dominantný prúd v indonézskych diskusiách o ruskej vojne na Ukrajine sa sústredil na americké a západné pokrytectvo”.

.

Okrem otázok morálnej veľkoleposti a politických posolstiev majú nezápadné štáty viac dôvodov, prečo sa rozhodli nezaujať tvrdý postoj voči Rusku od invázie.  Je samozrejmé, že pre štáty, ako je Čína, ktoré sa dostali do sporu s USA, je ruské víťazstvo na Ukrajine výhodnejšie vzhľadom na to, že by mohlo rýchlejšie zmeniť globálny poriadok v multipolárnom smere.  Medzitým pre nezúčastnené štáty, ktoré si starostlivo zachovávajú neutralitu, to, čo sa im zdá byť vzdialenou vojnou v Európe, nestojí za to, aby prerušili vzťahy s Moskvou. Moskva zostáva pre mnohé krajiny Blízkeho východu, Afriky, Ázie a Latinskej Ameriky nenahraditeľným partnerom.

Ak sa vrátime k Indonézii ako k príkladu, Jakarta sa usilovala zachovať neutrálny postoj ku konfliktu. Je to v súlade s dlhodobými zahraničnopolitickými preferenciami Indonézie ako zakladajúceho člena Hnutia nezúčastnených krajín (NAM), ktoré vzniklo ako kolektív krajín, ktoré sa počas studenej vojny rozhodli nepostaviť na stranu USA alebo ZSSR.  V júli minulého roka indonézsky prezident Joko Widodo navštívil Kyjev aj Moskvu v rámci diplomatických misií.  V marci toho istého roku Indonézia síce podporila rezolúciu OSN odsudzujúcu ruskú inváziu na Ukrajinu, ale odmietla uvaliť sankcie alebo výslovne odsúdiť Putinove kroky.

Brazília, ktorá je členom skupiny BRICS – Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika – tiež zachováva neutrálny postoj.  Hoci Brazília ako jediný člen BRICS podporila rezolúciu Valného zhromaždenia OSN vyzývajúcu Rusko, aby stiahlo svoje vojská z Ukrajiny, prezident krajiny Lula da Silva kritizoval Západ aj Zelenského.  “Tento človek (Zelenskij) je za vojnu zodpovedný rovnako ako Putin,” povedal Lula v máji pred víťazstvom v prezidentských voľbách.  Kriticky sa vyjadril aj na adresu Washingtonu, keď povedal, že “Biden mohol odletieť do Moskvy a porozprávať sa s Putinom. Takýto postoj sa očakáva od vodcu.  Postoj Brazílie k vojne v podstate spočíval v presadzovaní prímeria, pričom Lula sa prezentoval ako nestranný sprostredkovateľ možného mierového riešenia.  Lulove mierové podmienky sa však výrazne líšia od preferencií Západu a Ukrajiny.  V apríli Lula vyzval Ukrajinu, aby zvážila vzdanie sa Krymu, a povedal, že aby mier fungoval, Zelenskyj “nemôže chcieť všetko”.

Juhoafrická republika, ktorá je členom BRICS aj NAM, prejavila podobnú preferenciu neutrality.  V máji Sydney Mufamadi, bezpečnostný poradca juhoafrického prezidenta Cyrila Ramaphosu, uviedol, že krajina je “aktívne nezúčastnená, pokiaľ ide o konflikt”.  Južná Afrika sa doteraz zdržala hlasovania v OSN o odsúdení vojny.  Okrem toho nedávny signál juhoafrickej vlády, že umožní prezidentovi Putinovi zúčastniť sa na samite BRICS v krajine napriek tomu, že Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal zatykač na jeho osobu, pobúril politikov na Západe.  V máji veľvyslanec USA v Juhoafrickej republike dokonca tvrdil, že krajina dodávala zbrane Rusku, hoci sa americký diplomat neskôr za tieto obvinenia ospravedlnil.

Počas studenej vojny prvý indický premiér Džaváharál Néhrú tvrdil: “Nie sme proruskí, ani proamerickí.  Sme proindickí.  O desaťročia neskôr by tie isté výroky nezneli nevhodne, keby ich vyslovil súčasný indický premiér Naréndra Módí.  Hoci sa Módí v máji tohto roku stretol so Zelenským a predtým vyzval Putina, aby “prešiel na cestu mieru”, odmietol odsúdiť ruskú inváziu, čo veľmi nahnevalo západných politikov.

.

Módí označil puto medzi Naí Dillí a Moskvou za “nerozbitné” a India v skutočnosti profitovala zo západných sankcií uvalených na Rusko tým, že nakupovala ruskú ropu za výrazne znížené ceny.  V apríli minulého roka Washington naliehal na Naí Dillí, aby nezvyšovalo dovoz ruskej ropy, pričom táto požiadavka bola následne ignorovaná.  USA neskôr ustúpili a uviedli, že im “vyhovuje” energetická politika Indie, ale táto epizóda ukázala ochotu Naí Dillí uplatniť svoju strategickú autonómiu napriek možnosti západných sankcií.  Indiu motivujú k udržiavaniu srdečných vzťahov s Ruskom aj jej bezpečnostné záujmy. Hoci sa Naí Dillí snaží diverzifikovať svoje vojenské prostriedky novými európskymi, americkými a izraelskými nákupmi, väčšinu jeho vojenských zásob stále tvorí staré vybavenie zo sovietskej éry a India sa v tejto oblasti naďalej spolieha na Rusko.  Okrem toho si indickí politici dávajú pozor, aby si nezatvorili dvere do Kremľa z obavy, že rastúca izolácia Ruska by ho posunula bližšie k Číne, ktorá je hlavným regionálnym a geostrategickým rivalom Indie.

Aby bola západná zahraničná politika účinnejšia, lídri v Severnej Amerike a Európe musia určiť, aké výzvy na konanie budú mať odozvu vo zvyšku sveta.  Krásna rétorika o demokracii a slobode pravdepodobne nezaberie v tých častiach sveta, ktoré vnímajú hlásanie týchto hodnôt ako pískanie na píšťalku pre západný intervencionizmus.

 

PREČÍTAJTE SI EŠTE

Ako americké zbrojárske firmy ovplyvňujú diskusiu o Ukrajine

.

Západné médiá naďalej píšu o bojoch v Záporožskej oblasti

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:24

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok ocenil podľa svojich slov veľmi prínosné stretnutie s americkým republikánskym kandidátom na prezidenta Donaldom Trumpom. Obaja sa na schôdzke v New Yorku zhodli, že viac ako dva a pol roka trvajúcu vojnu na Ukrajine treba zastaviť.

Včera 20:13

Poradca ruského prezidenta Nikolaj Patrušev v piatok obvinil Západ z toho, že sa snaží ruskú Kaliningradskú oblasť čo najviac izolovať obmedzeniami dodávok tovaru po ceste a železnici.

Včera 20:02

Krízou zmietaný nemecký automobilový koncern Volkswagen opäť znížil svoje vyhliadky v tomto roku. Koncern pôvodne počítal so zvýšením dodávok o 3 % v porovnaní s minulým rokom, keď dosiahli 9,2 milióna vozidiel. V piatok po uzavretí burzy oznámil, že aktuálne očakáva predaj na úrovni len okolo 9 miliónov vozidiel.

Včera 19:40

Európske akciové trhy v piatok vzrástli a uzavreli na nových rekordných maximách. Podporili ich správy o čínskych stimuloch, nové údaje o inflácii z Európy, ako aj údaje z ekonomiky USA.

Včera 19:28

Päť ľudí zahynulo v piatok pri výbuchu na čerpacej stanici v ruskom Dagestane, zatiaľ čo ďalších desať utrpelo zranenia. Oznámilo to ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

Včera 19:15

Výpadok príjmov v rámci rozpočtov miest a obcí na Slovensku môže viesť k obmedzeniu investícií do cestovného ruchu, keďže mestá budú nútené šetriť primárne na výdavkoch, ktoré nie sú nevyhnutné pre ich každodenné fungovanie. Nedávno predstavené zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na ubytovacie služby na päť percent je dôležitým krokom k oživeniu domáceho cestovného ruchu. Uviedol to v piatok predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik.

Včera 18:59

Séria intenzívnych izraelských útokov zasiahla v piatok jedno z husto obývaných južných predmestí Bejrútu. Libanonské bezpečnostné zdroje tvrdia, že išlo o najväčší nálet v hlavnom meste od začiatku takmer rok trvajúceho konfliktu. Izraelská armáda oznámila, že uskutočnila presný útok na ústredné veliteľstvo proiránskeho hnutia Hizballáh.

Včera 18:58

Miláno a ďalšie samosprávy plánujú budúci týždeň podať na príslušný súd odvolanie proti premenovaniu letiska v tomto severotalianskom meste po zosnulom bývalom premiérovi Silviovi Berlusconim. Zmenu názvu oznámil začiatkom júla taliansky minister dopravy Matteo Salvini, a to napriek nesúhlasu primátora mesta.

Včera 18:57

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump prisľúbil, že ak sa znovu stane prezidentom USA, tak rýchlo ukončí vojnu na Ukrajine. Vyjadril sa takto v piatok po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v New Yorku.

Včera 18:57

Národy a krajiny západného Balkánu si zaslúžia viac ako to, čo dostávajú z Bruselu. Tieto krajiny už mali byť v Európskej únii, vyhlásil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v piatok po spoločnom rokovaní vlád Maďarska a Severného Macedónska v Ochride.

Včera 18:56

Približne 3500-ročný hrob z bronzovej doby objavený na severozápade Číny obsahoval najstarší známy syr na svete. Syr bol rozprestretý na tele múmie.

Včera 18:55

Detský fond OSN (UNICEF) v piatok odsúdil prudkú eskaláciu násilia medzi Izraelom a hnutím Hizballáh a upozornil, že pri bombardovaní Libanonu zomierajú deti “desivým tempom”.

Včera 18:52

Taliansko by podľa návrhu nariadenia vlády mohlo uložiť pokuty pilotom lietadiel, ktorí na mori pátrajú po lodiach s migrantami v núdzi. Finančné sankcie by pritom mohli dosiahnuť až 10.000 eur.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nafukovacie modely planét v parku pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali