Prečo Irán zaútočil na Izrael. Dôvodov je viac. USA zvažujú odpoveď

❚❚

Teherán 2. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Mahmoud Illean)

Aktualizované 2. októbra 2024

Irán zaútočil na Izrael, pretože doterajšiu zdržanlivú politiku Teheránu možno teraz vnímať ako „slabosť“. Píše o tom denník New York Times s odvolaním sa na zdroje z radov iránskych predstaviteľov

Izrael Irán rakety
Rakety odpálené z Iránu letia nad Jeruzalemom 1. októbra 2024

Velitelia Zboru islamských revolučných gárd presvedčili najvyššieho iránskeho vodcu Chameneího, že raketový úder je jedinou možnou odpoveďou po izraelskom útoku na Hizballáh.

.

Dospeli k záveru, že je potrebné začať včasné zadržiavanie Izraela, aby sa zvrátil alebo aspoň spomalil jeho útok na Hizballáh.

„Iránci chceli tiež obnoviť dôveru členov svojej ‘osi odporu’ a zvrátiť akékoľvek vnímanie Iránu alebo jeho regionálnych spojencov ako slabých,“ uviedol denník.

.

Irán si „spočítal, že náklady na nečinnosť prevažujú nad rizikami akcie proti Izraelu“. Noviny uvádzajú ministra zahraničných vecí Abbása Aragčího ako jedného zo zástancov tohto názoru.

„Pán Araghčí povedal iným predstaviteľom, že západné krajiny oklamali Irán, keď ho požiadali, aby prejavil zdržanlivosť a umožnil rokovania o prímerí v Gaze, uviedli traja predstavitelia,“ píše denník.

Iránsky prezident Pezeshkian medzitým „súkromne vyzval k opatrnosti a varoval, že Izrael sa snaží zatiahnuť Irán do širšieho konfliktu“. V predvečer útoku tiež verejne vyzval na pôde OSN na zmiernenie napätia na Blízkom východe.

Ale „iránski konzervatívci zaútočili na prezidenta a vládu v ostrej kampani na sociálnych sieťach a v iránskych médiách a tvrdili, že jeho výzvy sa rovnajú zrade“.

 

.

Izrael zakázal vstup generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi

Minister zahraničných vecí ho obvinil z podpory Hamasu, Hizballáhu, Húsíov a Iránu.

„Každý, kto nedokáže jednoznačne odsúdiť odporný útok Iránu na Izrael, ako to urobili takmer všetky krajiny sveta, si nezaslúži vstúpiť na izraelskú pôdu. Ide o generálneho tajomníka, ktorý ešte neodsúdil masaker a sexuálne zverstvá, ktoré spáchali vrahovia z Hamasu 7. októbra, ani neviedol žiadne úsilie o ich vyhlásenie za teroristickú organizáciu,“ povedal Israel Katz.

Po včerajšom raketovom útoku na Izrael Guterres vyzval na zastavenie eskalácie v regióne.

„Odsudzujem rozširovanie blízkovýchodného konfliktu eskaláciou za eskaláciou. Musí sa to zastaviť. Bezpodmienečne potrebujeme prímerie,“ napísal generálny tajomník OSN na X.

 

.

Podľa Izraela sú škody spôsobené Iránom zanedbateľné

Izrael potvrdil, že Irán včera zasiahol zariadenia vzdušných síl. Útok však nespôsobil „významné škody“.

Poškodené boli len administratívne budovy a údržbárske zariadenia. Lietadlá, zbrane a dôležitá infraštruktúra prežili.

IDF tiež popierajú, že Irán použil hyperzvukové rakety, a tvrdia, že neexistujú dôkazy, že Teherán má takéto zbrane.

 

Išlo pravdepodobne o najväčší raketový útok v histórii

Podľa časopisu Spiegel iránske rakety dokázali prekonať viacúrovňovú protivzdušnú obranu Izraela.

Publikácia konštatuje, že tentoraz bol raketový útok oveľa úspešnejší ako predchádzajúci v apríli, keď sa Izraelu a jeho spojencom ešte podarilo zachytiť 99 % iránskych rakiet a dronov.

„Pravdepodobne sa (Iránci) poučili z aprílových útokov a tentoraz si vybrali balistické rakety,“ upozorňuje vojenský expert Fabian Hinz z Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie (IISS).

Vysvetľuje, že tieto rakety lietajú oveľa rýchlejšie ako strely s plochou dráhou letu alebo kamikadze drony, a preto majú Izraelčania menej času na reakciu.

Podľa experta je útok 200 raketami pravdepodobne najväčším útokom balistickými raketami vo svetovej histórii.

Podľa iránskych informácií bola prvýkrát použitá raketa Fatteh-1, ktorú Teherán nazýva hypersonickou strelou. Tento termín je však zavádzajúci, keďže takmer všetky balistické rakety dosahujú hypersonickú rýchlosť nad Mach 5, čo zodpovedá približne 6 000 kilometrom za hodinu. Skutočné hypersonické rakety však dosahujú túto rýchlosť počas celého letu, nielen počas jeho časti.

.

Fatteh-1 nie je hypersonickou strelou v klasickom zmysle slova, ale má niektoré vlastnosti, ktoré ju robia schopnejšou prežitia. Skutočné hypersonické rakety majú nestabilnú trajektóriu, ktorá je navrhnutá tak, aby zmiatla prostriedky protivzdušnej obrany. Fatteh-1 má pravdepodobne rovnakú manévrovateľnosť. Má dolet približne 1 400 kilometrov a hmotnosť bojovej hlavice do 450 kilogramov.

Podľa Hinza úlomky z rakiet, ktoré spadli v Izraeli, naznačujú, že Irán použil aj iné nové rakety. Patrí medzi ne raketa Kheibar Shekan. Zdá sa, že má dolet 1 450 kilometrov. Vďaka vysokej rýchlosti môžu obe rakety dosiahnuť Izrael z Iránu len za niekoľko minút.

Irán má údajne celkovo najmenej 3 000 balistických rakiet. Ako sa teda uvádza v publikácii, Izrael by sa mal pripraviť na to, že už nebude voči takýmto útokom imúnny – najmä ak sa k nim pridá Hizballáh a Húsíovia s vlastným arzenálom.

 

Izraelu v okamžitej odpovedi bránia sviatky

Izrael chce zasiahnuť Irán “okamžitou” odpoveďou, ale bráni mu v tom Roš Hašana, ktorá sa začína dnes večer. Po ňom sa začnú ďalšie židovské sviatky.

.

Píše o tom NBC s odvolaním sa na izraelského predstaviteľa.

Premiér Netanjahu sa už stretol so šéfmi izraelských ozbrojených síl a spravodajských služieb, aby prediskutovali odpoveď.

„Izrael je odhodlaný reagovať rýchlo,“ uviedol zdroj.

Aj USA skúmajú možnosti reakcie na raketový útok Iránu na Izrael. Uviedol to námestník ministra zahraničných vecí USA Kurt Campbell. Podľa neho Izrael nie je jedinou krajinou, ktorá zvažuje možnosti odpovede na iránsky útok, zvažujú ich aj USA.

 

.

Prečítajte si tiež:

Military Watch Magazine: Škody sú po iránskom útoku také rozsiahle, že to môže zabrzdiť izraelskú inváziu do Libanonu

Západná tlač bije na poplach

Operácia v Libanone hrozí Izraelu vojenským patom

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:04

Lídri krajín skupiny G7 v stredu na popoludňajšom zasadnutí zvolanom Talianskom dôrazne a jednoznačne odsúdili iránsky raketový útok na Izrael. Podľa nich je stále možné dosiahnuť diplomatické riešenie konfliktov na Blízkom východe.

19:31

Ozbrojené krídlo palestínskeho militantného hnutia Hamas, Brigády Izzaddína Kasáma, sa v stredu prihlásilo k zodpovednosti za streľbu v izraelskom meste Tel Aviv, ktorá si vyžiadala najmenej sedem obetí na životoch. S odvolaním sa na vyhlásenie Hamasu o tom v stredu informovala agentúra Reuters citovaná TASR.

19:30

Tisíce ultraortodoxných židov z Izraela i iných krajín pricestovali do ukrajinského mesta Umaň, aby tam vo sviatok Roš ha-šana – židovský Nový rok – navštívili hrobku jednej z hlavných postáv chasidského judaizmu, ukrajinského rabína Nachmana z Braclavi.

19:09

Počet turistov a obchodných cestujúcich, ktorí navštívili Španielsko za osem mesiacov do konca augusta, dosiahol nový rekord 64,3 milióna, oznámil v stredu španielsky štatistický úrad INE. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sa ich počet zvýšil o 11,2 %.

19:09

Občianske združenie (OZ) Rodičia.sk oceňuje návrh na zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na vybrané potraviny, učebnice a lieky. Avšak pre rodičov to bude zrejme len kozmetická úľava, keďže ich domáce rozpočty budú z väčšej časti aj tak zaťažené zvýšenou sadzbou dane. OZ o tom informovalo v stredu.

19:09

Produkcia automobilky Stellantis v Taliansku tento rok pravdepodobne klesne o tretinu pod 500.000 vozidiel zo 751.000 vyrobených v roku 2023. Dôvodom je pretrvávajúci nízky dopyt na trhu, najmä po elektrických vozidlách, oznámil v stredu odborový zväz FIM-CISL.

19:08

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vyjadril podporu Európskej komisii (EK) v otázke ciel na dovoz elektrických vozidiel vyrobených v Číne.

19:07

Vypočúvanie 26 kandidátov na eurokomisárov (tzv. grilovanie) sa bude konať od 4. do 12. novembra. V stredu o tom rozhodla Konferencia predsedov Európskeho parlamentu (EP). Noví eurokomisári by sa tak mohli ujať funkcie najskôr 1. decembra.

19:06

Náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi v stredu vyhlásil, že Izrael odpovie na iránsky raketový útok, pričom pripomenul, že izraelská armáda má schopnosť “dosiahnuť a zasiahnuť akýkoľvek bod na Blízkom východe”.

19:06

K zrušeniu mnohých železničných spojov či ich dlhým meškaniam došlo v stredu v Taliansku v dôsledku technickej poruchy, ktorá sa ráno vyskytla na trati medzi dvoma hlavnými železničnými stanicami v Ríme. Na mnohých staniciach panoval chaos a cestujúci ešte aj popoludní čakali celé hodiny.

19:04

Generálny tajomník OSN António Guterres v stredu odsúdil iránsky raketový útok na Izrael. Reagoval tak na ostrú kritiku Izraela, že Guterres v pôvodnom vyhlásení k situácii na Blízkom východe priamo nespomenul Teherán.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke otvorenie výstavy Tvar ducha, sila a krása afrického umenia v Bratislave

Autor: TASR-Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Marián Tkáč

René Pavlík

Andrej Sablič

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali