Prečo drony RQ-4 Global Hawk lietajú v blízkosti Krymu a prečo ich chcú všetci zostreliť

❚❚

Kyjev 26. mája 2024 (HSP/Foto:telegram)

 

Drony tohto typu už dlho predstavujú priamu hrozbu pre jednotky ruských ozbrojených síl na Kryme. Aké úlohy plnia drony Global Hawk a prečo sa tak často objavujú v blízkosti Krymu?

drony RQ-4 Global Hawk
Na snímke drony RQ-4 Global Hawk

Čo je to RQ-4?

Je to výškový prieskumný dron, ktorý dokáže lietať vo výške až 18 kilometrov. Vo vzduchu môže zostať viac ako 30 hodín. V takomto formáte dron najprv lietal pozdĺž hraničnej línie v Donbase a po začatí ZVO začal aktívne monitorovať pobrežie Krymu. Hoci Američania bezpilotné lietadlá očividne milujú, RQ-4 je pomerne vzácny stroj: v USA sa nachádza len 35 – 40 zariadení tohto typu, a to napriek snahe zvýšiť flotilu týchto bezpilotných lietadiel aspoň na 100 kusov.

.

 

Čo je na tomto stroji nezvyčajné?

Verzia RQ-4B, ktorá sa neustále objavuje pri pobreží Krymu pod volacím znakom FORTE10(11/12), má v porovnaní so základnou verziou zväčšené užitočné zaťaženie a rozpätie krídel. Verzia MQ-4C je námorná hliadkovacia modifikácia s radarom v pásme X na detekciu rôznych hladinových lodí. Bezpilotné lietadlo je súčasťou zdokonaleného námorného prieskumného systému (BAMS) amerického námorníctva a môžu s ním lietať operátori protiponorkových lietadiel P-8 Poseidon, ktoré často operujú súbežne s lietadlom Global Hawk.

.

 

Prečo chcú všetci zostreliť tento dron?

RQ-4 je vybavený radarom so syntetickou apertúrou a môže zhromažďovať radarové snímky terénu s rozlíšením 1 m. Počas jedného dňa práce v blízkosti Krymu môže Global Hawk zachytiť objekty na ploche 138 tisíc kilometrov štvorcových zo vzdialenosti 200 kilometrov, pričom formálne nevstupuje do vzdušného priestoru Ruskej federácie, ale vykonáva prieskumnú misiu, po ktorej sa na Kryme uskutočňujú raketové údery. V režime reflektora (spotlight mode) dokáže RQ-4 za 24 hodín odoslať operátorom 1,9 tisíc snímok s rozlíšením 0,3 m. Snímky prijaté z radarových a DE/IR senzorov sa spracúvajú na palube UAV a prenášajú sa na pozemnú stanicu vo forme jednotlivých snímok. Pozemná stanica zostavuje snímky z prenášaných snímok a pripravuje ich na ďalšie použitie spravodajskými službami.

 

Prečítajte si tiež:

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:15

Slovenská tenistka Soňa Depešová bude bojovať o zlatú medailu vo dvojhre na majstrovstvách Európy hráčov do 16 rokov v Parme. Zverenka trénera Mareka Hrehorčíka zvíťazila v semifinále nad domácou Taliankou Fabiolou Marinovou 6:4, 6:2.

20:11

Biden podporil zabitie vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha Izraelom.

„Jeho smrť izraelským leteckým útokom je mierou spravodlivosti pre jeho mnohé obete, medzi ktorými sú tisíce Američanov, Izraelčanov a libanonských civilistov,“ uvádza sa na webovej stránke Bieleho domu.

Americký prezident medzitým uviedol, že jeho cieľom je „deeskalovať prebiehajúce konflikty v Gaze a Libanone diplomatickými prostriedkami“.

20:09

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán odcestoval v sobotu do Českej republiky, kde sa zúčastní na oslavách 80. narodenín bývalého českého prezidenta Miloša Zemana. Pre agentúru MTI to uviedol Orbánov hovorca Bertalan Havasi, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

19:35

Sudca Najvyššieho súdu Ukrajiny Leonid Lobojko zahynul v sobotu pri útoku ruského bezpilotného lietadla v Charkovskej oblasti. Informovala o tom agentúra DPA.

19:33

Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí vyhlásil v sobotu päťdňový smútok za vodcu libanonského militantného hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha, ktorý zahynul pri piatkovom izraelskom útoku na južnom predmestí Bejrútu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Chameneí kondoloval Nasralláhovým pozostalým. Smrť vodcu Hizballáhu označil za mučenícku a sústrasť vyslovil aj v súvislosti s ďalšími obeťami piatkového útoku.

19:13

Futbalisti Getafe zvíťazili v 8. kole španielskej La Ligy nad Deportivom Alaves 2:0. Po prvom triumfe v sezóne sa v neúplnej tabuľke posunuli na 14. miesto.

18:01

Pri piatkovom izraelskom útoku na južnom predmestí Bejrútu zahynul okrem vodcu libanonského militantného hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha aj zástupca operačného veliteľa iránskych Revolučných gárd Abbás Nilforúšán, informujú v sobotu iránske médiá. Jeho úmrtie potvrdil aj popredný predstaviteľ iránskej justície, pričom dodal, že Irán má právo na “odvetu” v súlade s medzinárodným právom, píše TASR podľa agentúry AP.

17:28

Hnutie ANO českého expremiéra Andreja Babiša prvýkrát od svojho vzniku vyhralo voľby do Senátu. Po sčítaní všetkých hlasov je jasné, že v druhom kole volieb tretiny členov hornej komory parlamentu získalo šesť senátorov, v prvom kole dvoch, celkom ich bude mať 12. Väčšinu v Senáte si však naďalej udržali koaličné strany, informuje TASR na základe sobotňajších správ českých médií.

Volebné miestnosti sa v druhom kole uzavreli v sobotu o 14.00 h, otvorené boli aj v piatok od 14.00 do 22.00 h. Účasť bola nižšia ako v prvom kole pred týždňom a dosiahla 17,5 percenta.

17:23

Úrady na juhovýchode Spojených štátov v sobotu síce už odstraňovali následky a škody po hurikáne Helene, počet obetí však ešte stále rástol. Celkovo zatiaľ hlásili 43 úmrtí v dôsledku Helene, úrady však očakávajú, že v niektorých štátoch ešte objavia ďalšie telá, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

V sobotu zostalo bez elektrického prúdu najmenej 3,25 milióna ľudí v piatich štátoch. Úplné obnovenie dodávok môže zabrať niekoľko dní.

17:20

Palestínske militantné hnutie Hamas odsúdilo v sobotu zabitie vodcu libanonského hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha, ktorý zahynul pri piatkovom izraelskom útoku na južnom predmestí Bejrútu. Obdobne už zareagovali aj Irán a Irak. TASR o tom informuje podľa správ agentúry AFP. O zabití Nasralláha informovala najskôr v sobotu izraelská armáda, následne jeho úmrtie potvrdil aj samotný Hizballáh.

Izraelská armáda naopak vyhlásila, že po zabití vodcu libanonského hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha, je svet bezpečnejším miestom. Zároveň sľúbila, že sa zameria aj na ďalších vysokopostavených členoch tohto militantného hnutia podporovaného Iránom. Izraelský minister obrany Joav Galant však okrem toho zdôraznil, že jeho krajina nevedie vojnu proti “libanonskému ľudu”, píšu agentúry AFP a Reuters.

Izrael oznámil, že zabil vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha
Na archívnej snímke z 14. novembra 2013 vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke budova Národného českého a slovenského múzea a knižnice v Cedar Rapids v štáte Iowa v USA

Autor: TASR - Jaroslav Bublinec

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali