Prečo Čína vážne mení svoj postoj k ruskej vojenskej operácii na Ukrajine

❚❚

Bratislava 12. decembra 2023 (HSP/Vz/Foto:Screenshot)

 

Čínsky predstaviteľ urobil vyhlásenie, ktoré možno interpretovať ako jasnú a významnú zmenu postoja Pekingu k dianiu na Ukrajine. Predtým Čína, aspoň pokiaľ ide o zahraničnopolitickú rétoriku, vyjadrovala neutralitu, síce pozitívnu, ale predsa len neutrálnu, teraz však jasne ospravedlňuje a podporuje ruskú špeciálnu operáciu. Prečo? kladie si otázku Gevork Mirzajan v novinách Vzgljad

Putin
Na snímke Vladimir Putin a Si Ťin-pching

“Je to predsa veľmi nezávislý národ. Prezident Putin prijíma rozhodnutia na základe národných záujmov a bezpečnosti.” Takto komentoval Wang Lutong, riaditeľ európskeho odboru čínskeho ministerstva zahraničných vecí, žiadosti európskych politikov, aby Čína presvedčila Rusko k ústupkom v ukrajinskej otázke. Jednoducho povedané, čínski súdruhovia zdvorilo odmietli hrať úlohu sprostredkovateľa.

.

A v tomto vyhlásení čínskej strany je niekoľko dôležitých, do istej miery dokonca prelomových momentov. Predovšetkým samotný fakt odmietnutia sprostredkovania riešenia ukrajinskej krízy. Nie tak dávno sa Číňania vyhlasovali za sprostredkovateľov: predložili svoj všeobecný 12-bodový plán a všemožne ho propagovali. O to viac, že bol mimoriadne všeobecný, a teda všeľudský.

Teraz Čína otvorene uznala, že pokračovanie nepriateľských akcií (rozhodnutie, ktoré prijali ruské orgány – prinajmenšom dovtedy, kým sa “Západ nevzdá svojich plánov na udržanie svojej nadvlády a posadnutosti spôsobiť Rusku strategickú porážku rukami svojich kyjevských bábok”) je súčasťou “národných záujmov a bezpečnosti Ruska”. To je v skutočnosti uznanie tohto rozhodnutia za správne a legitímne. Aká mediácia je v takomto prípade možná?

.

Skôr treba pripomenúť, že Číňania sa zdržali takejto zjavnej podpory ruských akcií počas špeciálnej operácie. Už len preto, že sa báli vyvodiť akékoľvek paralely a asociácie s Taiwanom, ktorý sa snaží premeniť svoju de facto nezávislosť na nezávislosť de iure.

 

Čo teda prinútilo čínsku stranu zmeniť svoj postoj? Zrejme tri hlavné faktory

Po prvé, Číňania si uvedomili, že úloha sprostredkovateľa pri riešení rusko-ukrajinského konfliktu už nie je relevantná. Po sérii vojenských porážok kyjevského režimu (a predovšetkým po neúspechu protiofenzívy) sa zdalo, že sa v otázke mierových rokovaní otvorilo akési okno príležitosti. Západ však zatiaľ nie je pripravený na seriózne rokovania s Moskvou založené na realistickom hodnotení situácie. Nie je pripravený začať rokovania s uznaním nových ruských území, ani nie je pripravený spojiť kyjevský režim a upustiť od kurzu zadržiavania.

Nanajvýš je pripravený predložiť návrh na zmrazenie konfliktu, ktorý Moskva za žiadnych okolností neprijme. Tieto návrhy totiž odporujú ruskej ústave, logike vojenských operácií a logike vnútropolitických procesov v Rusku.

Preto 8. decembra 2023 Vladimir Putin oficiálne vyjadril svoju túžbu uchádzať sa o ďalšie funkčné obdobie – a neurobil tak v prítomnosti politikov a novinárov, ale obklopený vojakmi a ich príbuznými. To znamená, ako správne poznamenal ruský politológ Sergej Markov, že “Putin ide do volieb ako vojenský vodca bojujúcej krajiny”. “Dnes sa opäť zaviazal vyhnať Ukrajinu zo Slovjanska, z DĽR, vyhnať Ukrajinu z Donbasu,” povedal expert.

.

O aké prímerie ide, o aké mierové rokovania? Podľa všetkého na ne príde čas až začiatkom roka 2025, keď sa v Spojených štátoch dostane k moci nová administratíva.

Áno, Číňania by ešte mohli niekde v zákulisí rokovať s Moskvou a pripraviť pôdu pre určité ústupky v záujme Európskej únie – ale načo? Veď – a to je druhý faktor, ktorý vysvetľuje čínsku rigiditu – EÚ neurobila nič, aby o láskavosť slušne požiadala.

Samotné vyhlásenie Wanga Lutonga odznelo na okraj samitu Čína – EÚ, počas ktorého európski predstavitelia pricestovali do Pekingu, aby riešili bilaterálne hospodárske problémy. A v skutočnosti neprišli len s balíkom návrhov, ale aj so súborom hrozieb voči Pekingu.

“Čína je najdôležitejším obchodným partnerom EÚ. Existujú však jasné nerovnováhy a rozdiely, ktoré musíme riešiť,” uviedla šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Pod nerovnováhou sa samozrejme myslí nerovnováha v obchode. V roku 2022 presiahla 400 miliárd dolárov, čím sa za posledné dva roky zvýšila o 60 %.

A takýto deficit podľa šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella nevznikol v dôsledku voľnej hospodárskej súťaže. “Je do veľkej miery spôsobený veľmi vysokou úrovňou štátnych dotácií poskytovaných čínskym spoločnostiam, ako aj stále sa zvyšujúcimi prekážkami vstupu na čínsky trh,” rozhorčuje sa európsky predstaviteľ. A Číne hrozí bariérovými sankciami, ak Peking neurobí ústupky.

.

A to nielen v otázke hospodárstva, ale aj v otázke vzťahov s Ruskom. “Od začiatku vojny nám bolo jasné, že to, ako sa Čína postaví k ruskej agresii voči Ukrajine, bude určovať aj naše vzťahy,” povedala Ursula von der Leyenová.

Brusel však zabudol, že nie je Trump a nie je rok 2018, keď bolo možné na Čínu tvrdo a relatívne úspešne tlačiť.

Teraz Číňania takýto nátlak prijímajú s nadhľadom. A nielen preto, že na nich tlačia európske bábky, ktoré sú nesubjektívne, nemajú suverenitu a chýba im rešpekt – ale aj preto, že za posledných päť rokov sa čínska strana presvedčila, že kurz Západu na zadržiavanie ČĽR je rovnako zrejmý a nezvratný ako trend smerujúci k porážke Ukrajiny. Že Západ nie je pripravený rokovať s Pekingom, že Čínu považuje za existenčnú hrozbu, ktorú treba rozdrviť všetkými prostriedkami.

A to je tretí faktor, ktorý pritvrdzuje čínsky postoj k ruskej otázke. Vďaka americkému tlaku Peking postupne opúšťa ekvilibristiku so stoličkami a v ukrajinskom konflikte sa nielen de facto, ale aj de iure stavia na ruskú stranu.

Dôvodom je skutočnosť, že Čína je veľmi nezávislá krajina. A prezident Si prijíma rozhodnutia na základe národných záujmov a bezpečnosti.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:25

Voliči v Litve v nedeľu hlasujú v druhom kole parlamentných volieb. Po prvom kole volieb vedú opoziční sociálni demokrati (LSDP).

08:43

Chameneí: „Zlo sionistického režimu spred dvoch nocí by sa nemalo podceňovať. Nesprávne výpočty sionistického režimu by sa mali brať do úvahy, musia pochopiť silu, túžbu a iniciatívu iránskeho národa a mládeže krajiny.“

08:25

Ruské systémy protivzdušnej obrany zachytili 51 dronov vypustených v noci na nedeľu z Ukrajiny.

08:09

Izrael si ciele svojich útokov v Iráne vybral na základe svojich národných záujmov, a nie podľa toho, čo mu diktovali Spojené štáty, uviedla v sobotu kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

08:07

Čína v sobotu večer ostro skritizovala najnovší predaj amerických zbraní Taiwanu. Tvrdí, že to narúša jej “suverenitu a bezpečnostné záujmy” a ohrozuje “mier a stabilitu” v Taiwanskom prielive.

08:02

V Bulharsku sa v nedeľu konajú siedme predčasné parlamentné voľby za menej než štyri roky, no podľa prieskumov verejnej mienky je nepravdepodobné, že sa podarí prelomiť politickú patovú situáciu.

07:37

Nehoda nákladného vozidla a autobusu v Mexiku si v sobotu vyžiadala 19 obetí na životoch, ďalších šesť osôb je zranených, uviedli miestne úrady.

07:35

Druhé zasadanie XVI. riadneho generálneho zhromaždenia vo Vatikáne sa v sobotu večer po takmer štyroch týždňoch debát skončilo bez vyhliadok na konkrétne reformy. Predstavitelia prijali odporúčania, ktoré vyzývajú, aby sa ženám dostalo viac vedúcich úloh v cirkvi, no nepriniesli ich očakávanú väčšiu rovnoprávnosť.

07:32

Pri nehode vrtuľníka v ruskej Kirovskej oblasti v sobotu zahynuli štyria ľudia, uviedlo ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

07:31

Gruzínske prozápadné opozičné strany odmietli uznať výsledky sobotňajších parlamentných volieb, podľa ktorých zvíťazila vládnuca strana Gruzínsky sen.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke slony Kimba (v popredí) a Lucky v zoo v americkom meste Colorado Springs v štáte Colorado

Autor: TASR/AP/Cheyenne Mountain Zoo

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Pavel Jacz

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali