Prečo by Ukrajina nemala byť prijatá do NATO

❚❚

Vilnius 13. júla 2023 (HSP/Foreign Affairs/Foto:Pixabay)

 

Prijatie Ukrajiny do NATO by prinieslo perspektívu pochmúrnej voľby medzi vojnou s Ruskom a s ňou spojenými ničivými následkami alebo ustúpením a znehodnotením bezpečnostných záruk NATO v celej aliancii. Lídri NATO by mali na samite vo Vilniuse a neskôr uznať tieto skutočnosti a zatvoriť Ukrajine dvere, zdôrazňuje časopis Foreign Affairs

NATO
Ilustračné foto

Ašpirácie Ukrajiny na členstvo budú teraz hlavnou témou diskusie na samite NATO vo Vilniuse. Spôsob, akým sa táto otázka vyrieši, bude mať vážne dôsledky pre Spojené štáty, Európu a ďalšie krajiny. V stávke už nemôže byť viac.

.

Členstvo v NATO zahŕňa záväzok spojencov bojovať a umierať jeden za druhého. Čiastočne práve z tohto dôvodu sa jeho členovia počas celého obdobia po skončení studenej vojny snažili vyhnúť rozširovaniu aliancie o štáty, ktoré v blízkej budúcnosti čelili riziku napadnutia. Vedúci predstavitelia NATO tiež dlho chápali, že prijatie Ukrajiny zahŕňa veľmi reálnu možnosť vojny (vrátane jadrovej vojny) s Ruskom.

Možnosť takéhoto konfliktu a jeho ničivých následkov je totiž hlavným dôvodom, prečo sa Spojené štáty a ostatní členovia NATO snažia vyhnúť hlbšiemu zatiahnutiu do vojny na Ukrajine. Napätie je jasné: takmer nikto si nemyslí, že by NATO malo dnes bojovať priamo s Ruskom o Ukrajinu, ale mnohí sú za to, aby sa Ukrajine prisľúbila cesta do aliancie a aby sa zaviazala bojovať za ňu v budúcnosti.

.

Ukrajina by nemala byť prijatá do NATO, a to by mal prezident USA Joe Biden jasne povedať – v konečnom dôsledku štáty robia to, čo je v ich vlastnom záujme. A v tomto prípade bezpečnostné výhody ukrajinského vstupu pre Spojené štáty blednú v porovnaní s rizikami, ktoré prináša jej vstup do aliancie. Prijatie Ukrajiny do NATO by prinieslo perspektívu pochmúrnej voľby medzi vojnou s Ruskom a s ňou spojenými ničivými následkami alebo ustúpením a znehodnotením bezpečnostnej záruky NATO v celej aliancii. Na samite vo Vilniuse a neskôr by bolo múdre, keby vedúci predstavitelia NATO uznali tieto skutočnosti a zatvorili Ukrajine dvere.

Obhajcovia ďalšieho zapojenia USA a NATO do vojny na Ukrajine doteraz nedokázali objasniť strategické záujmy USA, ktoré sú v hre.

Záujem USA na prijatí Ukrajiny do NATO je ešte menej jasný, pričom v politickom diskurze je prítomná spleť argumentov. Podľa jedného názoru si európska stabilita a bezpečnosť vyžadujú, aby Kyjev vstúpil do aliancie. Podľa tejto logiky, ak Putin nebude na Ukrajine zastavený, rozšíri svoje ciele a zaútočí na členské štáty NATO.

Existuje pocit, že Ukrajina si členstvo v NATO “zaslúžila” bojom proti protivníkovi aliancie a jeho oslabením. Z tohto pohľadu by prehĺbenie spolupráce NATO s Ukrajinou pridalo ďalšiu vrstvu odstrašenia pred obnovením ruského útoku.

Tieto tvrdenia sú pochopiteľné, ale nesprávne… Stratégia je o voľbe a voľba Spojených štátov je dnes veľmi ťažká.

.

Prijatie Ukrajiny do NATO by pre alianciu predstavovalo problém, najmä pokiaľ ide o bezpečnostné záruky zakotvené v článku 5 zakladajúcej zmluvy aliancie. Aby sme si boli istí, článok 5 len formálne zaväzuje spojencov NATO považovať útok na jedného z nich za útok na všetkých a poskytnúť pomoc, ktorú “považujú za nevyhnutnú”. V praxi však členské štáty vnímali členstvo v NATO a s ním spojené záruky podľa článku 5 ako záväzok USA ísť do vojny v mene svojich spojencov.

Problém s rozšírením takýchto záruk na Ukrajinu: záruka podľa článku 5 by mohla Spojené štáty vtiahnuť do priameho konfliktu s Ruskom.

Ak by Ukrajina bola v NATO, Spojené štáty by mohli byť nútené prísť na obranu Ukrajiny nasadením vojsk a dokonca pohroziť použitím jadrových zbraní v mene Ukrajiny. Americkí politici môžu dúfať, že vytvorením cesty pre Kyjev do NATO odradia budúcu ruskú agresiu voči Ukrajine, ale tým sa vytvára reálna možnosť zatiahnuť Spojené štáty do scenára, ktorý Biden nazval “treťou svetovou vojnou”.

Je tu aj otázka nákladov na obranu Ukrajiny. NATO už teraz zápasí s problémami pri hľadaní konvenčných síl a operačných koncepcií, ktoré potrebuje na plnenie existujúcich záväzkov aliancie. Vojna na Ukrajine jasne ukázala, že moderný konflikt vysokej intenzity medzi konvenčnými armádami spotrebuje neuveriteľné množstvo zdrojov. V tomto svetle by pozvanie Ukrajiny do NATO ešte viac prehĺbilo rozdiel medzi záväzkami aliancie a jej schopnosťami.

Ak by sa Ukrajina pripojila k aliancii, bremeno hľadania zdrojov na obranu Ukrajiny bez jadrovej vojny by preto pravdepodobne neúmerne zaťažilo Spojené štáty.

.

V čase, keď Washington už čelí vážnym požiadavkám na zdroje doma aj v Ázii, hrozí, že bude zahnaný do kúta: s Ukrajinou v NATO bude musieť Washington odkloniť zdroje od iných priorít, z ktorých niektoré sú pravdepodobne dôležitejšie, alebo akceptovať zvýšené riziko na dramaticky rozšírenom východnom fronte. V oboch prípadoch by Spojeným štátom vznikli veľké náklady a bremeno v čase, keď je americký čas, pozornosť a zdroje potrebné inde.

Túžba Ukrajiny vstúpiť do NATO je pochopiteľná. Stratégia je však o voľbe a Spojené štáty majú dnes na výber. Po väčšinu obdobia po skončení studenej vojny mohli Spojené štáty rozširovať svoje medzinárodné záväzky pri relatívne nízkych nákladoch a rizikách. Tieto okolnosti už neexistujú.

Vzhľadom na fiškálne tlaky doma, vážne ohrozenie svojho postavenia v Ázii a perspektívu eskalácie a oslabenia dôveryhodnosti voči Moskve je udržanie Ukrajiny mimo NATO jednoducho odrazom záujmov USA. Namiesto pochybného sľubu, ktorý predstavuje veľké nebezpečenstvo, ale na oplátku by priniesol len málo, by Spojené štáty mali uznať, že je najvyšší čas zatvoriť dvere NATO pred Ukrajinou, píše Foreign Affairs.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:27

Holandský futbalista Xavi Simons z Lipska si zranil väzy v ľavom členku a čaká ho niekoľkotýždňová pauza.

Dlhšie zranenia trápia aj Xavera Schlagera a Davida Rauma. Informovala agentúra dpa.

20:26

Rusko je pripravené zvážiť všetky možnosti ukončenia vojny na Ukrajine, musia však zohľadňovať realitu na bojisku. Vyhlásil to vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin, informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry AFP.

“Sme pripravení preskúmať všetky návrhy na mierové rokovania, ktoré vychádzajú z reálnej situácie v teréne. Nebudeme akceptovať nič iné,” povedal Putin.

20:25

Auto so slovenským evidenčným číslom zrazilo vo štvrtok popoludní pri maďarskej obci Lentikápolna staršiu cyklistku, ktorá vážnym zraneniam na mieste podľahla. Polícia Zalianskej stolice pre agentúru MTI uviedla, že musela odkloniť dopravu, pričom na obchádzke havaroval poľský autobus. Jeho cestujúcich museli z vozidla v priekope vyslobodiť hasiči, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

20:20

Traja predstavitelia Európskej centrálnej banky (ECB), známi svojou “jastrabou,” teda tvrdšou menovou politikou, chcú, aby ECB postupovala pri uvoľňovaní monetárnej politiky opatrne, minimálne si nechala otvorených viacero možností. Informovala o tom agentúra Reuters.

ECB znížila úrokové sadzby tento rok trikrát a trhy špekulujú, či v nasledujúcom období nepristúpi k výraznejšej a rýchlejšej redukcii.

20:13

Vedenie hokejového klubu z Nových Zámkov sa dohodlo na zmluve s kanadským útočníkom Nickom Ritchiem. Dvadsaťosemročného krídelníka draftoval do NHL tím Anaheim Ducks v roku 2014 v prvom kole z celkového desiateho miesta. Zámčania o tom informovali na svojom webe.

20:10

Talian Roberto Manicni skončil vo funkcii trénera futbalistov Saudskej Arábie. Vo štvrtok to oznámila tamojšia futbalová federácia s tým, že obe strany ukončili zmluvu po vzájomnej dohode.

18:46

Predaj nových domov v Spojených štátoch zaznamenal v septembri nečakane prudký rast na najvyššiu úroveň za viac než rok. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a portálu RTTNews, ktoré zverejnili najnovšie údaje amerického ministerstva obchodu.

18:44

Jedna osoba zahynula a štyria ľudia utrpeli zranenia vo štvrtok pri vykoľajení osobného vlaku na severe Nórska. Oznámila to miestna polícia, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Vlak, ktorý smeroval z Trondheimu do mesta Bod na severe krajiny, zasiahli padajúce skaly, povedal policajt Arild Woldmo pre nórsku stanicu NRK. Jeho kolega Bent Are Eilertsen informoval, že v čase vykoľajenia bolo vo vlaku 55 ľudí.

Na severe Nórska sa vykoľajil osobný vlak
Na snímke osobný vlak, ktorý sa vykoľajil na severe Nórska
18:39

Predseda vlády Čiernej Hory Milojko Spajič pricestoval vo štvrtok na prvú oficiálnu návštevu Budapešti, kde ho prijal maďarský premiér Viktor Orbán. Podľa servera nepszava.hu rokovali premiéri okrem dvojstranných vzťahov aj o európskych a svetových politických záležitostiach, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

“Do európskej ekonomiky treba priniesť nové zdroje a najvhodnejším spôsobom, ako to urobiť, je prijať krajiny západného Balkánu,” podčiarkol maďarský premiér po rokovaní so Spajičom.

18:11

Nemecká humanitárna organizácia Welthungerhilfe vo štvrtok vyhlásila, že situácia v Pásme Gazy pripomína “apokalypsu” po viac ako rok trvajúcej vojne medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Organizácia tiež opätovne odsúdila útok Hamasu na Izrael zo 7. októbra 2023, keď proiránski militanti zabili približne 1200 ľudí a zajali 250 rukojemníkov. Welthungerhilfe vyzvala aj na prepustenie všetkých zadržiavaných osôb.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke jesenná atmosfréra v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

 

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali