Prečo by mali mať zahraniční Slováci možnosť voliť

❚❚

Bratislava 27. augusta 2023 (HSP/Foto:TASR – Vladimír Benko)

 

V reakcii na článok (Majú mať emigranti právo voliť vo svojej starej vlasti, aj keď tam nežijú?) nášho komentátora Ivana Lehotského, sa nám ozval Slovák žijúci v Kanade a prispel na túto tému. Jeho text vám prinášame nižšie v plnom znení 

voľby
Na snímke návratné obálky pre hlasovanie poštou zo zahraničia

Blížia sa septembrové voľby a v plnom prúde sú pravidelné diskusie, prečo majú právo voliť aj zahraniční Slováci ktorí sú občanmi SR, keď na Slovensku nebývajú a neplatia tam dane. Dokonca sa aj Hlavné správy obávajú, že by mohli neúnosne ovplyvňovať politiku a osudy Slovenska.

.

Tieto obavy nemusia byť až také hrozné. Rezort zahraničia v r. 2021 odhadol počet zahraničných Slovákov na skoro dva milióny. Krajiny v ktorých nás žije viac ako 50 tisíc sú tieto: USA 750 000, Česká republika 200 000, Spojené kráľovstvo 135 000, Kanada 100 000, Nemecko 80 000, Maďarsko 75 000, Izrael 70 000, Rakúsko 65 000. Ministerstvo neuvádza, koľko z nich má aj slovenské občianstvo a teda aj právo voliť poštou. Faktom je, že iba 72 993 z nich sa zaregistrovalo do uzávierky pre tohtoročnú voľbu poštou. Je možné, že viacerí z nich bývajú napr. v Rajke alebo vo Wolfstahli, pretože nedokážu platiť astronomické sumy za nehnuteľností v Bratislave, ale pracujú a odvádzajú odvody a prípadne aj dane na Slovensku. Chcú voliť napr. aj preto, že vládne nariadenia počas covidu ich osobne značne postihli a komplikovali im život.

Ja som tiež dostal potrebné obálky, zvolil si stranu ktorej chcem dať svoj hlas a zakrúžkoval štyroch kandidátov, ktorých považujem za najlepších do Národnej rady. Predtým som si pozorne prečítal volebné programy všetkých strán ktoré pravdepodobne prekročia 5-percentný limit, aj tých ktoré som pre svoje konzervatívne názory vylúčil, že by som ich vôbec uvažoval voliť. Prečo tak robím po 55. rokoch trvalého pobytu v Kanade, ktorej som tiež občan? Pretože to považujem za česť a pretože mi záleží na osude Slovenska.

.

Zahraniční Slováci, hlavne tí americkí, už druhé storočie aktívne pomáhajú Slovensku najprv byť uznaný a potom jeho prosperite. Pittsburská aj Clevelandská dohoda zaručila už v zárodku aby sa Slováci nestali iba nejakou vetvou národa českého, prípadne československého. Počas komunistickej totality bola emigrácia veľmi aktívna v boji pre slobodu a nezávislosť Slovenska. Štefan B. Roman zakladateľ Svetového kongresu Slovákov, Slovenská liga v Amerike, Kanadská slovenská liga, Jednota a iné organizácie efektívne lobovali za Slovensko u vlád západných veľmocí a na medzinárodných fórach. Historici ako Vnuk, Ďurica, Suško, Kirschbaum, Stolárik a mnohí iní skúmali povojnové archívy a ich práce dali základ z ktorého môžu dnešní historici na Slovensku spracovávať neskreslenú históriu Slovenska a Slovákov.

Po 89-tom to boli hlavne zahraniční Slováci a naše organizácie, ktoré sprístupňovali slovenskú kultúru a umelcov publiku v Kanade a Spojených štátoch. Radošinské naivné divadlo, Lasica a Satinský, Lúčnica, Bratislavský chlapčenský zbor a iné mohli vystupovať v zámorí aj kvôli možno skromným ale oduševneným schopnostiam miestnych Slovákov. Športovci ako Peter Sagan, Nasťa Kuzminová, slovenskí hokejisti od juniorov po olympijský tím nachádzajú podporu a oduševnených fanúšikov kdekoľvek súťažia v zahraničí. Zahraniční Slováci pomáhajú a kooperujú s veľvyslanectvami Slovenskej republiky pri akejkoľvek propagácii a rozširovaniu vzťahov Slovenska s krajinami, v ktorých žijeme, či kultúrnych, športových, obchodných alebo aj politických. Katedra slovenskej histórie a kultúry na Ottawskej Univerzite školí veľa študentov aj s neslovenskými koreňmi aby získali expertízu o Slovensku, ktorú potom môžu využívať zahraničné inštitúcie a firmy pri ich vzájomných stykoch so Slovenskom.

Samozrejme, dnes je už Slovenská republika na oveľa vyššej úrovni a dôležité veci sa vybavujú na medzinárodnej úrovni. Dalo by sa povedať, že tých zahraničných Slovákov už Slovensko vlastne nepotrebuje. História nás však učí, že veci sa celkom pravidelne opakujú. Práve teraz, keď sa mení celá povojnová geopolitická situácia, keď Nemecko, Veľká Británia, Holandsko, Francúzsko a nakoniec aj Spojené štáty sa dostávajú do recesie a hospodárskych a spoločenských problémov, skutočne si myslíte, že keď príde na lámanie chleba tak budú brať ohľady na záujmy Slovenska aspoň toľko ako na svoje? Však je to jasne viditeľné, napr. snahou presúvať nelegálnych migrantov, ktorých si sami pozvali a keď teraz nevedia, čo s nimi, tak šup s nimi na Slovensko a do okolitých krajín. Alebo rovnaké daňové sadzby v EÚ, ktoré by firmám na Slovensku znižovali ich terajšiu konkurenčnú schopnosť, a mnohé iné veci, ktoré nie sú v záujme Slovenska. V zahraničí žije dosť schopných Slovákov, ktorí môžu pomáhať brzdiť u svojich vlád presadzovanie nových hegemónií a ideológií na Slovensko.

Možnosť voliť poslancov do Národnej rady je jedno z mnohých pút ktoré spájajú Slovensko a jeho občanov žijúcich v zahraničí. Keď sa všetky takéto putá pretrhnú, tak si mnohí povedia, však aj mi máme dosť svojich problémov, alebo, čo si na Slovensku navarili, nech si aj zjedia. Však aj tá paleta strán a politikov, z ktorých si môžeme vybrať, je uvarená výlučne na Slovensku.

Dve iné oblasti by omnoho viac pomohli Slovensku vybrať si skutočne efektívnu politickú garnitúru, ktorá by viedla Slovensko dopredu. Prvým hendikapom je jeden volebný obvod. To je základ politickej korupcie a rozštiepenia politického spektra na drobné straničky. Všetci potenciálni kandidáti sa musia uchádzať o priazeň predsedu alebo úzkeho vedenia strany a demonštrovať predvolebnú poslušnosť, aby sa dostali na zvoliteľné miesto na kandidátke. Mnohí ambiciózni politici vidia lepšiu šancu radšej byť na poprednom mieste vo svojej straničke, všemožne sa zviditeľňovat a dúfať v prekročenie 5 percentného prahu (alebo aspoň toho 3. percentného, ktoré prinesie prachy), ako byť, povedzme na 63. mieste v nejakej etablovanej strane. A pritom nikto z nich nepotrebuje prejavovať akúkoľvek lojalitu ku svojim voličom alebo krajom/okresom v ktorých ich voliči žijú. Krúžkovanie síce trochu pomáha zvýšiť demokratičnosť volebného procesu, ale limit štyroch krúžkov a iba v jednej strane je vlastne chimérou demokracie. Voliči v Starej Ľubovni môžu krúžkovať koľko chcú pre štyroch kandidátov ktorým oni najviac dôverujú, keď ich omnoho početnejší voliči v Bratislave alebo voliči záujmových skupín aj tak prevalcujú.

.

Ak chce mať Slovensko jeden volebný obvod, tak by mal mať každý volič právo zakrúžkovať až do 150 mien zo všetkých politických strán a hnutí ktoré sa kvalifikovali do volieb. Každý volič by mohol voliť celý parlament podľa svojich predstáv. Potom by mal každý volič rovnakú váhu svojho hlasu, v Bratislave alebo na Malej Frankovej. Voľby by sa stali skutočným súbojom ideí a meradlom schopností. Každý politik by musel zobrať do úvahy záujmy celého Slovenska a všetkých jeho oblastí.

Druhým neduhom pri voľbách je veľmi široká manipulácia volebnej propagandy tzv. neziskovkami financovanými zo zahraničia, dokonca zhraničnými (hlavne americkými) organizáciami financovanými ich vládami a miliardármi-ideológmi. Slovensko by si malo pozorne preštudovať a zaviesť regulácie tzv. zahraničných ovplyvňovateľov a lobistov, ich financovania a transparentnosti, ktoré existujú v mnohých krajinách, včítane USA.

Ako Slovák žijúci v zahraničí považujem možnosť voliť poslancov do Národnej rady za privilégium a ako sa slovenskí zákonodarci rozhodnú, tak bude. Nemôžem napr. voliť v prezidentských voľbách ani vo voľbách do Európskeho parlamentu. Možno je to škoda, pretože hlava štátu reprezentuje slovenských občanov po celom svete. Možno by prospelo, aby aj Slováci v zahraničí mohli voliť takú hlavu štátu, za ktorú by sa nemuseli hanbiť.

Tak, či onak, sú to Slováci žijúci na Slovensku ktorí si s drvivou väčšinou zvolia tých, ktorí im budú vládnuť. Schopných, či menej schopných. Slováci v zahraničí môžu iba občas vyjadriť svoj názor a pomôcť. Ak treba a ak o to niekto stojí. A pokiaľ mi to zákon umožní, tak sa aj ja budem o to snažiť.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

06:55

Louis Jean Lumiere sa narodil pred 160 rokmi. Louis Jean Lumiere sa narodil 5. októbra 1864 vo francúzskom Besancone. Vynikajúci študent prírodných vied už ako 16-ročný vymyslel nový typ fotografickej dosky.

 

06:38

Ukrajinské aktivistky z feministického hnutia Femen protestovali v piatok polonahé pred iránskymi veľvyslanectvom v Kyjeve. Dôvodom sú tvrdenia, že Teherán dodáva Moskve zbrane.

06:37

Americká armáda v piatok podnikla viacero útokov na ciele v Jemene, ktoré súvisia s aktivitami protivládnych povstalcov – húsíov napojených na Irán. Agentúru Reuters o tom pod podmienkou zachovania anonymity informoval nemenovaný americký zdroj. Ďalšie podrobnosti tento predstaviteľ odmietol uviesť a Ústredné velenie americkej armády sa k tejto záležitosti nateraz nevyjadril.

06:37

Americký prezident Joe Biden v piatok vyhlásil, že si nie je istý, či nadchádzajúce voľby prezidenta USA budú pokojné, a to kvôli doterajším sporným vyjadreniam republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa.

06:36

Najmenej 70 ľudí zahynulo a ďalší utrpeli vážne zranenia pri štvrtkovom útoku ozbrojencov patriacich ku gangu Gran Grif na mesto Pont-Sondé na Haiti. Oznámil to v piatok hovorca Úradu OSN pre ľudské práva (UNHRC).

06:35

Sever Izraela bol v piatok opäť vystavený intenzívnemu ostreľovaniu z Libanonu, pričom vypálených približne 180 delostreleckých granátov a rakiet. Útoky boli obzvlášť intenzívne podvečer. Nateraz nie sú žiadne správy o obetiach alebo materiálnych škodách. K viacerým z útokov na Izrael sa medzičasom prihlásila proiránska militantná formácia Hizballáh.

06:33

Španielske úrady v piatok oznámili, že pri zásahu na nákladnej lodi pri Kanárskych ostrovoch zaistili štyri tony kokaínu a zadržali desať členov jej posádky.

Včera 20:29

Veľryba bieluha známa aj pod menom Hvaldimir, ktorá žila pri nórskom pobreží a ktorej postroj podnietil špekulácie, že vykonáva špionáž, nebola zastrelená – ako tvrdili aktivisti za práva zvierat -, ale podľahla bakteriálnej infekcii. S odvolaním sa na vyhlásenie nórskej polície o tom v piatok informovala agentúra AP, píše TASR.

Bieluha si vyslúžila prezývku Hvaldimir, ktorá vznikla spojením slov hval (v nórčine znamenajúcom veľryba) a krstného mena Vladimir, odkazujúceho na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Včera 19:51

Slovenská tenistka Tereza Mihalíková s Britkou Oliviou Nichollsovou neuspeli vo štvrťfinále štvorhry na turnaji WTA 1000 v Pekingu. V piatkovom súboji podľahli siedmej nasadenej taiwansko-ruskej dvojici Hao-Ching Chan, Veronika Kudermetovová za hodinu a 48 minút 6:7 (5), 3:6.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Ľudia so psom sa prechádzajú na pláži pri východe slnka v pobrežnom meste Tynemouth na severovýchode Anglicka

Autor: TASR/AP/PA-Owen Humphreys

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali