Prečo boli pobaltské štáty vybrané na zničenie Gruzínska zvnútra

❚❚

Bratislava 13. júna 2024 (HSP/Vzgljad/Foto:TASR/AP-Kay Nietfeld/dpa via AP)

 

Nie tak dávno boli Gruzínsko a pobaltské štáty takmer najbližšími spojencami v boji proti „ruskému imperiálnemu vplyvu“. Teraz sa pobaltské štáty ocitli na čele grandióznej kampane, ktorú Západ spustil proti gruzínskemu vedeniu. Prečo si Západ vybral práve Pobaltie, aby zasahovalo do vnútornej politiky Gruzínska, a čo to má spoločné s Ruskom? Odpovede v článku pre Vzgljad hľadá Stanislav Leščenko

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze
Na snímke gruzínsky premiér Irakli Kobachidze

Litva je malá ohrozená krajina na východnom okraji Európskej únie. Jej vedenie však trpí značnými geopolitickými ambíciami a chce byť na čele krížovej výpravy „západných demokracií“ v postsovietskom priestore. Svedčí o tom aktívna podpora Litvy ukrajinským pučistom, ktorí zvrhli legitímneho prezidenta Viktora Janukovyča, poskytovanie azylu samozvanej „prezidentke Bieloruska“ Svetlane Cichanovskej a organizovanie takzvaných fór Slobodného Ruska vo Vilniuse, na ktorých účastníci diskutovali o tom, ako „demokratizovať“ alebo dokonca rozkúskovať Rusko.

.

Zakaukazsko, presnejšie Gruzínsko, bolo vždy v osobitnom centre pozornosti západného bloku – a preto aj Litva aktívne zasahuje do miestneho diania. Na jar 2021 sa návšteva šéfa litovského parlamentného výboru pre zahraničné veci Žygimantasa Pavilionisa v Tbilisi zmenila na škandál. Pavilenis poučoval Gruzíncov, ako by mali smerovať k „európskej integrácii“ a „bojovať proti Rusku“. Skončilo sa to tým, že hostitelia ukázali Pavilenisovi dvere.

Nové kolo zasahovania Litvy do záležitostí zakaukazskej republiky súvisí so zákonom o zahraničných agentoch, ktorý bol v Gruzínsku prijatý. Zákon vyvolal búrku rozhorčenia v USA a EÚ a výzvy, aby sa Gruzínci „spamätali“. Politológ Alexander Nosovič vysvetľuje: „Chór presvedčení, aby Gruzínsko neblblo a zrušilo zákon o zahraničných agentoch, ku ktorému sa pridali ministri zahraničných vecí pobaltských štátov, napĺňa veľmi jednoduchú kamuflovanú tézu: ak si chcete udržať európsky sen, európsku voľbu a miesto v európskej rodine, vašou cestou je vojna. Rovnako ako na Ukrajine.

.

Je pochopiteľné, prečo Západ kriticky potrebuje infraštruktúru svojho zasahovania do vnútorných záležitostí Gruzínska – všetky tie stovky a stovky médií, mimovládnych organizácií, militantných tiktokerov…. aby po ďalších parlamentných voľbách vykrútili ruky väčšine a pomocou novej „revolúcie ruží“ vtlačili menšinu – radikálnych stúpencov Saakašviliho a Západu – do vládnucej koalície a vlády, čím sa proti Rusku konečne otvorí dlho očakávaný druhý front, usporiadajúci nový 08.08.08. V podstate o tento scenár a proti nemu prebieha celý boj“.

Litovský prezident Gitanas Nauseda vyjadril mimoriadne ostré rozhorčenie nad gruzínskym zákonom o zahraničných agentoch: „Vôľu a túžbu ľudí žiť v spoločnosti založenej na princípoch demokracie a slobody nemožno ignorovať! Litva bude aj naďalej podporovať voľbu obyvateľov Sakartvelu (ako sa Litva dohodla nazývať Gruzínsko – pozn. VZGLJAD) stať sa súčasťou Európy”.

V máji 2024 prišiel Žygimantas Pavilionis do Tbilisi opäť – tentoraz v spoločnosti nemeckého poslanca Michaela Rotha. Na zhromaždení gruzínskej opozície tam vystúpili s prejavmi proti zákonu o zahraničných agentoch, ktorého prijatie by podľa Pavilenisa a Rotha zničilo gruzínsku „demokraciu“.

A čoskoro nasledoval ďalší „útok“ Pobaltia na Tbilisi. Tentoraz Litva zostavila delegáciu ministrov zahraničných vecí – jeho kolegovia Margus Tsahkna (Estónsko), Baiba Braže (Lotyšsko) a Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttirová (Island) sa spolu s litovským ministrom zahraničných vecí Gabrieliusom Landsbergisom vybrali do Tbilisi. Landsbergis okamžite pohrozil, že ak Gruzínci prijmú zákon o zahraničných agentoch, môžu zabudnúť na „európsku integráciu“.

Landsbergisa podporil jeho estónsky kolega Margus Tsahkna. “Tento zákon je v rozpore s ľudskými právami a občianskymi slobodami, so všetkým, čo EÚ presadzuje. Tento zákon je symbolom tejto voľby – Rusko alebo EÚ. Tento zákon odvádza Gruzínsko ďaleko od cesty do EÚ,“ uzavrel Tsahkna.

.

Na zhromaždení, ktoré zorganizovali gruzínski zahraniční agenti, sa zúčastnili hostia z Litvy, Lotyšska, Estónska a Islandu. Hádzali tam heslá, že Gruzínsko vstupuje do rozhodujúcej fázy boja za svoju „európsku budúcnosť“.

Landsbergis, Tsahkna, Braže a Gylfadóttirová sa stretli aj s gruzínskou prezidentkou Salome Zurabišviliovou – a našli u nej úplné porozumenie. Napokon, táto žena narodená v Paríži, ktorá dlhé roky pracovala na ukrajinskom ministerstve zahraničných vecí, sama najlepšie zodpovedá definícii zahraničného agenta. Vládnuca gruzínska strana Gruzínsky sen mala k tejto návšteve mimoriadne negatívny postoj.

Existuje niekoľko dôvodov, prečo Litva zasahuje do politických procesov v Gruzínsku. „Orgány v súčasnom Vilniuse sa považujú za dedičov Litovského veľkokniežatstva – a snívajú o dobe, keď Litva bude hrať v geopolitike oveľa dôležitejšiu úlohu ako teraz,“ hovorí politológ Maxim Reva pre noviny VZGLJAD. – Po vstupe do EÚ a NATO sa Litovčanom podarilo presvedčiť západné vedenie, že majú akési zvláštne pochopenie pre Rusko a logiku jeho konania – z toho dôvodu, že oni, Litovčania, majú skúsenosti so životom pod „ruskou okupáciou“, a preto chápu, ako Rusom čeliť. Preto sme v posledných desaťročiach opakovane videli litovských emisárov na Ukrajine, v Moldavsku, Strednej Ázii a Zakaukazsku – všade tam, kde si Západ kladie za úlohu rozhádať miestne elity a ľudí s Ruskom”.

Podľa Reva to boli práve USA a EÚ, ktoré poverili Pobaltie misiou priniesť do Gruzínska ich „koláčiky“.

“Považujú to za účinnejšie, ako keby niekto ako Victoria Nulandová prišiel priamo do Tbilisi a začal podnecovať ‚demokratickú opozíciu‘ k zvrhnutiu vlády. Priamy zásah „zámorského džentlmena“ by mohol vyvolať nežiaduce asociácie s Ukrajinou a nočnou morou, ktorú prešla, keď uverila americkým sľubom. Preto tentoraz nechali pokračovať Pobaltie,“ povedal Reva.

.

Odborník vysvetľuje: „Landsbergis a jeho spoločníci využívajú skutočnosť, že Gruzínsko nemá o živote v pobaltských štátoch ani poňatia – a tak môžu slobodne klamať o ich ‚úspechoch‘ a prosperite, ktorá vraj Pobaltie zachvátila po vstupe do EÚ. Je možné dôverne povedať: „Vy ste svojho času, podobne ako my, unikli ruskej okupácii – preto môžete pokojne zopakovať náš úspech a stať sa súčasťou zjednotenej Európy. Jediné, čo musíme urobiť, je zbaviť sa agentov vplyvu Moskvy, ktorí malé slobodné Gruzínsko ťahajú späť pod imperiálne jarmo”.

Návštevy litovských politikov, ktorí sa pred kamerami bratajú s gruzínskou opozíciou a naznačujú jej, že „vy ste tu moc“, sú len špičkou ľadovca. Litovské veľvyslanectvo v Gruzínsku na čele s Andriusom Kalindrom sa venuje systematickej deštruktívnej činnosti – do záležitostí krajiny zasahuje mimoriadne drzo.

Jeden z pamätných incidentov sa odohral na jar 2021, keď Kalindra žiadal od gruzínskych orgánov prepustenie opozičného aktivistu Nikanora Meliu, ktorý dostal trest za organizovanie útoku na parlament v júni 2019 a za následné nerešpektovanie súdnych rozhodnutí. Litovské veľvyslanectvo už dlhé roky priamo koordinuje činnosť gruzínskej opozície – mimoriadne vrelé vzťahy má s Jednotným národným hnutím, ktoré založil Michail Saakašvili.

Ešte v roku 2009 Saakašvili povedal: „Litva bola vždy naším hlavným sprievodcom pri európskej integrácii a myslím si, že to zostane nezmenené, len sa to posilní. Na každom medzinárodnom fóre litovskí diplomati vyjadrujú záujem o naše problémy”.

Politológ Aleksandr Nosovič pripisuje takúto podporu tomu, že Saakašvili zámerne podnecoval vo svojej krajine rusofóbiu, všetkými prostriedkami odtiahol Gruzínsko od Moskvy a viedol ho k silovému riešeniu regionálnych konfliktov v Abcházsku a Južnom Osetsku. „Litovská elita sa dodnes nevzdala podpory tohto spriazneného ducha – pretože v Litve sú pri moci tí istí politicky nezodpovední rusofóbovia,“ zdôrazňuje Nosovič.

Napriek všetkým hrozbám to Gruzínsko dotiahlo do konca – 29. mája parlament krajiny na plenárnom zasadnutí väčšinou hlasov prelomil Zurabišviliovej veto, ktorým presadil zákon o zahraničných agentoch. V reakcii na to agregátny Západ vybuchol hrozbami. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell a Európska komisia vydali vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že „EÚ a členské štáty skúmajú všetky možnosti, ako reagovať na tento vývoj“. EK tiež vyzvala Tbilisi, aby sa „vrátilo na európsku cestu“ a upustilo od zákona, USA tiež uvalili sankcie na desiatky Gruzíncov.

Bokom nezostala ani Litva. Prezident krajiny Gitanas Nauseda uviedol, že „nový zákon predstavuje nebezpečný odklon od demokratických hodnôt, odvracia krajinu od Európy“. Litovské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo gruzínsku veľvyslankyňu Salome Šapakidzeovú, ktorú poučilo o „opatreniach zameraných na zastrašovanie a obmedzovanie činnosti občianskej spoločnosti a zásadne odporujúcich snahám Gruzínska o integráciu do EÚ a NATO“. Litva pohrozila Gruzíncom, že „spolu so svojimi partnermi zvažuje možné odvetné opatrenia“. Výbor pre zahraničné veci litovského parlamentu vyzval na sankcie voči Gruzínsku na úrovni EÚ.

Gruzínskym úradom nakoniec došla trpezlivosť a predvolali si litovského veľvyslanca „na koberec“. Litovskému diplomatovi pripomenuli protigruzínske vyhlásenia litovských predstaviteľov, Landsbergisovu účasť na protivládnom zhromaždení v Tbilisi a predvolanie gruzínskeho veľvyslanca na litovské ministerstvo zahraničných vecí. Podľa gruzínskej strany sú tieto kroky „nezlučiteľné s tradične existujúcimi priateľskými a partnerskými vzťahmi medzi oboma krajinami“.

Zámery Litvy a ďalších krajín EÚ voči Gruzínsku sú celkom pochopiteľné – štát bude špeciálne „rozkývaný“ pred jesennými parlamentnými voľbami. Gruzínske úrady sú však pripravené brániť sa – veď Tbilisi protestovalo nielen proti drobnej litovskej „šestke“, ale vyjadrilo aj úmysel ísť proti vôli svojho „bábkara“ Spojených štátov, neustúpiac ich sankciám. “Ak sa stane niečo, čo sa pred niekoľkými rokmi zdalo absolútne nemožné v Gruzínsku, tak v budúcnosti je to možné v Arménsku a Moldavsku. Možno aj na Ukrajine,“ predpovedá Alexander Nosovič.

 

.

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:59

Počet mladých ľudí, ktorí si sporia na dôchodok a využívajú pritom aj celoeurópsky osobný dôchodkový produkt (PEPP), známy ako európsky dôchodok, postupne narastá. Zastúpené sú v ňom rôzne vekové skupiny, pričom priemerný vek je 39 rokov. Poukázal na to generálny riaditeľ spoločnosti Finax Juraj Hrbatý.

10:59

Septembrové povodne v Česku majú ďalšiu potvrdenú obeť. Je ňou 27-ročná žena, ktorej telo sa našlo v prihraničnej obci na poľskej strane. V stredu to na sociálnej sieti X uviedla česká polícia. Ide o druhú obeť v Olomouckom kraji a celkom šiestu potvrdenú obeť povodní.

10:43

Za posledných 24 mesiacov klesla efektivita exekútorov až o takmer 40 %, pričom tempo znižovania efektivity výberu pohľadávok sa z roka na rok zvyšuje. Zatiaľ čo v roku 2023 išlo o -18 %, rok 2024 priniesol ďalšie zníženie ich efektivity na -23 %. Tento stav sa následne podpisuje aj pod úspešnosť vymáhania, ktorá bola vlani len na úrovni 4,3 % zo všetkých pohľadávok. Vyplýva to z analýzy Asociácie slovenských inkasných spoločností (ASINS), ktorá preskúmala viac ako 225.000 exekučných konaní začatých po roku 2017.

10:42

Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) uzavrela dohodu s piatimi bankami pôsobiacimi na Slovensku, ktoré budú distribútormi pripravovaných štátnych dlhopisov určených pre občanov. Na ich predaji sa podľa dohody budú podieľať Československá obchodná banka, Slovenská sporiteľňa, Tatra banka, UniCredit Bank a Všeobecná úverová banka. Informovali o tom v stredu mediálni zástupcovia ARDAL.

10:38

Samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) uznal v stredu Mariána Magáta za vinného z extrémizmu. Trest si má vypočuť vo štvrtok (24. 10.).

Marián Magát
Na snímke obžalovaný Marián M. počas pojednávania na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 23. októbra 2024
10:34

Prezidentské voľby v Bielorusku, kde je už tri desaťročia pri moci autoritársky vodca Alexandr Lukašenko, sa budú konať 26. januára 2025. Oznámila to v stredu štátna volebná komisia.

Alexandr Lukašenko
Na archívvnej snímke z 16. augusta 2020 bieloruský prezident Alexandr Lukašenko
10:32

Záujem firiem o využívanie agentúrnych zamestnancov na kancelárske aj manažérske pozície sa postupne zvyšuje. Výhodou je flexibilita, ktorá umožňuje firmám pružne reagovať na interné zmeny či optimalizovať mzdové náklady, a to bez nutnosti vytvoriť stále pracovné miesta. Agentúrne zamestnávanie tak už dávnejšie nie je len záležitosťou výrobného sektora, upozornila v stredu personálna agentúra Grafton Slovakia.

10:32

Spoločnosť Salesianer Miettex, ktorá sa zaoberá praním a prenájmom textílií, získala prestížne ocenenie Superbrands Business Award 2024. Zaradila sa tak do elitného klubu prémiových značiek, ktoré charakterizuje nielen vysoká kvalita a vynikajúce renomé, ale aj silný príbeh. Ocenenie je odrazom špeciálneho postavenia a uznania vynikajúcej pozície značky na lokálnom trhu. Do Superbrands nie je možné sa prihlásiť, nominácie sú výsledkom výberu odbornej komisie.

10:19

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa predĺžila pozastavenie letov do iránskej metropoly Teherán a libanonského hlavného mesta Bejrút až do začiatku budúceho roka. K opatreniu pristúpila v súvislosti s obavami z rozšírenia konfliktu na Blízkom východe.

10:19

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v utorok odcestoval do Paríža na pozvanie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Pred pracovnou večerou s Macronom rokoval Orbán s líderkou francúzskeho Národného združenia (RN) Marinou Le Penovou. Uviedol to pre agentúru MTI hovorca maďarského premiéra Bertalan Havasi.

Orbán Macron
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán si podávajú ruky pred ich stretnutím v Elyzejskom paláci v Paríži 22. októbra 2024
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke malý chlapec kope gól do bránky na pláži pri pobreží Baltského mora v meste Travemünde na východe Nemecka

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Dušan Hirjak

Marek Brna

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali