Prečo bol Pavel Durov zatknutý v Paríži a aké to bude mať dôsledky?

❚❚

Paríž 25. augusta 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Tatan Syuflana)

 

Oficiálnym dôvodom je, že na platforme Telegram nekontrolovane pôsobia rôzne kriminálne živly, napríklad drogoví díleri. Tvrdí sa tiež, že uľahčoval video pirátstvo tým, že umožňoval vysielanie napríklad futbalových zápasov. Podľa francúzskej polície Durov a jeho manažéri odmietli spolupracovať s orgánmi a moderovať tento obsah. Tým sa podľa vyšetrovania stali spolupáchateľmi

Pavel Durov
Na snímke majiteľ ruskej messengerovej aplikácie Telegram Pavel Durov

Podľa médií mu hrozí až 20 rokov väzenia.

.

Durovovi prívrženci zároveň tvrdia, že obvinenia v tlači o napomáhaní obchodovaniu s drogami a teroristom sú naratívom, ktorý má ospravedlniť nátlak na „jediného slobodného posla“.

V súvislosti s jeho zadržaním však skutočne existuje mnoho otázok. Najmä to, prečo sa Durov rozhodol pristáť a natankovať palivo vo Francúzsku, hoci predtým povedal, že pobyt v západných krajinách pre neho nie je bezpečný (a preto posledných sedem rokov žil v Dubaji, kde otvoril centrálu Telegramu).

.

Zaujímavé je aj to, že  priletel do Paríža z Baku, kde bol v tom istom čase s Putinom, s ktorým sa podľa niektorých správ chcel stretnúť, ale nestretol sa (súbežne sa v ruských médiách objavila fáma, že Rusko chce Telegram zakázať, čo sa však zatiaľ nepotvrdilo). Či však všetky tieto momenty súvisia s Durovovým zatknutím, zatiaľ nie je známe, hoci francúzske médiá už napísali, že ho budú preverovať kvôli väzbám na Kremeľ. Podľa všetkého sa však krátko pred zatknutím okolo Durova rozbehli určité (aj keď nie celkom pochopené) politické procesy, keďže sa chcel stretnúť s Putinom.

Aj vo Francúzsku píšu, že hlavným problémom Telegramu sú šifrované správy, ku ktorým orgány západných krajín nemajú prístup. Čo umožňuje používateľom messengera zostať v anonymite.

A EÚ už predtým vzniesla voči messengeru obvinenia za to, že s ňou nespolupracuje, pokiaľ ide o kontrolu obsahu.

To znamená, že otázky k službe Telegram v Európe sa skloňovali už dlhší čas. A vo všeobecnosti sa týkali toho, že messenger odmietol odstrániť obsah na žiadosť európskych štruktúr.

Durovovi prívrženci sa však domnievajú, že ide o snahu o prísnejšiu kontrolu messengera, ktorý „vypadáva z programu“ a poskytuje mediálnu platformu pre myšlienky kritizované v západnom mainstreame.

.

 

Aké dôsledky by mohlo mať Durovovo zatknutie?

1. Západné krajiny ukázali, že majú v úmysle prísne obmedziť komunikačné kanály a šírenie informácií, ktoré ich orgány nekontrolujú. V tejto súvislosti sa Durovovo zatknutie už teraz interpretuje ako „budíček“ pre Ilona Muska. Ten vlastní sociálnu sieť X, na ktorej obsah má EÚ tiež mnoho nárokov. Musk, mimochodom, už podporil Durova a povedal, že čoskoro v Európe začne „popravovať za lajky“.

2. Na Ukrajine a v Rusku sa diskutuje o jednej z hlavných verzií, že prostredníctvom Durovovho zatknutia chce Západ dostať Telegram pod svoju úplnú kontrolu. Prirodzene, diskutuje sa o tom s rôznymi hodnoteniami. Na Ukrajine – pozitívne (najmä preto, že ukrajinské orgány už skôr vyhlásili, že Telegram s nimi odmieta spolupracovať). V Rusku – mimoriadne negatívne.

Treba poznamenať, že Telegram je hlavným kanálom na šírenie informácií o vojne v oboch krajinách. Okrem toho sa táto aplikácia často používa na komunikáciu s ukrajinským aj ruským vojenským personálom. V tejto súvislosti Ruská federácia už bije na poplach, že ak západné spravodajské služby získajú kontrolu nad Durovom, Ukrajina a Západ budú mať prístup ku komunikácii ruskej armády (hoci ruskí vojenskí vydavatelia píšu, že pre ruskú armádu to nebude kritický problém, keďže má vlastné armádne messengery).

Durovovo zatknutie však neznamená, že západné spravodajské služby už získali „všetky heslá a prístupové kódy“ do Telegramu. Po prvé, nie je isté, či Durov zostane vo väzbe. Jeho právnici sa pravdepodobne pokúsia získať od súdu ďalšie predbežné opatrenie.

.

Po druhé, Durov, ako sám povedal, sa už dlho cíti ohrozený západnými spravodajskými službami, a preto pravdepodobne existuje vypracovaný algoritmus postupu tímu v prípade jeho zatknutia. Vrátane toho, aby sa zabránilo zasahovaniu tretích strán do práce spravodajcu. To znamená, že kontrola nad prácou Telegramu bude prenesená na Durovov tím. Kto však bude tento tím kontrolovať, je kľúčovou otázkou. Najmä vzhľadom na to, že jeho chrbticu tvoria Rusi a tí v obave zo zatknutia odídu do Ruska.

Ale, samozrejme, môžeme predpokladať, že západné spravodajské služby sa budú snažiť získať vplyv na posla aj prostredníctvom Durova. Vo všeobecnosti sa zdá, že „bitka o Telegram“ je silná.

3. Z globálneho hľadiska je zatknutie Durova ďalším znakom krízy éry globalizácie, ktorej jedným z najvýraznejších predstaviteľov je práve Durov. Nechcel spolupracovať s ruskými orgánmi, preto opustil Ruskú federáciu a usadil sa v Dubaji. Odmietol však spolupracovať aj so Západom a bol zatknutý v Paríži. Durov chcel byť nezávislý od najväčších štátov, byť „človekom mieru“ a nakoniec skončil vo francúzskom väzení.

Svet sa nám pred očami vracia o sto rokov späť, delí sa na bojujúce bloky, ktoré nepotrebujú neutrálne a nezávislé štruktúry pôsobiace na ich území. Svet pred sto rokmi bol svetom vojen, nadvlády špeciálnych služieb a vojensko-priemyselných komplexov, pre ktoré sú ľudia len zdrojom na riešenie aktuálnych vojenských a geopolitických úloh. Svet princípu „zbrane namiesto ropy“. Je možné zastaviť skĺznutie sveta do tejto, jemne povedané, nie veľmi príjemnej éry? Pravdepodobne je to ešte možné. Ale na to je potrebné čo najskôr ukončiť aspoň vojnu na Ukrajine, ktorá je hlavným vírom, ktorý ťahá planétu do temných časov.

 

Prečítajte si tiež:

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:32

Rusko odobralo akreditáciu šiestim britským diplomatom pre podozrenie zo špionáže a “ohrozenia bezpečnosti Ruska”, oznámila ruská Federálna bezpečnostná služba.

10:09

Všetky odlety a prílety na belgické letisko Charleroi boli zrušené. Na druhom najrušnejšom letisku v krajine štrajkujú zamestnanci.

10:07

Bez ohľadu na kroky Bruselu sa z Maďarska nestane prisťahovalecká krajina, vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió.

09:21

Pápež František odcestoval zo Singapuru do Vatikánu, čím ukončil svoju 12-dňovú cestu po krajinách juhovýchodnej Ázie a Oceánie, počas ktorej vyzval na prijatie opatrení proti klimatickej zmene, naliehal na medzináboženský dialóg a posilnenie postavenia katolíckej cirkvi v regióne, kde je v menšine.

 

08:30

Na dvojdňové neformálne zasadnutie ministrov hospodárstva a financií členských krajín Európskej únie v Budapešti, pricestuje podľa agentúry DPA len tretina z nich.

08:14

Počet obetí tajfúnu Jagi vo Vietname stúpol na 233 po tom, ako záchranári našli ďalšie telá v oblastiach postihnutých zosuvmi pôdy a prívalovými záplavami, uviedli štátne médiá.

07:49

Čínsky minister obrany Tung Ťün v prejave na celosvetovom stretnutí vojenských predstaviteľov v Pekingu uviedol, že jediným riešením konfliktov, ako je vojna v Gaze a na Ukrajine, je “vyjednávanie”. 

čínsky minister obrany Tung Ťün
Na snímke čínsky minister obrany Tung Ťün
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke záhrady v luxusnej štvrti Marina Bay v Singapure

Autor: TASR/AP-Gregorio Borgia

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali