Prečítajte si odpovede Putina z diskusie na fóre SPIEF

❚❚

Petrohrad 17. jún 2023 (HSP/Foto: Ria Novosti)

 

Prečítajte si odpovede prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putiana a alžírskeho prezidenta Tebbuna, ktoré vyslovili na petrohradskom stretnutí SPIEF. Obaja prezidenti komentovali aktuálne svetové politické udalosti, pričom najmä ruský prezident sa viackrát vyjadril veľmi ostro. Prezident Putin predtým predniesol prejav, ktorý si môžete prečítať v tomto článku

Putin, Teboon, Simes
Zľava modrátor Simes, ruský prezident Vladimir Putin a alžírsky prezident Tebbun

 

.

Moderátor Simes začal diskusiu takto:

Pred odovzdaním slova prezidentovi Alžírska, ak vám to neprekáža, by som vám rád položil niekoľko otázok.

.

Hovorili ste o mnohých veľmi dôležitých veciach, s číslami a faktami v rukách, ktoré ukazujú, ako sa Rusko vyvíja vo veľmi ťažkých podmienkach, ako tento vývoj napreduje, ako je sociálne smerovaný, zachováva a posilňuje otvorenosť ruskej ekonomiky. Toto všetko je, samozrejme, veľmi dôležité, pozitívne, a keď som povedal „úžasné“ – úžasné, Vladimír Vladimirovič, pretože toto všetko sa deje v kontexte medzinárodného napätia, konfliktu o Ukrajinu a pokračujúcich nepriateľských akcií.

Je jasné, že pre mnohých z nás je vaše hodnotenie toho, čo sa deje s týmito vojenskými akciami, veľmi dôležité. Ako mnohí hovoria v Rusku a vo Washingtone, Londýne, Bruseli, začala sa takzvaná ukrajinská protiofenzíva. Už teraz je zrejmé, že táto ofenzíva ešte neuspokojila očakávania „kolektívneho Západu“.

Pozorne som si prečítal, čo píšu o tejto protiofenzíve. A najmä o niekoľkých úspechoch, o ktorých Ukrajinci veľa a s hrdosťou hovoria. Ukázalo sa, že to nie sú len prielomy čisto taktickej úrovne, ale čo je najdôležitejšie, Vladimír Vladimirovič, čo ma zaujalo, je to, že nedosahujú ani prvú líniu ruských opevnení. To znamená, že hovoríme nielen o tom, že táto línia nebola prelomená, ale že ukrajinská vojenská technika, ozbrojené sily sú rozdrvené skôr, ako sa na bojisku začalo to najvážnejšie.

Zároveň však hovoria, že Ukrajina má ďalších 60-tisíc, možno aj viac vojenského personálu vycvičeného na Západe, a pripravujú sa na nejakú ďalšiu akciu.

Čo si myslíte o tejto situácii? Ako vážne to beriete? A jasne, ako ste povedali vo svojej správe, zostávate optimistom, pokiaľ ide o to, ako Rusko zvládne túto situáciu. Povedzte nám.

.

Vladimir Putin: Nedávno som sa stretol s našimi vojnovými korešpondentmi. A v odpovedi na rovnakú otázku som pripomenul, že vojnu na juhovýchode Ukrajiny, začal ukrajinský režim s podporou svojich sponzorov na Západe v roku 2014. Nikto sa nesnaží o tom na Západe nehovoriť. Ale musím vám pripomenúť: letectvo, tanky, delostrelectvo boli použité na severozápade proti Donbasu. Čo ak toto nie je vojna? Toto je vojna. A trvalo to takmer deväť rokov. A potom sa naši takzvaní partneri, antipartneri verejne zriekli urovnania mierovými prostriedkami. A to nás prinútilo použiť ozbrojené sily v snahe ukončiť túto vojnu.

A ak sa niekto snaží posunúť všetko z chorej hlavy na zdravú, tak sú to pokusy urobiť to nevhodnými prostriedkami. Vieme, ako to všetko začalo.

Neboli sme to my, kto vodil našich partnerov za nos, ale ako sa ukázalo, pri podpise minských dohôd sa nechystali nič robiť a verejne o tom hovorili pomerne nedávno, pravdaže. Verejne o tom hovorili ukrajinské úrady aj Európania. Takže sme jednoducho museli použiť ozbrojené sily, uznať nezávislosť a potom odpovedať na žiadosť Doneckej a Luganskej republiky o prijatie do Ruska a potom im poskytnúť vojenskú pomoc v snahe zastaviť túto ozbrojenú konfrontáciu. Toto je prvé.

Po druhé. Samozrejme, vidíme, že západné krajiny vynakladajú maximálne úsilie, aby zabezpečili, že Rusko utrpí, ako sa hovorí, porážku na bojisku, strategickú porážku, a robia pre to všetko, čo je v ich silách. Vidíme to veľmi dobre. Ale dali sme si určité úlohy súvisiace s denacifikáciou týchto území, súvisiace s demilitarizáciou.

Čo sa týka demilitarizácie… Veď pozrite, čoskoro Ukrajina úplne prestane používať vlastné zariadenia, nezostane nič. Všetko, na čom bojujú, a všetko, čo používajú, to všetko prinášajú zvonku, no tak veru nevyhráte. A náš obranný priemysel sa roztáča zo dňa na deň. Za posledný rok sme zvýšili produkciu vojenských produktov 2,7-krát, pri najobľúbenejších vzorkách desaťnásobný nárast a nárast pokračuje. Podniky pracujú na dve, tri zmeny a niektoré vo dne aj v noci. A to nám hovorí, že máme veľmi veľkú mieru odolnosti.

.

Čo sa stane s touto takzvanou protiofenzívou? Nie je to celkom presné: niekde sa ukrajinským jednotkám podarí dosiahnuť prvú líniu, niekde zlyhávajú – o to nejde. Ide o to, že využívajú takzvané strategické rezervy, ktoré pozostávajú z viacerých zložiek. Prvá z nich je určená na prelomenie obrany, druhá – s cieľom použiť jednotky na zabezpečenie území, pohybovať sa po území. Ani v jednom úseku nedosiahli svoje ciele – to je podstatné.

Ich straty sú skutočne veľmi veľké, približne viac ako jedna ku desiatim v porovnaní s ruskou armádou. Je to fakt. Z hľadiska techniky: každý deň dochádza k nárastu strát tejto techniky, niekde sa k dnešnému dňu stratilo 186 tankov ukrajinskej armády a 418 obrnených vozidiel rôznych tried. Nehovorím teraz o personáli, to je potrebné, aby sa vyjadrilo ministerstvo obrany. Ale opakujem, najdôležitejšie je, že v žiadnej z oblastí nedosiahli úspech. Nepriateľ nebol podľa armády úspešný.

Práve teraz, keď sa bavíme, prebieha ďalší pokus na takzvanom Vremevskom smere, v niekoľkých sektoroch sa nepriateľ pokúša zaútočiť silami niekoľkých jednotiek, podporovaných piatimi tankami. V Záporožskom smere aj s podporou dvoch tankov niekoľko obrnených vozidiel. Priblížili sa k prvému okraju, stratili niekoľko tankov. Práve teraz prebieha boj. Myslím si, že ozbrojené sily Ukrajiny tu nemajú šancu. Rovnako ako v iných smeroch o tom nepochybujem.

  1. Simes: Ďakujem.

Dobre viete, že snáď žiadne z vašich vyjadrení o Ukrajine nevyvoláva také podráždenie na „kolektívnom Západe“ ako vyhlásenie, že nacistické sily zohrávajú v ukrajinskej politike veľkú úlohu a denacifikácia je potrebná.

Hovoria vám: „O čom to hovoríte? Zelenskyj je Žid. Je legitímne zvoleným prezidentom a je zrejmé, že stojí na strane všetkého dobrého – západného, ​​proti všetkému zlému – ruskému. Takže nemáte právo hovoriť, že je na strane nacistov.“ Ako na to zareagujete?

Vladimir Putin: Od detstva som mal veľa židovských priateľov. Hovoria: Zelenskyj nie je Žid, to je hanba židovského národa.

Toto nie je vtip, ani irónia, rozumiete? Veď na piedestál ako hrdinov dnešnej Ukrajiny dnes postavili neonacistov, následníkov Hitlera. Holokaust znamenal zničenie šiestich miliónov Židov, jeden a pol milióna bolo zničených na Ukrajine, a to predovšetkým rukami Banderu.

Nepochyboval som, že mi budete klásť otázky tohto druhu, a požiadal som včera večer, keď som išiel spať, aby ste mi poslali nejaké materiály. Zavolal som do Moskvy, už keď som bol tu. Nuž, pozrite, Jaroslav Stecko – veliteľ OUN, banderovskej frakcie, 1939: „Moskva a židovstvo sú najväčší nepriatelia Ukrajiny. Trvám na vyhladení Židov a na účelnosti preniesť nemecké metódy práce so Židmi na Ukrajinu.

Ďalší predstaviteľ OUN. Toto je 10. júl 1941, takzvaný Ľvovský masaker, nemecké jednotky vstúpili do Ľvova. Nejaký Stepan Lenkavsky: „Ohľadom Židov akceptujeme všetky metódy, ktoré povedú k ich úplnému zničeniu.“ Čo je to?

Viete, čítal som svedectvo jedného monštra spomedzi Banderovcov po vojne, kde rozprával o tom, ako on a jemu podobní odviedli k zastreleniu židovskú rodinu. Bez zvierania v hrdle sa čítať nedá. Muž bol hlavou rodiny, invalid bez jednej ruky, jeho manželka a dve deti, podľa mňa 11 a 7 ročné, dievčatá. Vzali ich a viedli k zastreleniu. Tento invalid, keď vyšiel von, všetci pochopili, že ich vedú na popravu, jednou rukou objal psa a začal plakať. Odviedli ich a zastrelili. Deti, dievčatá 7 a 11 rokov.

.

Jeden a pol milióna Židov bolo zavraždených. A to už nehovorím o Rusoch, o Poliakoch, ktorí, mimochodom vôbec nezabudli na to, čo na Ukrajine páchali banderovci. No Poliaci – dobre, majú svoje ciele, spia a vo sne vidia návrat západnej Ukrajiny. A zrejme k tomu postupne smerujú. Teraz však hovoríme o holokauste. No, ako sa to dá poprieť?

Viete, ospravedlňujem sa prezidentovi Alžírska, nášmu hosťovi. Vedel som, že sa ma na to opýtate. Preto keď som včera išiel som spať, požiadal som nielen o zaslanie tohto papiera, ale požiadal som aj o niečo viditeľnejšie. Tu hovoríme stále to isté. Bandera je antisemita a neonacista. Ale to akosi nikto nechce počuť kvôli tomu, že Zelenskyj je človek so židovskou krvou. Ale svojimi činmi kryje týchto netvorov, neonacistov.

No dobre sochu Lenina zhodili, nedávno som sa rozprával s novinármi na stretnutí, no, je to na vás, hoci je zakladateľom modernej Ukrajiny, Boh s nimi. Ale prečo staviate nacistov na tento piedestál?

Neviem, či je video pripravené – máte ho? Na dve minúty by tam mal byť nejaký materiál. Ak áno, pustite ho.

(Premieta sa vojenská kronika.)

.

Vladimir Putin: Toto je Bandera a jeho stúpenci. Sú to tí, ktorí sú dnes hrdinami Ukrajiny a sú to tí, ktorých chránia súčasné ukrajinské úrady: osobne aj svojou ideológiou. Ako s tým nemôžete bojovať? S týmto musíme bojovať. Rusko bolo najviac postihnutou krajinou v boji proti nacizmu. Na toto nikdy nezabudneme.

Mimochodom, rovnakým spôsobom reagujú aj obyčajní ľudia v Izraeli. Pozrite si, čo na internete hovoria jednoduchým, ruským, zrozumiteľným, ľudovým jazykom. Pozrite sa a hneď všetko pochopíte.

Ako s tým nemôžete bojovať? Ak toto nie je neonacizmus v dnešnom vydaní, čo to potom je? Máme plné právo veriť, že nami stanovená úloha denacifikácie Ukrajiny je jednou z kľúčových.

Putin
Vladimir Putin na petrohradskom stretnutí SPIEF
  1. Simes: Ďakujem, Vladimír Vladimirovič. Z mojej strany si dovolím len jednu malú poznámku.

Pán Zelenskyj strávil počas svojej pestrej kariéry nejaký čas v Moskve, vrátane kanála One. Hovoril som s niekoľkými ľuďmi, ktorí ho dobre poznali. Nikto z nich si nepamätá, že by sa nejakým spôsobom stotožňoval so Židmi.

Je to človek so židovskými koreňmi. Pozrite, v Sovietskom zväze v posledných rokoch Stalinovho života boli členovia politbyra, ako Kaganovič, ktorí boli Židia. Mali veľa príbuzných, najmä manželky, ktoré boli židovské. A vo vedení bezpečnostnej služby boli Židia, aj vo vysokých generálskych funkciách. Nikto však nepopiera, že za Stalina existoval antisemitizmus a že na tomto základe existovalo bezprávie. Preto vo všeobecnosti argument, že ak má niekto židovské korene, tak jeho režim objektívne nemôže vykonávať antisemitskú politiku, sa mi zdá prinajmenšom neseriózny.

.

A teraz poprosím prezidenta Alžírska o pár múdrych slov.

Prosím, pán prezident.

  1. Tebbun (preklad): V mene Alaha, milostivého a milosrdného!

V prvom rade by som sa chcel poďakovať Vašej Excelencii, pánovi Putinovi, za predloženie veľkého plánu rozvoja Ruskej federácie. Prajeme vám veľa úspechov pri realizácii tohto veľkolepého programu.

Vážený pán prezident, Vaša Excelencia Vladimir Putin!

A vážený šejk z emirátov Ras al-Khaimah, Vaša Výsosť!

Dámy a páni!

Na úvod by som rád vyjadril svoju hlbokú vďaku Vašej Excelencii prezidentovi, ktorý ma pozval zúčastniť sa na tomto dôležitom fóre vo Vašom krásnom meste, Petrohrade, ktoré je po celom svete známe svojou kultúrou, umením a slávnou históriou, stelesňujúce celú históriu ruského ľudu.

.

Dovoľte mi tiež vyjadriť hlbokú vďaku organizátorom tohto dôležitého fóra. Toto fórum, ktoré sa koná už niekoľko rokov, je veľmi dôležitým a dobre známym podujatím na celom svete a jeho úloha teraz narastá vzhľadom na narastajúce výzvy, ktorým čelí mnoho národov. Treba povedať, že jeden štát sám o sebe nedokáže odolať všetkým týmto výzvam. Tieto výzvy si vyžadujú koordináciu úsilia celého svetového spoločenstva s cieľom nájsť riešenie problémov, ktorým ľudstvo čelí.

Rusko zohráva dôležitú úlohu pri znižovaní závažnosti súčasných kríz vďaka svojej politike, vďaka dodávkam pšenice, ktorú Rusko dodáva do chudobných krajín sveta, vďaka snahám o rozvoj spolupráce, rozvoj partnerstiev s rôznymi krajinami a predovšetkým s chudobnými krajinami. Rusko týmto krajinám poskytuje pomoc, pretože tieto krajiny zvlášť trpia aktuálnymi krízami.

Dámy a páni!

Spolupráca medzi Alžírskom a Ruskom sa neobmedzuje len na obchodné výmeny, zahŕňa výmeny v oblasti poľnohospodárskych produktov, a je to spolupráca na politickej úrovni, to sú naše politické konzultácie.

A Rusko hrá dôležitú úlohu na kongresoch producentov plynu. Rusko robí veľa pre organizáciu vývozu plynu. A včera som mal rozhovor s váženým prezidentom Putinom. Diskutovali sme o probléme rozvoja našich strategických vzťahov a pozdvihnutia tejto spolupráce na úroveň, ktorá zodpovedá našim spoločným záujmom.

Dámy a páni!

Alžírsko prechádza dôležitým obdobím svojho rozvoja, komplexným rozvojom ekonomiky. Teraz sa Alžírsko stalo veľmi dôležitou investičnou destináciou. A vláda vynakladá veľké úsilie a poskytuje rôzne výhody na prilákanie investícií do našej krajiny. Predložili sme veľmi atraktívny plán rozvoja poľnohospodárstva, energetiky a rôznych odvetví, vrátane potravinárstva, spracovateľského priemyslu a pod.

.

Veľa investujeme do rozvoja „zelenej“ energie, snažíme sa chrániť prírodu, snažíme sa odolávať klimatickým zmenám a prispievame k riešeniu tohto problému. Sme otvorení všetkým, ktorí chcú podporiť naše úsilie o vytvorenie priaznivého prostredia pre investície. Pozývame investorov z celého sveta vrátane Ruska. Určite im poskytneme veľa výhod. Vytvoríme príležitosť na výhodné investície.

V tejto súvislosti môžem spomenúť len niektoré úspechy Alžírska. Tu je pár čísiel. Na africkom kontinente patrí Alžírsko medzi malú skupinu krajín, ktoré sú prakticky bez dlhov. Rast HDP u nás je 4,3 percenta, a to je oveľa viac ako v krajinách okolo nás.

Tieto miery rastu sa od tohto roka rýchlo zvýšia vďaka tomu, že sme prijali nový investičný zákon, ktorý poskytuje významné výhody, poskytuje ochranu investorom. Tejto politiky sme sa držali od samého začiatku vzniku nášho štátu.

Po prijatí tohto zákona prijmeme množstvo praktických opatrení – mnohé sme už urobili. Tieto opatrenia budú platiť 10 rokov, aby prilákali investorov, aby mohli byť pokojní ohľadom svojich ziskov a kapitálu.

Nerád by som dlho zamestnával vašu pozornosť. Samozrejme, naša ekonomika nie je taká veľká ako ruská. Ďakujem za pozvanie zúčastniť sa na vašom fóre. Ďakujem prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Ďakujem za pozornosť. Ďakujem mnohokrát. Prajem vám úspech. Mier s vami.

  1. Simes: Pán prezident, ďakujem, že ste hovorili o investičnej politike vašej krajiny. Ste pri moci od roku 2019, ste šiestym prezidentom Alžírska, robíte veľa pre ekonomiku svojej krajiny.

Ale okrem toho musím povedať o vašej krajine, že máte osobitnú tradíciu nezávislosti a boja proti kolonializmu. V dôsledku tohto boja sa Alžírsko stalo nezávislým štátom. Dnes je na vašu krajinu vyvíjaný veľký tlak, aby ste sa v tej či onej podobe pridali k sankciám proti Rusku a nespolupracovali s Ruskom, aspoň nekupovali ruské zbrane. Aká je vaša reakcia na tento tlak?

  1. Tebbun: Môžem na to doslova odpovedať jednou vetou: Alžírčania sa narodili slobodní a slobodní zostanú!
  2. Simes: No, toto je pomerne vyčerpávajúca odpoveď, ktorá hovorí sama za seba. Chcem sa vás však opýtať na vašu energetickú politiku. Ktoré konkrétne energetické projekty vo vašej krajine považujete za mimoriadne atraktívne pre zahraničných investorov?
  3. Tebbun (preložený): Ďakujem veľmi pekne.

Nový energetický zákon. Prijali sme zákon o prieskumných prácach a tento zákon dáva všetky záruky tým spoločnostiam, ktoré pôsobia v Alžírsku, vrátane Gazpromu, ako aj iným zahraničným spoločnostiam. Dávame im všetky záruky, aby mohli vyvážať svoj kapitál. A ak majú záujem, všetkých ich vítame.

.

Pracujeme. Populácia Alžírska je v súčasnosti približne 60 miliónov ľudí a väčšinu populácie tvoria mladí ľudia. A my musíme zabezpečiť budúcnosť tejto mládeže. A tento demografický rast stavia Alžírsko do takej pozície, že do roku 2030 bude počet obyvateľov pravdepodobne viac ako 60 miliónov ľudí. Musíme vyrábať stále viac energie, viac ropy, viac plynu.

Teraz vyvážame plyn aj ropu, ale plynu je viac ako ropy. A existujú plány na recykláciu paliva. Pracujeme aj na zvýšení používania produktov z rafinovanej ropy, aby sme namiesto čistej ropy mohli vyvážať rafinované produkty.

Okrem toho Alžírsko v súčasnosti spotrebúva približne polovicu plynu, ktorý vyrobí. Spotrebujeme približne 72 percent, alebo, dalo by sa povedať, spotrebujeme polovicu plynu, ktorý vyrobíme. Vyrábame dostatok pre ekonomický rast.

A milý prezident Putin už povedal, že Alžírsko sa teraz postupne zbavuje závislosti od ropy a plynu. A pracujeme na tom, aby sme zabezpečili, že náš vývoz nebude len palivo, nielen ropa a plyn.

  1. Simes: Pán prezident, ďakujem pekne.

Teraz by som chcel osloviť prezidenta Putina. Keď už sme hovorili o závislosti od predaja ropy a plynu, rád by som spomenul, Vladimír Vladimirovič, práve zverejnenú správu amerického ministerstva financií, ktorá hovorí, že sa im údajne podarilo zabrániť Rusku v predaji ropy na medzinárodný trh s výnimkou 25-percentnej zľavy. A oni to, samozrejme, vysvetľujú svojimi obmedzeniami, „stropmi“ stanovenými Európskou úniou atď.

Moja otázka má dve časti. Po prvé, do akej miery podľa vás zodpovedá toto hodnotenie z Washingtonu realite? A po druhé: čo robíte pre to, aby Rusko dostalo viac za ropu a plyn?

Vladimir Putin: V prvom rade by som chcel povedať, že akékoľvek netrhové obmedzenia vo svetovom obchode a v akomkoľvek sektore sú kontraproduktívne, škodlivé pre celú svetovú ekonomiku, pre celý svetový obchod, a teda na úkor tých, ktorí iniciujú procesy tohto druhu.

.

Keď robíme vhodné rozhodnutia, pravdepodobne viete, že sme prijali aj rozhodnutie na regulačnej úrovni, ktoré obmedzuje prácu našich spoločností s tými, ktorí ukladajú nejaké obmedzenia na naše produkty, a to aj v energetickom sektore vrátane ropy. To zase ovplyvňuje svetové trhy a vytvára cenové ukazovatele. Nakoniec my, spolu s tými, ktorí uvažujú v rozumných kategóriách a prejavujú skutočný záujem o zdravie svetovej ekonomiky a svetových energetických trhov, majúc na mysli predovšetkým našich partnerov v OPEC Plus, robíme také spoločné rozhodnutia, ktoré minimalizujú pre svetové ekonomické spoločenstvo a svetové energetické trhy tie negatívne dôsledky, ktoré sú možné pri prijímaní politicky motivovaných rozhodnutí v oblasti ekonomiky.

Samozrejme, tieto obmedzenia majú negatívne dôsledky aj pre nás. Po prvé, ide o rôzne zľavy pre rôzne trhy. Toto je prvé. A v niektorých prípadoch sú zľavy minimálne. Po druhé, ako som povedal, všetky tieto zľavy tak či onak ovplyvňujú globálnu cenovú situáciu a tá je celkovo na úrovni, ktorá nám úplne vyhovuje. Produkcia rastie a to nám celkom vyhovuje aj v rámci krajiny. Objemy predaja sú slušné.

Áno, má to vplyv na príjmy rozpočtu a samozrejme aj na ceny plynu a predaj plynu na známe trhy, predovšetkým európske. Postupne však dochádza k výmene niektorých trhov za iné. Nevidíme tu žiadnu katastrofu.

To núti naše spoločnosti konať ráznejšie: hľadať novú logistiku, hľadať nových partnerov – a oni ich nachádzajú. Vďaka tomu možno naše spoločnosti konajú profesionálnejšie: nielen privážajú tovar do prístavu a predávajú ho – nechcem hovoriť o všetkých nástrojoch – ale naše spoločnosti získavajú aktíva v zahraničí, rafinujú ropu na ropné produkty.

Vo všeobecnosti je ruský trh s ropou a plynom v dobrom stave a má vynikajúce vyhliadky na rozvoj.

Tu, pán prezident Alžírska, Alžírsko je tiež súčasťou skupiny OPEC Plus. Alžírsko a ja spolu konzultujeme tieto rozhodnutia v rámci tejto organizácie. Musím vám povedať, že všetky rozhodnutia v rámci OPEC Plus o znížení produkcie, vrátane a predovšetkým, majú depolitizovanú povahu. Nesúvisia so špeciálnou vojenskou operáciou Ruska, ani s akýmikoľvek inými oportunistickými úvahami, súvisia s otázkami ekonomickej výhodnosti pre výrobcov aj spotrebiteľov. A celkovo sa nám spoločnými akciami darí vyrovnávať trh.

  1. Simes: Ďakujem.

Vladimir Vladimirovič, dobre viete, že keď kolektívny Západ hovorí o sankciách proti Rusku, objavil sa nový prvok: nehovorí len o potrestaní Ruska, ale o obmedzení schopností Ruska, konkrétne vašej schopnosti ako vrchného veliteľa mobilizovať ekonomické zdroje na konfrontáciu „kolektívneho Západu“ na Ukrajine. Predovšetkým hovoria, že nie je potrebné ani tak posilniť sankcie, ako skôr zabrániť tomu, aby ich niekto nejako obišiel.

.

Navyše, tieto sankcie sa interpretujú, ako radi hovoria na Západe, nielen na úrovni zákonov, ale aj na úrovni pravidiel: to znamená, že nechceme, aby Rusko malo peniaze na pokračovanie vojny, čo znamená že tieto peniaze mu musia byť odmietnuté. A nie je žiadnym tajomstvom, že na mnohé krajiny vrátane Číny a Indie a na konkrétne spoločnosti je vyvíjaný veľký tlak.

Čo sa v tomto smere deje? Cíti už Rusko nový sankčný tlak? A darí sa Washingtonu, Bruselu a Londýnu zabrániť Rusku získať tak potrebné prostriedky na ozbrojený boj?

Vladimir Putin: Nejde o prostriedky na vedenie ozbrojeného boja, ide o rozvoj našej krajiny. Ako som povedal vo svojich úvodných poznámkach, vo svete prebiehajú hlboké premeny. Veď na trhy ázijských krajín, do Afriky, do Latinskej Ameriky sme sa začali orientovať nie včera, ale dávno pred začiatkom tragických udalostí na Ukrajine – dávno predtým.

A prečo? Preto, že sa trendy svetovej ekonomiky menia, pretože sa menia lídri, objavujú sa noví. Veď tempo rastu obchodu medzi povedzme Čínou a krajinami eurozóny je ešte vyššie ako tempo rastu našich obchodných vzťahov s Čínou. Keď počujem, dostávate sa do závislosti od Číny, spýtam sa: a vy nie? Už dávno ste závislí. Chápete, o čo ide? Už dávno. A nič sa nedeje, zdá sa, že sú spokojní.

A my máme dobré – nielen susedské – vzťahy s Čínou, Indiou a ďalšími krajinami. A rýchlym tempom sa rozvíjajú aj ďalšie krajiny. Napríklad Indonézia: obrovský trh, ktorý rýchlo rastie. Latinská Amerika sa bude tiež rozvíjať – a teraz sa rozvíja a bude sa rozvíjať aj naďalej. Aj v Afrike sú obrovské možnosti.

.

Áno, je tam veľa problémov, ale viete, všetky sú na vzostupe – na vzostupe. Preto všetky pokusy o umelé obmedzovanie vedú k tomu, že tí, ktorí tieto obmedzenia zavádzajú, tým začínajú v čoraz väčšej miere trpieť. To nás nemôže tešiť, ale nevedie a ani nepovedie to k tomu, aby nastali okolnosti, ktoré by zabránili nášmu rozvoju.

Uviedol som čísla: náš obchodný obrat rastie a makroekonomika je stabilná. Od druhého kvartálu minulého roka, už od druhého kvartálu, sme zaznamenali rast, ekonomický rast sme zaznamenali od druhého kvartálu minulého roka. Teraz je to 3,3 [percentuálny rast HDP]. Na konci roka sa samozrejme všetko upraví, ale bude to povedzme 1,5–2. Vo všeobecnosti by som, samozrejme, chcel mať štyri alebo viac ako v Alžírsku alebo ako v Indii – teraz sú vo všeobecnosti lídrami.

Chápete, je ťažké a niekedy takmer nemožné prinútiť ostatné krajiny, aby hlúpo sledovali niekoho záujmy v modernom svete. No, ako môžete prinútiť nejakú krajinu s mnohými miliónmi obyvateľov, aby povedala: „Nekupujte obilie z Ruska, hladujte, nechajte svojich ľudí zomrieť od hladu!“ No kto to môže povedať? A ak to nejaký hlupák povie, nebudú ho počúvať – ​​nebudú počúvať, to je celý problém.

A tí ľudia, ktorí to robia, musia v konečnom dôsledku pochopiť, že je to kontraproduktívne nielen pre nejakú svetovú ekonomiku, nie je jasné na prvý pohľad ktorú, pre milióny ľudí je to neprijateľné. Neprijateľné.

Hovorili o potrebe bojovať za životné prostredie. Výroba uhlia sa v Európe dramaticky zvýšila a robia to tí ľudia, takzvaní zelení, ktorí ešte včera najviac kričali o potrebe úplne odstaviť výrobu elektriny z uhlia, úplne odstaviť výrobu jadrovej energie. Dnes sú už ochotní spraviť všetko: povolia atóm, povolia uhlie a v energetickej štruktúre, povedzme, niektorých európskych krajín je teraz tohto uhlia už mnohonásobne viac ako v Rusku. Všetko je zabudnuté, všetky tie kecy  vyhodia do smeti! Vrátane toho, že predchádzajúce rozhodnutia boli ekonomicky úplne neopodstatnené.

A pre nich je výhodný len súčasný stav, súčasná kríza na Ukrajine. Toto je výhovorka na zakrytie svojich ekonomických chýb – v energetike aj vo financiách. Situáciu priviedli aj k prudkému nárastu inflácie. prečo? Áno, pretože bezmyšlienkovite naliali bilióny peňazí do svojej ekonomiky, v štátoch naliali deväť biliónov [dolárov], teraz si nepamätám, nechcem urobiť chybu, v Európe päť biliónov eur. A inflácia sa zvýšila.

My sme to neurobili – oni to robili aj pred zmenou situácie na Ukrajine. Teraz svoje chyby zakrývajú tým, že Rusko treba potrestať a z Ruska sa robí extrémista. Nie, to nebude fungovať.

Neviem, ako sa pán prezident stavia k našej spolupráci v oblasti OPEC Plus, myslím, že budete súhlasiť, že toto naše spoločné dielo je absolútne odpolitizované.

  1. Tebbun (preložený): Plne súhlasím s mojím veľkým priateľom Vladimírom Putinom.

Všetci vo svojej ekonomickej činnosti chápeme, že existujú pokusy spolitizovať určité ekonomické rozhodnutia. Ekonomika by sa nemala politizovať. Takže dnes, ak dovolíte, pridám trochu k tomu, čo ste povedali.

Dnes vidíme novú studenú, nevyhlásenú vojnu – ekonomickú vojnu. Takáto vojna je sama o sebe neprirodzená, pretože je rozdiel medzi tým, čo sa stalo na začiatku 50. rokov, a tým, čo sa deje teraz. Záujmy sa totiž prirodzene zmenili.

Samozrejme, je len málo krajín, ktoré produkujú toľko obilia ako vy. Nikto vás nemôže prinútiť opustiť kurz tejto politiky, a to ani v oblasti poľnohospodárstva a zásobovania obilím.

Dúfam, že ľudia ešte prídu k rozumu a tí, čo vymýšľajú takéto šialené iniciatívy, budú robiť normálnu hospodársku politiku.

Ďakujem.

Vladimir Putin: Takže, Dmitrij, poviem doslova pár slov.

Je totiž nemožné nútiť krajiny, aby hlúpo dodržiavali požiadavky niektorých nepriateľských štátov, ktoré proti Rusku systematicky bojujú už desaťročia. Koniec koncov, prostriedky, ktoré používajú…

.

Spomeňme si na krvavé udalosti na našom Kaukaze koncom 90. rokov a začiatkom roku 2000. Koniec koncov, čo sa stalo? Všetci nadávali na Al-Káidu, no keď proti nám na Kaukaze začala bojovať Al-Káida, na všetko zabudli. Ak môžete niečo použiť v boji proti Rusku, je to využité naplno, vrátane toho, ako bola použitá Al-Káida. Dnes sa na Ukrajine využívajú neonacisti. Zabudli, že sú neonacisti, nikto si to nepamätá, ani slovo, nič nehovorí. Do čela tam posadili známeho človeka, ktorý celú túto neonacistickú kamarilu kryje a vpred. Nikto nepočuje.

Vy a ja sme si teraz pozreli toto video, ktoré som vám ukázal, kde banderovci kráčajú pod nacistickou vlajkou a zabíjajú ľudí. Myslíte, že to tam niekto ukáže? Nie, bude to informačná blokáda, pretože tento mechanizmus využívajú v boji proti nám.

Tiež v boji proti nám používajú energetické, potravinové a finančné nástroje a tak ďalej. Ale ešte raz opakujem: svet sa mení, mení sa veľmi rýchlo a účinnosť týchto nástrojov je anulovaná a poškodzuje predovšetkým tých, ktorí sa snažia zaviesť tieto nástroje na boj proti Rusku.

  1. Simes: Čo sa týka nástrojov, Vladimír Vladimirovič. Nástroje sa nepoužívajú len proti Rusku, ale pripisuje sa vám, že ste použili zaujímavý nástroj proti Spojeným štátom. V mnohých ohľadoch bola ekonomická a politická moc Spojených štátov postavená na úlohe dolára v medzinárodnom finančnom systéme. A hovoria, že využívate súčasný konflikt – konflikt so Spojenými štátmi, aby ste naštartovali a urýchlili proces dedolarizácie. Po prvé, je to pravda? A po druhé, v rozsahu, v akom to zodpovedá realite, aké sú pre vás výsledky tohto procesu – odmietnutie hegemónie dolára v medzinárodnom finančnom systéme?

Vladimir Putin: V prvom rade chcem povedať a dúfam, že pán prezident bude so mnou súhlasiť, pretože naši priatelia pozorne analyzujú, čo sa deje v tejto oblasti, vrátane arabského sveta a Afriky. A chcem povedať toto: nikdy sme nemali a ani nemáme za cieľ dedolarizáciu ruskej ekonomiky. A nikdy nebolo a nie je cieľom dedolarizácia alebo ovplyvňovanie dedolarizácie svetovej ekonomiky. Vplyv tej či onej meny na svetovú ekonomiku priamo súvisí s ekonomickým potenciálom krajiny, ktorá je emitentom tejto meny. A ekonomika Spojených štátov je jednou zo svetových ekonomík, ale v súčasnosti je v porovnaní s čínskou ekonomikou nižšia, pokiaľ ide o paritu kúpnej sily – čínska ekonomika predbehla americkú v objeme, ale napriek tomu je to skvelá ekonomika, je to zjavná zásluha amerického ľudu, talentovaného, ​​schopného, ​​to nikto nepopiera. Ide len o to, že dnešné politické vedenie zneužíva dôveru Američanov, dôveru amerického ľudu.

Hovorím o tom s úplnou znalosťou veci. A to aj preto, že sledovaním krátkodobých oportunistických politických cieľov – stále je otázkou, či sú tieto ciele z hľadiska záujmov samotných Spojených štátov správne – podkopávajú svoju moc, a to aj vo sfére globálnej financií. Pretože, používajúc dolár ako nástroj ozbrojeného boja, a inak sa to nedá povedať, vyvolávajú pochybnosti o spoľahlivosti americkej meny ako nástroja vyrovnania vo svetovom obchode, tak aj ako prostriedku akumulácie, prostriedku rezervy.

Zásoby svetových krajín s veľkými ekonomikami v dolároch z roka na rok klesajú. Nie tak rýchlo, ako by možno niekto chcel, ale ubúdajú; tak ako sa vo svetovej ekonomike zmenšujú platby v dolároch, znižujú sa aj platby v eurách. Rastú platby v národných menách, napríklad v juanoch, v niektorých menách arabských krajín.

Nie náhodou sa v Latinskej Amerike rodia nápady a projekty na vytvorenie vlastných mien a nie náhodou sa v arabskom svete už dlho hovorí o vytvorení vlastnej jednotnej národnej meny a hovorí o tom aj Ázia. Podiel zúčtovaní v jüanoch rastie. Ak producenti ropy v popredných arabských krajinách teraz hovoria, že sú pripravení platiť za ropu v juanoch, potom s tým nemáme absolútne nič spoločné.

Ak však tento trend na burzách naberie na obrátkach alebo sa objavia iné burzy ropy a zemného plynu a vyrovnania sa neuskutočnia v dolároch, je to začiatok konca dolára. Nemáme s tým nič spoločné. Sú to oni sami, ktorí robia všetko vlastnými rukami, a to mi dáva všetky dôvody domnievať sa, že dnešné politické elity zneužívajú dôveru amerického ľudu a sami vedú k negatívnym dôsledkom, ktoré som spomenul.

  1. Simes: To vyvoláva ďalšiu otázku.

Rokovali ste s takými západnými lídrami, ako je prezident Chirac, ako kancelár Schroeder, ako premiér Berlusconi.

Mám dojem, že keď sa dnes pozriete na lídrov prinajmenšom krajín Európy a pravdepodobne aj Spojených štátov amerických, máte do činenia s ľuďmi iného kalibru a s jedným rozdielom od predchádzajúcich lídrov, ktorých, mimochodom, nemožno obviňovať z prílišnej lásky k Rusku, že títo vodcovia mali zmysel pre zdravý pragmatizmus – realizmus v chápaní toho, že konanie vyvoláva odpor, že ak podniknete nejaké kroky proti inej veľmoci, môže to mať pre vás vážne následky.

Keď sa pozerám na súčasných západných lídrov, mám pocit, že trpia, ak chcete, akýmsi odtrhnutím od reality. Konkrétne: kancelár Scholz, prezident Macron sa sťažujú, že nemajú dostatok kontaktov s vami, ani s ruským vedením, a zároveň sú čoraz viac, aby som použil váš výraz, ponorení do vojny na Ukrajine.

Otázka znie: považujete NATO za účastníka vojny na Ukrajine? A ak je NATO účastníkom vojny na Ukrajine, potom je vo všeobecnosti ťažké si predstaviť, že je tu miesto pre konštruktívnu diplomaciu. Alebo sa mýlim?

Vladimir Putin: NATO je, samozrejme, vtiahnuté do vojny na Ukrajine. No čo si budeme nahovárať, sú tu dodávky vojenskej techniky, ťažkej techniky. Teraz sa zvažuje možnosť dodávky lietadiel. V skutočnosti som už dnes povedal, že v jednom sektore sa uskutočňujú pokusy o útok silami dvoch rôt podporovaných piatimi tankami. Na inom úseku tiež jeden a pol roty, približne s podporou dvoch tankov. Tanky sú v plameňoch, niekoľko tankov bolo zničených, vrátane Leopardov. A včera to bolo rovnaké aj včera tam boli leopardy. Sú v plameňoch. Horieť budú aj F-16, o tom niet pochýb.

Ak sa však nachádzajú na leteckých základniach mimo Ukrajiny a používajú sa pri nepriateľských akciách, budeme sa musieť pozrieť na to, ako môžeme zasiahnuť a kde môžeme zasiahnuť tie zbrane, ktoré sa používajú pri nepriateľských akciách proti nám. Je to vážne nebezpečenstvo ďalšieho zapojenia NATO do tohto ozbrojeného konfliktu.

Čo sa týka západných lídrov, viete, nikdy nedávam žiadne hodnotenia svojim kolegom. Bez ohľadu na to, ako sa náš osobný vzťah vyvíja, myslím si, že je to nesprávne.

.

Mimochodom, nikdy nehovorím ani nič o pánovi Zelenskom. Ale jediné, čo spôsobuje moje úplné odmietnutie, je to, ako možno podporovať neonacistickú chátru a povýšiť ich do pozície národných hrdinov, bez ohľadu na etnickú príslušnosť toho či onoho človeka? O tom to celé je, to je najdôležitejšie.

Opakujem, nikdy nikomu nedávam žiadne hodnotenia. Ale vieš čo si teraz myslím? Ospravedlňujem sa divákom. Nedávno zomrel bývalý taliansky premiér, pán Berlusconi. Urobil veľa pre vybudovanie normálnych dlhodobých vzťahov medzi Ruskom a krajinami NATO, ako ste spomínali. Bol to veľmi bystrý človek a veľmi aktívny, energický, bez akéhokoľvek preháňania ho považujem za osobnosť svetového formátu. Ospravedlňujem sa divákom, poprosil by som uctiť si jeho pamiatku minútou ticha.

(Okamih ticha.)

Ďakujem.

Čo sa týka Chiraca, bol to človek s encyklopedickými znalosťami v plnom zmysle slova. Niektorí dnešní lídri nemajú ani vyššie vzdelanie, ale také je špecifikum politického systému v niektorých krajinách, čo vynáša na vrchol ľudí s takou, povedzme, slabou všeobecnou vzdelanosťou a kultúrnou úrovňou.

Teraz je preč aj Jacques Chirac, bol významnou politickou osobnosťou. Raz som sa ho opýtal: prečo sa americké vedenie takto správa, koná tak agresívne a v niektorých prípadoch koná tak krátkozrako? Odpovedal mi po rusky: lebo sú nekultúrni. Priama reč.

A je to dané práve úrovňou všeobecného vzdelania a chápania vývoja objektívnych procesov alebo nepochopenia týchto objektívnych procesov. Ale napriek všetkému a bez ohľadu na to, čo sa deje, zaobchádzame so všetkými našimi partnermi s rešpektom. Dúfam, že dnešné výzvy, ktorým čelíme, a to aj v oblasti bezpečnosti, nás privedú k pochopeniu, že bezpečnosť musí byť rovnaká pre všetkých, o čom sme vždy našim partnerom hovorili.

  1. Simes: Takže, Vladimír Vladimirovič, napriek úlohe NATO, „kolektívneho Západu“ vo vojne na Ukrajine, nezatvárate dvere k diplomacii so západnými lídrami a ste otvorený hľadaniu mierového riešenia? Takže?

Vladimir Putin: Nikdy sme ich nezatvorili. Boli to oni, ktorí sa ich rozhodli privrieť a pozerajú sa k nám cez škárku, aj s vašou pomocou. (Smiech.)

Viete, bola tu veľmi dobrá téma – svetové meny. Neviem, pán prezident, v akom štádiu úvah je teraz v arabskom svete niečo, čo naznačuje, že naši kolegovia naďalej uvažujú o vytvorení jednotnej arabskej meny? Deje sa tu niečo? Len mi to trochu chýbalo.

  1. Tebbun (v preklade): Bol by som rád, keby to tak bolo. Myslím si, že niektoré meny sa tak trochu vnútili celému svetu. Hovorím však v mene svojej krajiny, v mene Alžírska by sme chceli, aby sme sa v blízkej budúcnosti pripojili k organizácii BRICS, aby sme oslobodili našu ekonomiku od určitého tlaku, ktorému sme vystavení.

Čo sa týka jednotnej meny, v arabskom svete máme veľmi silné meny, napríklad menu Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov. Možno budú prijaté rozhodnutia, o ktorých teraz hovoríte, uvidíme.

Ďakujem.

  1. Simes (na adresu V. Putina): A ako hodnotíte úroveň vášho dialógu so Spojenými štátmi, s Bidenovou administratívou? Ako dobre viete, bývalý a (ako on verí aj) budúci americký prezident Donald Trump hovorí, že keby bol prezidentom, nikdy by nedošlo k ozbrojenému konfliktu na Ukrajine a že by ho mohol vyriešiť veľmi rýchlo. Myslíte si, že v tejto situácii existuje konštruktívny dialóg so Spojenými štátmi a je v tejto fáze v zásade možný?

Vladimir Putin: Čo sa týka pána Trumpa, počas jeho prezidentovania bolo na Rusko uvalených veľmi veľa sankcií a obmedzení. Chcel by som upozorniť, že na Ukrajine nedošlo k žiadnym závažným udalostiam, tragickým udalostiam a ani sa o nich nehovorilo, no napriek tomu boli uvalené sankcie. Ale nevylučujem, že ak by existovala iná administratíva [v Spojených štátoch], stále by sme boli schopní nasledovať plán mierového urovnania, od ktorého sa, žiaľ, jednoducho upustilo tak na Ukrajine, ako aj v západných metropolách. A hovorili o tom verejne.

Čo sa týka kontaktov, nemáme prakticky žiadne kontakty. Ale nevzdali sme sa ich. Ak je tu záujem viesť s nami nejaký dialóg, prosím, nie sme to my kto s nimi nevedie dialóg, oni jednoducho tento dialóg preniesli do sféry dodávok zbraní. Teraz spálime všetko, čo dodali a uvidíme, čo urobia ďalej.

Už som povedal, pomenoval som číslo, je to približne 30 percent, teraz je zničených presne 30 percent dodaných ťažkých obrnených vozidiel. Nehovoríme tu len o Bradley sú tam aj Leopardy, ale jednoducho podľa počtu, množstva: 218 tankov vrátane „Leopardov“ a podľa mňa 418 obrnených vozidiel vrátane „Bradley“ – toto sú čísla. Niet však pochýb o tom, že tento proces bude pokračovať.

Bolo by lepšie, keby sa vybrali inou cestou a hľadali pokojné spôsoby riešenia sporu, no zatiaľ k tomu neprišlo. Vidíme ich, ako sa snažia vyhrať na bojisku. Vlajka je v ich rukách. Pozrime sa, ako to robia. Doteraz to nefungovalo a asi ani nebude.

.
  1. Simes: Ale deje sa to a vo Washingtone sa k tomu správajú, povedzme, benevolentne, povýšenecky, to ako útočia na Rusko – na ruské územie, pôvodné územie, ktoré nikto ako ruské územie nespochybňuje– čoraz viac úderov, vrátane Kremľa, vrátane teroristických útokov organizovaných Kyjevom: v Moskve, kde zomrela Daria Dugina, a v Petrohrade, kde zomrel mladý bloger, a samozrejme, útok dronu na Kremeľ atď.

A vzniká taká zaujímavá situácia. Na jednej strane Bidenova administratíva kategoricky vyhlasuje, že takéto akcie neschvaľuje, že k takýmto akciám neprispieva, že žiadnym spôsobom nepodporovala zničenie Nord Streamu 1 a Nord Streamu 2. Ale na druhej strane sa ani netvári, že vysvetľujú Kyjevu, že takto konať sa nedá a že takéto činy môžu mať dôsledky na americkú podporu Zelenského režimu. Ako sa pozeráte na túto pozíciu Spojených štátov a ako sa s ňou chystáte vyrovnať?

Vladimir Putin: Pozrite, všetko, čo ste povedali, je pokus vyprovokovať nás k odvetným, už vážnym činom. Ale tento pokus poškodiť Kremeľ, rezidenciu prezidenta Ruskej federácie, útoky na región Belgorod a susedné regióny Ruska, to všetko sú pokusy vyprovokovať nás k odvetným akciám. Ale počúvajte, ak sme zničili päť komplexov Patriot pri Kyjeve, čo nám potom bráni zničiť akúkoľvek budovu a stavbu v centre Kyjeva? Takéto obmedzenia neexistujú. Nerobíme to z viacerých dôvodov. Je ich veľa, o týchto úvahách vám poviem neskôr. Ešte vám to poviem, zatiaľ nie verejne.

Ale je tu taká príležitosť, všetci to chápu, všetci len čakajú, kedy začneme stláčať tlačidlá. Nie je to potrebné, toto je prvá úvaha. Takáto potreba neexistuje. Pretože nepriateľ v prvej línii nie je úspešný, o to ide. A uvedomujúc si, že úspech je nepravdepodobný, vyprovokujú nás k tvrdým činom v reakcii v nádeji, že na nás neskôr ukážu prstom a povedia: „Pozrite sa, akí sú zlí a akí sú krutí, nemôžete si s nimi poradiť. .“ A upozornite na to všetkých našich partnerov, s ktorými dnes spolupracujeme. Preto dnes takáto potreba nie je potrebná.

Pokiaľ ide o to, či by sme s nimi mali alebo nemali viesť dialóg, ešte raz opakujem: tento dialóg sme neodmietli, boli to oni, ktorí sa rozhodli s nami dialóg prerušiť. Ale ak nechcú hovoriť, netreba. Budú chcieť a uvidíme, kedy a o čom sa s nimi môžeme porozprávať.

Čo sa týka týchto pohraničných území. Ide o pokus odviesť našu pozornosť od hlavných možných smerov tohto hlavného útoku, ktorý tam naplánovali, pokus prinútiť nás previesť nejaké jednotky vycvičené v iných oblastiach bojového kontaktu atď. Nie je tu pre nás nič neobvyklé. Jednoducho zareagujeme pokojne, budeme s tým bojovať.

Už som povedal, že ak budú tieto útoky na naše pohraničné územia pokračovať, zvážime možnosť vytvorenia cordon sanitaire na ukrajinskom území. Len musia pochopiť, k čomu vedú. Pracujeme na vojenských cieľoch pomocou vysoko presných zbraní dlhého doletu, vysokej sily a v týchto oblastiach robíme pokroky.

Stačí sledovať, ako sa ničia sklady zbraní, rozmiestnenie personálu vrátane zahraničných žoldnierov, stačí vidieť, ako funguje naša technika v tejto oblasti. Vždy sa nájde odpoveď, len ju často ani nepropagujeme, ale je citlivá, táto odpoveď a nepriateľ o nej vie.

  1. Simes: Čo sa týka „odpovede“. Nie je na mne, aby som vám povedal, že viac ruských vojenských expertov, a nielen expertov, začína hovoriť o potenciálnom použití taktických jadrových zbraní. Ale to je, samozrejme, len v núdzových situáciách, ktoré zatiaľ neexistujú a všetci dúfame, že ani nebudú.

Rád by som vám pripomenul, že počas vášho pobytu vo Washingtone, ktorý ste navštívili v tých najlepších časoch, ste sa na ruskom veľvyslanectve stretli s niekoľkými americkými odborníkmi vrátane Jamesa Schlesingera, bývalého ministra obrany, a Brenta Scowcrofta, bývalého asistenta prezidentovi pre národnú bezpečnosť. Boli to ľudia, ktorí sa v 70. rokoch najviac zaslúžili o rozvoj americkej koncepcie obmedzeného jadrového úderu. A to v prípade postupu sovietskych tankov v Európe smerom k Lamanšskému prielivu.

Povedali (boli to celkom normálni a veľmi kompetentní ľudia), že to nie je len úplne legitímna vojenská taktika, ale aj nevyhnutná súčasť jadrového odstrašovania. Pretože ak je jediným možným jadrovým úderom úder strategickou zbraňou, tak je to veľmi nepresvedčivé, veď kto by do toho išiel – no, keď iná možnosť absolútne neexistuje. Taktické jadrové zbrane však podľa nich nie sú len účinnými zbraňami za určitých podmienok, ale sú aj súčasťou jadrového odstrašovania.

Ako sa pozeráte na takúto možnosť?

Vladimir Putin: Negatívne. Toto použitie jadrových zbraní je určite teoreticky možné. Pre Rusko je to možné, ak vznikne hrozba pre našu územnú celistvosť, nezávislosť a suverenitu, existenciu ruského štátu. Jadrové zbrane vznikajú s cieľom zabezpečiť našu bezpečnosť v najširšom zmysle slova a existenciu ruského štátu.

Po prvé však takúto potrebu nemáme, a po druhé, už samotný faktor uvažovania o tejto téme znižuje možnosť zníženia prahu pre použitie týchto zbraní. Toto je prvá časť.

Druhá je, že takýchto zbraní máme viac ako krajiny NATO. Vedia o tom a neustále nás presviedčajú, aby sme začali rokovať o ich znížení. Nech zabudnú! Ako hovoria naši. (Smiech) Pretože z prostého ekonomického hľadiska je to naša konkurenčná výhoda.

Ako viete, rokovali sme s naším zväzovým štátom – s prezidentom Lukašenkom – o tom, že časť týchto taktických jadrových zbraní presunieme na bieloruské územie. Stalo sa. Na územie Bieloruska boli dodané prvé jadrové nálože, no len prvé. Toto je prvá časť. Ale do konca leta, do konca roka, dokončíme túto prácu úplne.

Je to ako prvok odstrašenia, aby na túto okolnosť nezabudol každý, kto uvažuje o spôsobe našej strategickej porážky.

  1. Simes: Ale, Vladimír Vladimirovič, vy viete lepšie ako ja ako vrchný veliteľ, že na to, aby bolo odstrašovanie účinné, musí nepriateľ počítať aspoň s možnosťou, že ak odstrašenie nezaberie, urobíte to, čo si vyžadujú okolnosti. Je toto správna interpretácia?

Vladimir Putin: (obracia sa na A. Tebbuna.) Pán prezident, k čomu ma vyzýva alebo k čomu ma núti? Prečo? Čo by som mal povedať? Vystrašiť celý svet? Prečo potrebujeme strašiť celý svet?

Už som povedal, že použitie extrémnych prostriedkov je možné, ak existuje ohrozenie ruskej štátnosti. A v tomto prípade, samozrejme, použijeme všetky sily a prostriedky, ktoré má ruský štát k dispozícii, o tom niet pochýb.

Dovoľte mi však pripomenúť, že jedinou krajinou na svete, ktorá použila jadrové zbrane proti nejadrovému štátu, sú Spojené štáty americké, ktoré dvakrát zaútočili na japonské mestá Hirošimu a Nagasaki. Cítili, že na to majú právo. Tento precedens vytvorili Spojené štáty americké.

  1. Simes: Vladimír Vladimirovič, ospravedlňte ma, ak na vás tlačím. Moja práca je takáto.

Čo sa týka príjemnejších a dôležitejších tém, rád by som sa vás spýtal na miesto Ruska medzi desiatimi poprednými ekonomickými mocnosťami sveta. Pokiaľ tomu dobre rozumiem, vo všeobecnosti je Rusko podľa niektorých odhadov, smerodajných odhadov, na šiestom mieste.

Myslíte si, že sa vám ho podarí zachovať a dokonca posilniť, a ak áno, ako?

Vladimir Putin: Niet pochýb o tom, že v nasledujúcich rokoch si toto skutočné šieste miesto udržíme, ak počítame HDP v parite kúpnej sily. Ide o Čínu, USA, Japonsko, Indiu, Nemecko a Rusko.

V zásade sa Indonézia približuje tejto kohorte popredných svetových ekonomík, pretože populácia rýchlo rastie, ekonomika rýchlo rastie. Vo všeobecnosti v rozvojových ekonomikách prebiehajú veľmi silné procesy.

Pán prezident hovoril o raste populácie v Alžírsku, ale ekonomika rastie. Máme veľa zaujímavých spoločných projektov, ktoré sa určite budú rozvíjať.

Teraz je Rusko skutočne na šiestom mieste na svete, pokiaľ ide o ekonomický objem z hľadiska parity kúpnej sily. Hovoril som o makroekonomickej stabilite, o tom, ako sa teraz vyvíja ekonomická situácia a ako ju predpovedáme. Nepochybujem, že toto šieste miesto si určite zabezpečíme.

Uvidíme, ako sa posunieme ďalej. Pretože ak v lokomotíve európskeho hospodárstva, v Spolkovej republike [Nemecko], prebiehajú negatívne procesy, ktorých sme v súčasnosti svedkami – a tam sa očakáva pokles ekonomiky o 0,7 percenta, myslím, že sa môžem mýliť, ale tak nejako. Nezamestnanosť stúpa a inflácia stúpa. Máme 2,3 percenta [infláciu], na konci roka to bude možno tak päť. A v Nemecku, koľko percent tam je si nepamätám, niekde, podľa môjho názoru, pod sedem, alebo niečo také, možno päť s niečím. Výrazne vyššie. Vidíte, to je nezvyčajné pre tak rozvinutú ekonomiku, akou je nemecká.

Ak to takto pôjde ďalej, možno sa ešte posunieme vyššie.

  1. Simes: Jednou z ekonomických výziev Ruska je určitý nedostatok vysokokvalifikovanej pracovnej sily. Hovorili ste o tom a hovorili ste o opatreniach, ktoré sa tu prijímajú.

Zaujímavosťou je, že určitý počet kvalifikovaných ľudí, najmä v oblasti informačných technológií, opustil Rusko, keď bola ohlásená špeciálna vojenská operácia. Čoraz častejšie počúvam a nielen v Moskve, ale aj zo západnej tlače, že sa začínajú aktívne vracať.

Je to tak? A ak je to tak, vítate týchto ľudí späť vo svojej krajine?

Vladimir Putin: Práve sme sa stretli s prezidentom Spojených arabských emirátov [Mohammed Al Nahyan] a diskutovali sme aj o tejto téme: veľa Rusov teraz žije a pracuje v emirátoch. Ešte viac pravdepodobne v krajinách – našich najbližších susedoch: v Arménsku, v Azerbajdžane, v Kazachstane, v Uzbekistane.

Viete, nevidím tu nič zlé. Nechajte ľudí žiť tam, kde to uznajú za vhodné, pracovať. Ale jedna vec je žiť v Moskve, v jednom z najlepších miest na svete, so všetkou jeho infraštruktúrou, so všetkými sociálnymi výhodami a príležitosťami, a druhá vec je žiť v nejakom inom meste. Jedna vec je žiť v prostredí svojho rodného jazyka a kultúry a druhá vec je žiť oddelene od nich. Jedna vec je žiť medzi priateľmi, zvyčajným okruhom kontaktov, medzi príbuznými a známymi, ktorých z času na čas chcete vidieť, a druhá vec je žiť oddelene od nich. Podľa našich konzervatívnych odhadov sa 50 percent tých, ktorí odišli, už vrátilo. Tento proces prebieha.

.

Ale ak chce niekto bývať na inom mieste – preboha. Som si však istý, že tento proces je skôr pozitívny ako negatívny, pretože bude prvkom dodatočného spojenia Ruska s tými krajinami, s ktorými už rozvíjame hospodárske a humanitárne kontakty.

  1. Simes: Pán prezident [Abdelmajid Tebbun]! Vladimir Vladimirovič!

Posledné dve otázky.

Prvá otázka je pre vás oboch. Čo by ste chceli odkázať nielen tým, ktorí sedia v tejto sále, ale aj širšie – niekoľkomiliónovému, možno až miliardovému publiku, ktoré sleduje vaše vystúpenia?

Vladimir Putin: Buďte zdraví a bohatí.

  1. Simes: prezident Alžírska.
  2. Tebbun (preložený): Ďakujem.

Naším jediným cieľom celého ľudstva je žiť v mieri a žiť vtedy, keď sa dosiahne pokrok, keď sa hospodárstvo rozvíja, a aby skutočne nastala skutočná integrácia hospodárstva a vzťahov medzi národmi.

Ale všetky vojny – v ich konečnom dôsledku mnohí prehrávajú, pretože so sebou prinášajú skazu. A tak by som prial mier, prosperitu a bezpečnosť celému ľudstvu.

A ešte raz by som rád využil túto príležitosť a poďakoval Jeho Excelencii prezidentovi Putinovi, ktorý bol vo svojich vyhláseniach veľmi umiernený.

Chcel by som tiež povedať, že sme pripravení prispieť našim sprostredkovateľským úsilím ku konfliktu o Ukrajinu. Z vašich slov, pán prezident, usudzujem, že ste priateľom celého ľudstva, priateľom všetkých krajín sveta. Rovnako ako v Alžírsku milujeme všetkých, samozrejme, okrem tých, ktorí k nám prechovávajú nepriateľstvo.

Ďakujem.

Vladimir Putin: Rád by som poďakoval prezidentovi Alžírska, že si našiel čas a navštívil nás.

Každý, kto tu sedí, chápe, čo to znamená prísť dnes do Ruska a hlavne prísť na našu dnešnú akciu a posedieť si tu s nami. Je to prejav tak vodcovských kvalít, ako aj charakteru a rešpektu k vlastným národným záujmom.

S Alžírskom máme veľmi dlhodobé, hlboké priateľské vzťahy. S láskou zaobchádzame s alžírskym ľudom, ktorý podľa môjho názoru od roku 1954 takmer až do roku 1962-1963 bojoval za svoju nezávislosť a v priebehu tohto zápasu stratil jeden a pol milióna ľudí. A dokonca aj po získaní nezávislosti v roku 1962, v rokoch 1963-1964, francúzska armáda vykonala jadrové testy na Sahare, v skutočnosti na územiach Alžírska, a stále tam zostali ťažké následky.

Bez akéhokoľvek preháňania však máme tradične dobré, hlboké, priateľské vzťahy nielen s Alžírskom ale aj s mnohými ďalšími krajinami regiónu – s Afrikou ako celkom a s arabskými krajinami. A vidíme, že lídri týchto krajín sa riadia predovšetkým vlastnými národnými záujmami. A pri tom všetkom, samozrejme, sledujú udalosti, ktoré sa u nás odohrávajú.

Pán prezident o tom práve hovoril. Včera sme sa s ním dlho rozprávali. Pán prezident prejavil veľký záujem o dianie na Ukrajine. A samozrejme, teraz to povedal verejne a v rozhovoroch tête-à-tête sa vyslovil aj za mier a formuloval svoje želanie ohľadom možnosti zúčastniť sa mediačných úsilí.

Sme Vám, pán prezident, vďační za Váš postoj, ako aj za snahu pomôcť a podporiť naše úsilie, vrátane úsilia o mierové urovnanie krízy na Ukrajine.

Ďakujem mnohokrát.

  1. Simes: Vladimír Vladimirovič a posledná otázka je ťažká, ale v Amerike by bola prakticky povinná. Ak by sa v takejto situácii opýtali prezidenta Bidena, spýtali by sa ho: čo chcete povedať prezidentovi Putinovi?

Možno nebudete chcieť Bidenovi nič povedať, neviem, ale aké hlavné ponaučenie by ste chceli, aby prezident Biden vyvodil z toho, čo ste dnes povedali v tejto miestnosti a v širšom zmysle o ruskej zahraničnej politike?

Vladimir Putin: Prezident Biden je dospelý a skúsený politik, nie je na mne, aby som ho učil. Nech robí, ako uzná za vhodné, a my urobíme to, o čom veríme, že je v záujme Ruskej federácie a ľudu Ruska.

A s tým bude musieť každý počítať.

  1. Simes: Vladimír Vladimirovič, nechcete radiť prezidentovi Bidenovi, ale povedali ste asi to najdôležitejšie: „A s tým bude musieť každý počítať.“

Myslím si, že týmto uzavrieme toto veľmi dôležité a zaujímavé stretnutie. Veľká vďaka prezidentom Ruska a Alžírska. Bola to skutočne zaujímavá a dôležitá diskusia.

Ďakujem.

Vladimir Putin: Ďakujem veľmi pekne, Dmitrij Konstantinovič, za našu spoločnú prácu.

Ďakujem.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:18

Predbežné výsledky vyšetrovania ukázali, že stovky pagerov, ktoré v utorok vybuchli v Libanone, boli vybavené nástražným systémom s výbušninou, informoval v stredu predstaviteľ bezpečnostných zložiek.

Včera 20:10

Desiatky učiteľov v Bielorusku v ostatných týždňoch zadržali alebo vypočúvali tamojšie úrady pre ich účasť na istom vzdelávacom projekte. Agentúre AP to v stredu povedal Pavel Sapelka, hovorca bieloruskej ľudskoprávnej organizácie Viasna.

Včera 20:09

EÚ musí podľa kandidáta na post eurokomisára pre obranu Andriusa Kubiliusa urýchlene posilniť svoju obranu, pretože Rusko môže byť za šesť až osem rokov pripravené na vojenskú konfrontáciu s EÚ a NATO. “Ministri obrany a generáli NATO sa zhodujú, že Vladimir Putin by mohol byť pripravený na konfrontáciu s NATO a EÚ v priebehu šiestich až ôsmich rokov,” tvrdí Kubilius, ktorý je ostrým kritikom Ruska a podporovateľom Ukrajiny. “Pokiaľ berieme tieto hodnotenia vážne, potom nastal čas na riadnu prípravu a tento čas je krátky. Znamená to, že musíme prijímať rýchle a ambiciózne rozhodnutia,” uviedol.

Včera 19:33

Chorvátske úrady zadržali v roku 2024 viac prevádzačov a menej nelegálnych migrantov než vlani. Vláda to v stredajšom vyhlásení pripísala zvýšenému dohľadu na hraniciach.

Včera 19:32

Valné zhromaždenie OSN v stredu schválilo nezáväznú rezolúciu, ktorá vyzýva Izrael, aby sa do jedného roka stiahol z okupovaných palestínskych území. Za rezolúciu hlasovalo 124 zo 193 členských krajín VZ, 14 bolo proti a 43 sa zdržalo.

Včera 19:31

Medzinárodný menový fond (MMF) oznámil, že odložil plánované ekonomické konzultácie s Ruskom. Tie sa mali uskutočniť tento týždeň.

Včera 19:20

Izraelský minister obrany Joav Gallant vyhlásil začiatok “novej fázy” vojny v čase, keď Izrael obracia svoju pozornosť na severný front, kde bojuje s militantmi z hnutia Hizballáh v Libanone

Včera 19:18

Británia si predvolala ruského veľvyslanca Andreja Kelina, aby tak protestovala voči “zlomyseľnej a zámernej verejnej agresívnej kampani Moskvy proti Spojenému kráľovstvu”. Oznámilo to britské ministerstvo zahraničných vecí. Londýn takýmto krokom reagoval na minulotýždňové rozhodnutie Moskvy odobrať akreditáciu šiestim britským diplomatom pre podozrenie zo špionáže.

Včera 19:06

Vreckové komunikačné zariadenia, tzv. pagery, ktoré boli použité pri hromadných výbuchoch v Libanone, nikdy neboli v Maďarsku, uviedla vláda maďarského premiéra Viktora Orbána v stredajšom vyhlásení.

Včera 18:54

Bežné potravinárske farbivo dokáže dočasne spriehľadniť kožu a svaly. Postup ešte nebol vyskúšaný na ľuďoch, v prípade úspechu by však mohol pomôcť pri lokalizácii zranení či nádorov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac vychádza za budovou v Moskve

Autor: TASR/AP-Pavel Bednyakov

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali