Prebieha tu potichučky cenzúra?

❚❚

Bratislava 19. júna 2024 (HSP/Foto:Screenshot Facebook/ Slovak Foreign Policy Association)

 

Mimovládky zase vystrkujú rožky. Akási Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku (SFPA) organizovala pred eurovoľbami besedu na tému EÚ ako spojenec Slovenska v boji proti dezinformáciám. Táto SFPA má na webe výzvy ako „spoločne pre Ukrajinu“ či „plán rodovej rovnosti.“ Už tu by nám mala zablikať červená kontrolka…

dezinformácie diskusia Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku
Na snímke sprava David Púchovský, Dominika Hajdu, Tomáš Kriššák, Iveta Kupková a moderátor Robert Barca počas diskusie na tému EÚ ako spojenec Slovenska v boji proti dezinformáciám

Ale bude toho viac:

.

Viete, ako sa definuje SFPA? V oficiálnom znení takto: „Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku (SFPA – Slovak Foreign Policy Association) je zahraničnopolitický think-tank so sídlom v Bratislave. Od roku 1993 je naším cieľom realizovať vysokokvalitný, nezávislý výskum a na základe tohto výskumu, poskytovať inovatívne a praktické odporúčania pre tvorcov politík a rozhodujúce subjekty.“

Typické. Nejaká skupinka nadšencov si zriadi neziskovú organizáciu, tam v rámci „nezávislého výskumu“ niečo popíšu, a potom to budú prezentovať ako „inovatívne“ odporúčanie pre politikov a „rozhodujúce subjekty“. Čiže opäť typický príklad toho, ako nám ľudia, ktorých sme nevolili, chcú určovať smerovanie Slovenska…

.

Pri predstavení účastníkov besedy sa vám potom mohol rozblikať celý kontrolný panel: analytička z Globsecu, odborníčka na hybridné hrozby, expert na informačnú bezpečnosť a dezinformácie (z Gerulaty…), nuž a napokon dnes už mediálna hviezda David Púchovský, zakladateľ projektu Hoaxy a podvody (v súčasnosti asistent Jaroslava Spišiaka z Progresívneho Slovenska – tá pozícia tiež o niečom vypovedá…).

Čo sú to za vymyslené expertízy? Ako sa človek dostane k titulu „odborník na dezinformácie“? Tak, že prevádzkuje nejakú webstránku o „ruskej propagande“?

Predstavte si, že podľa Dominiky Hajdu, analytičky Globsecu, existuje mechanizmus EÚ s názvom Kódex proti dezinformáciám. Ten umožňuje online stretnutia a porady zástupcov veľkých sociálnych sietí ako Facebook s predstaviteľmi Globsecu a zástupcami EÚ. Na videokonferenciách riešia podľa Hajdu „čo sa aktuálne deje v tých krajinách, aké sú aktuálne problémy, čo sa šíri, či sú tam nejaké dezinformácie, na ktoré treba reagovať, a podobne.“

Inými slovami, neziskovka, ktorá sa tvári ako nezávislá, ale podporuje gender agendu, má taký výtlak, že dokáže prostredníctvom EÚ vyvíjať vplyv aj na komerčné webové projekty – sociálne siete.

Radšej vám dám minútu, aby ste to vstrebali.

.

 

 

Ale bude horšie: zástupkyňa Globsecu ďalej potvrdzuje, že pred eurovoľbami mohli neziskovky zúčastnené na tomto spoločnom projekte nahlasovať priamo sociálnym sieťam obsah, ktorý považovali za „závadný.“ Tie potom mali povinnosť ho skontrolovať.

Predýchavam…

Takže ľudia, ktorí v nijakej úradnej forme nezastupujú štát ani občanov SR, majú mandát rozlišovať čo je „toxické“ a čo je „zdravé“ v online priestore? Pred voľbami? V súvislosti s voľbami?

.

A potom môžu tento „potenciálne škodlivý“ obsah nahlasovať s prípadnou žiadosťou o odstránenie?

Prosím vás! Títo ľudia majú absolútne jasný pohľad na veci, a ten pohľad je totožný s typickým kaviarenským liberálom. USA sú spasitelia sveta, liberálna demokracia je najvyšší – a teda konečný – model politického systému, no a nepochybne, Rusko je čisté zlo. Lebo téza o rozširovaní NATO k jeho hraniciam je čistá propaganda a „srdce temnoty“ šírenia propagandy je Telegram…

Takéto zoskupenie nemôžete brať vážne.

A predsa musíte – spoluurčuje totiž atmosféru vo verejnom priestore.

Zas a znova sa pýtajme: odkiaľ majú podobné iniciatívy financie na svoj chod? Koho záujmy zastupujú tieto osoby? Keď majú na všetky podstatné otázky jasne vyhranený názor, o ktorom sa nediskutuje?

Hlavne, že sa označujú ako „expertná komunita“…

Pritom otvorene hovoria o „regulácii nadnárodných webových platforiem“. Čiže o obmedzovaní slobody prejavu!

A podľa nich je táto aktivita „jednoznačne prospešná.“

O čom to hovoria? Veď aj doteraz platilo, že Facebook a spol. majú tzv. normy komunity, ktoré nesmiete porušiť, inak vás môžu zablokovať – hoci aj navždy. Takto už stihli „vyraziť“ Huliaka či Blahu…

A kvôli čomu vlastne?

.

Ale späť k pointe: regulačné mechanizmy už existujú. Veď si spomeňte na ďalší vymazaný profil: atentátnika Juraja C. Vtedy dokázal Facebook reagovať akosi príliš promptne…

A napriek tomu  skupinka „mladých slovenských mysliteľov“ ide teraz riešiť ďalšiu „reguláciu“? Aké budú jej kritériá? Že nesmiete povedať, že vojna na Donbase prebiehala osem rokov pred ruskou inváziou?

Prečo nepovedia priamo, o čo im ide? Veď je zjavné, za akú stranu kopú…

A že chcú zbaviť online priestor nenávistných prejavov? To je chvályhodné. Odporúčam začať v sekcii komentárov k politickým článkom pod príspevkami denníkov SME, N a spol.

Nie je to krásny paradox, že ľudia, ktorí sa najviac oháňajú slobodou, požadujú jej aktívne obmedzovanie?

.

Frajerom na záver sa stáva Púchovský. Posúďte sami, čo za výrok z neho vyšiel: „Tu ten diktát Bruselu by sa hodil…“

 

Prečítajte si tiež

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

Včera 20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Včera 20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

Včera 19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

Včera 19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

Včera 19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

Včera 19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

Včera 18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

Včera 18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

Včera 18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

Včera 18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali